Търси

Елеазар Хараш: Здравето изисква да се грижиш много за своя невидим свят (ВИДЕО)

28.03.2018 г.
40460
1
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Здравейте Елеазар Хараш, днес темата е за здравето и болестите, нека да започнем с това – на мен лично ми се струва, че винаги болестта се явява тогава, когато човек забрави важните неща. Когато трябва да преживее някакъв катарзис, някакво осмисляне. Каква е ролята на болестите, които спохождат човек?
Целта на болестите е да излекуват хората. Понеже болест означава слабост. Те индианците го казват, после ще започнем с индианската мърдост. Нали няма болести, има слабости и болестите са лечители. Човек да стигне такова здраве, което вече да не се разболява, защото умът е голям майстор. Някой път може да участва в здравето в името на по-голямо разболяване. Той е стар хитрец. Така, че болестите сами по себе си са лечители. Въпросът обаче е да осъзнаеш какво се иска от тебе, щото целителят Бог го изпраща, ако той не го изпрати, никакъв шанс. А зад целителят стой Бог  - той решава.

Още в самото начало искам да коментирате с няколко думи, няколко широко разпространени факта – има хора, които постоянно влизат от болест в болест, всяка една от тези болести – поредната милост ли е на Бог? Поредната подадена ръка ли е този човек да се осъзнае?
Човекът на ума – умствените хора – те играят тази игра нали – оздравеят за малко, пак се разболяват. Оздравяват, защото те не правят поуки от болестите. Значи ако трябва да кажем, коя е най-тежката болест – това е невежеството. Тежката работа, но още по-тежката е ако не се поучаваш, и тогава вече това наистина е подадена ръка, защото тогава наистина Бог иска да се завърнеш, защото той какво ли не прави – той може да ти помогне със здравето, но какво ще правиш ти после – нови глупости ли? И от там идва.Преди да започнете по същество темата – да ви попитам нещо, което много хора не могат да си го обяснят, когато болестите идват при децата т.е. децата още не са натрупали карма. Там къде е  разковничето, че болестите при децата се случват заради родителите, заради взаимоотношения между родителите и заради нещата, които душата носи от предходни прераждания?
Родителите не играят главна роля за болестите, проблемите при децата. Всеки носи себе си, това е посято от миналото и още ти знаеш от дете може да се роди – сляпо, глухо, какво ли не. И всичко е сеене и за това в този живот най-важното е какво сееш, не какво ти идва от миналото, а как сееш, за да може в другия живот да тръгваш от свобода нагоре. Така, че децата са стари души. Няма тука – за това има някои на 6 г, 10 г, - те носят себе си, носят си болестите, носят си болното мислене.

Но как да обясним на хората, когато едно дете на сравнително малка възраст почине от някаква тежка болест, къде е причината в това? В крайна сметка и това и това има Божии замисъл?...
Първо аз, помниш преди сме говорили за прераждането и детската смърт има нещо красиво, ако осъзнаваш Божият замисъл, ако не го осъзнаваш няма. Но ако гледаш с Божиите очи всичко е красиво, защото той не прави грешка. Туй дете първо не е живяло на Земята както трябва до 7-мата година горе долу в небесния свят. То не помни, че е на Земята – то е в тялото ама до някъде, душата още не се е настанила. То умира разплаща стара кара, нали красотата – за това Бог е любов. За да може да влезе в друго прераждане на чисто и да тръгне в развитието си. То си е посяло живота до 2 години или до 5 години после да се разгръща и развива. То може да не избере развитието и Бога, това е друга тема.

Приключвайки този въпрос с болестите и смъртта при децата – има ли ситуации когато Бог изпраща смърт, ако детето е тръгнало в него да се вселяват зли същества и злото като цяло? С цел да предпази душата, защото тялото не е важно колкото душата...?
Много често смъртта е Божия милост. Тя е помощ, нали, защото туй дете живеейки със това старо мислене, с тези духове, които го нападат нали то ще сее още по-тежка карма в другия живот. И това е подадена ръка с голяма любов, на този свят всичко което се случва е добро без изключения. Няма изключения за каквото и да се сетиш. Все едно за какво мислят хората. Понеже ръководи Божия воля и няма друга воля. Обаче тука вече, ако трябва да споделим нещо трябва да кажем, че чистия ум получава съвет от Бога,  нечистият от другия. Но това е друга тема и за това има Божий замисъл. Защото нечистия някога ще разбере, кого не трябва да слуша. Той ще узрее в тези страдания.

