Търси

Физици са на път да докажат нова мистериозна 5-а сила в Природата, свързана с тъмната материя

27.05.2016 г.
1884
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Физиката може да бъде разглеждана в доста сложни и силни гледни точки, но един от най-простите аспекти е, че всичко във Вселената се управлява само четири фундаментални сили: гравитацията, електромагнетизмът, силните и слабите ядрени сили.

Ново задълбочено изследване на физици от Унгария обаче отваря темата, че може да са намерили доказателства за мистериозна пета сила на природата. Ако това бъде окончателно потвърдено, то би означавало, че ще трябва да преосмислим нашето разбиране за това как Вселената всъщност работи.

Преди да навлезем в темата, нека се върнем към тези четири сили, защото те са доста важни. Те са основна част от стандартния модел на физиката, която обяснява всичко и най-вече поведението на частиците и материята, които виждаме във Вселената. Най-общо казано, гравитацията е отговорна за местоположението планетите и съотношенията между предметите и тяхната тежест, а електромагнитната сила е отговорна за поддържане на нашите молекули заедно.

На най-ниско ниво са другите две сили: силната ядрена сила, която е  "лепилото" за атомните ядра, и слабата ядрена сила, която от своя страна помага на някои атоми да минават през радиоактивния разпад.

Доказателство за нова пета сила е било забелязано за първи път миналата година, когато екип от Унгарската академия на науките съобщиха, че е успешно изолиран и изгорен протон при lithium-7, а през есента се, бе открит нов супер-лек бозон, който е само 34 пъти по-тежък от електрон.

Колкото и вълнуващо да звучи, унгарското откритие до момента е било неглежирано, докато екип в САЩ публикува свой собствен анализ на данните в края на миналия месец, които потвърждават първоначалните експерименти и данни. Учените са на път да открият нов тип енергия, която е непозната до момента на науката.

Американският екип, воден от Джонатан Фенг от Калифорнийския университет, съобщи, че данните не са в противоречие с предишни експерименти, и че новият бозон наистина би могъл да да е в основата на една непозната до сега нова пета природна сила.

Много учени смятат, че е възможно новото откритие да е свързано с т.нар. частица "тъмен фотон", който може да носи една нова сила, която би обяснила тъмна материя - това невидимо вещество, което съставлява повече от 80% от масата на Вселената.

При проведените експерименти, унгарските учени са осъществили сблъсък на частици, при който са създадени нестабилни берилий-8 ядра, които след това се разпадат в двойки електрони и позитрони. Учените са изчислили, че масата на новата "тъмна" частица е около 17 megaelectronvolts, което се очаква за "тъмният фотон", но може да бъде доказателство за нещо съвсем различно.

"Може би сме свидетели на първия ни поглед към физиката отвъд видимата Вселена", заяви физикът Джеси Талер от Масачузетския технологичен университет. Според него около 12 месеца ще са нужни за да се получи повече информация и да се докаже наличието на новия ултра лек бозон, който вероятно е в основата на тъмната материя във Вселената.

Свързани публикации

термоядрен синтез - чиста енергия
16.12.2015 г.
8642
5

Германски учени откриха нова енергия, предричат края на ядрените централи съвсем скоро!

Учени и финансити от световни институции призоваха за инвестиции в чиста енергия и възобновяеми енергийни източници,като предричат края на употребата на ядрени централи да се случи до 10-20 години
Виж повече
тъмна енергия - теория на Айнщайн
02.05.2016 г.
2135
1

Учени потвърдиха теорията на Айнщайн за тъмната енергия във Вселената

Според общата теория на относителността на Айнщайн, скоростта на разширение се определя от свойствата на тъмната енергия, плюс сумата на материята във Вселената, когато последното е предимно съставено от невидима материя, наречена тъмна материя.
Виж повече
изкривяване на време-пространството
26.05.2016 г.
10988
15

Българският учен д-р Тимен Тимев представи нова теория за времето (ВИДЕО)

Времето е този общ темпорален облак, в който плува енергетично-геометричната топка на вселената. Не трябва да разчитаме на нашата енергетична душа, защото енергията е низшият статус на времето.
Виж повече
Коментари 1
  • Цвети
    30.05.2016 г. 07:43
    Статията не се чете от грешки!

Коментари:

Спонсори на Портал 12