Търси

Фестивалът Угар - мистичен и древен, повдига и обединява българското съзнание (ПРОГРАМА)

20.07.2016 г.
3514
3
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 22 и 23 юли в местността Малка Драгойна до село Буково, община Първомай, ще се състои фестивалът “Угар - мистичен и древен”. Той се провежда за трета поредна година, а целта му е да поведе българите към осъзнаване, пречистване и обединение. Фестивалът се организира от сдружение ‘’Ангел Войвода’’ и се провежда в чест на Свети Илия.

Портал12 се свърза с Георги Георгиев - председател на сдружение ‘’Ангел Войвода’’ и Светлина Трифонова - спомагател с комуникации и медии. Те ни споделиха своите мисли, идеи и проекции, които са вложили в съграждането на “Угар”.


хоро

“Угар” - изчистване, покой, засяване
„Угар” е стара българска дума за онова, което нашите баби и дядовци са правили със земята. Изчиствали са я, изкоренявали са плевелите и са оставяли почвата да си почине преди да се сеят отново семена в нея” - споделя Светлина и допълва:

Нашето послание е много сходно. „Угар” означава да започнем да премахваме излишното, вместо все да добавяме; означава да изкорениш плевелите от съзнанието, да разореш, да подготвиш за сеитба, за да отгледаш; да проявиш воля, добротворчество. Това е идеята, която ни обедини.

Светлина Трифонова е убедена, че плевелите, с които всеки от нас се бори днес, са много и са дълбоко вкоренени и преплетени. Това са инертност, програмируемост, податливост на внушения, липса на собствено мислене, униние, забързаност във времето, механичност; прекомерност на информацията, но липса на съдържателност в нея; липса на творчески процес, който да върви редом с ежедневието; липса на игра, на веселост; една стара, подпираща се на още по-остарял бастун догматичност.

Изкривената духовност също е плевел, както и илюзията, че е необходимо винаги да имаме и още нещо; илюзията, че можем да живеем без отговорност към другите. Плевели са онези затвореност и изолация, които превръщат хората в ходещи мозъци, в графици, в таблици. Прекомерна толерантност или липса на каквато и да е толерантност също са плевели.

Човек трябва сам да опознава плевелите си всеки ден и да се опитва да прокопава пътя си до тях. Опознавайки ги, ще успее да ги изкорени с малка, постепенна и целенасочена сила, и почвата ще бъде чиста. Тази сила е едновременно мекота и твърдост, защото съединява противоречията, на които плевелите са господари.

нестинари

Защо “Угар”?
България е мистерия и тази мистерия се предава по най-правилните и запазващи езици – танц, глас, език, защото те съдържат много повече от привидното. Седенките, хората, ръцете, които се хващат една за друга, за да затанцуват, са ни пазили. И Левски си е пеел в най-трудни условия. Знаем добре, че веселостта, песента и радостта са нашите лечители.

Българите имаме огромна нужда от угар на съзнанието, което означава да махнем излишното и да се пречистим поетапно като хора, на които не им трябва особена причина да се обичат един друг. Някъде дълбоко в паметта ни като народ нещо зазвънтява, когато усещаме тръпките, които ни побиват, чувайки българската народна музика, танцувайки, наслаждавайки  се на  живите цветове по носията, по шарените черги.

Светлина Трифонова е на мнение, че днес у хората срещаме или тупането по гърдите – тоест твърде горди сме, че сме българи, или абсолютна засраменост от този факт. И двете представляват трагикомедията на грешната ни себеоценка.

Молитви към Св. Илия
Фестивалът “Угар” е посветен на Св. Илия. Св. Илия е бил отдаден на Бог, следвал е божествените пътища и не се е отклонявал от тях. Затова и Бог го е взел с колесницата горе, издържал е изпитанията си.

Организаторът на фестивала - Георги Георгиев - вярва, че:

Всеки, който дойде на “Угар”, ще отнесе нещо със себе си, върху което да помисли - друга перспектива.