Вие в една от тези лекции си спомням, че казахте, че когато Бог иска да учи някого му изпраща изпитания, трудности, включително и болести.
Да, да болестите са учители.

Да, но когато иска да го накаже, го лишава от съзнание.
Да. Обаче от друга страна – лишен от съзнание, един частично луд човек, той не помни къде се намира. Повтаря си някакви неща, но не прави тежка карма. Ако е мислещ? Както някои хора се напиват. Учителят казва: „Те пият, за да не мислят.“ Защото, ако започнат да мислят – старата карма, старите престъпления и много повече престъпления, за това в този свят има кръчми, за да може хората да пият, да се спасят от една –няколко степени по-тежка карма. За това е допуснато, разумно е. В размисълът няма грешка.
Почваме първо с индианската мъдрост: „Неправилно разбраното знание, неизбежно става болест.“ Значи Аполоний казва – Когато словото е слязло е станало знание, това е падението. Самият ад, даже болестите в това число са падение в словото, падение в мисленето. Това е – това е греха падението. Иначе здраве – означава цялост. Човекът на истинското знание. Какво означава цялост  - ум, сърце, воля, дух и душа – в една посока съзнателно към Бога. Човекът на истинското знание има няколко белега – лек, течащ, ефирен, енергиите му са освободени. Няма задръстване, запушени чакри. Казват индианците „Няма болести има само натрупване на слабости.“ Голяма награда в живота е да откриеш правилните отговори. В случая можем да добавим правилното лекарство. Обаче това е пак Бог, той е с тебе, то трябва да има причина, осъзнатост, единство – общ знаменател нали. Мярката в храненето, индианците – определя притока на жизнени сили. Значи при мярката е едно, Учителят казва: „Малкото храна, дава повече енергия.“ Хората мислят, че като се задръстят – виждал съм хора, които ядат на вечеря от 1-во до 7-мо. То се знае, какво ще стане. Той почина де, единият човек...
Влез в себе си, казват индианците и стани свой учител. Царството е вътре. Казано в твоето сърце са думите, които лекуват. ЗНачи от сърцето си можем да извадим думи, които са лекарство – финни думи.

В една от лекциите си казвате, че едно благодатно лекарство е словото. И за това е важно човек да се пази от всяка лоша дума, която изрича.
През едно интервю имаме за Словото. Трябва да ти кажа, че всички болести, всички падения са почнали от словото. Словото отключва реалността, словото заключва. Словото позволява и ако ти го пречистваш то ще те приеме и ти ще се освободиш от знанието, от информацията нали.  Много важна тема, тогава ще я разгледаме от всички гледни точки, включително от този Аполоний, който е мярка, защото много хора не знаят, че той е един от превъплатените богове. Говорим за Аполоний Тиянски, специално за него говорим, много висша мярка, нали един от малкото в света, които са проникнали в тайната на Сфинкса, и в тайните книги.  Малко са хората, на които им е позволено. Той казва „Аз се съветвам  с боговете и живея в единство с тях.“ Ти си единство, само че той е един от тези който е слязъл на Земята. Ще говорим да видиш какви неща казва. Индианците „Превърни болният нещо много важно за теб – тук говоря за система на лекарите нали – и пусни любовта си да тече към него.“ Това е идеята на лекаря. Не „Дай да ти предпиша…“ нали? И да пробутваш лекарства, както и да е. Това е тайната на учението да подходиш към душа.
Достатъчно казват индианците, да обгърнеш човека с любовта си, и да проникнеш в него, тогава болестта – тя е живо същество – ще усети тази любов и ще отстъпи, защото това е влияние на Бога, а Бог е любов.  Разбираш ли какъв чист подход са индианците? Забрави останалия свят, изпращай лъчите си върху болния, от тук почва централното дълбоко, лекарят може да допълни нещо, да мисли че е излекувал, може да се радва даже и да няма хабер, че нищо не е направил.

В тази логика, ако за един болен никой не се моли за него и ако самият той не се моли?
Бог се оттегля.

Това означава ли, че е обречен?
Означава това, че ще се си учи уроците в другия свят, както казва Учителя – ще му се смени черепа, родителите, държавата и ще започне пак.

