Търси

Фестивалът Лятна случка открива нови житейски пътища (ИНТЕРВЮ)

30.06.2016 г.
2053
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 2-ри и 3-ти юли, събота и неделя, в крепостта Туида в град Сливен ще се проведе фестивалът „Лятна случка“, организиран от НПО „Блян за романтика, цветя и космос“. Събитието се провежда за четвърта поредна година. Портал12 се свърза с Росен Русев – един от организаторите, за да ни разкаже какво ще се случи по време на фестивала, кои са случките, които ни помагат да намерим себе си и защо търсенето е толкова трудно.

Вижте програмата на събитието в края на интервюто.

Как се зароди идеята за Лятна случка?
Идеята първоначално беше да се направи нещо по-различно за района на Сливен. Т.е. да се обхванат съвременните тенденции сред младите, а и не само сред младите хора, като музика, култура, изкуство, природосъобразен начин на живот, здравословен начин на живот, духовни търсения и учения, екологичните проблеми. Голяма част от дейностите по време на фестивала са от спортен характер и духовни дейности, като медитации, енергийна лечебна гимнастика, различни йога практики и т.н.

Това беше идеята от 2013-та година, това си е идеята и сега, като за четири години фестивалът се разви доста. Лятна случка тръгна като едно събитие, което направихме в градската градина, отново с различни дейности – ръчно изработени неща, пчеларство дори, правене на домашен хляб, музика, спортни мероприятия. Проведохме го в рамките на един ден. На хората им хареса и решихме следващата година да го направим в планината. Получихме подкрепа от община Сливен и станаха нещата.

С какво е различен фестивалът тази година?
Тази година различното е, че Лятна случка се провежда в една реставрирана крепост (Туида), която е непосредствено до град Сливен. Това място е много приятно, близо до планината (под Природен парк „Сините Камъни“). Доброто е, че повече хора тази година от град Сливен, които не са се докосвали до подобен тип събития и дейности, или които по една или друга причина не са успели да се качат в планината миналите години, ще могат да го посетят. В рамките на фестивала вече се събират хора от цялата страна.

занимания за деца

Има едно енергийно течение, което идва от Хималаите и минава през местност „Карандила“. Имате ли усещане, че то ви помага да сбъдвате идеите си?
Карандила за мен си е много енергийно място. През последните две седмици за по няколко дни бях там и просто се чувствам прекрасно, възобновен.

Започнахме работа по фестивала за другата година, 2017-та. Отново искаме да го направим в планината с много дейности, с много участници, музика и т.н. Хората могат да очакват един много силен фестивал.

Имат ли нужда хората в днешно време от подобен тип събития като Лятна случка и защо?
Да, според мен имат. В България вече доста различни събития се появиха – от музикални фестивали до такива събития, в които се опитваме да съберем музика, духовно търсене, здравословен начин на живот, спорт и т.н., да обхванем дейности от различти аспекти на живота. Благодарение на подобен тип събития хората, макар и за кратко, за няколко дни, могат да се откъснат от ежедневието и да последват някакви духовно-творчески, лични и социални хоризонти. На мен лично подобен тип събития са ми повлияли до някаква степен и в житейския път.

фестивални усмивки

С какво ще ни обогати фестивалът тази година?
Тази година, на това място, което е близо до Сливен, голяма част от хората от града ще могат да се докоснат до събитието. Мисля, че това може да им помогне да намерят нови житейски пътища, по нов начин да открият себе си, да направят нещо, което е нетипично за ежедневието. Голяма част от хората, които ходят по такъв тип фестивали, вече са открили по някакъв начин себе си. Има много хора, които остават настрани от тази фестивална култура в този тип формат и точно за тях мисля, че ще е много полезен фестивалът.

Защо е толкова трудно да намерим себе си днес, когато имаме най-богат достъп до информация, технологии и т.н.?
В днешно време на човек му е трудно да намери себе си заради мощния поток от информация – това е една от причините. Друга причина са и погрешните морални и духовни ценности, които са се наслоили през годините в обществото, залято от информационния поток на ежедневието, който до голяма степен предлага и качествени неща, но 99% от нещата са некачествени, не в правилната духовна посока. И така залят от този мощен поток, човек се обърква, не може да намери достатъчно сила да отсее правилните неща. Това е голям проблем на днешния човек.

