Елеазар: Усмивката на Мона Лиза е окултен символ...

14.05.2020 г.
11428
Добавена от: Борислав Борисов
Истинската радост не е нещо изразимо, затова при Мона Лиза тя е само загатната. Дълбоката радост е неуловима за света и за ума. Тя се изплъзва на всеки, който иска да я определи. Това означава, че истинската радост е извън пределите на размишленията, извън ограниченията. Тази радост е мистична тайна. Дълбоката и тайна усмивка на Мона Лиза не идва от знанието, а от небитието. Тайната на тази усмивка не може да се разбере, но може да се постигне от откритото сърце, което е друга тайна.

Усмивката на Мона Лиза е окултен символ: символизира вечната победа над злото. Това е душата, която е посветена. Който има тази усмивка, той има покой, любов и радост и няма какво повече да доказва, защото тази усмивка означава, че душата е посветена във вечното добро.

Усмивката на Мона Лиза не е строга, студена, нито широка (означава непознаване на себе си). Това е усмивка на очите, а те символизират Истината, пътя, по който се усмихва Истината. Тази усмивка ни говори за неизчерпаемата сила и богатство на Духа.

В усмивката на Орфей има музика, тържество, танц на живота. Тя е лъчезарна, но не е дълбока. Тя е една от най-хубавите усмивки.

В усмивката на Христос има голямо състрадание и мъка. Той боледува от любов към душите. Той иска да ги види спасени, да види в тях вечността. Будност означава спасениеот. Защо? Защото тайните, които носи в себе си, може да им ги даде - това е голямо, неизчерпаемо богатство. Тя е най-красивата усмивка., да на битието, утеха и красота.

Усмивката на Заратустра прилича на усмивката на Мона Лиза, има чиста радост. Тази постоянно радост се основава на пълната вяра на победата на доброто над злото. Свързана е с възраждането на вечното добро. Най-добрата, най-радостната усмивка.

В усмивката на Хермес има голяма загадка. Отнася се за пътя, извървян от чистото знание - знание без никакви примеси. Според окултната наука това знание е чисто и същевременно е мъдро, защото е започнало правилно своето движение. Впоследствие се е превърнало в мъдрост, защото основата му е чиста любов. Без любовта то щеше да си остане само знание и бедност, защото животът щеше да се отдели. Това е най-мъдрата усмивка или усмивката на Мъдростта.

В усмивката на Лао Дзъ е скрита голяма тайна. Тук и Любовта, и Мъдростта са едновременни. Радостта и скръбта са се слели. Усмивката е нещо едновременно, единно от всички светове - и от този, и от онзи свят, защото той носи в себе си Дао, Цялото. Неговата усмивка е независима и от двата свята - и т физическия и от духовния свят. Това е най-дълбоката усмивка. Тя носи в себе си нещо уникално, защото в Дао всичко се слива в едно и световете изчезват. Това е така наречената неведома, неизразима усмивка.

Из лекция на Елеазар Хараш, държана през 1998-а година, включена в книгата "Духовно разбиране за нещата", том IX
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...

Спонсори на Портал12