А ако самият човек се моли, но никой друг от неговите близки не се моли?
Ако той има молитвен дух ще има най-малко един на Земята и един от другият свят, който да се моли за него, защото той е връзката. При молитвата има връзка, задължително – най-малко ти говоря. Силата, която лекува – индианската мъдрост, това е любящата сила в тебе. Това, което прониква във всичко е любовта. Излъчващата любов е най-действащата целебна сила. Истинската любов е преливане на Бог. Виж как мислят индианците. Преливане на Бог от единия в другия. Колко просто, колко естествено – нали тук какви лекарства виждаш? Нали?
Светлите мисли са мостове към здравето. Винаги търси вътрешното лечение, а отвън каквото дойде. Може да дойде и външно, но то ще действа по правилата на вътрешното. Правилата на Бога. Иначе ще дойде един специалист лекар и ще те обърка, ако Бог не е позволил. Обгърнеш ли болестта с любов, тя започва да изчезва. Лош знак е мястото където любовта не може да влезе т.е. Бог.

Учителят мисля, че казваше когато дойде болестта пейте ѝ ....
Да. Ако ти на една трудност можеш да пееш, започнеш да пееш, не говоря за това свирукане, което трагедия. Говоря за едно пеене, да вкараш душа нали. И ако и се усмихваш или дето казва Учителя – за болестта, за недоволството – колко сте красиви. И тези същества почват да се чудят какво става. И те получават нещо. Нали то и за тях е вид смекчаване, човекът е изцеление. „Съедини се със съюзника си – казват индианците – този съюзник може да е – лечебно слово, действащ дух – видим или невидим, и действай постоянно. До нас винаги има съюзници, на човек може да му е натрапено, че е сам и е самотен, самота няма. Цял космос вътрешен, външен. Даже самота няма има хиляди микроби в тебе, тогава каква самота?

Те много хора питат за невидимия свят, за невидимите сили, но пак ако трябва да припомня вие казвате – невидимата сила е явна в своите дела.
Да. Явна и скрита. На който трябва се открива, на който трябва се скрива, където казахме словото отключва и заключва. Ако то не ти даде да разбереш, то може пред теб да стане. Има една турска поговорка „И да видиш, не вярвай.“
Истинското лечение означава, да изцелиш напълно злото в себе си. Говорим и за малкото зло. Там е нали „Това е своята стара култура“ казва индианците – злото в нас е стара култура. Останки от стари светове и т.н. „Лекуването на човека е лекуване на погрешното в него, погрешното мислене.“ А това е погрешното му отношение към нещата, той няма отношение. Всъщност идеята на лекуването е нов подход. Промяна, ново отношение и вече съкровение. „Лечението трябва да промени съзнанието“. Иначе дето говорим – той си играе на болести, ще оздравее за малко, после го чака болест, после може две болести да дойдат, защото те някой път се колекционират. Земните хора ги колекционират – една сестра помня, не мога да си изброя болестите. И какво ще ги изреждаш? То друго е по-важно, ама.

Аз пък имам една позната, която си брои операциите. И всеки път се възхищава как е оцеляла, след поредната операция. Двуцифрено число е вече.
Каква красива издръжливост....
„Любовта е майстор на съживяването на енергия.“ Тук за шаманите не съм предвидил. Значи майстор на съживяването на енергията – осъзнаване. „Оздравяването е само подобрение, а изцелението означава нещо цялостно.“  То изцелението е свързано с голяма промяна в живота, вече това е. Шаманът лекува с кипяща енергия, интензивна енергия. Той е нещо като котел, той ври и кипи. Разбираш ли? От любов към душата да направи жест към Бога, към невидимия свят, към душата. То за това на древен език „шаман“ означава древен човек. Той не е човек.

Ако можем да направим един паралел с днешните щях да кажа т.нар. може някой от тях наистина да са лечители, които използват включително „наричане“ и други практики.
Ако аз съм болен и такъв лечител ме лекува ще кажа „Извинявай нали“. Освободи ме защото частично лекуване, частично вкарване на енергия, от която после ще съжаляваш нали. Защото насочваш се към Бога и той ще ти изпрати нещо цялостно, нещо дълбоко и ако Бог, знаеш ли какви случаи се срещат – чисти хора Бог им дава болести и тежки страдания, и болки да страдат в името на бъдещето – да не изпадат в съблазни, да не попадат в изкушения, и тогава да боледуват. И сега той ги чисти, и хората казват „Той чист човек, защото той страда“, защото не разбираш божият замисъл, като го разбереш ще разбереш защо. Има един монах, който го споменахме, много се е молил и Бог не го е излекувал, защото Бог иска да го предпази. Разбираш ли подхода? А пък ти като кажеш, такъв е живота, ти си вече в земното мислене и…

Някои хора казват, ами ако аз съм толкова духовно развит, вече на висота на вътрешното съзнание, себе осъзнаване така да се каже, а това е много рисковано вече Бог като трябва да ме прати на по-високо стъпало, ще ми прати тежка болест, за да напусна този свят. Защото този свят е първи клас училище, не е нужен....
Той такъв високо развит не е развит, защото който си е в Бога той си е в единство с Бога. Там даже няма и развитие на едно високо ниво, има подход. Няма път даже, има подход.

