Търси

Елеазар: Честното търсене на Бога е Лекарството (ВИДЕО + ТЕКСТ, част 2)

16.03.2020 г.
6076
1
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
.... ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СВАЛЕНИЯ ТЕКСТ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ НАЙ-НОВОТО ИНТЕРВЮ С ЕЛЕАЗАР ХАРАШ ОТ 13.03.2020:

... Най-Скъпия не им е скъп!...
Любовта към Бога и чистият живот това е Истинската Медицина - Чистият живот, добрият живот. Този вирус е в ръцете на Бога. Няма...той не е самостоятелен да си действа както си иска. Той е в ръцете на Бога, а това изисква осъзнаване, опомняне, промяна на живота не самозалъгване. Има, и в окултизма има хора, които работят привидно върху себе си, въобразяват, че си работят си - друг капан. Така...Честното търсене на Бога е Лекарството, а не тези смешни кърпички, нали. Искаха и на мен да ми дават. Викам : “по-хубаво ми купи шапка”. Значи, не вирусът е силен, Силата Зад него. Силата зад всяка е Бог, запомни го хубаво! Туй някои няма да го разберат. С този вирус, ако реши Бог и му даде голямата Си Сила, не Цялата, Голямата Си Сила, света ще стане по-слаб от целия този вирус. аз ти казах. Той виси...един комар може да унищожи този...тоз свят е на ръба. Да?...
 
Сега тук някои от опонентите биха казали: “ Да, но нали Бог е Любов” - но Той именно чрез този опит за събуждане е Любов?...
Ще ти кажа по този въпрос, макар че после...:
Бог иска да работи в хората чрез тях самите, за да ги спаси, но те трябва да са осъзнати. Трябва да търсят много честно Бога, но после ще говорим по този въпрос.
 
...Значи, света може да стане по-слаб от този вирус, защото свят, който не търси Бога, много честно, много искрено, не както в религията, нали, значи,той е висящ свят. Той е висящ.
 
Не вирусът е врага, а твоят начин на живот, твоето мислене. А земното мислене, Боре, само по себе си, без вируса, е тежка болест. Без вируса, махаме го!
 
Земното мислене е греха. Тези, които са изоставили Бога и Бог ги изоставя. Ако Бог ти проговори реално, ти ще забравиш не само този смешен вирус, ти ще забравиш и този свят и онзи свят, и както е при атлантите...и Вселената. И Все…,Забележи къде отиват. Да
 
Някои от търсачите на Истината - нашите зрители, ще кажат: “Да, но нали вие сам казвате, че Бог се е Скрил и…
Той се е скрил обаче истинският търсач, Боре, както Учителят казва, той е уловил Бога и Бог няма избор, защото той го е уловил - казва Учителя: “с ласото на Любовта, Мъдростта и Истината.” - и там Бог няма избор, но това е търсача, който е търсач, не който имитира.
 
Иначе, само да спомена, че лекцията тоз месец се отлага - Април. Тя не случайно.., защото е една от най-дълбоките: за Древното Зло, за Грехопадението, Тайната на Зачатието - самата Древност. Ще отиде другият месец. Няма значение - да знаят хората, тези които пътуват от градове и от чужбина. (бел.ред.: Портал12 има принципна уговорка за заснемането на видео на лекцията на 7-и Април, за да бъде излъчена)

Значи...ако Бог ти проговори реално, това е свършено. Хората навлизат все повече в зряла карма - свързано е с този вирус. Зряла карма, Боре, означава, че Бог не може да ти помогне. Бог не може да ти помогне, защото Той се оттегля там. Зряла карма означава, че  твоето време...ти си отлагал толкоз много развитието и вече е изтекло времето. Защото много хора мислят, че цял живот могат да отлагат. Няма такова нещо. И тогава се изчислява как да действа вируса, как да действа катастрофата. По време на сън, Невидимия...Боговете и така наречени Същества - имат си Древно Име, те правят плана, как да унищожат човека, защото времето му е изтекло - зряла карма. Няма помощ - Божията Милост е изтекла. Свършило е времето.
 
