Елеазар: Усилвайте любовта си към Истината. Продължавайте дори и когато ви е много тежко

18.06.2020 г.
8937
Добавена от: Борислав Борисов
Хората идват в света, определени от действията на предишния си живот и затова сега се стараят, вярват, че вървят в правия път, но идва нещо от кармата и те мислят, че не вървят в правия път.

Казвам: Тези, които сте сериозни - вървите в правия път, но кармата ще идва; част от нея ще трябва да се изтощава и да се изхарчва. Продължавайте дори и когато ви е много тежко, дори и когато е прекалено тежко. Това не означава, че сте се отклонили или, че не сте в правия път. Напротив, още повече усилвайте любовта си към Истината.

Според както е действал човек, според това и човекът се ражда. Причината за твоите страдания е в твоите стари рождения. Ти сам си своята карма: каквато си заслужил, това и си получил.

Изключението е само за тези, които са се отрекли от света. Те постепенно придобиват божествената сила и се завръщат в Бога. И най-накрая тези, които се сливат с Бога*, те се завръщат. Те стават независими от карма.

Спасението не е в това да се родиш в следващо по-хубаво прераждане, а да влезеш в Бога и завинаги да излезеш от този нереален свят, в който заблудите се смятат за реалност. Човек страда дотолкова, доколкото търси това, което не е Бога, т.е. това, което не е божествено, не е съществено.

Мрежите на илюзията са желанието за богатство, власт, за наслаждение, да предпочиташ егото, изменчивото. Това е, което увеличава кармата, това е, което увеличава невежеството и страданието. Но страданието на човека се смята за очистително средство срещу много минали животи, срещу многото прераждания.

Елеазар Хараш из избрани акценти в лекция за Кармата и Упанишадите

* (бел.ред. на места думата Брахман е посочена като "Бог" - (на санскрит: ब्रह्म от корена брих, означаващ „раста, уголемявам се издувам се“) е индуистко понятие означаващо непроменливата, безкрайна, иманентна и трансцендентална реалност, която е божествената основа на всичката материя, енергия, времето, пространството, цялото битие, всичко във вселената и отвъд нея. В Риг веда от Брахман произлиза първоначалното същество Хиранягарбха, което се отъждествява с бога-създател Брахма. Според мъдреците автори на Упанишадите освободената душа (Атман) е осъзнала идентичността си с Брахман.)
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...

Спонсори на Портал12