Някои хора казват, не е добре да бъдем прекалено духовни, защото тогава ще ни се пратят още по-големи изпитания и може и да напуснем Земята, пък ние искаме да си поживеем тука.
Значи ти, ако си духовен няма да си прекалено духовен. То ти ще имаш мярката, прекалено то е за други. Нали – нека той да стане духовен, да не се тревожи, нали Бог какво ще му изпрати – защото той има единство с Бога, както Суфи той приема всичко.
Така, злото в човека е самата болест. Това зло заставя много хора да убиват други хора. Защо? Виж сега тънката идея на индианците – защото те са длъжници на злото от миналите прераждания. И както си стой тихият човек и изведнъж става убиец, и той беше приятен, той беше добър човек. Той има стар дълг към злото, и той трябва да убие за да изкупи. Оня пък който трябва да убие той е влязъл в някакъв застой. Тука Бог ги прави тези изчисления, но ако тръгнем в тази посока пак ще засегнем много хора. Това са длъжници, наричат го атлантите  „Митлан“ – подземното царство.  И те онези си искат дълга, старите зли същества. И те му внушават да убие и той не иска, обаче той е длъжник, дълговете трябва да се върнат. „Спасението към цялостната любов към истината.“ Значи той не може да убие човек, ако е избрал цялостно да следва Бога и постепенно, сега въпросът е обаче – не е в търсене на истината, а по начинът по който я търсиш – метода. Много хора са я търсили и са разочаровани, защото не са я търсили правилно. Обаче ако ти си много честен и искрен, не прекалено искрен, знам и такива и те се разболяха, тя говори навсякъде искрено и няма мярка и то стана по-лошо от болест. Тук ти говоря за правилността, щом си в тази правилност. Що се отнася до изцелението, то също изисква цялостната ти енергия. И твоята и после ще дойде и друго същество да ти помага, само тогава идва силата, ако ти цялостно искаш да оздравееш, ако си спомняш там от шегите – и съвременната медицина не може да ти попречи. Нали, ако ти много искаш, ако ти гориш. То значи лекарят е влязъл. Нали – жажда за оздравяване, говорим за голяма жажда. „Духовната сила е двигателят на енергията, ако тя се съедини с енергията, голямата енергия на Бога, нещата се случват.“ Шаманът, това е изкуството да накараш нещата да се случат. Обаче шаманът действа чрез Бога и там нещата се случват правилно. Атлантида – какво казват атлантите – има много същества в света и във Вселената, които нямат своя енергия, те се нуждаят от посредници. Тези същества са нереални, но ако те ти грабят енергията и я уловят, те започват да живеят – това им е живота.

Говорихме за паразитите, това ли са те?
Да. Паразитите – тези същества се хранят само с ограбена енергия. Те нямат, те са извън развитието. Всяка болест е ограбена енергия, малко или много. Всеки орган е понижени вибрации, той трябва да почне да се зарежда със слово, с правилен подход, с правилни храни, с малко храни, за да може да се възстановява силата му. Само много силен и чист стремеж към истината, може да бъде страж срещу паразитите. Значи не е просто желание силно, силен стремеж към истината. Празните разговори, нечистите думи, това са пак болести, това са болните паразити, които подготвят. Всичко това е една много тънка древна война, тя е почнала в Лемурия, в Атлантида после и т.н. „Любовта към истината е здравословие, защото любовта към истината ни дава най-много специална енергия.“ Освен нашата хубава енергия.

