Търси

Форум Българският дух през вековете - 2019, ще се проведе в Пловдив през Май

28.01.2019 г.
5811
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Фондация “Български Център Просветление - Дамян Попхристов” и алтернативната българска медия Портал 12, организираме и тази година Форум “Българският дух през вековете”.

Събитието ще се състои в дните от 10-и до 12-и Май, като мястото не е избрано случайно. Пловдив - Европейската столица на културата, следва да има сериозно културно, историческо и духовно мероприятие в лицето на традиционният вече форум.

Тази година форумът ще има и подзаглавие: „Сакралната Глаголица и българските азбуки“.
Мероприятието ще се проведе в Конгресен център на Пловдивски Панаир, в зала с капацитет 550 места.

Запишете се за събитието във Facebook. Скоро, както миналата година, ще пуснем сайт за резервация на места.
 
"Искаме да се чуе, че това са азбуки, които ние българите сме създали, съхранили и дарили на половин Европа и Русия и на тези азбуки сме създали книжовна школа още през 10-ти век.  Днес над 300 млн. души пишат на Кирилица, а нейната канонизация става повод да започнат преводи на Библията и на други езици, които към днешна дата са над 1500", сподели проф. Дамян Попхристов от Фондация “Български център Просветление”.

Таня Борисова от Портал 12, сподели още за концепцията на форума през 2019:
Глаголицата тепърва предстои да бъде преоткривана от младото поколение и с този форум искаме да насочим вниманието към това, което е закодирано в нея като послания за осъзнатите и Търсачите на Истината. Тези послания са много важни за настъпващите времена от развитието на нашата цивилизация, в които ние Българите и Славянството имаме своята Мисия. Време е да се подготвим добре за нея... Събитието ще бъде много сериозно по мащаб, като теми и културна програма.
Продължаваме да следваме нашето Верую, че Хлябът на Познанието следва да се дава даром. Затова, с обявяването на събитието, искаме да отправим призив за подкрепа към всеки, който е съпричастен към темата и изобщо към Духовното повдигане у нас. Така, заедно ще направим Форумът безплатен за над 500 човека, което ще е и най-мащабното ни общо събитие до момента. Под информацията за събитието ще намерите данни, как може да ни подпомогнете, както и контакти на Български център Просветление - проф. Дамян Попхристов и на Портал 12 за повече информация.

Форумът ще обхване отново широк спектър от теми на българската история, които ще ни покажат древността на глаголицата и нейната сакрална същност.

Участие във форума ще вземат: проф. Аксиния Джурова, дългогодишен изследовател и специалист по темата за българските азбуки; Проф. Христо Смоленов, който ще се спре върху новите открития, свързани с Черноморската цивилизация.

Акад. Антон Дончев ще ни потопи в тайните на средновековната българска дипломация; проф. Вася Велинова от Фондация „Дуйчев“  ще засегне връзката между Глаголицата и Кирилицата; проф. Валерия Фол ще говори за Мегалитите - топоси на Вяра; доц. Димо Чешмеджиев ще засегне темата за значението на делото на Кирил и Методий; проф. Надежда Драгова от Берлин ще надникне в акростиха на Глаголицата; Писателката Кина Къдрева, дългогодишен изследовател на делото на Св.Св. Кирил и Методий, ще говори за „Азбучната история на българите“.

Във форума място отново ще намери и темата за Богомилството, Боян Мага и буквите. Проф. Светлана Стойчева ще представи книгата си за личността на Боян Мага в българската литература, като ще ни потопи и в творчеството на големия езотерик Николай Райнов.Докторант Петко Георгиев от Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив ще ни представи изследванията си върху архива и делото на писателя.

Място ще намери темата за глаголицата и българските шевици и сакралните символи, която ще разгледа доц. д-р Красимира Кръстанова от Пловдивски Университет.

Участие във форума ще вземат и лекторите, които са с нас от самото начало на провеждане на форума -  проф. Дамян Попхристов, доц. Константин Златев, д-р Светла Балтова, обичаният Христо Нанев.

Освен богатата програма с лекции, във фоайето на конгресния център в Пловдивски панаир ще се проведе богата съпътстваща културна програма.

Ще бъде представена богатата експозиция на тема „Калиграфични школи и скрипториуми по българските земи“, която се предоставя от Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. Изложбата пътува по цяла Европа и отразява самобитността и образното художествено творчество на различните български калиграфски школи.

Голяма художествена изложба с творби на художници от САЩ, Германия, Австрия и България на тема „Глаголицата“ ще съпътства също форума. Изложбата с произведенията ще се проведе в голямото фоайе на конгресния център в Панаира и в галерията „Арсенал на изкуствата“ на известния български художник Ангел Гешев в Капана, който от много години разработва темата за българската Глаголица в своето творчество.

По същото време Пловдивските галерии  - 18 на брой в града, отделно ще изложат произведения, свързани с темата „Глаголица“, с което ще покажат съпричастност към събитието по време на Форума.

Художничката Антония Дуенде ще рисува на живо по темата „Глаголица“ под музикален съпровод заедно с тълкуването на свещените знаци, като всичко това ще се проследява и на голям екран.

Както всяка година във Форума е предвидена и богата музикалната програма: изпълнение на две камерни произведения на Добринка Табакова, номинирана сред „10-те най-добри млади композитори, които променят лицето на класическата музика по света днес“. Тя е от Пловдив, живее и работи в Лондон и предостави безвъзмездно за събитието две свои камерни пиеси за първото им изпълнение в България. Те ще бъдат представени пред българска публика от Пловдивската Филхармония. Концертът ще се състои в дома на културата „Борис Христов“.

Ще сме благодарни  да подкрепите организирането на Форума, чрез дарение по следната банкова сметка, за да бъде безплатно за посещение:
Фондация - Български Център Просветление - Дамян Попхристов
„Алианц Банк България“ АД
IBAN: BG06BUIN95611000519026 - BGN
BIC: BUINBGSF
основание : Форум 2019, Пловдив
Телефон за контакт: 0899880423
 
В полза на :
Асоциация на българските села (Партньорство с Портал12)
IBAN : BG85UNCR70001521670520
BIC: UNCRBGSF
при банка : УниКредит Булбанк, клон Велико Търново
основание : Форум 2019, Пловдив
Телефон за контакт: 0877 12 77 12
 
Може да изпратите сума с превод по Еконт:
Получател: Таня Красимирова Борисова - Портал12 ; тел.: 0877 12 77 12, 
офис Велико Търново, ул.Христо Ботев 28
основание : Форум 2019, Пловдив
 
Очаквайте скоро точният ред на програмата и възможност за онлайн записване за участие във форума.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ : 0877 07 00 07 ; 0877 12 77 12 ; 0878 24 25 87 ; 0878 11 11 21
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12