Търси

Емануел Сведенборг към Елеазар Хараш: 5 отговора на 5 въпроса за Небесните тайни

02.10.2017 г.
4408
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес ще ви представим един необикновен разговор, провел се извън булото на Земята, между Елеазар Хараш и Емануел Сведенборг - именитият шведски учен, философ, християнски мистик, и теолог. Смятаме, че аудиторията на Портал12 е на нужното ниво, за да не се налага обяснение по какъв начин се е провел този кратък, но дълбок обмен на 5 въпроса и 5 отговора.

Сведенборг (1688-1772)  започва да получава на 56-годишна възраст видения и съновидения. Спокойно посещава рая и ада, разговаря с ангели, демони и други духове. Вижда Второто пришествие на Исус Христос, което е духовно, а не материално.

Една от най-известните му книги - "Небесни тайни" е писана в периода 1749-1756 г., тя е пояснение върху Книгата Битие (Глава 1-4). Най-ценният принос на Сведенборг се съдържа в Учението за съответствията/кореспонденциите – една стройна езотерична доктрина, в чиято сърцевина е скрита най-важната Истина на мистичната философия, която гласи: „Sicut in caelo, et in terra“, или: „Как(во)то е горе, так(ов)а е и долу; как(во)то е долу, так(ов)а е и горе – за да сътворяват чудесата на Едно-единствено Цяло!“.

Учителят Петър Дънов многократно  е казвал: "Четете Сведенборг!"


Елеазар Хараш - Емануел Сведенборг:

- Кои са законите за връзка с висшите светове?
- Постоянното изучаване на живата Светлина.

- Какво е твоето мнение за Духа?
- Това е въпрос, по който искам да мълча, това е Мистерия.

- Какво е твоето мнение за Любовта?
- Колкото повече Светлина придобива човек, толкова по-съвършено мнение ще има за нея.

- Кажи ми една небесна мъдрост?
- Търси мистерията, простоянно разговаряй с Духа - питай, питай, питай...

- С какво се занимаваш?
- Както аз, така и ти сме във Вечното Училище

---


Съществуват три добре известни документирани случая на паранормални способности отбелязани в литературата за Сведенборг. Първият е от 29 юли 1759 г., когато по време на вечеря в Гьотеборг той възбудено казал на компанията в 6 часа, че е имало пожар в Стокхолм (на разстояние 405 км), който изгарял къщите на неговите съседи и заплашвал неговият дом. Два час по-късно, той се успокоил и отбелязал че огънят е спрял на три врати от неговия дом. Два дена по-късно репортерите потвърдили всяко твърдение, съвпадащи с точния час, когато Сведенборг подал информацията.

Вторият бил през 1758 г., когато Сведенборг посетил кралица Луиса Улрика на Швеция, която го помолила да ѝ каже нещо за нейният починал брат принц Аугустус Уилиям. На следващият ден Сведенборг нашепнал на ухото ѝ нещо, след което кралицата пребледняла и обяснила, че това било нещо, което само тя и нейният брат могли да знаят. Третият бил с жена, която изгубила важен документ и дошла при Сведенборг, молейки да попита за местонахождението на документа човек, който бил починал в последно време, което той направил следващата вечер.

Имануел Кант в началото на своята кариера бил впечатлен от тези случай през 1763 г. и направил разследване да установи дали те били истина. Той също така си купил всичките осем тома на скъпата Arcana Caelestias. През 1766 той публикувал Сънища на Пророка (Träume eines Geistersehers) където той заключавал, че случките на Сведенборг не били нищо друго, освен илюзия. Все пак той не бил в състояние да даде научно обяснение за описанието на пожара през 1759 г. от Сведенборг.

Самият Сведенборг не приписвал особена важност на подобни случки. Той няколкократно обяснявал, че Бог не изпълнява повече чудеса, нито пък изразява Себе си в човешките сънища.


---

Сведенборг определял своята теология откровение на истинската Християнска религия, която била объркана през вековете от теологията. Въпреки това той никога не нарекъл своите трудове теология, тъй като смятал че се основават на истински преживявания, за разлика от теологията.
Основата на теологията на Сведенборг се съдържала в Небесни Тайни (Arcana Caelestia), публикувана в осем тома от 1749 до 1756. Чрез значителен по обем труд той интерпретира Библейски откъси. Преди всичко, той бил убеден в това как Библията описва трансформацията на човек от материалистично в духовно същество. Той започва своят труд с подчертаването как мита за сътворението не представлява опис на създаването на Земята, а опис за човешкото новораждане в 6 етапа. Всичко отнасящо се до човечеството може да бъде също отнесено до Иисус Христос, и как Христос се освободил от материалните ограничения. Сведенборг разгледал тази идея чрез тълкуване на Битие и Изход.

----

От последния запис в дневника, датиран от 26-27 октомври 1744 г. Сведенборг е сякаш наясно относно пътя, които да следва. Той усеща, че трябва да изостави текущия си проект и да напише нова книга за преклонението пред Бога. Скоро той започва работа върху „Преклонението и Любовта към Бога” (De cultu et amore Dei). Този труд не бил напълно завършен, но въпреки това Сведенборг го издал в Лондон през юни 1745 г.

Едно обяснение защо този труд никога не бил довършен е дадено в добре известна и често цитирана история. През април 1745 г. Сведенборг вечерял в частна стая в механа в Лондон. Към края на вечерята му причерняло пред очите и стаята се променила. Внезапно забелязал, човек седящ в ъгъла на стаята, който му казал: „Не яж много!“. Уплашен, Сведенборг си отишъл забързано в къщи. По-късно през нощта същият човек се появил в съня му. Той му казал, че Той е Господ, че е определил Сведенборг да разкрие духовното значение на Библията и че ще направлява Сведенборг какво да пише. В същата нощ духовният свят бил открит за Сведенборг.
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-дълбоките духовни напътственици на нашето съвремие. Писател и издател на множество книги в областта на духовното развитие, себепознанието, езотериката и Пътят към Истината.

Елеазар Хараш е получил своето духовно име от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), а светското му име е Петьо Йорданов. Живее във Варна, а от 90-те години до днес изнася лекции и семинари сред обществеността, с основен акцент - търсенето на Бог, Истината, Мъдростта. За Елеазар Хараш Бог е по-дълбок от реалността, а щастието е наказание и погрешна цел.

Елеазар Хараш издава на български език книгите по именития белгийски драматург и мистик от 19-и век - Морис Метерлинк. Изследовател на Египетската цивилизация, изследовател на древните народи на Атлантида, както и на животът и историята на инидианските племена. Най-много книги обаче издава по словото на Учителя Петър Дънов.
Коментари 4
 • Калин Кирилов
  04.10.2017 г. 09:22
  Учителя Беинса Дуно за Е.Сведенборг: http://xn--b1abgge4c.com/svedenborg/
 • Калин Кирилов
  04.10.2017 г. 09:22
  Учителя Беинса Дуно за Е.Сведенборг: http://xn--b1abgge4c.com/svedenborg/
 • Калин Кирилов
  04.10.2017 г. 09:22
  Учителя Беинса Дуно за Е.Сведенборг: http://xn--b1abgge4c.com/svedenborg/
 • Ami Bue
  02.10.2017 г. 17:14
  Когато човек върви по пътя на Истината и Мъдростта в самовглъбяване и размисъл винаги с напредването маха от един изказ ненужните думи една по една. Накрая остава една шепа думи с много вложен смисъл. В духовния свят мисълта е сгъстена, както казва Учителят - "на нея можеш да посадиш лук", а отговорите на Сведенборг са точно в този дух. Благодаря за споделеното и Бог с вам.

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12