Търси

Филип Харманджиев: Храната, която ядем, е въпрос на лична отговорност

28.12.2015 г.
3565
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Биологичното земеделско производство дава повече добив, отколкото конвенционалното. При него обаче трябва да се мисли, да участваш, а не да ръководиш всичко по телефона, както е при конвенционалното производство. Това заяви производителят Филип Харманджиев по време на семинара "Интерактивни култури" в Червената къща, предаде репортер на Портал 12.

Защо говорим толкова много за храна – това бе основният въпрос, който зададоха организаторите на дискусията. Според собственика на поликултурно стопанство Филип Харманджиев всъщност не говорим достатъчно много за храна и много хора не си дават сметка откъде идва тяхната храна.

Филип Харманджиев

Филип Харманджиев иска да запали българските стопани по печелившото, мултикултурно и регенеративно земеделие, проповядвано от Джоел Салатин, Дарън Дохърти и Алън Сейвъри. В момента фермата на Филип храни малко над 200 семейства с пасищни продукти: свинско, говеждо, пилешко, яйца, млечни продукти.

Харманджиев е убеден, че в момента се храним много по-вредно, отколкото преди и в днешно време много от болестите идват от храната. Това се дължи на политиката, която водят държавите, а именно – колкото човек е по-нездрав, толкова е по-манипулируем. Храненето, по думите му, може да се нарече политически акт. Затова хората трябва да носят лично отговорността за това каква храна ядат.

Червената къща - семинар биохрани и биоземеделие

Забелязали ли сте как изглеждат сградите, където големите производители произвеждат храна, те са по-секретни от военни обекти, каза Филип Харманджиев. Той припомни и думите, които често забравяме: да не се купува нищо, което се рекламира по простата причина, че производителите намаляват хранителната стойност на храните, за да вложат пари в рекламата на тези храни.

Ако човек иска да се храни здравословно, е нужно единствено желание, категоричен е Филип Харманджиев. Не става въпрос толкова за пари. Ако си богат, ще си купуваш по-скъпа биохрана, ако си по-беден, ще си гледаш домати на терасата например, каза още производителят и припомни думите на Хипократ, който казва, че храната е нашето лекарство.

Свързани публикации

еко земеделие
23.12.2015 г.
1557

Стартира конкурс за есе по темите за еко земеделие и опасностите от ГМО

Ивайло Попов от За Земята коментира „Макар и страната да е част от ЕС, в България все още има сериозни социални проблеми, най-тежките от тях са видими именно в селските и земеделските райони
Виж повече
център за здраве и красота Мандала | © снимки: Портал12
15.12.2015 г.
4806

Водещ холистичен лекар разкри тайните за здраве и красота в център Мандала

Според холистичния лекар не всеки човек може да стане вегетарианец или веган. Тя се възхищава на хората, които имат духовни търсения и не ядат месо, за да не навредят на животните, но не смята за правилно да се спре месото само защото сме решили, че е вредно
Виж повече
био-животновъдство, © снимка: Портал12
17.12.2015 г.
1849

Днес ще се проведе семинар за храната, поликултурното земеделие и био-животновъдството

Историци, антрополози и етнолози, представяни от Райна Гаврилова и с помощта на студенти културолози ще се опитат да разглобят шумното обществено говорене по темата за храните
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12