Търси

Фондация 'Йордан Камджалов' откри първата безплатна теоретично-практическа музикална школа

09.12.2015 г.
6305
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
"Ние се срещаме за да се разходим или за да потанцуваме, но не се срещаме, за да пеем." Това каза световноизвестният диригент Йордан Камджалов по време на проекта си „България пее“, който събра няколко десетки българи във физкултурния салон на Софийска математическа гимназия.
 


Българи от всякакви възрасти, от най-малки до най-възрастни пяха заедно и то доста добре, по думите на диригента, в рамките на час и половина български фолклорни песни като „Хубава си моя горо“ и „Високи сини планини“. Всички си тръгнаха с усмивки на лицето и заредени с позитивна енергия. Наскоро световни учени пък доказаха, че пеенето в хор помага на психичното и физическото здраве на човека.

Математическа гимназия - София
 
Така фондация „Йордан Камджалов” откри първата в страната безплатна теоретично-практическа музикална школа, отворена за хора от всички възрасти и новия формат „Музикална лаборатория за всички”, където всеки, който има желание, може да пее с Йордан Камджалов.

Мотото на Йордан Камджалов е: "България трябва да пее. Българският народ е оцелявал през вековете и хилядолетията и този метод, тази живителна и спасителна сила не трябва да се изоставя, трябва да се ползва и днес."
 
Йордан Камджалов, който е родом от Търговище, а завършва Пловдивската музикална академия, вече е генерален музикален директор на Филхармоничния оркестър и Оперния театър на Хайделберг, Германия. Той получава признание дори от НАСА, която през 2014 година официално дава на космическият обект 52292 името "52292 Kamdzhalov" - на младия български диригент.
 
Йордан Камджалов
Йордан Камджалов
Йордан Камджалов е визионер, будител и отдаден творец, посветен на музиката изразяваща дълбоката душевност и разкриваща потенциала на индивида. Маестро Камджалов е един от най-признатите диригенти в България. Той практикува срещи и дискусии с обществеността, където се засягат сериозни теми свързани с духовното и културно развитие.

Постигнал забележителни успехи в професионалното си поприще, в многобройните си медийни изяви не се изморява да изтъква успехите на българите по света, да повтаря, че във всеки един момент някъде по земното кълбо някой българин прави нещо уникално.

Той е основател на фондация „Йордан Камджалов“, която има за цел развитие на истинския потенциал на индивида и подпомагане на млади български творци, певци, композитори и диригенти.
 

Всяка една песен е ново раждане на дискретен звуков обект от недискретната утроба на безвремието. Безвремие, в което звучи цялото минало и цялото бъдеще. Цялото подсъзнание и цялото свръхсъзнание.
Учи дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров” София и в Музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин. През 2011 г. става първият чужденец, спечелил конкурса за Генерален музикален директор и Главен диригент на Оперния театър, Филхармоничния оркестър и фестивала „Heidelberg Schloss Festival” на забележителния културен център Хайделберг (Германия). Присъствието му на световната музикална сцена включва ангажименти в Лондон, Цюрих, Люцерн, Бон, Берлин, Париж, Тоскана, Бостън, Ню Йорк, Хамбург, Хелзинки, Базел, Сингапур и Токио. Има множество международни награди и отличия.

От 2015-а година развива успешно хоровият проект „Музикална лаборатория за Човека“ и новият концептуален международен симфоничен състав „Генезис оркестра“.

 

Какво е отношението Ви към тишината и как звучи тя във Вас?
Йордан Камджалов: Това е кулминацията на музиката, това е Алфата и Омегата на музиката. Всичко започва и свършва в тишината. Всичко между полюсите на тези две тишини са подробности.
 
Коментари 3
 • Георгиева
  04.04.2020 г. 22:14
  Може ли г-н Камджалов да спре употребата на "назадЕ" и "напредЕ"???
 • Инна
  07.04.2017 г. 23:13
  И откога "Хубава си моя горо" и "Високи сини планини" са фолклорни песни?!? :|
 • mariacello
  05.04.2016 г. 21:31
  :N:N:N:N:N:N:N:N

Коментари:

Спонсори на Портал 12