Търси

Емил Златев: Закаляването е път към здравето на тялото и духа (ИНТЕРВЮ)

11.02.2020 г.
5392
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Съветвам хората да се хранят просто. Веднъж в седмицата да правят ден само на вода, или само на вода и плодове. Благодарение на това организмът се стабилизира и подмладява, а имунитетът се повишава, казва Емил Златев – републикански вицешампион по плуване и тенис на корт, инструктор по карате, фитнес, йога и диетология с 40 години опит. Завършва българска филология и Висшата спортна академия. Обучавал е полицейските части за бързо реагиране в градски условия СИГМА. В момента преподава йога, обща физическа подготовка и карате в клуб „Шотокан ЕКГ” във Варна. Благодарение на закаляващите процедури, дисциплината и познанията, които треньорът им дава, никой от учениците му в клуба не боледува.Г-н Златев, известен сте с това, че прилагате лечение чрез студ и закаляване, навсякъде на снимки сте гол и бос дори и през зимата и имате младежко излъчване, как помага студът?

Ако искаме здраве, няма как да го постигнем без студ. При студ всичко се свива, а при топлина се разширява. Студът подтиква клетките в тялото да отделят бързо всичко излишно. Тогава започваме да изкарваме слуз, носът тече, храчим и т.н. Ако това се случва редовно, тялото се изчиства от излишното и клетките са запазват чисти. А когато сме чисти отвътре, имунната ни система работи много силно. Няма друг начин да стимулираме имунитета - никакви химически лекарства не са в състояние да го постигнат, освен студът и закаляването.

Преди седмица в клуба ни във Варна организирахме плувно утро в морето за хора извън клуба. Оказа се, че много от тях, които предварително ми казаха, че имат болки в гърлото и са леко настинали, на следващия ден след плуването се бяха подобрили, вече нямаха храчки и налепи и бяха напълно здрави. Ето ви пример какво прави студът. Представете си обаче, ако извършваме тези процедури и след това ядем каквото ни падне, объркано, несъобразено и нередовно, предимно кафета и пакетирани продукти, чипсове, вафли, мазно, пържено и сладко... В този случай студът ще се яви интервент и е въпрос на време шлаките в нас и възпрепятстваната енергия (отвън навътре и отвътре навън) да предизвикат физиологичен проблем – затлачване на лимфните възли и влошено храносмилане. Следват температура, хрема, синузит, бронхо-проблеми, натрупана слуз и бъбречни кризи. Затова освен закаляването е от изключително значение и храненето. 

От малък сте закален, баща ви е бил офицер?

Баща ми беше офицер от голямата, мощна, силна народна армия. С него тичахме през зимата и се къпехме в Дунава, а тогава зимите бяха страховити – ледове, снегове и по улиците имаше партини, по които се минаваше като в тунел под снега. Днес няма такива неща, няма и армия, а думата родина вече не се споменава. Преди 30-40 години в училищата и учрежденията имаше задължителна утринна гимнастика в 10 и в 16 часа. Хората знаеха, че това е нещо добро. Когато има общност и хора, които работят в тази посока, на човек му е по-лесно да го прави. Даваше се пример на децата. Днес хората не знаят, че да станеш рано и да се раздвижиш е полезно. За тях е приятно да си лежат. Има хиляди такива лежащи. Отиват на работа или в кръчмата, сядат пред телевизора, псуват, викат и на другия ден пак същото. Човек може да направи за себе си това, към което го води неговият интелект и манталитет. Ако си невеж, няма да станеш сутринта и да заведеш детето и съпругата си да се раздвижите, да потичате, да се посмеете...

Но ако човек гори от енергия, ако познава тялото си, ако се информира за здравето си, той няма да мързелува. Закаляването всъщност е едно от видимите проявления на духовността.


Всеки човек може да отделя време за утринна, десетминутна активна гимнастика, последвана от душ, масаж и много вода. Благодарение на това отделителните процеси се засилват, кожата става румена, гладка и чиста. Жените може да се наплискат с по-хладка към топла вода, а мъжете направо със студена. Това не е проблем, напротив, ако се прави редовно, в един момент спира да се боледува.

Сигурно знаете, че ако човек стои в морето, дори през лятото, обаче не потапя главата – сърцето се товари, пулсът е ускорен и функционира ялово. Ако си потопим главата, пулсът започва да се забавя, което е добре. По същия начин, ако плискате само гърди или крака със студена вода, се получава температурно неравновесие, затова е добре да се плиска и главата, и лицето. При жените косата е проблем, но те може да плискат  лицето, а онези, които влизат в морето, могат да си слагат плувни шапки. Главата обаче е важна, за да може сърцето да работи икономично.

Кои са най-важните правила за здраве, които е добре да спазваме всеки ден?

Едно от тях е никога да не се ядат плодовете за десерт. Изядете ли плода след хранене, забравете за здравето. Причината е, че по този начин се подкиселява организмът и вместо плодът да бъде усвоен, започва да ферментира, стават гнилостни процеси в стомаха и все едно сме хвърлили плода на боклука. Другото важно правило за здраве е да се пие много вода, освен питейна е добре да се приема и много чай. Аз съм привърженик на топлите и горещи течности. На Изток хората неслучайно пият постоянно чай. Има ли чай, организмът работи икономично. Ако пък се пие студена вода, организмът изразходва енергия да я изравни с температурата на тялото, което е много вредно. Добре е всеки, който има възможност, да носи термос с чай или топла вода.

