Търси

Еньовден дойде с Новолуние по Изгрев и зареди росата с лечебна сила

24.06.2017 г.
4896
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес утрото на 24 юни бе силно магнетично и зареждащо. С дъх на билки, Новата луна тази сутрин се окъпа в лечебната роса и оповести днешният празник Еньовден с Новолуние по изгрев.
 
Еньовден е един от най-големите летни празници в народния календар и се свързва с култа към слънцето, водата и лековитата сила на билките. Според вярванията на този ден слънцето тръгва към зимата, а по изгрев всички билки са лековити. Младите момичета се изкъпват в росата по време на първите слънчеви лъчи, тъй като в този ден тя е особенно магнетична и зареждаща, защото слънцето се къпе в нея.

Изключителният български билкар Емил Елмазов казва:

За да помогнат билките на човек, той трябва вътрешно да им благодари!

Еньовия празник трябва да свързва местата на древния ни Дух с местата на древния ни Труд​

роса - утро - изгрев
 
Първите 48 часа на Новолунието в Рак ще бъдат и вълшебни. Според астролозите силата на Луната ще има огромно въздействие при изпълнението на желания на водната зодия. Ракът в астрологията отговаря за дома, семейството, чувствителността, безопасността, сигурността, грижата за другите, нежността, интуицията, растежа, защита и близостта с околните. Запишете желанията си на лист хартия, като така ще им предадете по-голяма сила.

Емил Елмазов: Лечебните свойства на билките изчезват при материалистите и неразумните хора (ВИДЕО)

Най-силни са първите 8 часа от началото на Новолунието, а желанията могат да се записват до 48 часа от началото на тази фаза. След като запишете желанията си, благодарете и си представете, че вече се е случило.:Желанията ви трябва да се отнасят единствено до вас и да не се опитвате да влияете на решенията или съдбата на друг човек, защото това ще противодейства.

лавандула
 
Дори и да не сте станали по изгрев слънце за билки, отделете днешният ден за свързване с природата и растенията, тъй като магнетизмът на днешния ден ще продължи до залез. България е благословена от Бога земя, същински рай за билките и днес може да усетите тяхната сила в най-голяма степен.
 
Сред най-чудодейните и разпространени билки у нас са бъзът, който е смятан за най-силната и универсална билка. Изключително богат е на полезни вещества и лекува всевъзможни болежки. На пръв поглед приличащата пък на магарешки бодил левзея е силно енергизираща билка, която  лекува пролетна умора, депресия, полова слабост.

билкиБелият равнец от своя страна е едно от най-често използваните лечебни растения. Някои го наричат  мъжка билка, тъй като в миналото войниците задължително носели със себе си бял равнец заради свойството му да спира вътрешни и външни кръвоизливи. Равнецът има кръвопречистваща сила и е идеално средство за детоксикация на организма.
 
Имелът подпомага кръвообращението, полезен е при високо кръвно налягане и предпазва от атеросклероза. Маточината, или т.нар. лимонче, е особено полезна билка за хора, изложени на непрекъснат стрес и напрежение. Листата с мек лимонов вкус действат успокояващо на нервната система и облекчават смущения на стомаха и червата. Както и брезата, копривата спомага за отделянето на урина. Тя обаче притежава и допълнителен ефект - съдейства за премахване на шлаките, което я прави идеална билка в борбата със затлъстяването.
 
Билката, ценена още от хайдутите - ранилист или хайдушка билка, е известна като раковче. Засилва имунната защита при нервно изтощение и виене на свят, при подагра и жлъчни заболявания. В последно време се използва нейното отслабващо действие - за намаляване на излишните килограми.  Лекува всички белодробни възпаления. Невенът е една от най-старите български билки. Мехлем от невен със свинска мас се е ползвал при кожни заболявания, изгаряния. Отвара от невен се пие при стомашно чревни заболявания, гастрити, колити.
 
И още - билките, без които не можем, са босилек, копър, мечо грозде, жълт и червен кантарион, седефче, лавандула.

Днес в Странджа, старите хора говорят, че в полунощ могат да се видят и самодивски хора, които се вият на определени места в мистичната планина. Затова и завършваме този материал със самодивско наричане от Мира Дончева:
 
 
САМОДИВСКО НАРИЧАНЕ
“На камък да седна – ще оживее.
С ръка да докосна – ще заблещука.
С очи да погаля – ще се засмее.
С целувка да сключа – носи сполука...
На дърво да почукам – ще се разлисти.
С дъха си да вдишам – ще е магия.
Наужким да кажа – става наистина.
На скришно да бъде – ще го открия...
И враг да ме срещне – ще стане приятел.
И нож да извади – ще се прекърши.
Лъжа да ме стигне – ще стане на вятър.
А злото – на възел ще се завърже.
Животно да скочи – ще го прегърна.
А птица да кацне – ще ми запее.
От мен да си тръгнеш – ще се завърнеш.
На слънце ще стана – да те огрея.
Света ще превзема – с голо „Обичам те”.
И нищо да нямам – ще се раздавам.
Една душа нося – и влагам във всичко.
Парченце любов – и оживявам"
Мира Дойчинова
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Емил Елмазов
Емил Елмазов
Д-р Емил Елмазов беше един от най-сериозните и задълбочени изследователи на билките и лечебните растения в България.  Д-р Елмазов е възкресителя на отглеждането на лимец в България, известно още като зърното на Христос.

Писател, поет и успешен ирисолог в областта на медицината. Емил Елмазов пише за силата на билките, на техните аромати и цветове. Той е изследвал въздействието на силата на словото и добрите думи, ритмично изречени, подредени напевно като музика върху влиянието на организма. Засяга темите за хляба и отношението ни към него, месенето и приготвянето му,  мощта на растителния хлорофил и близостта му с кръвта, медитацията върху мелодии и лечебния им ефект, концентрацията върху вибрационната същност на числови редове и още.


Създател на природния резерват Билкария, в Габровския балкан, в който в условията на 700 м надморска височина успява да създаде градини от казанлъшката роза и да "одомашни" дивото жито еднозърнест лимец, което открива на малко находище в Източните Родопи. 


Билкария сме всички ние, които вярваме, че земята има нужда от нашите ръце, но те са забравили какво да правят с нея. Ние сме учениците и учителите от Пътуващото училище, в което всеки си спомня как да приготви своите лекарства и своята храна в единение с природата." - казва Д-р Емил Елмазов.

 

“В първичните форми на всички растения е вложена космическа светлина, която постепенно изгасва в тяхната хибридизация. Изчезването на светлината от хляба е най-мъчителната стъпка от хранителната деградация на човечеството.“, споделя д-р Елмазов.

 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12