Търси

Фосилни отпечатъци от България и Гърция отпреди 5,7 и 7,2 млн.години смутиха учените и сринаха теорията на Дарвин

04.09.2017 г.
11665
1
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Фосилни отпечатъци отпреди 5,7 млн.години, които бяха открити на гръцкия остров Кирт, смутиха научните среди. Те поставят под въпроси всички досегашни научни теории за произхода на човек и развитието на видовете.

Още от откриването на вкаменелостите Австралопитек в Южна и Източна Африка в средата на ХХ век, се смята, че произходът на човека е тръгнал от земите на Африка. Най-новите находки от последните години, включително от района на Танзания, доказват, че в изправен апоза, човешки същества са се движили по земята още преди 3,7 млн. години. Според учените хумоаноидните ни предци са живеели изолирани в този региони в продължение на няколко милиона години.

Откриването на о-в Крит на човешки остатъци на приблизително 5.7 милиона години, публикувано онлайн тази седмица от международен екип от изследователи, отхвърля досега приеманата сравнително проста картина и предполага много по-сложна реалност.

Човешките крака имат много различна форма, в сравнение с всички други земни животни. Комбинацията от дълга подметка, пет къси, насочени напред пръсти без нокти и халук ("голям пръст"), който е по-голям от другите пръсти, е уникална. 

Новите отпечатъци от Трахилос в Западен Крит имат неподправена човешка форма, макар и датирани преди 5,7 милиона години. Това е особено забележително за пръстите на краката и палеца, който има форма, размер и позиция, свързана с меката част на подметката, която никога не се среща при маймуните. Откритието на практика срива напълно теорията на Дарвин за произхода на човека от маймуната.

С любопитно съвпадение, по-рано тази година, друга група изследователи откри останки от 7.2 милиона годишен примати Грекопитек, намерен на територията на Гърция и България и определен като хоминин. В изследването участва проф. Николай Спасов от БАН, който заедно със своите колеги определя времето за разделянето между маймуни и хора на няколко стотин хиляди години по-рано, от предполагаемото досега.

С помоща на най-съвременни технологии учените изследват долната челюст от Гърция и горната предмолария от България. Използвайки компютърна томография, те визуализират вътрешните структури на вкаменелостите и установяват, че корените на премоларите са широко разтопени.

Долната челюст, наречена от учените "El Greco"  има допълнителни канали на зъбния корен, което предполага, че видът Graecopithecus freybergi може да принадлежи към човешката линия. "Бяхме изненадани от нашите резултати, тъй като преди хората бяха известни само от региона на Африка на юг от Сахара", каза Йохен Фус, докторант от Тюбинген, който ръководи тази част от изследването.

Освен това, Грацепитек е няколкостотин хиляди години по-възрастен от най-възрастния потенциален човек от Африка, 6-7 милиона годишния Сахлантроп от Чад. Изследователският екип определи седиментната последователност на вкаменелостите Graecopithecus в Гърция и България с физически методи и получи почти синхронна възраст за двете вкаменелости - 7.24 и 7.175 милиона години преди това. Това е в началото на месинския период, който завършва с пълното изсъхване на Средиземно море.
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Свързани публикации

Елеазар Хараш
17.09.2016 г.
47558

Елеазар Хараш: Всеки човек се ражда там, където може да научи уроци, които ще го спасят след време (ВИДЕО)

Каква е разликата между човека и маймуната? Кое е първото - яйцето или кокошката? От къде идват делфините и къде отиват след смъртта си? Какво символизира какавидата и пеперудата? Какво се крие зад тайнството на пчелите и създаването на пчелен мед? Коя е причината соколът да не може да достигне Боговете? Какво символизира вълкът? Как котката може да спаси човек от самоубийство? Защо недоволните хора се прераждат в магарета?
Виж повече
Дарвиновата еволюционна теория
20.05.2017 г.
2862

От къде сме произлезли и защо теорията на Дарвин обърка хода на човешката еволюция в подкрепа на атеизма?

Преди дни в България излезе нова книга, която предоставя една цялостна научна критика на Дарвиновата еволюционна теория, съдържа нови идеи и перспективи, които могат да заинтересуват дори и хора от научните среди, и предоставя алтернатива на стандартното еволюционно мислене
Виж повече
археология
23.05.2017 г.
1914

Международен екип от учени доказва, че най-древният предтеча на човека е живял преди 7.2 млн. години по нашите земи

Новата гледна точка се базира на изкопаеми останки, открити в Гърция (край Пиргос Василисис, на юг от Атина) и в България (местността Азмака край Чирпан).
В първата статия авторите показват, че и двете останки принадлежат към един и същи вид - изкопаемия хоминид (представител на човешкото семейство) Graecopithecus freibergi
Виж повече
алхимия - време
31.05.2017 г.
5689

Какъв е произхода на алхимията и как може да се занули брояча на времето? (ВИДЕО - част 1)

Минаваме от ерата на Рибите в ерата на Водолея. В същото време сменихме хилядолетието и сменихме и века. Вие всички и ние които живеем сега имаме голям шанс, голям късмет. Настъпва една епоха по нов начин да практикуваме алхимията и сега този процес вече се появява. 
Виж повече
Коментари 1
  • Верkа Димитрова
    10.09.2017 г. 22:13
    ...теорията на Дарвин за произхода на човека винаги ми е звучала наивно и глупаво...

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12