Търси

Елеазар: Външният човек не може да направи вътрешна връзка със Светлината в себе си

24.06.2020 г.
1774
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Сега е необходима Вяра в Божествената Любов, която ще превърне нисшата енергия в Небесна - и така Змията ще бъде отстранена.

Земя на еврейски означава нисшата природа на човека. Тя се състои от четири еврейски букви и означава четирите нисши тела на човека: физическо, етерно, астрално и нисшият ум. Това е тайното име на Звяра: неустроена земя. Чрез астралната любов, жизнената сила е изтекла навън и човекът е опустял. Грехопадението е станало в астралния свят и впоследствие хората е трябвало да се облекат в материя.

Само чрез Божествената Любов може да се образува Небето в човека. Небето символизира Висшият свят, Висшия организиран Живот - това са Душата и Духът.

Умните се съмняват, а съмнението е метод за усилване на тъмнината. От окултна гледна точка, само умните са самоубиват. Хората не се самоубиват от Вяра и Любов към Бога, а от съмнение, т.е. от закона на разделението с Бога. Чрез съмнението тъмнината се сгъстява и човек се самоубива. И наистина, не можеш да живееш в Светлина и да се самоубиваш.

Самоубийството се смята за последната граница, за най-голямата степен на невежество. Всеки, който се съмнява, ще се изгуби в ума и неговия хаос.

От окултна гледна точка, самоубийствата и убийствата показват, че животът е станал много външен. Тъмнината се покланя и обожава външния живот. Външното се покланя на външното - това е закон на сродството със смъртта. Точно затова външният човек не може да направи вътрешна връзка със Светлината в себе си - и затова такъв човек е духовно сляп. 

Защото външното (повърхностното) се самоубива? Защото то е без вяра и затова е винаги бедно. Истината не е навън, тя е навътре. Едно от местата, където хората са загубили вярата си, е хорото - мегданът. Това е една весела трагедия.

Ако се разколебаеш във вярата си, ти влизаш в обикновения живот. Това означава бавно разрушение. За да не се разколебаеш, трябва да си буден.

Важно качество на окултния ученик: Будният улавя невидимото.

Злото е пряко свързано със съмнението, а това означава, че злото умира в чистата Вяра. Вярата е пътят към Съкровеното, а на Съкровеното е определен Вечен Живот. Вярата е пътят към Божествената Любов, а Божествената Любов е метод, чрез който можеш да четеш в Невидимия свят.

Вярата се намира в сърцевината на Ангелския живот и затова се смята, че Вярата е Ангелска благодат.

Любовта се намира в сърцевината на Бога. Това означава, че даже и в ръцете на Ангелите не е дадена Висшата Божествена Любов, тъй като това е най-отговорната сила, най-опасната.
Съмнението е метод на Черното Братство, метод за усилване на безумието. Това става постепенно.

Из лекции на Елеазар Хараш
Александра Каревска
Александра Каревска
Александра Каревска е съставител и автор на текстови материали в Портал12. Работи върху теми за : себепознание, духовно развитие, древна история и здраве.
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-дълбоките духовни напътственици на нашето съвремие. Писател и издател на множество книги в областта на духовното развитие, себепознанието, езотериката и Пътят към Истината.

Елеазар Хараш е получил своето духовно име от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), а светското му име е Петьо Йорданов. Живее във Варна, а от 90-те години до днес изнася лекции и семинари сред обществеността, с основен акцент - търсенето на Бог, Истината, Мъдростта. За Елеазар Хараш Бог е по-дълбок от реалността, а щастието е наказание и погрешна цел.

Елеазар Хараш издава на български език книгите по именития белгийски драматург и мистик от 19-и век - Морис Метерлинк. Изследовател на Египетската цивилизация, изследовател на древните народи на Атлантида, както и на животът и историята на инидианските племена. Най-много книги обаче издава по словото на Учителя Петър Дънов.

Спонсори на Портал 12