Търси

Ерик Муке: Deep Forest е символ на идеята да бъдем в хармония с Природата и различните култури (ВИДЕО)

09.09.2016 г.
1108
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
По време на Беглика фест 2016, Портал12  разговаря в ексклузивно интервю с Ерик Муке от Deep Forest.

Можете ли да опишете това, което Ви вдъхновява да създавате и изпълнявате музика?
Това е дълъг процес. Мисля, че е смесица от всичката музика, която слушам още от дете досега. Не съм спирал да слушам музика и да свиря с различни хора, и накрая всичко е смесено някъде в мозъка ми. Сега, когато свиря, музиката идва по този начин. Разбира се, понякога имам нужда да се фокусирам върху определен аромат, който идва от някоя държава или вид инструмент. Аз съм един вид гъба, която слуша всичко и един ден се появява в нова форма и създава различна музика.

Казвате, че слушате всичко. Означава ли това, че познавате българския фолклор?
Разбира се. Не помня кога - тогава не знаех, че е от България - но открих българската музика, когато чух един български хор. Всички жени пееха в красива хармония. Това беше много странно за мен, защото мелодията бе нещо между Западна и Източна Европа и аз можех да усетя отличителните нотки от двете влияния. Много ми харесва! Това е един от любимите ми гласове.

Дали сцената сред природата е най-доброто място за изпълняване на музика?
Да, много е вдъхновяващо! Единственото, което има значение, когато свириш навън, е времето. Днес, когато започнахме концерта, ми беше малко студено. Пръстите ми трябваше да се затоплят през първите 1-2 песни, след това всичко беше наред. Когато свириш на закрито, температурата е нормална, а тук трябва време да загрееш. Тук е красиво. През нощта е тъмно, не се вижда язовирът, но през деня мястото е много красиво.

Какви духовни портали искате да отключите с Вашата музика?
О, това е добър въпрос. С други думи моят въпрос е: “Може ли музиката да промени света?” Това, което знам е, че сега чрез интернет имаме директна връзка с всеки. Много хора ми пишат съобщения в моя сайт, мога да говоря с тях и знам, че моята музика им дава много добро настроение. Това вече е нещо. Не знам дали може да промени повече - надявам се, но ако мога да направя някого щастлив, да се чувства по-добре, това е нещо голямо.

Можете ли да проследите еволюцията на творчеството си от самото начало досега?
Да, мисля, че мога да я почувствам, защото когато свиря една песен от началото - например Sweet Lullaby, която беше голям хит от първия албум - свирих я тази вечер и я свирих различно. Не мога да опиша как се е променила, но е различна. Това е може би защото 20 години по-късно моят живот се е променил, имам различен опит, срещал съм различни хора, това ме е променило. Така че сега свиря по-разлино.

Какво има в Дълбоката Гора?
Когато намерих името Deep Forest, то бе един вид символично име, което обяснява идеята за Майката Природа. Ние сме част от нея. Земята и всичко наоколо е било тук много преди ние да дойдем. Ние сме просто биологичен вид на Земята, който първо се опитва да оцелее, а после се опитва да прави бизнес. И така ние поставяме тази планета в опасност. А тази планета ще продължи да съществува и след нас. Моето желание е да намерим начин да бъдем в хармония с природата. Deep Forest e символ на тази идея - да бъдем в хармония с музиката, с различните култури. Не е лесно, но в ежедневния си живот, ако можеш да участваш в това да пазим Земята чиста за следващите поколения - това е много важно. Моите деца са на 14 и 11 години и искам да им дам нещо, не искам да кажат “Ама каква сте я свършили тука!?” Това е всекидневна битка.

 
Коментари 4
 • Виолета Демирева
  09.09.2016 г. 15:30
  Изключително интересна и богата музика прави този човек с приятелите си музиканти :L
 • Симон
  09.09.2016 г. 13:47
  Да живеем с мисъл за природата! Колко е трудно това на хората, като гледам около мен, а се изисква толкова малко! Винаги се чудя, защо хората искат да им е чисто, но рядко виждам някой да почиства, без акция , без някой да е призовал, просто защото иска да дава пример на самия себе си , на децата си и на хората около него. Колко малко са още хората около нас, които изхвърлят боклуците си разделно, защото е по-лесно да метнеш торбата. Лошото е, че днешните родители не възпитават децата си в отговорност към природата, като към жив организъм. Не съм видяла някой в градски парк, да направи забележка на детето си, че мери гълъбите или че чупи клони на дърветата или ги дърпа с агресия. Но тя природата няма да ни трае вечно, ако не започнем да не прилагаме този принцип в ежедневието си.
 • Bilko Begins
  09.09.2016 г. 10:48
  Deep Forest бяха върха на сладоледа! Музиката беше уникална, като наистина както казва фронт мена, беше различна от това, което правеха в зората на 90-те. Доста по-наситена с етно-електро елементи, и поизчистена от тежкия ъндърграунд и груб индустриален звук.
 • Дилмана Гюрова
  09.09.2016 г. 10:46
  Много светъл човек! Прекрасно е, че успява да достигне до сърцата на хората.

Коментари:

Спонсори на Портал 12