Търси

Гонг медитацията е мощен инструмент за влизане в нулевата точка на съзнанието

09.11.2016 г.
7563
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Гонгът е мощен инструмент за медитативни състояния, който се използва от дълбока древност.  Усещането, което постига звукът на гонга е пълното разтваряне в звука, докато не изчезне всичко.  След звуковите вълни на гонга отпада вълнението на ума и слушателят попада в нулевата точка. За Гонг медитацията разговаряме с  Анелия Вълчева от йога студио „Ом Шанти“ във Варна, която ни обясни какво прави гонга, толкова ефективен при медитация.

„Всичко около нас произлиза от вибрации. По принцип, на подсъзнателно ниво Човек се стреми към своя източник, към първоначалната си вибрация. Гонговете носят тази изначална вибрация. Всички гонгове звучат със звука Ом или Аум, и това е основната им вибрация.“


Възникване.
Гонговете са възникнали по време на Бронзовата епоха, 4000 години преди новата ера. А Свещените гонгове са изработени от мед, цинк и никел. Като за никела се счита, че е божествен елемент – наречен мистериозната капка от Рая.

Преди повече от 40 века Буда изпраща негови последователи по целия свят с инструкции да напишат на всяка една камбана на мандарински китайски - ТАЙ ЛОЙ, което означава – „Лошото свърши, Доброто дойде!“ Така Буда възвестил завръщането на радостта на Земята и духовността в материята.

Почти по същото време в Гърция Питагор започва да изследва въздействието на музикалните честоти върху здравето на човека. Той пише за естествените хармонии между тоновете.
При свиренето на гонга възникват такива естествени хармонии, които са винаги различни и уникални всеки път. Те ни свързват с изначалната вибрация.

Лечебен ефект.
Тази специална сплав, от която са направени гонговете вибрира с определени честоти, които се усещат от хората на момента в реалното физическо тяло. При едно лечение с кристали, с цветове не всички хора ще усетят фините енергии, докато тук вибрацията на звука е много силна и тя се пренася през плътността на въздуха и цялото човешко тяло буквално се превръща в едно ухо, в един орган който възприема звука.

Този изначален звук действа по много интересни начини. На някои от хората им действа релаксиращо и успокояващо, на други им помага да навлязат в медитативно състояние. Този звук има лечебен и изчистващ ефект.

„Има хора, които усещат болки по време на самата гонг сесия на проблемни места.“ – споделя опита си Ани. Като същевременно може да протичат и емоционални изчиствания. Пречистване на подсъзнателни мисли и модели.Това се обяснява чрез Теорията на Масаро Емото за водата.

Водата има свойството да помни, и да се структурира. А основната структурна единица на човешкото тяло е вода между 60% и 70%, и когато гонга свири неговата вибрация преструктурира клетъчната структура в правилна Божествена хармонична форма.

Така става нещо уникално, всяка една клетка на тялото ни става съвършена, Божествена, хармонична. Но за да стане това тя трябва да се освободи от нещата, които са й пречили. Това всъщност е изчистващия процес.
Съвети.

Хубаво е преди и след гонг сесия да се пие много вода, защото в процеса се освобождават много токсини в тялото. Ефекта на гонга е много силен и веднага се усеща от всичко хора. Някои хора може да не усетят Рейки, кристали, камъни, вибрационна лечение, докато няма човек, който да не усети гонга, защото неговото въздействие е много силно.

На този принцип работят и всички други музикални терапии с тибетски купи, със звънчета. Но енергията на гонга идва от размера и от спецификата на различните видове гонгове.
Видове гонгове.

„Ние работим с гонгове - споделя Ани, които се наричат планетарни и са свързани с вибрацията на всяка една планета.“

Всяка една планета се движи по определена орбита и издава звуци, засечени от учените, които са с определена честота на трептене. Всяка една планета издава звуци в определен диапазон, които могат да се запишат, така нар. музика на планетите. Например основния тон на Слънцето е на 126,22 Hz.

Самите гонгове вибрират с различна честота. Примерно Луната е между 140 Hz до 240 Hz. в различни октави. В това се състои и майсторството на хората, които правят гонговете – да могат да постигнат точно тази вибрация на планетата.

Всички ние, като хора живеещи в Слънчевата система сме свързани с тези планети. Астролозите обясняват, по какъв начин планетите въздействат върху нас, по същия начин и планетарните гонгове въздействат върху нас и нашето тяло. Интересното на тези гонгове е, че те са лекуващи гонгове и както казахме те въздействат и на физическото тяло. Например Слънцето влияе на трета чакра - слънчевия сплит. Въздейства на пикочния мехур, надбъбречните жлези, на стомаха, тънките черва, черния дроб.

Всяка една планета носи своите качества, и Слънцето развива силната воля, силата, увеличава жизнената ни сила и ни помага да бъдем по-устойчиви. Така всеки един планетарен гонг е свързан с някакво качество и органи и системи върху които въздейства. В същото време всеки един гонг е универсален сам по себе си.

Гонговете в студиото на Ом Шанти са планетарни, а един от тях е пълна Луна. А, другият носи вибрацията на платоничната Земя. Има три вида гонг Земя – Земя, която е 24 часа, Земята – 1 година, и платонична година на Земята. Тя е свързана със седма чакра, с извисяването, носи универсалната енергия, Космическото съзнание, Космическата любов, Просветлението.


Музициране.
Като цяло се счита, че гонга е инструмента на Новата Епоха. А хората, които свирят на гонгове минават специално обучение за техники и похвати на свирене. И когато музикантът свири той навлиза в динамична медитация, без да мисли съзнателно.

„В „Ом Шанти“ обикновено медитациите се правят на определена тема или във връзка с някакъв празник, събитие, с определено намерение.

Гонгът увеличава многократно посланието и го предава на хората и пространството. Самата сесия се нарича Гонг „баня“. Нейната идея е хората да достигнат до състояние да се разтворят в звуците, да постигнат трансцедентално състояние, да се разширят отвъд границите.“

- споделя Ани.

Гонг медитацията може да се прави на затворено и на открито. В първия случай ефекта е по-силен и звука не се разпръсва, но пък във втория гонга има ефект и върху природата, животните.

„Една от идеите на някои от съвременните Духовни Учители е един ден във всяка една държава да се направи такава своеобразна градина с гонгове, в която подобно на Стоунхендж от миналото да се свири с цел изчистване на цялата Земя от негативната енергия и зареждане на пространството с позитивна такава.“
 
Коментари 3
 • Мария
  10.11.2016 г. 22:25
  Именно, нсеки следва да открие своята медитация и коя е неговата, работещата, която вдига вибрационното му ниво и усещания. Благодаря и аз, не съм пробвала тази, но ми се иска да опитам и да видя ще е ли за мен
 • Златко
  10.11.2016 г. 19:33
  Много хора са в активна медитация като пеят или свирят красива музика, дори и несъзнато и осъзнато да е... ако музиката вибрира високо, и ако изпълнителя си настрои антената на тази честота при изпълнението, той ще, не ще , "влиза в джаза" :)
 • Гледна точка
  10.11.2016 г. 18:55
  "И когато музикантът свири той навлиза в динамична медитация, без да мисли съзнателно" Моята гледна точка е: харсва ми това, че е "динамична", но не ми харесва "без да мисли съзнателно". Мисля, че медитацията на Новото време, за което всички толкова се готвят, е активна, съзнателна, работеща чрез насочването на мисълта. Но и зависи от това, кой каквмо същество е, и коя медитация е за него, и коя не. Благодаря за четивото. :)

Коментари:

Спонсори на Портал 12