Търси

Фармацевти откриха начин да подмладят ДНК и имунната система с 20 години

18.05.2016 г.
1962
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Американска компания използва интрамурални и екстрамурални изследвания, за да създаде терапии за заболявания, свързани с напредване на възрастта. За първи път в света компанията манипулира човешка ДНК и успява да върне с 20 години назад скъсяването на теломерните участъци в левкоцитите.

Теломерите са къси сегменти от ДНК, които се явяват завършек на краищата на всяка хромозома. Те изпълняват защитна функция срещу износване, което е естествено следствие от остаряването на човешкото тяло. С напредване на възрастта на телата ни, теломерите стават все по-къси и по-къси, а клетките ни се делят все повече и повече. В един момент теломерите стават твърде къси, за да предпазват хромозомата, и това е причина за неправилната работа на клетките, а оттам и развитие на заболявания, свързани с напредване на възрастта. 

През 2015 г. изпълнителният директор на въпросната компания – жена на 44 годишна възраст на име Елизабет Париш – е била доброволец в две от експерименталните генни терапии на компанията. Едната терапия се е борила с изчерпването на стволови клетки, което се случва вследствие напредване на възрастта, а другата е целяла да предотврати загубата на мускулна маса.

Тази терапия е била тествана преди въру мишки, но никога досега върху човек. Учените тепърва ще определят дали успехът, постигнат с левкоцитите, може да се повтори при други органи и тъкани, както и при други пациенти. Според Париш, ако компанията успее да добави 20 години допълнително здраве на левкоцитите, имунната система ще бъде по-ефективна и ще може да предотвратява повече заболявания.
 

Свързани публикации

Елисавета Зангелми - книга за кристалите, НДК, София
14.12.2015 г.
4729

Елисавета Зангелми представи книга за кристалите, тяхната енергия и връзката с човешкото ДНК

Елисавета Зангелми представи книгата си „Кристалите и техните лечебни свойства“ в последния ден на 43-тия Софийски международен панаир на книгата в НДК. Кристалната решетка на камъните е много подобна на нашето ДНК
Виж повече
допамин - ключът към психическото състояние на съвременния човек
23.01.2016 г.
43249
17

Добрите нива на допамин в мозъка са ключ към добро психично и физическо здраве

Допаминът се образува в резултат на химичен процес в мозъка, който ни позволява да постигнем добро психично състояние. Независимо дали е хоби или професионална дейност - трябва да бъдем активни, защото пасивността и ленивостта - убиват!
Виж повече
снимки: МУ Проф. д-р Параскев Стоянов"- Варна
23.04.2016 г.
1933
1

Най-голяма ДНК верига, съставена на плажа във Варна, влезе в рекордите на Гинес

Рекордът беше отчетен и признат от официалния съдия на Гинес г-н Джак Брокбенг, който връчи официалния сертификат на Гинес на ректора на МУ – Варна проф. д-р Красимир Иванов. 4000 човека от различни националности чуха българския химн и химна на Европа, след което от птичи поглед се видяха 8 български знамена, образувани от хора.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12