Елеазар Хараш: Злото не е в самите пари, а в неправилното отношение към тях (АУДИО)

06.09.2019 г.
10166
Добавена от: Портал12
Представяме ви архивна лекция на Елеазар Хараш от Юни 2004-а година, в която темата е десятъка, отношението към парите и влиянието на Поглъщателя.Никога не съм смятал да ви изнасям такива лекции, но от известно време разни хора ме питаха. Домогнах се до важни закони и затова ви ги изнасям.

Посятото семе струва много повече от изяденото семе, това е един закон. Твоята жетва се управлява от твоето сеене. Ако някои са сели много в минали животи, сега нещата им идват наготово. Обаче ако не живеят сега разумно, те си посяват следваща бедност и така ще се залъгват от бедност към богатство и от богатство към бедност. Разбира се, моята цел не е да ви направя богати, а разумни. Аз лично никога няма да бъда богат, но за мен има други много по-важни неща. Но понеже има някои, които това ги мъчи, и понеже настоявам да бъдат разумни, затова изнасям някои неща за финансовата система на Бога.

Никой никого не трябва да насилва да дава. Това е по свобода. Макар, че десятъкът е принцип, макар, че тези пари са на Бога и ако не ги даваш, духовете ще ги вземат двойно и тройно, такива са законите, но свободата остава като свещен закон. Даването, според Библията, трябва да произлиза от свободно и радостно сърце.

Дарението е нещо друго, то е по свобода. При десятъка не си свободен, но ако искаш, можеш да си наложиш една своя свобода, ако искаш да си много умен и след време да обеднееш във всяко отношение. Докато при дарението си свободен - може и един лев да посееш за годината, може и десет лева; каквото си сял, след време такова ще жънеш. Това означва, че дарението е извън дястъка, то е свободно семе, по друг закон. От човека обаче се иска да бъде разумен сеяч, защото твоето семе е едновременно с това и твоето бъдещо снабдяване, а това означава, че ти можеш да помагаш и след време на много хора, такава е и целта.

Например постоянната молитва е сеене на взаимност с Бога, сближаване. Какво означава това? Сей, за да имаш след време Божествени обстоятелства. Не да чакаш някакъв късмет, а ти да го създадеш и той да дойде, защото си го създал. Защото някои хора си умират с късмета. Познавам един брат Велчо, от старите от братството, постоянно сънуваше злато - златото на Вълчан, сънуваше го, направо го миришеше, ходеше, показваше...Казвам му: - Остави ги тези неща. - Искам да построя сграда за тебе да изнасяш лекции. Казвам - Гледай си работата....Но така или иначе се уважавахме. Постоянно мислеше и наистина на много места го знаеше, той просто вече 26 години само за това мисли. И накрая каза така: В кръчмата е много хубаво като говорим за злато, виното е много сладко. Може да умрем със скъсани гащи, обаче така става по-сладко виното...И така си умря, с такива разбирания. Имаше идеи, но още не беше господар на себе си. Но тези идеи някога ще станат реалност.

Десятъкът е, за да имаш Божествени обстоятелства. Вие знаете, някои хора години наред не могат да си намерят работа. Има много работа, но не могат да си намерят, няма обстоятелства, няма условия. Какво са условията? Учителят казва: Невидимите помагачи. И такива хора се лутат, разбиват се в живота, а някои хора за няколко дена с формули си намират работа, други за няколко месеца. Спомням си един брат, говоря му за формулите, той няколко месеца нямаше работа, в един момент взе да се притеснява. Казвам: - Нали вярваш? - Вярвам. - Добре, вярвай тогава. - И съвсем скоро вече на няколко места го викаха и се чуди къде да почне работа. Значи законът работи, но има един момент, в който ти трябва да изчакаш,з а да узреят нещата. Защото ако искаш много, може и да се случи пак работа, но тя няма да е твоята, тя ще е нещо малко по-друго. Заради силата на твоето желание може да я изместиш. 

Човек, в който има древен материализъм, много трудно ще схване този въпрос за парите - ще го мисли, обаче винаги умът му ще играе номер. Въобще тези идеи за сеенето са много простички, но за някои хора са проблем. Но сеенето е най-могъщият закон на живота, той ражда всичко. Според Учителя едно житно зърно, посятправилно, за 11 години може да изхрани цялата планета Земя, ако хората са разумни и знаят как да сеят с Любов. Нека някой да не мисли, че с парите човек непременно ще успее в живота си. 

Когато Бог е в човека, само тогава човек наистина е успял - мярката за успех е, когато Бог е в човека. И парите са сеене, и формулите са сеене, въобще енергията във всеки смисъл е сеене. Но любовта е най-голямото сеене. Любовта означава да се посееш в живота на Бога. Това е най-истинското сеене, това е вече за пробудените.

Когато си се посветил изцяло на Бога, Бог вече се грижи за твоите права и нужди. Не някакви държави, не някакви институции, а самият Бог. Аз лично нищо не чакам от Европейския съюз. Ако аз не съм си уредил живота с Бога, работата ми е спукана, по-лошо от спукана. Според Петър Димков здравето е почтеност към всичко и към всички. Това е неговата мярка. Затова всеки трябва да си зададе въпроса, дали е посял тази почтеност.
Десятъкът и даренията са даване. А що е това даване? Това е освобождаване на Бога да действа за тебе. Такъв е и кармичният закон: много си давал, много ще получиш. Ако си сял много в музиката, може да свириш още на 5 години като Моцарт и големите музиканти, със затворени очи. Ако не си сял и 100 години да работиш, ще бъдеш начинаещ музикант.
Парите са неутрални, те не са нито лоши, нито добри. Човек може да ги направи лоши, може да ги направи добри. Същото е с Любовта. Любовта е нещо велико; ако не я разбереш, тя ще се превърне в проклятие за тебе. Ако я разбереш, ще разбереш, че това е най-голямото благословение. 

Десятъкът и дарението, т.е. сеенето, са мярката за благословенията. Недостигът в живота се причинява от Сатана по определени закони - по законите на човешката неразумност, поради законите на човешката пресметливост и хитрост. Но както знаете, хитростта е много древно качество, даже и отпреди Атлантида, едно от най-трудните неща, от които човек трябва да се освободи. Дяволът е прекалено хитър. Той умее да превръща изобилието в мизерия. И на много хора е успял да превърне тяхното изобилие в мизерия, изключителен майстор. Затова ще говорим, да разкрием неговите планове, ходове, във връзка с демоните. (очаквайте скоро).
Злото не е в самите пари, защото те са допуснати за Божествена употреба, а в неправилното отношение към тези пари. Ако Бог в тебе, т.е. ако твоята Абсолютна Разумност в тебе, харчи парите, това е смърт за дявола и неговите планове. Той съжалява, че тези пари са попаднали в тебе, ако ти имаш принципи. Ако ти си разумен, това е благословение и за тебе, и за другите. Пробудеността означава правилен подход към всичко. 
 
избрано слово из лекция на Елеазар Хараш "Десятъкът и парите", държана през 2004-а година.