Търси

Елеазар: Истинският ученик не е подражател, той е продължител на Учението

08.05.2020 г.
2893
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Не искайте и ще получите. Да, но кога? Когато живеете един божествен живот, в единство с Бога. И тогава Бог предварително ти дава нещата, защото той знае твоите намерения, твоята осъзнатост, т.е. Той ги дава на себе си. Това е естеството, лекотата.

Вярвай на Бог в себе си, а не на себе си и тогава Бог ще те научи  как да вярваш в себе си. Много просто, защото ако Бог те изостави ще видиш, че вярата в себе си е трагедия. 

За какво е вярата на хората в Бога, ако тя не преобразява? 
Не се бори със злото в себе си, а усили Бог в себе си - метода, само Той може да се справи със злото, а злото пред него е слабо.  

Най-добрият начин да станеш слаб е да приемеш, че злото ти е враг. Хората създават враговете с въображение, с лоши подходи, с лоша мисъл и оттук нататък вече те не могат да растат правилно и да искат. 

Липсата на ясно виждане е причината за всички нещастия. Съзнанието, начина на вижданене - това е, което определя всичко.

Бог е пълнотата. Нещо, което надминава въпроси и отговори. Любовта към Бога се изразява само в правилни действия. Любовта е неспособност на зло, говоря за микроскопично зло. Не може да направиш зло и да кажеш, ама Бог дава възмездие. Бог дава, ама Той знае, Той е мярката, ти не си мярка. Ти можеш да посегнеш там, където…
 
Науката изследва слънчевите лъчи, тя следи пътя им, докато мъдрия човек живее като живо слънце, самият той е слънчев лъч. Той живее в тази система, той не изследва. Той не търси Истината, той я създава - това е разликата. И ние не сме същества на социализма, на демокрацията, на държавата, на църквата. Ние сме същества на Бога, деца на Бога, синове на Бога.
 
Брат Михаил в затвора пак е като в храм, защото той е с Бог в себе си. 
 
Един много добре устроен живот нищо не струва в сравнение с познаването на Бога, нищо не струва. Ако Бог е в тебе, къде е страшният съд - той изчезва.
 
Как действа пробудеиня човек? Той никога не насилва и не настоява за нещо.
 
Преди да четеш книги, ти книгата ли си? Ти вдъхновението ли си и ако Бог не е в тебе, какви книги ще четеш? Как ще ги тълкуваш? Защо това е първото - Любов към Бога и изключително пречистване, не донякъде, не да почнеш и да спреш. Когато разбереш правилно Бога означава да живееш осъзнат живот и в този осъзнат живот, в следващото прераждане ще бъдеш свободен, няма да попаднеш в системата на омагьосаният кръг, защото тази система не ти позволява, понеже си правил груби грешки в предния живот, и лъжата и т.н. Сегашните лоши постъпки ще донесат бъдещи разрушения и бедствия, а сега, което преживяват хората като зло, това е техният минал живот, който е посят, те сега го живеят и ако не се оправят съзнателно… Лошото поведение на човека ще го направи враг на себе си.
 

Чистотата е важна, Любовта е съществена.

Истинска аура се гради с пречистване, постоянни усърдни молитви, пречистени мисли, дълбоки чувства, правилни постъпки, правилно мълчание, ако не си точен в мълчанието, в сктития диалог към хората. Даже, ако Бог ти изпраща един враг, ако ти тайно има отвращение, вече си свършил - нямаш аура. Ако имаш критика ти си свършил, забележка даже нямаш право. Ти наблюдаваш Бог в него и наблюдаваш какво иска Бог от тебе, тогава твоята Любов вече става божествена и тогава може да изградиш едина аура на Бог в себе си и да виждаш правилно.
 
Истинското образование е когато Бог те учи. В древен Египет обазованието е нещо, което лично го избираш, то не зависи от дипломи, университети. Ти лично искаш да познаеш себе си и да вървиш по този чист път и тогава вече това просвещаване ще се случи, защото душата ти, не ума (ума може да имитира, че се образова), душата ти и тогава вече придобиваш истинско образование, истинска диплома - тя е духовна. Ще кажа какво означава - голямо търпение, диплома за смирение, истинска Любов, неизменност, вярност. Където и да ходиш, даже и при черен учител, отиди с Любов и доверие, за да наблюдаваш правилно, иначе няма да можеш да наблюдаваш. Истинският ученик не е подражател, той е продължител на Учението, по един дълбок начин, по замисъл на Учителя. 
 
Александра Каревска
Александра Каревска
Александра Каревска е съставител и автор на текстови материали в Портал12. Работи върху теми за : себепознание, духовно развитие, древна история и здраве.
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-дълбоките духовни напътственици на нашето съвремие. Писател и издател на множество книги в областта на духовното развитие, себепознанието, езотериката и Пътят към Истината.

Елеазар Хараш е получил своето духовно име от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), а светското му име е Петьо Йорданов. Живее във Варна, а от 90-те години до днес изнася лекции и семинари сред обществеността, с основен акцент - търсенето на Бог, Истината, Мъдростта. За Елеазар Хараш Бог е по-дълбок от реалността, а щастието е наказание и погрешна цел.

Елеазар Хараш издава на български език книгите по именития белгийски драматург и мистик от 19-и век - Морис Метерлинк. Изследовател на Египетската цивилизация, изследовател на древните народи на Атлантида, както и на животът и историята на инидианските племена. Най-много книги обаче издава по словото на Учителя Петър Дънов.

Спонсори на Портал 12