Търси

Готфрид Лайбниц: Бог е създал най-добрия възможен свят, което може да се докаже с бинарния модел на числата

Още по темата ...
бинарна система

Сириус А и Сириус Б са бинарна система - космически танц на числа, светлина и музика

Виж повече
Константин Златев

Константин Златев - Какво са монадите и каква е връзката с душата, Бога и Абсолюта?

Виж повече
Спас Мавров

Спас Мавров: В енергийния център Мадара е внедрен космическият Адам Кадмон (ИНТЕРВЮ)

Виж повече
09.06.2024 г.
3884
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Готфрид Вилхелм Лайбниц (1646–1716) е един от най-значимите мислители на своята епоха, оказал дълбоко влияние върху философията, математиката и науката. Неговата концепция за предварително установената хармония и приносите му в развитието на математическата логика са сред ключовите му постижения, които продължават да имат значение и днес.

Една от най-важните духовни идеи на Лайбниц е неговата концепция за предварително установената хармония. Според него, Бог е създал най-добрия възможен свят, в който всички събития и състояния са координирани по начин, който е оптимален и хармоничен. Лайбниц вярва, че всяка монада — основната единица на съществуването, съдържа в себе си отражение на целия Универсум. Монадите са неделими и не взаимодействат директно помежду си, а тяхната координация се дължи на божественото предопределение.

още по темата: проф.Константин Златев: Какво са монадите и каква е връзката с душата, Бога и Абсолюта?

Тази духовна позиция на Лайбниц е пропита с категорична убеденост и истинност, която разбива заблудеността в дуализма на Декарт, който разделя духа и материята. Лайбниц предлага вместо това концепция, в която всички части на универсума са свързани чрез божествения план, като всяко събитие и всяко състояние са част от този велик дизайн. Според Лайбниц, дори на пръв поглед случайни или несвързани събития са част от тази хармония и имат своето място в общата картина на съществуването.

В своето писание "Теодицея" Лайбниц отбелязва:

"Този свят е най-добрият от всички възможни светове, защото Бог е безкрайно добър и всемогъщ."

Освен това, Лайбниц въвежда концепцията за бинарната бройна система, която е основата на съвременната компютърна наука. Той осъзнава, че всяка сложна математическа операция може да бъде сведена до серия от бинарни операции — концепция, която предвещава развитието на цифровата технология. Бинарната система, използваща само две цифри (0 и 1), е в основата на всички съвременни компютърни системи и алгоритми.

видео: Лазар Бонгурев разкрива, че в основата на българските шевици и везбена писменост - стои бинарен код!

В своята работа "Explication de l'Arithmétique Binaire," той изтъква, че както числата в бинарната система могат да създадат всички възможни комбинации и да представят сложни структури, така и Бог чрез своeтo всезнание и всемогъщество е създал свят, който е оптимален и най-добър измежду всички възможни.

Лайбниц вярва, че бинарната система е не само математически полезна, но и духовно-философски значима. Той вижда в нея отражение на божествения ред, където сложността на света може да бъде разбирана чрез прости, основни принципи. Тази идея е в съответствие с неговата философска вяра в предварително установената хармония, където дори най-сложните системи могат да бъдат обяснени чрез фундаментални правила и взаимодействия. В своите "Нови есета за човешкия разум" Лайбниц пише: "Всичко в природата може да бъде сведено до прости и разбираеми закони."

Интересното е, че бинарната математика има дълбоки корени в историята, датиращи още от древен Египет. Египетската концепция за Маат, представляваща Истината, реда и справедливостта, може да бъде видяна като аналог на идеята за божествения ред, който Лайбниц описва. Така както бинарната система използва два основни елемента, за да създаде сложни структури, древните египтяни са използвали двойки противоположности, за да обяснят баланса и хармонията в света.

Египетските математици са използвали бинарната система за извършване на умножение и деление. Те са разбирали, че всяко число може да бъде изразено като сума от степените на две, което улеснява аритметичните операции. Например, умножението в древен Египет често се извършвало чрез удвояване и събиране, което е по същество бинарен метод. Тази техника е подробно описана в Риндския папирус, един от най-старите математически текстове, който датира от около 1650 г. пр.н.е. Лайбниц, макар и да не е бил директно вдъхновен от древноегипетската математика, открива отново и развива тези принципи в своите собствени изследвания.

Лайбниц споделя в своите писания:
  • Бог е в основата на всички неща; Неговото присъствие е всепроникващо и всесъздаващо.
  • Любовта към Бога е съвършената и вечна връзка, която ни обединява с истината и светлината на вселената.
  • Вселената е едно голямо Единство, съставено от безброй монади, всяка от които отразява цялото съществуване.
  • Всяка монада има вътрешен живот, който е отражение на божествената мъдрост и съвършенство.
  • Живота и опитностите през преражданията на всяко същество, се записва в неговата монада.
  • Монадите не взаимодействат директно помежду си, а техните състояния са синхронизирани от божествения план.
  • Любовта е духовната сила, която движи вселената и свързва всички монади в единен божествен план.
  • Монадите нямат "прозорци", чрез които нещо може да влиза или излиза; Бог е единственият, който може да ги променя и координира.
  • Монадите имат различни нива на съзнание и перцепция. Някои монади са по-прости и имат само елементарни усещания, докато други, като човешките души, имат високо ниво на съзнание и разсъждение. Бог е върховната монада с безкрайно съзнание и познание.
  • Истинската любов е божествено начало, което вдъхва живот на всяко същество и поддържа хармонията на целия космос.

 

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Свързани публикации

Душата
12.01.2023 г.
6978

Душата се извисява над Закона на прераждането, когато осъзнае своята Божественост

Според израза на Готфрид Лайбниц,  съществува една своеобразна Вечна философия Perennis, съставляваща както изначалната връзка между науката и религията, така и окончателното им, върховно единство.
Виж повече
слънчев двойник
29.10.2021 г.
5089

Д-р Светла Балтова: Всеки има слънчев двойник. Каква е връзката с Vesica Piscis? (ПЪЛЕН ТЕКСТ+ВИДЕО)

В Духовната наука се знае, че битието е разделено на три основни нива (Мирозданието):

Божественият свят - светът на Твореца, който за нас е недосегаем, неуловим, непознаваем, или познаваем само за мистици, които са имали своите прозрения в своите най-върховни Мигове; духовни светове

Виж повече
Черните дупки и нашите мозъци са свързани и изградени по една и съща матрица
26.09.2017 г.
2693

Д-р Тимен Тимев: Черните дупки и нашите мозъци са свързани и изградени по една и съща матрица

Вселената е изградена не само от едно и също вещество, но е изградена от едни и същи динамични матрици, от една и съща динамика, кинематика и статика
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12