Търси

Емануел Сведенборг към Елеазар Хараш: 5 отговора на 5 въпроса за Небесните тайни

02.10.2017 г.
7549
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес ще ви представим един необикновен разговор, провел се извън булото на Земята, между Елеазар Хараш и Емануел Сведенборг - именитият шведски учен, философ, християнски мистик, и теолог. Смятаме, че аудиторията на Портал12 е на нужното ниво, за да не се налага обяснение по какъв начин се е провел този кратък, но дълбок обмен на 5 въпроса и 5 отговора.

Сведенборг (1688-1772)  започва да получава на 56-годишна възраст видения и съновидения. Спокойно посещава рая и ада, разговаря с ангели, демони и други духове. Вижда Второто пришествие на Исус Христос, което е духовно, а не материално.

Една от най-известните му книги - "Небесни тайни" е писана в периода 1749-1756 г., тя е пояснение върху Книгата Битие (Глава 1-4). Най-ценният принос на Сведенборг се съдържа в Учението за съответствията/кореспонденциите – една стройна езотерична доктрина, в чиято сърцевина е скрита най-важната Истина на мистичната философия, която гласи: „Sicut in caelo, et in terra“, или: „Как(во)то е горе, так(ов)а е и долу; как(во)то е долу, так(ов)а е и горе – за да сътворяват чудесата на Едно-единствено Цяло!“.

Учителят Петър Дънов многократно  е казвал: "Четете Сведенборг!"


Елеазар Хараш - Емануел Сведенборг:

- Кои са законите за връзка с висшите светове?
- Постоянното изучаване на живата Светлина.

- Какво е твоето мнение за Духа?
- Това е въпрос, по който искам да мълча, това е Мистерия.

- Какво е твоето мнение за Любовта?
- Колкото повече Светлина придобива човек, толкова по-съвършено мнение ще има за нея.

- Кажи ми една небесна мъдрост?
- Търси мистерията, простоянно разговаряй с Духа - питай, питай, питай...

- С какво се занимаваш?
- Както аз, така и ти сме във Вечното Училище

---


Съществуват три добре известни документирани случая на паранормални способности отбелязани в литературата за Сведенборг. Първият е от 29 юли 1759 г., когато по време на вечеря в Гьотеборг той възбудено казал на компанията в 6 часа, че е имало пожар в Стокхолм (на разстояние 405 км), който изгарял къщите на неговите съседи и заплашвал неговият дом. Два час по-късно, той се успокоил и отбелязал че огънят е спрял на три врати от неговия дом. Два дена по-късно репортерите потвърдили всяко твърдение, съвпадащи с точния час, когато Сведенборг подал информацията.

Вторият бил през 1758 г., когато Сведенборг посетил кралица Луиса Улрика на Швеция, която го помолила да ѝ каже нещо за нейният починал брат принц Аугустус Уилиям. На следващият ден Сведенборг нашепнал на ухото ѝ нещо, след което кралицата пребледняла и обяснила, че това било нещо, което само тя и нейният брат могли да знаят. Третият бил с жена, която изгубила важен документ и дошла при Сведенборг, молейки да попита за местонахождението на документа човек, който бил починал в последно време, което той направил следващата вечер.

Имануел Кант в началото на своята кариера бил впечатлен от тези случай през 1763 г. и направил разследване да установи дали те били истина. Той също така си купил всичките осем тома на скъпата Arcana Caelestias. През 1766 той публикувал Сънища на Пророка (Träume eines Geistersehers) където той заключавал, че случките на Сведенборг не били нищо друго, освен илюзия. Все пак той не бил в състояние да даде научно обяснение за описанието на пожара през 1759 г. от Сведенборг.

Самият Сведенборг не приписвал особена важност на подобни случки. Той няколкократно обяснявал, че Бог не изпълнява повече чудеса, нито пък изразява Себе си в човешките сънища.


---

Сведенборг определял своята теология откровение на истинската Християнска религия, която била объркана през вековете от теологията. Въпреки това той никога не нарекъл своите трудове теология, тъй като смятал че се основават на истински преживявания, за разлика от теологията.
Основата на теологията на Сведенборг се съдържала в Небесни Тайни (Arcana Caelestia), публикувана в осем тома от 1749 до 1756. Чрез значителен по обем труд той интерпретира Библейски откъси. Преди всичко, той бил убеден в това как Библията описва трансформацията на човек от материалистично в духовно същество. Той започва своят труд с подчертаването как мита за сътворението не представлява опис на създаването на Земята, а опис за човешкото новораждане в 6 етапа. Всичко отнасящо се до човечеството може да бъде също отнесено до Иисус Христос, и как Христос се освободил от материалните ограничения. Сведенборг разгледал тази идея чрез тълкуване на Битие и Изход.

----

От последния запис в дневника, датиран от 26-27 октомври 1744 г. Сведенборг е сякаш наясно относно пътя, които да следва. Той усеща, че трябва да изостави текущия си проект и да напише нова книга за преклонението пред Бога. Скоро той започва работа върху „Преклонението и Любовта към Бога” (De cultu et amore Dei). Този труд не бил напълно завършен, но въпреки това Сведенборг го издал в Лондон през юни 1745 г.

Едно обяснение защо този труд никога не бил довършен е дадено в добре известна и често цитирана история. През април 1745 г. Сведенборг вечерял в частна стая в механа в Лондон. Към края на вечерята му причерняло пред очите и стаята се променила. Внезапно забелязал, човек седящ в ъгъла на стаята, който му казал: „Не яж много!“. Уплашен, Сведенборг си отишъл забързано в къщи. По-късно през нощта същият човек се появил в съня му. Той му казал, че Той е Господ, че е определил Сведенборг да разкрие духовното значение на Библията и че ще направлява Сведенборг какво да пише. В същата нощ духовният свят бил открит за Сведенборг.
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 4
 • Калин Кирилов
  04.10.2017 г. 09:22
  Учителя Беинса Дуно за Е.Сведенборг: http://xn--b1abgge4c.com/svedenborg/
 • Калин Кирилов
  04.10.2017 г. 09:22
  Учителя Беинса Дуно за Е.Сведенборг: http://xn--b1abgge4c.com/svedenborg/
 • Калин Кирилов
  04.10.2017 г. 09:22
  Учителя Беинса Дуно за Е.Сведенборг: http://xn--b1abgge4c.com/svedenborg/
 • Ami Bue
  02.10.2017 г. 17:14
  Когато човек върви по пътя на Истината и Мъдростта в самовглъбяване и размисъл винаги с напредването маха от един изказ ненужните думи една по една. Накрая остава една шепа думи с много вложен смисъл. В духовния свят мисълта е сгъстена, както казва Учителят - "на нея можеш да посадиш лук", а отговорите на Сведенборг са точно в този дух. Благодаря за споделеното и Бог с вам.

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12