Току – що казахте здравословие, самата дума е създадена с две думи, с два корена „здраво“, „слово“.
Много хубава дума е да, аз много харесвам.
Главното в изцелението се състои в един специален род енергия, сила, която идва от връзката с истината и с Бога, да можеш да я привлечеш, да станеш магнит  за тази сила, но ти трябва да желаеш нещо, някакъв обет да дадеш на Бога – отказ от лъжата, много варианти има.
„Болестта в този свят е символ“. Дефицит – казват атлантите, липса на съзнание. Част от съзнанието липсва, нямаш цялост на съзнанието т.е. нямаш чисто съзнание, как няма да си болен. Който е натрупал любов към истината, той е натрупал огънят отвътре. Той има запас и може да направи огнен взрив и ако попадне такава болест, той почва – без лекари, почва да събира тази енергия, и болестта, която е дух вижда, че тука има по-силен дух. Един по-силен борец побеждава по-слаб. И така човек се избавя от болестите и от ограниченията на живота. „Здравето е въпрос на висша енергия – те го наричат натрупване на лична сила.“ От друга страна това е усърдно свещено слово, тези думи свещени за които говорим. Всеки осъзнат мъдрец сам си избира потоците от енергия, които да текат в него. На такъв човек не можеш да му внушиш злото или да прави погрешни неща, той има избор в Бога, той е свободен. Знае какво да избере, той си избира при тежко събитие, какво настроение да има, какъв подход, какво състояние, а не те да му внушат, че трябва да е погрешно. Той владее себе си.

Като говорим за здравето и болестите, тя съвременната медицина доста работи с внушението и може би на някой ще му се стори крайно това което ще кажа, но някои хора които са могли да бъдат излекувани заради подхода на съвременната конвенционална медицина те в крайна сметка губят шансът си да бъдат излекувани.
Да.

Защото им се казва, вие ще умрете. Състоянието ви е неспасяемо.
Точно така. Над 70% , някои мъдреци казват и над 90% , но аз за по- сигурно искам да кажа над 70% са внушаеми болести. Силно натрапено внушение, то става магнит да привлече условията, подходящи хора, подходящи храни. Нали или защо хората ядат казва Аполоний нечиста храна – месо, имат любов към нисши същества. Това е стара връзка, онези не ги пускат. Някой иска да оздравее, но защо? Въпросът е какво ще прави със здравето си? Още по-голямо падение ли ще правиш? Тогава за какво ти е здравето ти, че ти ще направиш такава карма, че после като се преродиш, въобще не е за говорене. Не можеш да кажеш просто „Искам да оздравея“. Разбираш ли? Това е неосъзнатост. Ти трябва да имаш ясна цел, осъзнато намерение и те групират изцелителните сили – и отвън, и отвътре, и от природата, от всякъде, от близки хора.

Един вид във всяка болест, човек трябва да даде един вътрешен обет какво ще прави, когато Бог му възвърне здравето.
Да. Даден ти капитал, как ще го използваш?

А до каква степен е общовалиден и твърд принципа, човек да заболява там където има проблеми – психически свързани т.е. всеки орган, който бъде засегнат от някаква болест, това да е символ, който невидимият свят иска да даде на този човек, сигнал, че точно там му е проблема? Примерно, ако му засегне окото – да е символ на това, че той няма виждане за нещата, ако му засегне ухото, или пък езика, или пък устата – че лъже и т.н, кракът, че не трябва да ходи и т.н. Всъщност сещам се сега за една позната, която успя да си продаде фирмата взе няколко милиона и започна да обикаля целия свят, разходки. То няма лошо....
Не. Лошо е – това не е посвещение в Бога.
....И една сутрин стават и виждам тя сложила снимки с две патерици, как е пред входа на една болница. И като я видях си казах, ето те и дадоха шанса, тя да спре с тези обиколки....
Тя пътешества някъде, а не в себе си.
И до каква степен болестите, този принцип действа конкретно, някой орган да бъде засегнат?
Всеки орган показва къде си сгрешил, който е болен, ти казва Учителя.
 • Очите и челото – истината, спрямо истината, трябва да подобряваш истината.
 • Носът е характера, устните са любовта
 • ушите са мъдростта, не чуваш мъдростта. Една сестра идва преди време, ще й правят тежка операция на ушите – готова съм да слушам. Беше готова – правихме едни формули, размина се.
 • Сърцето – злоупотреба с чувствата,
 • стомахът злоупотреба с постъпките,
 • ръцете злоупотреба със справедливостта,
 • краката злоупотреба с доброто – където ходиш не правиш добро, ти правиш някакво добро, но то не е мярка. И всичко е символи, както го каза, точно така е.
Така Египет, какво казва Египет „Който пази думите познава пътя си, здравето и истината.“ Тука ставаш пазител на думите, щото това което излезе от тебе то те владее. Изпусната дума – не можеш да кажеш извинявай, ти с думи можеш да убиеш човека. „Там където влезе Бог, болестта излиза.“ Нали болестта не може да понесе този дух, не може да понесе Бога.„Елексирът на живота това е огромният запас - казва Египет - от чиста енергия.“ Туй трупане на формули, стараене при постъпки, разумно мълчание, четенето на тези свещените книги, това е запас. Много красиво Аполоний казва „Хора, които сега се жертват, те не знаят дълбоката причина в следващите прераждания ще им е позволено истинско развитие.“ Ще говорим за словото, голям учител е. Как ще цитирам за словото писатели и автори, като има велики мъдреци и богове посветени? Ще нарушим закона, свещения закон.