Така, Бог се е оттегля когато хората отлагат работата върху себе си и вече времето изтича - няма, няма време за това, просто шансът ти свършва. Нали може и да искаш, но вече е изтекло. Бог иска да подобри съдбата ти чрез самия тебе, с твое участие съзнателно, но ти трябва да си душа, да искаш да си дете, Син на Бога, да си осъзнат, за да може...защото Бог иска Единство.
 
Така, както човека възприема вируса, пак ще ти го повторя: Ако така възприемаше Бога, щеше да стане Чудо. В човека щеше да се роди Бог. Смятай какво възприятие на вируса, а няма възприятие на Бога. Забележи!
 
И вируса също не го вижда...
Да, сещам се за шегата, нали, сега има много шеги: “ Даже и да бях коронавирус, точно за тебе няма да залепна” - даже има хора, вируса не ги иска, до такава степен е там положението отчайващо, че той просто ги е отписал - не иска...както и да е.
 
Учителя казва: Бог е Силата, която направлява всички неща без изключение. За да измени съдбата си, човек трябва да измени отношението си към Бога, казва Учителя. Коренна промяна на отношението. Само правилните отношение създават добра съдба. Не можеш да имаш с Бога полу отношения. Значи...Този вирус е в ръцете на Бога, а не в човешки ръце...Слава, Слава, защото ако беше в човешки ръце, Боре...или ако беше в дяволски ръце...Те също нямат думата.
Ако си влязал в зряла карма, тогава цялата ти хигиена и човешкото здравеопазване и правилата са прах. Затова после ще кажа нещо по-дълбоко от тези неща. Значи, както ти казах, и в пещера дад се скриеш и хиляда пъти да се миеш на ден, няма как да се скриеш, защото отделянето от Бога, Боре, това е отделяне от развитието, от Пътя на себепознанието.
 
Някои хора сега ще кажат: “Къде е мярката, къде е тънката граница и има ли белези, кога човек се е отделил?” Сега задавам го този въпрос наистина, като...просто щото усещам,че има хора, които го искат.
Първо, когато имаш Любов към Бога, Бог ти дава Мярката. Бог е Мярката. Човек не е мярката. Бог е Мярката за всички неща. Второ искат се три неща, за да изчезне този вирус. Едната формула за външни хора е :
 

“Господи, ти се справи с този вирус в България и в целия свят и обезсили го напълно”.

 
Ще помогне на средна част хора - на тези, които са, не на утвърдените в тежката карма и в застоя, а тези, които са съвестни макар и земни хора - има нещо добричко в тях. Има малки условия да се развият, да направят крачка в развитието си. И ключовата дума е “Обезсили” Но после ще дам дълбоката дума, която е за духовните хора, която по принцип не се казва, но днеска правим два компромиса. Пак ти казвам заболя ме сърцето и изпитвам състрадание към тез хора и тези, които говорят общи приказки, щото те ще влязат в кармата и без вируса след време. Няма да е ...ако се отърват от вируса ще отидат на по-тежко положение. Така, но това е човешкият път, Боре, това е задънената улица. Човешкият път е задънена улица.
 
Не са много тези, които се усъвършенстват в трудни обстоятелства - това иска Бог, но не са много тези, а при бедствия от тежки обстоятелства правилото е, че...след време ще говорим за свободната воля, по последващо интервю, и за свободния избор, там трябва да се разцъфтят добродетели и нови качества, скрити в човека. Обаче има и такива неща, в тежки условия и болести и страдания, когато се увеличава злото в човека и жестокостта, тогава вече Бог пуска смъртта и в другия свят...Пак е по-добро, щото Бог те предпазва от Древното зло, за което е следващата лекция. Отново Любовта на Бога, забележи! Затуй ще говорим за Древното зло.
 
Значи, не са много тези, които се усъвършенстват в тежки условия, които Го търсят честно, включително и при тежки болести. Те искат да оздравеят, те не искат Бога, Боре, те не искат да оздравеят. Това е невежеството. Майстер Екхарт казва: “Когато съм болен, аз не искам да оздравея, защото ако искам да оздравея, значи искам своята воля,  а не Божията. Той знае кога да ме оздрави, а пък целта на болестта е ти така да се поучиш, че в следващите прераждания никога да не боледуваш вече. Разбираш ли? Защото, Сай Баба казва: “ако ти не се поучаваш от една болест и от една трудност, болестта е безполезна.” -  ти след време отново и отново ще боледуваш, отново ума ще играе с тебе и отново тези игри безкрайни.
 