А кой е пътят, в който всеки да открие правилното за себе си?
Това е труден въпрос и ако отговорът беше лесен, то всеки човек щеше да го направи това – да живее по-добър, по-смислен и задълбочен живот. Всеки трябва да търси. Първото нещо е да си каже, че трябва да го намери. От там насетне, самият живот му предлага ежедневно, ежеседмично, ежемесечно неща, в които той да вземе правилното или грешното решение, но стреми ли се, не се ли откаже, рано или късно се получават нещата и човек тръгва по пътя на духовното си развитие.

Тъпани и гайди

Какво ще се случи занапред в Лятна случка? Казахте, че догодина ще е по-голям фестивалът, пак в планината...
Започваме отсега да работим за фестивала догодина, който ще се проведе в края на месец юни. До голяма част музикалната програма е вече ясна. До месец или два ще бъде пуснат и нов уеб сайт с дейности, с историята на Лятна случка и т.н. За първи път догодина ще сложим някаква сума за вход. Няма да е голяма – нещо от рода на 15-20 лева, но все пак по този начин фестивалът може да стане по-устойчив и да се обогатява. Досега се опитвахме да избягаме от материалното, но пък няма как иначе фестивалът да си остане във времето, да се развива, да има нови неща, да се развива.

Самото място, където досега се провеждаше фестивалът – местността „Карандила“ - е прекрасно и невероятно, хората могат да определено да си направят план за следващата година и да преживеят наистина нещо уникално.

Какво послание искате да отправите към обществото чрез Лятна случка?
Обществото да се оглежда повече встрани, а не само в това, което му се предлага наготово. Като се оглежда и встрани, така по-трудно може да бъде измамено от фалшивата действителност.

концерти
Снимки: „Блян за романтика, цветя и космос“

Програма “Лятна случка” - Туида 2016
организатор: „Блян за романтика, цветя и космос“

Ден 1 - събота
10.00 ч – Откриване на фестивалната зона: Запознаване с локациите на
различните дейности: организационен базара, работилници, занаяти,
изложения, вегетарианска кухня, цирково шоу
10.30 и 17.00 ч – Демонстрации на „Енергийна лечебна гимнастика“ с
водещ Искра Ганева
18.00 ч - „Пробуждане“ - уъркшоп по медитация и арт ателиета
18.30 ч – Откриване на сцената със специалните гости на фестивала
19.00 – 20.00 ч – Зумба с Борис Панайотов
20.30 – Откриване на музикалната програма с Илин Папазян – Китара
и Експериментално Фолклорна формация „Думай“
21.15 – Концерт на Димитър Таралежков, бат'Невен, БГГЗ Рабит
2245 – Концерт на група Контрас – Сърбия
Нещо допълнително: DJ сет от Светослав Колев – Dub Constructor

Ден 2 - неделя
10.00 ч – Откриване на втори фестивален ден: организационен базара,
работилници, занаяти, изложения, вегетарианска кухня, цирково шоу
10.30 – Демонстрация на „Енергийна лечебна гимнастика“ с водещ
Искра Ганева
11.00 – 11.30 – Забавни игри за деца с кака Бори
14.00 – Концерт на Илин Папазян и група Daa Seed - София
Нещо допълнително: DJ сет от Светослав Колев – Dub Constructor

Не му мислете много, а включете събитието в плановете си за началото на лятото, защото и този път ще бъде прекрасно!
 
Коментари 3
 • Балкански Екологичен Проект Балкеп
  01.07.2016 г. 10:02
  Как е с боклуците? Ще има ли компостиране на отпадъци от прясна храна и рециклиране на другите отпадъци? Готови сме да споделим опит за догодина ако има нужда ;)
 • Цвети
  01.07.2016 г. 09:50
  Всяка година се разминавам, но тази година ще намина поне за събота или неделя... догодина на Карандила!!!:V
 • Анна Поляна
  30.06.2016 г. 14:05
  Отдавна искам да отида... Е най-после ще успея! :D

Коментари:

Спонсори на Портал 12