Молитвите към Св. Илия и духовната йерархия, които Георги и съмишлениците му ще отправят чрез фестивала, са да благословят целия български народ с просперитет, благоденствие, духовност, здраве, щастие и живот. Молитвите са да бъдат благословени българското семейство, свещената връзка между мъжа и жената, българските традиции и обичаи; да бъдат благословени България, българският народ, планини, морета и реки – да бъдат възстановени; да бъде благословена политическата система на България и управлението на българския народ; отправяме молитва за мир и духовност, за съхранение и благоденствие на всички свещени земи и места, духовни учители, традиции и обичаи.

Местността Малка Драгойна и Ангел войвода
Връх Драгойна е мощен и свещен символ на безгранична воля. Той е едно поле, което дава условия хората да си спомнят за предците ни, които са живеели в много трудни условия, но мислите, действията и решенията им са били да вървят напред, разказва Георги Георгиев и допълва:

Избрахме местността „Малка Драгойна” заради древната ѝ митична история, която е съхранила и героичните подвизи на Ангел войвода по тези места. Днес Ангел войвода би могъл да ни научи на безгранична воля без отказ - мъжете и жените да се чувстват като едно, да знаят, че заедно могат да творят и да създават реалността, в която искат да живеят в бъдеще.

Макар времето на четите и дружините да е минало и изпълнило предназначението си, то е пример за защита и повдига по-слабите духом. Урокът за нас днес е да не вървим сами, а да тръгнем заедно по пътя, да мислим за обединение.

палатки в планината

Преживявания по време на фестивала
В програмата на фестивал “Угар - мистичен и древен” ще има концерт на „Филип Кутев”, на фолклорни ансамбли и читалища от цялата страна, концерт на "Тъпани и Гайди", надпяване и надиграване, посрещане на изгрева, нестинарство, оркестри, базари на занаяти и ръчно изработени предмети на изкуството, четене на поезия на седянки.

Пътят на „угар” е личен и дълбок. Да изкорениш плевелите си е фина, но и енергоемка задача, защото много от плевелите изобщо не знаем, че са там. Събуждането на дълбоко чувство в преживяване може да ни помогне. У много вече е будно това чувство,  защото са разбрали, че хубавите, красиви и духовни преживявания не живеят на нечиста почва. Хората ще бъдат на един фестивал, в който ще преживеят заедно радостта от концерти, фолклор, народност, творчество и топлина.

Вижте програмата на фестивал “Угар - мистичен и древен”  и информация за настаняване: http://goo.gl/75H90I​

Билети за събитието може да закупите от тук: https://www.ticketlogic.bg/festival-udar/28189


Автор: Анна Бончева | Портал12
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Свързани публикации

българска шевица
21.04.2016 г.
34370
9

В българската шевица се крие код, който предпазва и акумулира енергия

Българската шевица е нещо много специално и не е случайно, че е украсявала дрехите на нашите предци. Хората, които се интересуват, знаят, че шевицата ни не е просто украса на дрехата. Предназначението й е много по-дълбоко.
Виж повече
-
27.05.2016 г.
1670

Изложба показва уникални български престилки и връзката им с Природата

Докато опознават на престилките и природата, посетителите ще слушат ведра народна музика, ще видят четири кратки филма за зелената икономика в България от поредицата "За Балкана и хората" и ще могат да проверят знанията си от изложбата с интерактивна образователна игра
Виж повече
български носии с шевици | © 2016 снимка Портал12
23.06.2016 г.
3735
2

Шевицата изгражда ценностната система за красота у детето (ИНТЕРВЮ)

Слънчевите руни минават през сърцата на хората в миналото и в бъдещето. Всъщност ние всички сме едно голямо семейство – с много любов, истина и красота заредени. Това се вижда в българската шевица. Усеща се не само като красота за очите, а и като красота за душата
Виж повече
Коментари 3
 • Мария
  20.07.2016 г. 15:48
  Браво за думите, браво за примера, който давате. Не са нужни други порядки, други практики, други танци и традиции - хорото , песните ни ,нестинарите ни , шевиците ни - дават всичко на душата ни, която има своите корени тук, където се е родила и е закърмена! Нямам търпение :)
 • Светлина
  20.07.2016 г. 15:03
  Добре дошъл сте, Чавдар!
 • Чавдар
  20.07.2016 г. 09:29
  Все още не съм гледал нестинари на живо... това събитие като че ли е добър повод за това

Коментари:

Спонсори на Портал 12