Търси

Физици са на път да докажат нова мистериозна 5-а сила в Природата, свързана с тъмната материя

02.11.2018 г.
6394
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Физиката може да бъде разглеждана в доста сложни и силни гледни точки, но един от най-простите аспекти е, че всичко във Вселената се управлява само четири фундаментални сили: гравитацията, електромагнетизмът, силните и слабите ядрени сили.

Ново задълбочено изследване на физици от Унгария обаче отваря темата, че може да са намерили доказателства за мистериозна пета сила на природата. Ако това бъде окончателно потвърдено, то би означавало, че ще трябва да преосмислим нашето разбиране за това как Вселената всъщност работи.

Преди да навлезем в темата, нека се върнем към тези четири сили, защото те са доста важни. Те са основна част от стандартния модел на физиката, която обяснява всичко и най-вече поведението на частиците и материята, които виждаме във Вселената. Най-общо казано, гравитацията е отговорна за местоположението планетите и съотношенията между предметите и тяхната тежест, а електромагнитната сила е отговорна за поддържане на нашите молекули заедно.

На най-ниско ниво са другите две сили: силната ядрена сила, която е  "лепилото" за атомните ядра, и слабата ядрена сила, която от своя страна помага на някои атоми да минават през радиоактивния разпад.

Доказателство за нова пета сила е било забелязано за първи път миналата година, когато екип от Унгарската академия на науките съобщиха, че е успешно изолиран и изгорен протон при lithium-7, а през есента се, бе открит нов супер-лек бозон, който е само 34 пъти по-тежък от електрон.

Колкото и вълнуващо да звучи, унгарското откритие до момента е било неглежирано, докато екип в САЩ публикува свой собствен анализ на данните в края на миналия месец, които потвърждават първоначалните експерименти и данни. Учените са на път да открият нов тип енергия, която е непозната до момента на науката.

Американският екип, воден от Джонатан Фенг от Калифорнийския университет, съобщи, че данните не са в противоречие с предишни експерименти, и че новият бозон наистина би могъл да да е в основата на една непозната до сега нова пета природна сила.

Много учени смятат, че е възможно новото откритие да е свързано с т.нар. частица "тъмен фотон", който може да носи една нова сила, която би обяснила тъмна материя - това невидимо вещество, което съставлява повече от 80% от масата на Вселената.

При проведените експерименти, унгарските учени са осъществили сблъсък на частици, при който са създадени нестабилни берилий-8 ядра, които след това се разпадат в двойки електрони и позитрони. Учените са изчислили, че масата на новата "тъмна" частица е около 17 megaelectronvolts, което се очаква за "тъмният фотон", но може да бъде доказателство за нещо съвсем различно.

"Може би сме свидетели на първия ни поглед към физиката отвъд видимата Вселена", заяви физикът Джеси Талер от Масачузетския технологичен университет. Според него около 12 месеца ще са нужни за да се получи повече информация и да се докаже наличието на новия ултра лек бозон, който вероятно е в основата на тъмната материя във Вселената.
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12