Търси

Голямата страст и емоционалност винаги определят фатални неща

20.07.2018 г.
4590
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Голямата страст и емоционалност винаги определят фатални неща. Болната емоционалност е намагнетизирана от астралния свят и от силите на злото – и затова тя често е път към безумие. (Гледаш го: тих, приятен човек – и изведнъж прави жестоки неща; защото вътре астралният свят планира и царува.) Удоволствията и емоциите създават най-силната връзка с паразитите, които ще имат бъдеща власт над човека.
Целта на паразитите е хората да имат все по-големи емоции, все по-големи желания, все по-големи зависимости.
 • Тези, които не са избрали Себепознанието и Истината, винаги ще попадат в някакъв вид фаталност.
 • Нечистите се чудят на съдбата, но съдбата не се чуди – тя работи.
 • Истинската Вяра не се нуждае от никакви доказателства и от никакви благоприятни условия.
 • Карма – това е старият закон на поучението. Всички – макар и бавно – ще бъдат научени от кармата.
 • Пътят към Истината е сключване на договор с големи страдания – но вече Бог е с тебе. Бог ще ги преодолее, Бог ще те научи, Бог ще те освободи и ще те поведе към Себе Си.
Всяко Посвещение – истинско – задължително се нуждае от голямо страдание. Затова е Голгота. Голгота е Тайно Име на Бога, мястото на истинския Възход, краят на света, раждането в истинската Мъдрост и в Свободата. Има Мъдреци, които жадуват за Голгота; има хора, които не искат да чуят: искат да се раждат и да умират хиляди години и да живеят в невежество.
 • Учителя казва: Истината е Тесният Път.
 • Знанието никога не може да излъже Мъдрия човек.
 • За да намериш Истината, трябва да изгубиш много ценни неща.
 • Мъдрият никога не е знаещ човек. Мъдрият е Съкровен, Мъдрият е Любящ.
 • Усилията на лекомислените винаги се обръщат срещу тях самите.
 • Само дълбокото и истинско разбиране е способно да преобразява човека.
 • Всяка болест започва с неправилно избрания път, с погрешния стремеж.
 • Изкушенията ограбват и съкрушават само тези, които нямат Дълбока цел, Свещена цел и правилни избори.
 • И доброто, и злото са развалили много хора.
 • Земният човек е голямо търсене и голямо проваляне.
Най-големият сектант – казва Учителя, – това е егото; това е умът. Умът е голямата секта в света. А в света над 80 % работи умът. Обяснявал съм ви, Учителя казва: Що е секта? Думата секта – отсек, нещо отсечено, отцепено. И казва Учителя, обяснява: Всичко, което е отцепено от Любовта, Мъдростта и Истината, е секта. С много молитви и усилия можем да се освободим от този сектант – егото и умът: много упорит, с много дълбок опит… И само с голяма Любов и влизане в Бога, и само с помощта на Бога, заедно.
 • Осъждане без различаване винаги е карма.
 • Земното мислене винаги ще бъде безпътица.
Отнемането на живот, в това число, даже и на цветя – Учителя казва: Който къса цветя, ще заприлича на скъсано цвете, на увехнало цвете. Животни, дървета, хора – това означава, че такъв човек винаги ще изгубва личния си път на развитие. Не говоря за сухите дървета, говоря за другите дървета. Едно дърво е достатъчно, за да си ограбиш пътя и развитието. Религията не дава Хляба Насъщен, не дава Себепознанието.
Тихата честност, тя е истинската, тя е... няма нищо общо с показната честност. (Показната честност – казва Ал-Халладж – е нечестност. Всичко това носене на кръстове, на дрехи, е огромно падение и лицемерие. Христос никога не е носил такива дрехи, такива кръстове, никога не е палил свещи. Обяснявал съм: Той е живял правилен Живот в Бога.)
 • Всяко човешко действие усилва неразбирането.
 • Човекът няма Същественото: Чистото, Духовно образование. (Казвам това, защото някои мислят, че икономиката ще помогне на образованието. Никога не е помагала; няма и да помогне!)
 • Световният ред е отдавна провален. (Провалена система, защото е умствена.) Политиката – казва Учителя – е черна енергия и винаги води към кривогледство, към падение.
 • Загива двойно този, който не чува ясните предупреждения.
 • Проваленият и паднал свят се крепи на мъртва информация, защото тука Мъдростта не идва. Държавата е стара, провалена, неестествена реалност.
 • Много опасни животни бродят затворени, заключени в човешка форма. (А там, където има голяма жестокост в човека, означава многобройни животни.)
 • Енергия, която няма ясна Свещена цел, върви уверено към провал.
Причината за лошото поведение на човека е неразумност от минали прераждания. Това е натрупана неразумност – и човекът сега почти няма избор. Даже и когато не иска, постъпва неразумно, защото това е натрупано, това е инерция. Когато човек е изпуснал Истината, той е изпуснал развитието си и той много често постъпва неадекватно.
Всички погрешни стремежи са изкривили енергията на човека.
Социалният човек е претъпкан с илюзии – и те го рушат ежедневно. Той е готов да направи стачка, но не и да се промени. Не е готов да направи стачка срещу себе си, срещу своите слабости.
Човекът на илюзиите бяга все повече от Реалността. Всички земно умствени отношения са взаимно отравяне, защото Я няма Истината и Съкровената Любов.
Лекция на Елеазар Хараш - Юли 2018, Варна:
 
1
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-дълбоките духовни напътственици на нашето съвремие. Писател и издател на множество книги в областта на духовното развитие, себепознанието, езотериката и Пътят към Истината.

Елеазар Хараш е получил своето духовно име от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), а светското му име е Петьо Йорданов. Живее във Варна, а от 90-те години до днес изнася лекции и семинари сред обществеността, с основен акцент - търсенето на Бог, Истината, Мъдростта. За Елеазар Хараш Бог е по-дълбок от реалността, а щастието е наказание и погрешна цел.

Елеазар Хараш издава на български език книгите по именития белгийски драматург и мистик от 19-и век - Морис Метерлинк. Изследовател на Египетската цивилизация, изследовател на древните народи на Атлантида, както и на животът и историята на инидианските племена. Най-много книги обаче издава по словото на Учителя Петър Дънов.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12