Много важно е и правилното хранене и, разбира се, периодичното гладуване. Наред с яденето на плодове на гладно е препоръчително 4-5 часа след ставане да не ядем нищо. Гладуването един ден в седмицата също е препоръчително. Освен че обновява клетките в организма, дава му почивка, то действа и подмладяващо.
В моя живот е така, когато съм по горите и планините, взимам само една ябълка в раницата и термос с чай и това е за цял ден. Всеки, който е въвел гладуването в живота си, знае как се изострят сетивата, особено когато сме сред природата. Всички звуци, трептения, всеки полъх на вятъра, плисъкът на планинския поток или шумоленето на листата отекват дълбоко в нас и ни дава незабравимото усещане, че сме свързани с всичко, което ни заобикаля.

Как да живеем така, че да не се разболяваме от рак?

Не можем да седим и да се караме с хората, да сеем разделение и жлъч, защото искаме на нас да ни е добре, а пък за другите да не мислим. Клетките в нас функционират по същия начин, по който функционираме ние. Ако сме конфликтни по характер, предизвикваме кавги и противопоставяне, клетките вътре в нас работят на същия принцип. Така че дали ще хрупаме репички, или ще ядем пача, в крайна сметка важното е какви сме като хора. Ако клетките ни се противопоставят, това са предпоставки за рак. Другата не по-малко важна предпоставка за болестта е храненето.

Споменахте Изтока, какво можем да приложим от него в живота си?

По-скоро Изтокът може да вземе от нас. По-добре да говорим за това какво е било по нашите земи.

Богомилите са работили с древни дихателни техники, а храненето им и начинът им на живот е бил такъв, че направо са слагали т.нар. индийски йоги в джоба си.


От древността богомилите твърдят, че растящите по нашите земи треви, билки, плодове, ядки, семена и зеленчуци са незаменими и осветени от бога. Петър Димков и Учителя Петър Дънов говорят пространно за българските плодове, зеленчуци, за меда, киселото мляко и начина ни на хранене. За тях те са най-добрите. Баба Ванга също твърди, че от българската кухня по-полезна за нас, българите, няма.

Вие сте бивш командос, обучавали сте полицейските части за бързо реагиране в градски условия СИГМА. Какво ви накара да се обърнете към йога?

Йога, каквато се преподава напоследък, е бягство от действителността. Днес живеем така, сякаш от нас нищо не зависи. Живеем ли в социум, трябва да сме активни. Затова трябва да имаме тяло, което да може да тича, да ляга, да става, да прави коремни преси, да се бие. Всичко това трябва да има практическо приложение – да защитим някого, да приласкаем, да помогнем и подкрепим, а не само да седим вкъщи и да се гледаме в огледалото. Когато в нашия клуб правим йога, аз го наричам работа за гъвкавост, с дихателни упражнения, които са практикувани и по нашите земи.Какви храни да избираме, за да сме здрави, често ни препоръчват витамини и добавки, но те усвояват ли се пълноценно?

Купувайте витамините от пазара, не от аптеката. Онова, което са яли дедите ни, е генетично заложено и полезно за нас. Доматите, краставиците, зелето (и киселото), морковите, лука, чесъна, лютия и сладък пипер, подправките, медът, киселото мляко, сиренето, маслото, просото, ечемика, овеса и житото са естествени за нас храни. Бяхме обаче насилствено отучени от тях и днес има хора, които не знаят какво е овес и какво - овесени ядки. Неслучайно Дан Колов твърди, че прословутата му сила и експлозивност идват от българската кухня и най-вече от добре приготвения домашен боб.

Българската кухня и хранителни традиции са дали най-много столетници на глава от населението. Не Индия, не Китай, не Средна Азия, не Япония или митовете около Хунза, а именно България – статистически и фактологично доказано.

Само допреди 40-60 години из България обикаляха западни и източни научни екипи, включително китайски и японски, които се опитваха да открият разковничето на прословутото българско здраве и дълголетие. Не се притеснявайте за витамините и отпратете този, който ви убеждава, че трябва да пиете измислените фармацевтични мултивитамини. Ако започвате деня си с две-три чаши вода, сока на един лимон, лъжица мед и ябълка; ако преди обяд ядете втора ябълка, а на обяд и вечеря имате по една (общо две до три на ден) сурова зеленчукова салата; ако всеки ден имате по чаша накиснати овесени ядки и едно яйце; ако преди вечеря изпивате още две чаши с лимон и лъжица мед – няма как да имате витаминен недостиг. И до днес най-доброто прочистващо средство е водата, а по нашите земи - и киселото мляко. Ако имате кисело мляко от проверен източник, не се притеснявайте да изкарате ден, два или три на 500-800 мл кисело мляко на ден или айран. Към двете чаши вода сутрин можете да добавите лъжица ябълков оцет, който е като имунна РН бомба и повишава възможностите на организма да се бори с болестотворните причинители.

Няма супер храни, както твърдят рекламите. Не забравяйте, че зад тях стоят вложени пари от безсърдечни чичковци със стъклени очи и студени бизнес интереси. Зад нас  българите, стоят миналото и историята ни. До нас са децата ни, които са нашето „тук и сега“. Толкова лесно ли ще ги продадем на ония, които плащат рекламите и искат изчезването ни като народ?

Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 1
  • Witestrar
    11.02.2020 г. 11:58
    Все пак, нужно е да се отбележи, че това все пак е опасно за хората които не са подготвени и по-добре да не опитва всеки ако няма нужната подготовка! Не само ентосиазъм, но и разум е нужен.

Коментари:

Спонсори на Портал 12