Търси

Фермерските пазари – естествено следствие на търсенето на природосъобразен живот

01.02.2016 г.
1566
7
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Фермерските пазари набират все по-голяма сила в България. В Европа те са се превърнали в средища на хора, които мислят за това каква храна ядат, за здравето на децата си и за природата. Един от пазарите у нас, който се разраства и буди все повече интерес, това е фермерският пазар във Варна.

Той може да бъде посетен всяка събота в Мол-Варна, на ниво -2. Пред Портал 12 един от организаторите на пазара Никола Куташки сподели, че все повече хора започват да правят връзката, че живата, енергийната храна ги кара да се чувстват добре. „Ние също сме радетели за този начин на живот близо до природата и с мисъл за природата. Защото всичко е пряко свързано с това да я щадим, да помагаме на земята, след като се посява почвата, да се възстановява. Това е начин на живот. Принципите ни са много дълбоки, искаме да сме осъзнати изцяло за това как живеем, как се храним, какъв въздух дишаме, каква вода пием. Всичко това са едни малки тухлички, които ни изграждат като личности“, каза Куташки.

„Разбираме, че храната е задължително, но не достатъчно условие да бъдеш щастлив, затова и по време на пазара провеждаме „Час на фермера“, където хората да приемат и духовна храна, да могат да развиват уменията си, сами да си приготвят тази храна“, добави той.

Организаторите на фермерския пазар във Варна са помислили и за най-малките. По време на „Часа на феремера“ родителите, за да слушат спокойно лекциите, могат да оставят децата си в детски работилнички. Там малчуганите рисуват и търсят по детски връзката с природата. „Ние разбираме, че на децата им остава малко време от училищните занимания да развиват талантите си, така че много ще акцентираме и на това“, сподели организаторът и покани всички да дойдат и да усетят на място атмосферата и духа на фермерския пазар.

Свързани публикации

здравословни храни - правилно хранене | снимка: Shutterstock
28.12.2015 г.
3541

Филип Харманджиев: Храната, която ядем, е въпрос на лична отговорност

Харманджиев е убеден, че в момента се храним много по-вредно, отколкото преди и в днешно време много от болестите идват от храната. Това се дължи на политиката, която водят държавите, а именно – колкото човек е по-нездрав, толкова е по-манипулируем
Виж повече
Ярослав и Юлия Юнакови
11.01.2016 г.
9144
4

Споделено фермерство и градина под наем - мисията е възможна!

Младото семейство Ярослав и Юлия Юнакови от родопското село Старцево, обл.Смолян са инициатори на една много интересна идея – те предлагат градина под наем. Всеки, който поиска, срещу скромна сума за наем и доставка, може да поръча те да му отгледат в градината биологично чисти зеленчуци както и да приготвят зимнина.
 
Виж повече
Свободните радикали атакуват клетките ни
13.01.2016 г.
4482

Какво се крие в основата на клетъчното хранене и здравето на човек?

Как се храним, с какво усещане и намерение приемаме храната и какво се случва чисто физиологично в нашия организъм? На тези въпроси отговори Деница Андонова по време на лекцията си „Клетъчно хранене“ този уикенд в център „Мандала“ в столицата, предаде репортер на Портал 12
Виж повече
Коментари 7
 • лили
  24.05.2016 г. 01:40
  не сам сигурна ве4е дали от фермерските пазари купуваме екологи4но 4иста продукциа купих кисело млако един месец не се развали а истинското една седмица трае
 • m
  24.05.2016 г. 01:31
  ne
 • Филип Борисов
  03.02.2016 г. 13:52
  Пламене, така е - търговците явно искат да правят милиони от химически плодове и зеленчуци, недокоснати от човешка ръка. Също така няма какво да се лъжем - някои еко и био производители малко, че и много, прекаляват с цените. Иначе е ясно - при малките ферми много важен фактор е трудът на фермера, вниманието и грижата към растенията, енергията и любовта, които са вложени в тази грижа... Тези неща са безценни! Както са безценни благодарността, лоялността и уважението на всеки клиент!
 • Пламен Петков
  02.02.2016 г. 15:44
  Михаил: Няма как цените да са като на бабите на пазара през юли и август, въпреки, че и на мен ми се иска. Но като зная цените на повечето пазари в София, а сега живея до Търново - супер надути им са цените по принцип, а и пръскат, и бабите пръскат. Докато във фермите от нов тип пръскат само с ферментирали коприва, полски площ и такива. Тъй че цената на някои ферми си е оправдана - продава се на цени подобни на тези на търговците по масовите пазари. (като изключим цените на био производителите, но те си имат друг таргет клиенти и пазари).
 • Михаил
  01.02.2016 г. 16:14
  Екологичните пазари са много необходими, трябва да са достъпни за всички, да са масови и цените да са нормални. Ако нямат достъп до пазар, някои хора напълно ги устройва да си поръчват храна и тя да пристига по куриер, но този начин е изгоден за малко хора.

Коментари:

Спонсори на Портал 12