Бог иска от хората:
 - Любов към Развитието- Усърдна работа върху себе си. Любовта към Бога, Боре, не е обикновено нещо. Това е Живото Лекарство. Това е метода. Искам да ти кажа, че самата Любов към Бога, това е Вездесъщото Лекарство и оттам чрез интуиция идва твоя метод. На другите не се дава. Другите някакви рецепти правят, което...трябва да правят нещо.
 
Няма вирус, казва Учителя, но има възприятие и ако ти много мислиш за вируса и ако се страхуваш от него, то туй важи и за други неща, ти ставаш магнит. Ти си магнит, той залепва - казва: “ела, брато, ти си мой...нали, докога ще отричаш Бога, докога всички тези неща” - и това е от хиляди пре-раждания, забележи! Не стотицка, говорим за хиляди...невежество, но Бог е търпелив, Той...няма проблем.
 
Ако мислиш постоянно за Бога, казва Учителя, ти си в Него. И идеята в Библията: “Постоянно се молете”, туй не означава само молитви, постоянна мисъл, постоянна почит, преклонение и постъпване по Законите на Чистотата, не на религията. Значи, махаме религията. Бог държи на чистотата и на чистото сърце. Тайна Наука е чистото сърце. След време и затуй ще говорим.
 
Но хубаво е тука да кажем, че не трябва да се допуска грешката, някои от братята и сестрите да се молят на Бога, не заради самата Чистота, копнежа и Любовта към Бога, а заради това Той просто той да им възстанови здравето..?
Чистотата при Истинската Любов, Тя е Таен процес, няма показ. Тайно съзнателно ти...значи, Сай Баба казва: “Когато избереш правилният Път, ти ще правиш много грешки, обаче когато си го избрал твърдо, с Любов, тези грешки ще те упътят към Истината, а другият вид грешки, ще те отклонят. Тези, които ги оправяш постепенно, защото Бог знае, че те не се оправят бързо и който си мисли че бързо...скок в развитието могат да направят само много малко хора в света, които са посяли от минали животи дълбокото развитие, сега е дошъл часът им. Могат да влязат в един миг в Посвещение и да премахнат...но те са единици
 
Имах предвид, че Бог разобличава мотива на всяка молитва..?
Да, ти ако се молиш, казва Учителя, а направиш една погрешна постъпка, вече Бог е изпъден, няма...Една погрешна малка постъпка.

Значи, Учителят казва: “ Има само един въпрос, който трябва да се разреши, това е въпроса за Бога.” Няма тука икономики, държави, граници, правила. Единственият въпрос, това е въпроса за Бога, всичко друго е последствия вече. Вече Бог е с тебе. Свършен въпрос. И ако умираш, много красива е и смъртта, ако умреш с древна дума, с името на Учителя, с Името на Бога или с “Ом” - запечатваш се в Бога- последните ти думи ако са “ОМ”, но туй е друга...Така, защото -  нищо друго не решава въпросите, защото Бог е Единственият Разрешител. Значи, а вирусите, аз ти казах, ти може да си в пещера и Бог да...защото духове пращат вируси и го забиват в тебе и той ще те намери този дух и просто е...няма значение от контакти и от маски.
 