Преди дни говорих с един наш авангарден учен, психиатър – д-р Тимен Тимен. Той каза в момента в Америка се случва нещо ужасяващо, във всички университети, лаборатории и т.нар. научни среди, са се захванали с въпроса – дали светът е симулиран, като американците така да се каже, фокусират вниманието, че света е числово така с числа, дигитално симулиран т.е. ние сме в някаква дигитална реалност. Докато той се е опитал да им представи, неговото виждане доклад, всъщност че не е така, а всичко е на база словото и че на практика словото е творецът.
Разбира се. Всички тези други неща те са вторични. А ако ти решиш да направиш промяна в словото си, ти се качваш в друго измерение и вече Бог е словото. И ти вече излизаш извън своето предопределение. Правиш друго предопределение, но то е вече божествено. Няма по-хубаво от това да избереш Бога и да се предопределиш в него, и тогава не е ли по-хубаво да ти махне болестите, то е по-хубаво да ти махне здравето и да се отдадеш, да надрастнеш всичко има нещо по-дълбоко от здравето, което хората не го разбират. Знаеш на нова година – за здраве, за здраве и се разболяват.

Да, но това е скок отвън нашия свят видимия...! ?
Да.
Мъдростта е по-важна от здравето,
защото тя после няма да ти позволи да се разболяваш, а пък ти желаеш здраве на човека и той се разболява, а тези честитки те са милиони, и нищо не помагат, защото човек не може да разбере, че трябва да стане мъдър и да отстрани причините, които водят до разболяване.

Но все пак как да реагираме на такъв коментар, на това което се опитват да внушат според мен, че целият свят е симулиран? Има ли нещо истинно в това?
Ами те имат право да си говорят каквото си искат, даже се сещам един индианец каза „Докато има жив американец все ще има война“. Те имат право да си говорят, но нещата не са предопределени, нашият начин на мислене е предопределен и ако ние можем да го излекуваме и да го качим в друго измерение, да го преместим в словото, не в знанието, защото ще говорим през едно интервю за словото, тогава ще видиш как словото променя причини, променя минало, сгъстява някой път да преживееш нещо за кратко, да направиш скок, а някой път може направо да направиш скок, защото словото е Бог. Тогава за какво предопределение говорим. Значи, за да си здрав казват в древния Египет – трябва да се научиш да разбираш изречените думи, какво изричаш. В дълбокия смисъл – здрав е само мъдрият човек, защото той има какво да предложи на корабокрушението. Както Суфите, мъдреца има какво да даде, корабокрушението е бедно, земният човек какво ще даде, освен мъката и трагедията си. Той пада, той е в ниско ниво – болното мислене. „Не се ли ражда зло в тебе, ти вече си здрав“ виж каква диагноза – древния Египет. „Отношението към истината е пътят към здравето.“ „Всяко лекарство се подобрява със слово“ – това тръгва също от Египет. Пиеш някакво лекарство, ти не знаеш вътре какво е  Бог е скрит във всеки атом, във всяка частица – „Господи дай ми най-хубавото от туй лекарство“ и ти вече извличаш, защото словото е преди лекарството. Преди да е създадено словото нали, не съм против хапчетата.

Прощавайте, ако засегнем някого, но представяте ли си нали... Учителя горе на Рилските езера с едно пликче с хапчета. Да дам един пример моята баба като правеше чай и като го запарваше ми казваше – „Благодари на билките и чаят ще е целебен.“
Да. Живели са дълго, събирали са слънце, пътували са и са дошли в твоя дом, виж какво  пътешествие, и ти да пиеш неосъзнато. Трагедията.

А билките, които са дадени от лечител, който е вложил слово в тях и билките, които просто са набрани и ги продават в магазините имат съществена разлика нали?
Да. Когато един мъдрец събира билки, той иска разрешение, той се моли, той иска точния час, той иска в името на вдъхновението на душите, в името на любовта към душите и билката му дава нещо от скритата си енергия. Иначе билката се превръща в суха клечка, трева нали. Но когато подхода е такъв, освен това ти можеш да вземеш от магазините, но трябва да я осветиш, можеш поне да подобриш, ако си изпуснал нали.

