Елеазар: Който е лишен от Смирение, няма да види същественото и главното в живота

29.09.2018 г.
10715
Добавена от: Портал12
Истинската Любов е самодостатъчна. Фалшивото мислене – ето кое е съсипването на човека. Докато не се изпълним с Бога, дотогава други същества ще мислят чрез нас и ще разполагат с нас.

Това, което зависи от вас, са усилията. Успехите не зависят от хората. Това, което се иска от всеки човек, е да промени поне едно създание на Земята – и това създание е самият той.
Не искайте нито наука, нито доброта, нито здраве, нито щастие – искайте единствено Бог. Всичко друго после ще се подреди правилно. Предпочитайте моралните качества пред каквито и да е таланти. Талантът е на заден план пред Чистотата и моралните качества. Животът е неумолим – и той нанася удари на всички, които не искат да знаят и да уважават Божествените закони. Сам Бог стои зад нашите изпитания, за да ни обучава.
Никакъв успех и никакво материално състояние не могат да дадат смисъла на живота, защото смисълът е нематериален. Поначало смисълът не се намира в този свят, нито в другия свят – смисълът е в Бога. Когато влезеш в Единство с Бога, никога няма да питаш „Какъв е смисълът?“.
Който се възмущава от съдбата си, то Божествената Справедливост ще го накаже двойно.Този, който е избрал да работи по Закона на Любовта, няма да страда от закона на справедливостта. Искам да кажа: Любовта е по-дълбока от справедливостта. Ако искаш да надраснеш справедливостта, влез в Любовта – и тя ще ти даде съвсем друг поглед за справедливостта; иначе ще си въобразяваш справедливост. Когато кармата влезе в действие, влязло е Божието Правосъдие.  Всеки трябва да разпъне на кръст своето его – своята нисша природа, своето собствено зло.
Който е лишен от Смирение, няма да види същественото и главното в живота.
Сега се изработва твоето следващо прераждане; и затова бъди много буден, за да живееш Духовен живот и след време да имаш чисто посяване. За да живееш Духовен живот, не е необходимо да си устроен материално, защото материалният живот никога не може да се устрои напълно. Аз съм ви казвал – Учителят казва, че гробищата са пълни с осигурени хора. От осем хиляди години и повече – наситено е с осигурени хора. И казвал съм ви, че няма нахранен крокодил. Това е винаги гладно същество: и като умре, пак е гладен – и като е жив, пак е гладен. Има такива милиардери, които ги наричам „богати бедняци“.

На Голгота изразът „Свърши се!“ е необикновено велик израз. И това изречение означава, че се заражда една нова, ослепителна Вселена – съвсем друга Вселена. Семето беше посято. Тайнствената жертва на Любовта беше посята. В това е величието на Христос.
 
Елеазар Хараш, из лекция за Брат Михаил, изнесена през 2014-а година в Русе.
 
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12