Истинският живот, Боре, другият момент важен, не е в света, той тече в Бога. И в момента сме в Бога, нали, няма го тоз свят, но това е въпрос на осъзнаване. И този Бог, този Единствен Бог, щот няма втори, зад Него е Скрит Абсолюта - то е Едно и също - Той е Слязъл - той решава какви да са събитията в света - Той ги изпраща събитията, Той ги решава. Заедно с Него се решава...съзнателните хора заедно с Него решават въпросите си, заедно с Бога. Не с правила и само с молитва, Заедно с Бога. - Бог е Единственият Двигател и кой може да оспори това Величие. Само Той решава въпросите. Ще стане това, което Той иска, а не това което искат хората. - Хората нямат думата. Ангелите въобще нямат думата. Значи ако ме питаш, аз след време ще ти обясня, то в следващото интервю, може и...значи, аз съжалявам ангелите и архангелите. Никога няма да си заместя живота за тях. И Майстер Екхарт на едно място казва: “Най-тежкият живот в този свят, най-тежката съдба - жестока съдба е по-добра от ангелският живот.” - защото ако не може да научиш нещо тука, Бог така е направил, че в смъртта да осмислиш. Даже и глупавият живот, включително и безсмисленото зло. Това също те спасява от Древното зло, за което ще говорим, което не е разбрано. Правя книга по този въпрос, тя е нещо много дълбоко, тука няма да говорим.

Така... там където е Бог, няма вирус. Там, където е Бог, няма война. Ако се сещаш Учителя е проповядвал по време на войната - бомбите падат, той се разхожда с учениците си и си говори. Защо? Правило: Там, където е Любовта, Мъдростта и Истината, няма бомби.

Там, където Бог го няма, вирусът се вихри... вируса се вихри. Светът е на ръба , както ти казах. От един комар, от един кърлеж. Ако един комар може да унищожи един човек. Аз съм наблюдавал един път, Бог ми да...преживея един комар. Така, с една сестра, той така се уголеми, така напълни стаята с демони - трябваше да го видя, като...и не можеш да се скриеш, защото те атакува и се крие. Дребно нещо, нищожно, като малко атомче, накрая го изхвърлихме с формули, но идеята нали, ако този може да внуши, много тежко внушение във въображението да се забие и да те накара да се самоубиеш - един комар. Бог може да го направи гигант, чудовище, смятай...всеки атом е Негов, Боре, на Бога. Той движи всеки атом и знае всяка бомба как ще избухне и докъде ще стигне и какво ще направи. Бог е Единствения казват суфите, Който знае, колко капки има в дъжда - казвал съм ти го. Забележи за какво става въпрос. Какво владеене на светове, включително на 40 хиляди, казва Кабала - Висши Светове - те са повече, ама туй друг въпрос, низшите отделно - СТрашен Скрит Абсолют в Бога. - И за Абсолюта правим книга - два варианта, книга за Абсолюта, щото има разлики, въпрос на Дълбини.
 

Така, ако един комар може да унищожи свят, тогава аз те питам: тоз свят реален ли е?...Кажи?

 
Аз, съм ви питал и преди, но...вие сте казвали, че този свят е Видимост, но не е Реалност, но в крайна сметка видимостта на нещата, които се случват тук, все пак те са форма на изпити?
...Изпитания, страдания, подтикване към Бога, обаче злия, упорития човек, той не прави поучения, разбираш ли? И ако Бог, ако не беше сатанинското зло, тези хора щяха да тръгнат към Древното зло. Разбираш ли?.Там вече...Само да ти кажа, в Древното зло..., Боре, в това зло има смърт, има шанс, има бъдеще, има прераждане - сатанинското зло, в древното зло няма развитие. Там е тотална празнота и унищожение. Бог се е отказал да работи с това зло, тука само ти загатвам. Има цяла книга по този въпрос. Това древно зло напълно е отрекло Бога и Истината, тотално, не 99%. То е заключено. Учителят ще каже много дълбоки неща за него и Древният Тот казва, самият той - той е високо…, от Божествата, не от Боговете, той казва: “Аз Съм го заключил извън Вселената” - това говори за Великото Единство на Древният Тот с Бога. Той говори от Името на Бога, той иначе не може да каже такова...смятай.
 
Така, Реален е само Духа, не този свят. - Ако се сещаш за суфите, по време на корабокрушения какво ще вземеш със себе си? - ако имаш Дух, имаш какво да вземеш, но ако нямаш Дух, корабокрушението е...Така, Чистият Дух в нас е Бог. И пак казвам: защо възприемаш вируса, а не възприемаш Бога? - Ако вируса, както някой мислят, че е мъртво същество - как така отнема живот и отнема хиляди..?- Защото е живо същество и в него живее скрит Дух. Нямам право да му кажа името на тоз скрит Дух. Пак ти напомням. Той е бил бедуин в Пустинята. После е живял във Венеция и станал черен Маг. Той има шанс да раздвижи и Бог да му смекчи съдбата, но това...нямам право да говоря там, щото ще отидем в опасната зона на Забранените Истини. Само го загатвам, щото нямам право да кажа Цялата...тука говоря средни неща.
 
