Търси

Елеазар Хараш: Злото не е в самите пари, а в неправилното отношение към тях (АУДИО)

06.09.2019 г.
6709
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви архивна лекция на Елеазар Хараш от Юни 2004-а година, в която темата е десятъка, отношението към парите и влиянието на Поглъщателя.Никога не съм смятал да ви изнасям такива лекции, но от известно време разни хора ме питаха. Домогнах се до важни закони и затова ви ги изнасям.

Посятото семе струва много повече от изяденото семе, това е един закон. Твоята жетва се управлява от твоето сеене. Ако някои са сели много в минали животи, сега нещата им идват наготово. Обаче ако не живеят сега разумно, те си посяват следваща бедност и така ще се залъгват от бедност към богатство и от богатство към бедност. Разбира се, моята цел не е да ви направя богати, а разумни. Аз лично никога няма да бъда богат, но за мен има други много по-важни неща. Но понеже има някои, които това ги мъчи, и понеже настоявам да бъдат разумни, затова изнасям някои неща за финансовата система на Бога.

Никой никого не трябва да насилва да дава. Това е по свобода. Макар, че десятъкът е принцип, макар, че тези пари са на Бога и ако не ги даваш, духовете ще ги вземат двойно и тройно, такива са законите, но свободата остава като свещен закон. Даването, според Библията, трябва да произлиза от свободно и радостно сърце.

Дарението е нещо друго, то е по свобода. При десятъка не си свободен, но ако искаш, можеш да си наложиш една своя свобода, ако искаш да си много умен и след време да обеднееш във всяко отношение. Докато при дарението си свободен - може и един лев да посееш за годината, може и десет лева; каквото си сял, след време такова ще жънеш. Това означва, че дарението е извън дястъка, то е свободно семе, по друг закон. От човека обаче се иска да бъде разумен сеяч, защото твоето семе е едновременно с това и твоето бъдещо снабдяване, а това означава, че ти можеш да помагаш и след време на много хора, такава е и целта.

Например постоянната молитва е сеене на взаимност с Бога, сближаване. Какво означава това? Сей, за да имаш след време Божествени обстоятелства. Не да чакаш някакъв късмет, а ти да го създадеш и той да дойде, защото си го създал. Защото някои хора си умират с късмета. Познавам един брат Велчо, от старите от братството, постоянно сънуваше злато - златото на Вълчан, сънуваше го, направо го миришеше, ходеше, показваше...Казвам му: - Остави ги тези неща. - Искам да построя сграда за тебе да изнасяш лекции. Казвам - Гледай си работата....Но така или иначе се уважавахме. Постоянно мислеше и наистина на много места го знаеше, той просто вече 26 години само за това мисли. И накрая каза така: В кръчмата е много хубаво като говорим за злато, виното е много сладко. Може да умрем със скъсани гащи, обаче така става по-сладко виното...И така си умря, с такива разбирания. Имаше идеи, но още не беше господар на себе си. Но тези идеи някога ще станат реалност.

Десятъкът е, за да имаш Божествени обстоятелства. Вие знаете, някои хора години наред не могат да си намерят работа. Има много работа, но не могат да си намерят, няма обстоятелства, няма условия. Какво са условията? Учителят казва: Невидимите помагачи. И такива хора се лутат, разбиват се в живота, а някои хора за няколко дена с формули си намират работа, други за няколко месеца. Спомням си един брат, говоря му за формулите, той няколко месеца нямаше работа, в един момент взе да се притеснява. Казвам: - Нали вярваш? - Вярвам. - Добре, вярвай тогава. - И съвсем скоро вече на няколко места го викаха и се чуди къде да почне работа. Значи законът работи, но има един момент, в който ти трябва да изчакаш,з а да узреят нещата. Защото ако искаш много, може и да се случи пак работа, но тя няма да е твоята, тя ще е нещо малко по-друго. Заради силата на твоето желание може да я изместиш. 

Човек, в който има древен материализъм, много трудно ще схване този въпрос за парите - ще го мисли, обаче винаги умът му ще играе номер. Въобще тези идеи за сеенето са много простички, но за някои хора са проблем. Но сеенето е най-могъщият закон на живота, той ражда всичко. Според Учителя едно житно зърно, посятправилно, за 11 години може да изхрани цялата планета Земя, ако хората са разумни и знаят как да сеят с Любов. Нека някой да не мисли, че с парите човек непременно ще успее в живота си. 

Когато Бог е в човека, само тогава човек наистина е успял - мярката за успех е, когато Бог е в човека. И парите са сеене, и формулите са сеене, въобще енергията във всеки смисъл е сеене. Но любовта е най-голямото сеене. Любовта означава да се посееш в живота на Бога. Това е най-истинското сеене, това е вече за пробудените.

Когато си се посветил изцяло на Бога, Бог вече се грижи за твоите права и нужди. Не някакви държави, не някакви институции, а самият Бог. Аз лично нищо не чакам от Европейския съюз. Ако аз не съм си уредил живота с Бога, работата ми е спукана, по-лошо от спукана. Според Петър Димков здравето е почтеност към всичко и към всички. Това е неговата мярка. Затова всеки трябва да си зададе въпроса, дали е посял тази почтеност.
Десятъкът и даренията са даване. А що е това даване? Това е освобождаване на Бога да действа за тебе. Такъв е и кармичният закон: много си давал, много ще получиш. Ако си сял много в музиката, може да свириш още на 5 години като Моцарт и големите музиканти, със затворени очи. Ако не си сял и 100 години да работиш, ще бъдеш начинаещ музикант.
Парите са неутрални, те не са нито лоши, нито добри. Човек може да ги направи лоши, може да ги направи добри. Същото е с Любовта. Любовта е нещо велико; ако не я разбереш, тя ще се превърне в проклятие за тебе. Ако я разбереш, ще разбереш, че това е най-голямото благословение. 

Десятъкът и дарението, т.е. сеенето, са мярката за благословенията. Недостигът в живота се причинява от Сатана по определени закони - по законите на човешката неразумност, поради законите на човешката пресметливост и хитрост. Но както знаете, хитростта е много древно качество, даже и отпреди Атлантида, едно от най-трудните неща, от които човек трябва да се освободи. Дяволът е прекалено хитър. Той умее да превръща изобилието в мизерия. И на много хора е успял да превърне тяхното изобилие в мизерия, изключителен майстор. Затова ще говорим, да разкрием неговите планове, ходове, във връзка с демоните. (очаквайте скоро).
Злото не е в самите пари, защото те са допуснати за Божествена употреба, а в неправилното отношение към тези пари. Ако Бог в тебе, т.е. ако твоята Абсолютна Разумност в тебе, харчи парите, това е смърт за дявола и неговите планове. Той съжалява, че тези пари са попаднали в тебе, ако ти имаш принципи. Ако ти си разумен, това е благословение и за тебе, и за другите. Пробудеността означава правилен подход към всичко. 
 
избрано слово из лекция на Елеазар Хараш "Десятъкът и парите", държана през 2004-а година.
 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12