Търси

Есенното равноденствие - времето когато силите на доброто и злото, на светлината и мрака се изравняват

21.09.2016 г.
9359
6
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Съществуват няколко специални, свързани с движението на Слънцето дни в годината, които винаги са били смятани за надарени с особена магическа сила и често съвпадат с различни религиозни празници по света. Четири от тях са свързани с точките на Равноденствие и Слънцестоене.

Физическия смисъл на Слънцестоенето е свързан с минимума и максимума на съзидателната слънчева енергия, но то едновременно с това отбелязва и точка на обрат - към Светлината, или към Тъмнината и всички символични действия и ритуали свързани с което и да е от двете, отразяват вечното противоборство между Светлата и Мрака.

В дните на Равноденствие пък, продължителността на деня и нощта е еднаква поради, което те съдържат смисловия заряд на грандиозната сила, необходима за поддържането на равновесието в света.

На 22 септември, Слънцето ще пресече небесния екватор, преминавайки от северното в южното полукълбо. Това е моментът, в който настъпва есенното равноденствие. В дните на равноденствие продължителността на деня и нощта по цялата Земя е еднаква, с изключение на районите, разположени около полюсите.

Моментът има дълбок смисъл за всички култури от най-дълбока древност та досега. В езотеричен аспект това е времето, в което силите на доброто и злото, на светлината и мрака, на действието и покоя, са равнопоставени. И тъй като във Вселената няма абсолютно добро, нито абсолютно зло, равновесието между двете крайности на практика осигурява най-богати възможности за промяна и сътворяване на реалността. 

За природата това е времето, в което се сменят сезоните. За вещия, балансът между двете сили създава условия за смесването на всички съществуващи потенциали, на всичките четири елемента, изграждащи видимия и невидимия свят. Или с други думи, това е един изключително магичен и специален момент, с огромен потенциал. 

Традиционно дните на равноденствие са период за духовни размишления и самооценка. Есенното равноденствие поднася плодовете на годината и ни приканва да съберем реколтата, с което символично отдаваме почит на женския принцип на плодородието. Но на границата между Светлината и Тъмнината, между видимото и невидимото под влиянието на тяхното съвършено равновесие можем да различим, оценим и съберем плодовете на всичко сторено през годината и да приветстваме резултатите от вложеното. Добре е да изпратим старото и да помислим за следващите си стъпки, да набележим цели, да формулираме намерения, да интегрираме и балансираме онова, което се е доказало като успешно, работещо и необходимо и да се освободим от излишното.

Във всяка реколта има и гнили плодове, а има и такива, които не обслужват наши конкретни нужди и е добре да се разделим с тях, с благодарност предоставяйки ги на някой друг. С благодарност и добра воля сега е подходящо да се разделим и с онова, което вече не работи.
Следващият сезон със сигурност ще протече по-леко, ако успеем качествено да закрием този и да се настроим към новото.


Осъзнавайки своите недостатъци, анализирайки проблемите които сме решили къде успешно, къде не, сега е момента да простим на себе си и на другите за допуснатите грешки, да се освободим от вината и огорчението генериращи дългове и зависимости, които ни придържат към миналото и биха възпрепятствали прогреса ни. През последните две години имаме сравнително редкия шанс Есенното, а и Пролетното равноденствие, да бъдат предхождани от сезонът на затъмненията, в който традиционно протичат процеси на мощни житейски и душевни катарзиси. Това ни дава допълнителната възможност да изчистим съзнанието си от всички привнесени, изкривени представи за истината и реалността, да приемем своя път и предназначение, и преодолявайки катарзисите да преминем в друго "утре".

Така и през тази година получаваме поредния шанс да променим нещо важно в себе си - промяна, разполагаща с потенциал да предизвика и коренни изменения в живота ни, с което той да стане по добър. Защото есенното равноденствие е най-мощно заредения с енергията на баланса, любовта, мъдростта и силата период в годината.

А след това, преминали през прага, с напредването на есента, когато Светлината намалява, ако насочим активността си навътре, ще разполагаме с достъпна енергия за укрепване на своите позиции във вече променената жизнена среда.

Есенното равноденствие настъпва на 22 септември, четвъртък, в 17,21. Пожелаваме ви един прекрасен изпълнен с Надежда залез!

Струва си да подходите към този ден като към празник. Той действително е такъв. Празнуваме плодородието, равновесието и мъдростта и изразяваме благодарността си към Майката природа за даровете и изобилието, които тя ни поднася. Така или иначе, въпреки технологичния напредък и човешкия стремеж за независимост от природните сили, все още сме твърде малки и зависими и от климата, и от Земята, която е наш общ дом. Затова, намерете време да изразите към нея своята любов и благодарност! Разходете се сред природата, порадвайте се на пъстротата и щедростта и, на изобилието от цветове и плодове, отнесете даровете и у дома за да се изпълни и той с изобилие.

Пожелаваме ви дълбоки прозрения, качествени изменения, Сила, Мъдрост и Любов!

Автор: Елена Пенчева


Елена Пенчева е професионален астролог и автор на статии с астрологична тематика. Ако желаете да се свържете с нея за астрологична прогноза или анализ на проблематичен житейски казус, можете да го направите чрез лично съобщение във FB Elena Astronews или по телефона: 0887302268.
Коментари 6
 • Pipi
  22.09.2016 г. 22:59
  ;);) dano preobladavat slqncevi dni
 • Илда
  22.09.2016 г. 22:41
  :)Благодаря Ви за окуражителни думи, Елена!;)
 • Слави
  22.09.2016 г. 19:01
  Чудесна статия!Вдъхва надежди и оптимизъм,за разлика от многото лоши новини около нас.
 • Teata
  22.09.2016 г. 16:15
  Прекрасна статия! :)
 • Спаска Попова
  22.09.2016 г. 13:58
  Харесвам статията, защото съобщава за важните и значими неща ненатрапчиво и с пробуден жив интерес. Налице е уважително отношение към насрещния слушател/читател, пречупено ррез личния опит. Заявените съвети са направени деликатно, но убедително. Дано повече хора се докоснат до споделената мъдрост на авторката, която дава живот на човешките мечти и надежди, погледнати през очите на природата...

Коментари:

Спонсори на Портал 12