Аз се радвам, че поне в България имаме един лечител истински – д-р Емил Елмазов, който същите тези неща ги казва, че има точно този подход към билките.
До колкото знам, той има голяма любов към билките, и тази книга, която той е извадил богомилските рецепти „Зеленник“ се нарича, много приятен човек. Значи така с формули, примерно „Господи, нека това лекарство да ми помогне по най-хубавия начин.“
Едно нещо се сещам и хубаво хората да го правят, вечер като си лягаш преди заспиване „Господи излекувай ме напълно докато спя от еди кое си…“ Сега ти напълно няма да оздравееш изцяло на другия ден, но идеята работи. Учителят казва, заповядай клетките искат да работят, но трябва да им е изречено, защото те иначе стоят безразлични. Когато го кажеш това, те започват да те подобряват и можеш да се окажеш напълно здрав. Може да е на третия ден, на петия месец, зависи от твоята любов към истината, но „Излекувай ме напълно докато спя…“ ти си спиш, клетките вършат нещо тайно за тебе. Красота, който го усети.
„Словото е творец, то усилва силите в нещата, словото, което излиза от сърцето то създава твоя свят, твоето мислене.“
И тук има предопределение, но ти можеш да качваш степените на слово. Ти можеш да се откажеш от нечистите думи, защото от там започват болестите, това е падение нали. Човек, който има нечисти думи – това е знак, че той ще се разболее, пък ако ползва и цинизми може да отиде към неизличима болест. Това са знаци, белези и ако хората наблюдават себе си, ако ме слушат правилно ще вземат мерки. И ще си кажат – защо псувам, защо еди какво си и т.н. И постепенно ще изчистят думите, така ще очистят и духовете, думите са живи същества, за това с някои думи можеш да убиеш.

На практика изричането на всяка такава паразитна дума или прекаленото говорене, бърборене, то е отваряне на врати както казахте?
Да. Ще разкажа една случка тук от заведението , големи философи, политика щяха да се бият и станаха да се бият, така неприятна картина. И от страни стоеше един човек сам и той се изправи така и изпя една песен на Бочели, обаче вкара душа и такава душа се разнесе, че те забравиха за какво става въпрос, за какво се скараха, прегърнаха се, потупаха се. Той я изпя цялата, ръкопляскаха му, забравиха в кой свят са. Виж музиката като оръжие, да пееш на място. Красота нали? Иначе си пей колкото си искаш, тук беше момента. Бог използва силите на хората, той знае дарбите, знае кое как действа. Това рядко се случва, но това беше преди години, не съм виждал втори път такава случка. Видях музиката като оръжие. Но Учителят отива по на дълбоко, казва има неща, които музиката не може да ги разреши, там е молитвата. Има неща, които молитвата не може да разреши, ти пак се моли, но прибави воля, или влез в мъдростта, или влез в любовта, или влез във връзката с Бога. Има степени.

Малко отклонение. Преди 2 дни световно известната певица Лиза Жерард изпя нещо, което никога не се е случвало в музикалната история. Тя изпя Вехади на Учителя, това беше някакво абсолютно посяване. Тя какво пося изпявайки това, естествено благодарение инициативата, която е дошла благодарение на диригента Йордан Камджалов.
Тя...в тази жена има душа! На времето слушах „Dead Can Dance“, аз обичам само музика епична, много вдъхновена, говоря ти за песни, в които косата застава „мирно“. „Хамерфал“, „Етгай“, „Джон Ланди“, „Рапсоди“ имат едни песни космични, качват ти енергията нагоре. Много вдъхновени с хорове. Тази космическа енергия, която влиза в тези песни, и която те изкачва тя също те лекува. Даже има една песен на Джон Ланди, която освен че косата застава „мирно“ той разсича мрака.
Мисълта ми беше какво пося тя чрез тази музика?...
Вехади – това означа, един таен превод има „Вехади“, да пътуваш правилно в Пътя си. И всъщност тя вкарва Душа. Тя е Душа. Тя като я слуша едната песен си затвори очите и изчезна в нея....
„В покоя се намира здравето“, защото в покоя ти вече си в равновесие. Силите не ги губиш. Ти вече си намерил Бога, в покоя ти си вече част от истината и самият покой означава, че ти си малко над света, над събитията, над болестите и човекът на покоя не можеш да го развълнуваш както нали – в покоя имаш всичко, в безпокойството нямаш нищо.

