Търси

Естественото строителство носи здраве и събужда духа на споделянето

24.08.2016 г.
3279
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Екип на Портал12 присъства на практическо обучение “Мазилки с глина”, което се проведе от 18 до 21 август в село Хотница, Велико Търново. Обектът на обучението бе къщата на семейство Христови - Ели, Краси, Калоян и Боян - от работилница “Жива земя”. Къщата е строена със стари глинени тухли и имаше нужда от измазване с глинена мазилка.

Разгледайте галерия със снимки от обучението.

Обучението бе ориентирано към придобиване и усъвършенстване на практически умения и запознаване с основната теория. След завършване на обучението, участниците придобиха реални знания и умения, които вече могат да прилагат. Но всъщност практическият опит бе само част от вълшебството, което омая всички ни по време на курса.

Обучители бяха двамата майстори Александър Алексиев и Диан Манолов.
Александър е майстор на мазилки с естествени материали (глина, вар). Занимава се основно с мазилки и бои в естественото и в конвенционалното строителство, като иска да наблегне предимно на естествените материали. Преминал е редица курсове за обучение, с дългогодишен опит в България и чужбина.


Приготвяне на смес за груби мазилки | © Снимка: Портал12

Диан е инженер и строител с естествени материали. Участвал е в проекти и обучения в България и Испания. Работи в сферата на строителството с природни материали. И двамата действат за разпространяване идеята за строене съобразно природните принципи, като се надяват да информират и вдъхновят повече хора. Затова и организираха практическото обучение в с. Хотница.

През тези 4 дни на територията на “Жива земя” сръчните майстори измазаха външните стени на къщата-домакин. Участниците в обучението изваяха красиви форми, за да материализират духа, който витаеше наоколо. Децата играеха безгрижно, омазани с глина, а кучетата посрещаха и изпращаха постоянно пристигащи и заминаващи участници в обучението.

Портал12 разговаря с двамата майстори и те споделиха с нас вижданията си относно строеж на и живот в къща от природни материали.
В началото на нашия разговор ги попитахме “Какво ви дават обученията, които правите?” Диан сподели: “За мен е удовлетворение, че предавам знанията на други хора. Дават ми стимул, енергия, запознанства с нови хора.” , а  Александър го допълни: “За мен това е много чист контакт, минал през филтъра на глината.”

Експерименти с  естествени смеси за полирани мазилки върху конвенционална основа | © Снимка: Портал12

Александър ни разказа още, че е преминал някак естествено от конвенционално към екологично строителство. Той от ученик има досег с конвенционалното строителство, когато е работил като общ работник по строежи. За около 15 години е минал през всичките нива на строителната йерархия.

Домът от естествени материали - дом за големи и щастливи семейства

Преди да се появи строителната индустрия с всичките правила, норми, регулации за материалите - кои са позволени и кои не - хората са работели единствено с това, което е наоколо, каза  Александър и допълни:

Като съм пътувал по страни доста по-бедни от европейските, в Азия например, ми е правело впечатление как живеят местните хора. Те нямат възможност да купуват модерни материали за строителство и винаги използват каквото има около тях: камък, дърво, глина... Винаги се прави нещо простичко и функционално, няма нищо в повече по конструкциите. Общо взето се правят малки пространства за големи и щастливи семейства.

Творчество с естествени бои - пресъздаване на човешките чакри | © Снимка: Портал12

Предимства и недостатъци на естественото строителство пред конвенционалното

Дидо и Сашо структурирано изведоха предимства и недостатъци за работа с естествено спрямо конвенционално строителство, като започнаха с недостатъците, които съвсем успешно могат да се компенсират.

Сламата и глината не са стандартизирани материали в България. За сравнение, в Германия природните материали са стандартизирани и дори се продават в готови пакети. Друг недостатък е, че глината има голямо съсъхване, от което се получава свиване и напукване. Това, разбира се, може да се компенсира и минимизира с използване на добавки (фибри) и оптимизиране на материала - структуриране, разнасяне и компресиране.

Още един недостатък на глината е, че тя не е водоустойчива. Това може да се компенсира чрез конструиране на улуци, по-дълги стрехи, цокал, а мазилката се обработва с допълнителни водоустойчиви материали.

По думите на Диан и Александър, най-голямото предимство на природните строителни материали е, че няма отпадъчен материал, който да замърси околната среда. Енергията, която се използва за производството на една кирпичена тухла, е около 1% от тази, която се използва за производството на една печена тухла.

Глинена мазилка - елемент | © Снимка: Портал12Глинена мазилка - елемент | © Снимка: Портал12

Всичко, което падне на земята и засъхне, след това може да бъде разпръснато в градината. А всеки стар отпадъчен материал под формата на кирпичени тухли, глинеста почва или нещо подобно, може да бъде превърнат в мазилка, да му се вдъхне нов живот. Това е пълен кръговрат на материала.

Диан сподели техническите предимства на природните материали. Глината има свойства да поглъща и отдава необходимите количества влажност, като по този начин балансира влажността на въздуха в помещенията.

Глината по природа поддържа оптималната здравословна влажност за живот в една стая, която е около 45-55%. Сухата среда е с влажност под 40 %, влажната е над 60-70% - и двете са нездравословни за човешкия организъм.

Също така тя акумулира и отдава топлина. През зимата, когато глинената мазилка е затоплена, след това дълго време отдава топлина. Това прави преходът между затопляне и изстиване по-плавен и по-дълъг.

Едно от големите предимства според Сашо е, че: „Можем да се съберем група от хора и правейки нещо, да се забавляваме и целият процес да бъде креативен – непрекъснато на някой да му хрумва нещо, да си казваме „Защо не!“ и да го правим заедно. Не сме ограничени откъм време, не гоним срокове и не мерим стените в квадратура.“

Глиненото семейство | © Снимка: Портал12
 

Свързани публикации

полезни качества на глината
10.02.2016 г.
15685
7

Вижте списък с някои от най-невероятните лечебни свойства на глината

Бентонитът и другите видове лечебни глини са често използван продукт в детоксикиращи и почистващи продукти. Имат алкализиращ ефект върху тялото и когато се приемат правилно, може да помогнат за възстановяване баланса на чревните бактерии.
Виж повече
висшият Разум - ДНК, влияние чрез водата
15.07.2016 г.
24861
11

Димитър Ненков: В момента висшият Разум подменя въглеродните атоми на ДНК със силициеви (ИНТЕРВЮ)

Ние, като представители на разумната човешка цивилизация, трябва да подхождаме съзнателно и с вътрешна благодарност към Създателя, че можем да общуваме с тази енергия. Тя е изключително фина субстанция, която влиза в резонанс с нашите мозъчни структури
Виж повече
Коментари 2
 • Аннчи
  08.10.2016 г. 17:16
  Глината ми изглежда толкова апетитна, че а-ха да си я хапна :L
 • Мементо
  25.08.2016 г. 10:45
  За да се научи човек на каквото и да е строителство, мисля, че е най-добре да дигаш къща от основи! Дай Боже всеки му!;)

Коментари:

Спонсори на Портал 12