Търси

Германски учени откриха нова енергия, предричат края на ядрените централи съвсем скоро!

16.12.2015 г.
8678
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Термоядреният синтез се случва, когато атомите се сливат заедно при изключително високи температури, за генериране на енергия, и тази реакция има потенциал да произвежда почти неограничена доставка на енергия от много малко ресурс. Това е същият процес, който подхранва нашето слънце в продължение на милиарди години, и до момента бе много трудно за учените да постигнат производство на такъв тип чиста и на практика неограничена енергия. За разлика от съвременните атомни централи (които се захранват от ядрения разпад, а не от термоядрения синтез), тази енергия не създава отпадъци, но е важно да бъде безопасно управлявана.

Тази седмица немски учени обявиха забележителен пробив, при една от най-големите машини за термоядрен синтез в света, където са регистрирани успешни опити за първи път. Hans-Stephan Bosch и неговият екип в Института Макс Планк са били в състояние да произведат "хлабав енергиен облак", състоящ се от заредени частици, известни като "хелий позиция". Учените са направили това чрез стеларатор наричан 7-X, който е устройство, използвано да ограничава горещата плазма с магнитни полета, за да се произведе реакция на термоядрен синтез. 7-X се счита за най-големият и най-безопасен стеларатор на планетата. 

По принцип, ключът към термоядрения синтез е да контролира част от изключително горещата / топла материя (плазма). Ако се прави успешно, електроните се отделят от техните атоми, в резултат на образуването на йони. Йоните обикновено отскачат един от друг, но процесът на ядрен синтез ги поставя при условия, които водят до това те да се слепят заедно, което от своя страна генерира енергия. Тази енергия на изхода на тази верига е известна като термоядрен синтез.

Ако учените в Германия са в състояние да се впрегне този вид енергия в масова употреба, това ще промени света. Ядреният синтез представлява нещо като вечен източник на енергия, който ще преустанови нашите остарели и разточителни методи за производство на енергия.

Важно е да се спомене, че реакцията е продължила само една десета от секундата, но Hans-Stephan Bosch е казал, че той и екипът му са "много доволни" от резултатите и "всичко е минало по план."

Целта на това изследване е да се разработи електроцентрала, която да е благоприятна за климата и околната среда, произвеждаща енергия от сливането на атомните ядра, точно както слънцето и звездите го правят.

Друг обещаващ и мащабен проект в областта на новите енергийни източници е реакционен генератор, наскоро изобретен в Индия от Парамахамса Тевари, електроинженер и бивш изпълнителен директор на Nuclear Power Corporation на Индия. Новото откритие в Германия е повод да започне нова енергийна революция, това е позицията на учените в Индия.

Най-голямата частна банка в света, UBS, призова инвеститорите да се присъединят към инвестициите в чиста и възобновяема енергия. Анализатори от банката казват, че очакват ядрените централи в Европа да изчезнат в рамките на следващите 10 до 20 години.

"Не всички от тях ще бъдат закрити до 2025 г., но ние сме достатъчно смели, за да кажем, че повечето от тези заводи, които се амортизират в бъдеще няма да бъдат заменени."

 

Свързани публикации

край на ерата на изкопаемите горива!
13.12.2015 г.
2571

Историческото споразумение в Париж от 12-и Декември показва края на въглищата и петрола!

Това изпрати мощен сигнал към световните пазари за ускоряване на прехода от изкопаеми горива към икономика с чиста енергия и инвестиции във възобновяеми енергийни източници
Виж повече
Коментари 5
 • Ку-Ку
  05.05.2016 г. 18:35
  Ангел. Проекта ИТЕР нищо не произвежда, дори още не е довършен строежа. На теория, според най-старите планове които помня, през тази година(2016г.) трябваше да се произведе първата плазма в ИТЕР. Обаче с годините се натрупаха няколко поредни отлагания, бюджета изискван за ИТЕР стана над два пъти по-голям от първоначалния...Въпреки все повечето средства харчени за проект ИТЕР, след последното за сега отлагане, се предвижда първата плазма да бъде получена чак през 2025г...Общо взето, проекта се оказа дойна крава за страните участващи в него и за цицка обилно захранващо едно цяло поколение дембели "учени", които мотаят нещата максимално, за да си запазят топлите и сладки работни места, колкото се може по-дълго време...С темповете, с които напредват, вероятно доста от тях ще се пенсионират в проект ИТЕР. Длъжен съм да добавя, че това въобще не значи че проекта е неосъществим, нито че технологията не може да съществува, или е сгрешено нещо в конструкцията. Това е единственият път на човечеството напред. Термоядрените централи могат да осигурят обилни количества енергия за човечеството, а наличният ресурса от "гориво", ще стигне за хилядолетия и дори за повече време.
 • тадд
  01.05.2016 г. 23:18
  Китайските учени начело с Цзянган Лий от Института по физика на плазмата успели да стабилизират плазмата в Н-мод за рекордния срок от 30 секунди. Да осъществят това, им позволило усъвършенстването на токамака EAST в град Хъфей, който бил използван за експеримента. Експериментите на EAST и други токамаци са подготовка за международния проект ITER – първия пълноценен термоядрен реактор, чиято работа се очаква да започне през 2050 ;)
 • Ангел
  26.04.2016 г. 09:34
  Интересна "новина". Предвид че проекта ИТЕР от поне две години произвежда енергия чрез термоядрен синтез. От международен консорциум включващ И германски учени, развиващ стара старата съветска концепция "ТОКМАК". И въпреки това поне до средата на века не се очаква да се наблюдава сериозна промяна в структурата на енергопрозиводството. Та не разбрах какво е новото, революционото и германското в тази новина?
 • Катерина
  23.04.2016 г. 21:41
  Открили ли?! Добре, че приживе геният Стефан Маринов - откривателя на Божествения електромагнетизъм е написал и издал в Германия не само нова физика на немски, а и друга научна литература... Неговият генератор все още го използват в Австрия и др. богати аристократи от немско говорящите тихо и безгранично за своите нужди и просперитет.
 • Анонимен
  02.01.2016 г. 11:33
  Тупкат топката на място от десетилетия, дали това безкрайно "ЩЕ" идва!

Коментари:

Спонсори на Портал 12