Да. Безпокойството е може би най-разпространената болест..?
Това е ума, той обича да се тревожи и да няма причини, ако няма той ще ги създаде голям майсторлък. Така „Любовта към истината е придобиване, забележи, чисти жизнени сили.“ Начинът, по който говориш, думите, това е трупане на сила, която след време те въвежда в Бога. „Пази се от лъжата, тя ограбва фината енергия, ограбва думите, ограбва здравето, ограбва спокойствието.“

Преди време казахте, че изричането на лъжата променя химическия състав на кръвта?...
Променя химическият състав на кръвта и ти вече заплащаш. В момента така се подредени думите на лъжата, ти плащаш, след време ще имаш второ плащане психическо, лъжата ще те гони, защото ти си я изрекъл. И бащата на лъжата казва „Той е мой, дай ми го, даже е хубаво да живее дълго.“ След време ще разбере изведнъж, че няма нищо, че нищо не е постигнал, нито парите са помогнали, защото е влязъл в системата на лъжата. „За да имаш здраве и сили – казва древния Египет – усъвършенствай думите си, словото си.“
Здравето изисква да се грижиш много за своя невидим свят, какво представляваш отвътре, духовното си тяло, съзнанието.
За да излекуваш човека, преди всичко трябва да чуеш думите на неговото сърце. Виж подхода на жреците, трябва да чуеш думите на сърцето му. „Натрупването на истината е образувателят на изцелението, когато натрупваш истина, ти натрупваш висша енергия и тя в един момент като се взриви, няма болести, разпилява.

Болестите усещат силния дух на Истината и усещат, че трябва да избягат. Някой път пъшкат, човека с голямо пъшкане ,защото бил е в единство до някъде. „Без истината здравето не може да бъде реално.“ То вече е разболяно само, че човекът не го знае, нали който не е търсач на истината. И тогава когато човек няма истината, ще изгуби здравето, това е диагноза. Това е духовна диагноза.

Много от хората казват, виж го там този целият му живот е пълен с лъжи, измами, ограбва, пари трупа, а в същото време си живее и нищо му няма...?
Първо той нищо не живее, второ да си на негово място е трагедия и трето той живее на някакви останки от живот от минали заслуги, от минали  прераждания и той продължава да си въобразява, че живее, че е добре. Самата хитрост вече ти си вече, а в следващото прераждане той ще бъде още по-окаян, но и самият му живот, ако го наблюдаваш с божиите очи, ще видиш че това е окаяна работа. То не е живот, то даже не е живуркане,  но изглежда така пред хората, но не е това.
„Който не умее да търси Бога се разболява“, здравето се дължи на скрития покой наричат го в Египет „бялото безмълвие“, чистото безмълвие. За да си здрав, казват в древен Египет трябва да имаш мъдра пътека за своята енергия т.е. енергията нагоре. Няколко изречения от Петър Димков – „Не оздравява болния, а неговата мисъл.“ Виж къде какво трябва да се излекува. Туй означава, че болестта атакува твоят начин на мислене. Казва „Решаващо за всяко лечение е нагласата.“ Да се настроиш, да се включиш в правилната станция. Виж колко красиво говори Петър Димков „Волевата мисъл побеждава болестта.“, „Последната мисъл за нещата има върховният разум.“ „Мисълта е най-великото оръжие за опазване на здравето.“ „Когато се молим непрестанно болестта отстъпва от своята крепост.“ Красиви думи.
Парацелс, какво казва „Истинно единственият лекар е Бог.“ Как стой зад лекарите, как действа, колко и т.н това е друга тема, той е отзад. „Там където Бог не позволява, лекарят нито може да разбере каква е болестта, нито може да излекува, нищо не може да направи.“
„В пътя на злото, самото зло е изцелението“ – казва Парацелс. Значи от там ще ти дойдат поуките и подобрението, „Най-благородната основа на медицината е любовта.“

Парацелс – Розенкройнцер, мъдрец, кратък живот, 107 книги, познава и духовете, влиза дълбоко в етера, познава астрологията като мъдрец, нека като астролог, може да ползва съчетанието на звездите, знае какво слово да вкара. И има нещо много дълбоко в него. При едни парализирани 15 човека, прави лекарство, вкарва слово и вдига 9 на крака. Разбираш ли за какво говоря? Не признат, но той няма нужда от това. „Всичко е отрова и всичко е лекарство и едното и другото се определя от дозата.“
Ядеш с мед и преяждаш с мед, става отрова. Ядеш с мярка, става лекарство.
Учителя:
„Здравословното хранене не може да замести любовта към Бога.“
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12