А затова ли в Италия...в Италия се случи така?
Той е имал много ученици, които са му изменили, от друга страна някои са му останали верни, но те са малко. Те ще се разминат нали, но това е странична тема. Смисъл, спада към премълчаването,  нали.

...Значи, той е слаб, и вируса е слаб и тоз дух е слаб, обаче в сравниние с Бога...В сравнение с хората...то същото важи и за Сатана. Сатана в сравнение с Бога е безпомощна...той, има предания...той не може да мръдне една сламка. Обаче той и...той е силен срещу хората и то срещу хората, които са се отклонили от Бога. Какво ще направи на Синовете Божии? И Древното зло няма шанс, щот Бог така подготвя хората сега, че тези хора, които станат духове осъзнати, ще сразят след време Древното зло. Щото те ще тръгнат в Пътя на Старците. - Ще има друга Епоха, когато ще слизат Старци и велики Същества. А едно Същество от тези, Независимите Старци, има такива, може да създаде Цяла Цивилизация Истинска - едно, не двама. Това е друга тема.
 
Така, ако Бог не е с тебе, твоите предпазни мерки са твоята трагедия - твоето невежество.
 Крайно време е Бог да бъде потърсен честно, нарича се...Ал Халладж го казва: Сърдечна Среща с Бога - да тръгнеш на откровеност, със себе си. Разбира се, че трябва да има хигиена, но тя не е заради вируса, Боре. Ти трябва да си имаш хигиена извън тоз вирус. Той ли ще те задължи за хигиената. Но най вече - това е второстепенната хигиена - Истинската Хигиена е твоите мисли, чувства и постъпки. Не знам дали съм ти казвал, преди години наблюдавах една жена, която по дивана чистеше праха, но тя не чистеше праха в съзнанието си и аз я съжалих, щот тя гледа външната хигиена нали, а онова като влезе вътре в съзнанието ти и като си привързан - умствените хора са…
 
Така, когато злото действа в света, хората не виждат скритото благо. Щото има друг вирус, който чака зад този, който ще погуби милиони. Този вирус е щадящ. Той спада към благата. В голямата трудност атлантите са имали, забележи - Леко Сърце. И Христос казва: “Моето бреме е леко” - като живееш в Духа, разби...как, нали…
 
В този свят, злото, болестите и страданията ще произведат много блага за бъдещето - не затуй прераждане..,за мъдреците още сега нали, те са в Бога - много блага, но това е скрито от погледа на земните хора. Това, което казвам е нещо Безусловно, защото просто така Действа Единствения Бог.
 
Важната дума, тайната дума, която сразява този вирус, това е за духовни хора, коята сега ще я кажа...тя е скрита, нямаше право много да я казваме, но се налага заради тези души, които обичат лекцията, развитието. Думата е Ахайра. С “й” е, Древна Дума.Няма право да се тълкува. Тя е Дълбоко Скрита Дума. Тя е Дума от Древността. Тайна Дума на Бога. Тя е.., вторично може да се каже нещо за нея - Тя Вселява Бога в човека. Има право на деня да я кажеш само един път.
 
На глас?
Не, наум. Само един път. Който злоупотребява също ще сгреши. Тя измества и молитви. Тя е по-дълбока от молитви, щото Бог е вложил в нея Дълбока част от Себе Си, обаче Съкровенна част. Не духовна, Боре, не духовна част, а съкровенна. Думата е Ахайра - голям Ключ, и за развитие и за такова...Нали по принцип тя се ползва, би трябвало да се ползва рядко, но сега понеже има извънредни събития. Тя се ползва на седмици, на месеци и т.н.
 
до 36:04

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 1
 • Кадер Мехмед
  21.03.2020 г. 20:03
  Благодаря!:N

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12