Търси

Елеазар: Истинската Любов те храни. Това е Отеца. Това са вътрешните излъчвания на Словото (ВИДЕО)

14.06.2020 г.
4146
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Мистиката на храната. Значи тука леко ще забравим вегетарианците и веганите. Те са нещо много второстепенно и са далече. Да се храниш в духовният смисъл това е въпрос на дълбоко свещено отношение към нещата. Това няма нищо общо с тези неща, разбираш - с външна храна, ако ще тя да е пречиста. При свещеното отношение към нещата ти поглъщеш истинската манна, т.е. първичната субстанция на Любовта отвътре. Тоест Истинската Любов те храни. Това е Нищото. Това е Отеца, нали. Това е манната, а те търсят някакво жито, а пък други казват че е ечемика. Други могат да кажат, че е царевица - няма значение.
 
При обикновения земен живот на човека, той яде външна храна, той няма как да разбере това. Значи, таз храна е дадена, казва Учителя, само за възпитание - контрол, мярка..., много неща. Тя също има своето място, но Учителя казва: Тя е за предучилищната възраст - всичката таз храна, тъй наречена "чиста". Тя е далече от Истинският път на храненето и далече от тънките свещени частици, които идват от дълбокото свещено отношение - Подход към нещата. Защото при обикновената храна, човекът още го няма, той е поробен от света, той не познава себе си и затова каквото и да е яде, нали. Може да си въобрази, че яде най-чистата храна. Дълбокият вътрешен път се превръща в истинската храна за свещеният ученик - самият Път. Там има един стремеж, една жажда и ти вече почваш да привличаш такива частици  от Древността и от Любовта. И това е духовно хранене. С това хранене след време ще се храниш и в другия свят, а тези земните като умрат, Горе увисват щот там няма тез елементарни храни - щях да кажа манджи и т.н.
 
Тялото е само външна дреха, одеяние, а свещения начин на хранене е Път към Небитието, Път към Скритата Реалност и Път към Бога. Небитие означава Неограничената Безграничност - това означава е на Нирвана - таз дума, която е смущавала много хора и философи. Това е Безкраят, нали. Но хората са изгубили понятията и значенията, и Дълбините, и всичко. И сега мислят. че има противоречие между религията и т.н.
 
Да имаш на трапезата си, представи си, мъртви тела - нали..., трупове и тези тела са имали глас, движение, съдба, деца, животни, развитие - и ти си посегнал, и мислиш, че се храниш нали, мислиш, че правиш нещо. Това е дълга тема за друг път, но това са Пътя на обречените хора. Тези хора са изгубили Тайната на вътрешното хранене, което означава, а това е свързано с Истинското Развитие. Те са изгубили това. И това Истинско развитие не е свързано с вегетарианство и веганство. Това е последствие. Те са допустими неща, има в тях нещо правилно, но са второстепенни. Без свещени отношения и веганството, е вегетарианството си остават бедни.Това, което Учителят го нарича сиромашия. Истинското хранене започва, когато човек се погълне, казва Учителят, от Идеята за Истината. Не донякъде, а се погълне. Тогава човек се храни не само с хляб, но с Тайните на Словото, с Вътрешните Излъчвания на Словото. Пак отиваме към Манната и към Небитието...Да
 
Говорили сме, че в библейските слова Словото е Хляба, за който Христос говори. Това ли е преобразуването, за което Христос казва: “камъните в хляб”?
Да, твърдото, нечистото Слово в онова...в оназ фина енергия. Защото...виж сега, Боре, то на едно дълбоко ниво няма материя. Тя не съществува. Съществува само енергия. И тук енергията се е втвърдила, но то е пак енергия. И затуй ти трябва да осъзнаваш с какви енергии правиш връзка.
 
Значи, вътрешните излъчвания на Словото, това е Чистото Слово, Слово, което си преживял - дълбоките си свещени думи, имената на Бога, и всички...и т.н. Това е съкровеността на Словото. А това е най-чистият вид храна. Съкровенното Слово е чиста, Божия фина храна. Тука човека се храни и с Покоя, а това е чисто хранене. Ако един веган, вегетарианец не е в Покоя, питам те, каква е храната му? - сега се сещам..,какво яде?
 
Истинското хранене е Истинско Развитие, но то се случва когато човек стане неспособен да каже лоша дума. Не искам да ти разправям един брат, ми разказва там за един сблъсък с едни вегани, за какви неща става въпрос...Значи, това е...аз пак ги поздравявам нали. - Значи, неспособност да кажеш лоша дума - аз ти говоря, и отвън и отвътре...да.
 
Аз искам малко да го разширим въпроса, защото наистина многократно съм ставал свидетел, как вегетарианци и вегани избухват в агресия, най-вече в Словото. Това, заради преждевременното отказване от месото ли е? Тоест, не са били готови ли на тази крачка?

Не, липса на чист стремеж към Истината и към Бога. Щото от там ще дойде корекция някаква и ще...самата агресия показва, че...неустроен вътрешен свят и той си излиза и навънка, защото...фактът, че имаш способност да се ядосваш, ти си вече свършен.
 
Като говорим за тези неща пак много хора ще кажат: има определени души, които посягат към така нареченото “Слънцеядство”. Реално ли е то - човек да се храни само със Слънцето?
 
Ами, не само. С много неща трябва да се храни. Слънцето е част от Словото нали. Хубаво Слово, а пъ-дълбокото хранене, сега се сещам, би било със Зората - с Неуловимата храна. И пак отиваме към Нищото. А Нищото пък е Пълнотата на живота. Слънцето не може да даде пълнота, Боре. Фактът, че изгрява и залязва означава, че там има промени. Пълнотата е Неизменна - Изначалното Съзнание. Нищото е Неизменно.
 
Когато говорим все пак за физическото хранене, все още, докато хората не са постигнали по-високите нива, за които говорите и когато говорим за...все пак за вегетарианството и веганството, т.е. растителната храна, трябва ли там да има един по-специален подход при поемането на тази храна? Тоест, Учителя казва - спомням си преди години, в една от лекциите, че трябва да си представяш кайсията или черешата как слънчевите лъчи са я огрявали, как росата е била по тях…
 
...какъв път е извървяла докато стигне...или една баница - през колко неща, за да стигне до тебе. И ти туй ако го видиш, Боре...виж сега за малко Погледа на Учителя: видял една мравка, така отдръпнал се и казал на учениците: “Това е бъдещ Бял Брат”. Разбираш ли за какво говорим? Какъв Подход...При туй положение ти никога няма да настъпиш мравка. Разбираш ли? И някъде от там почват тез неща. Но човек, който го няма туй свещеното, той ще си върви по своя път, той няма и друг избор нали. Но То Е дълбоко в нас и можем да си го събудим. То е Вродено.
 
В определен момент дори и хората, които отдавна са се отказали от месоядството, усещайки, съзнавайки всички странични ефекти, не само и вътрешни…
 
...То ще ограби и Възкресението, дълбокото пробуждане - (месоядството).
 
...в един определен момент тези хора си казват: но аз не причинявам ли страдание дори и на растителното царство, когато се храня с него?
 
Да, но все пак там е позволено, защото там работят фини енергии, които...щото в животното и в човека няма фини енергии. В душата има. Тез фини енергии от растенията, от тънките цветове, от нещата, те ще увеличат тънката енергия в човека и той ще познае Бога.
 
Защото Бог Е...и дълбоките неща, мистичните, и дълбокото разбиране - това е все степени на Тънка енергия. Бог е най-Голямата Тънкост.
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12