Търси

Елеазар Хараш: Във всяка погрешна култура расте застоят, убийствата и самоубийствата (ВИДЕО)

20.10.2019 г.
6613
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Здравейте, Елеазар Хараш! Темата ни днес е болезнена - за наркотиците, алкохола, самоубийствата. Също ще засегнем въпроса и за различните страсти и слабости у хората. Кое е основната причина, която кара човек да посегне към тези неща? Това един последен вътрешен повик и провокация ли е към самите тях и към окръжаващата среда или е от отчаяние?
Главната причина и за болести и за тези неща и за...всичко това е все отделяне от Бога. Основната причина. Но аз първо ще започна с Учителя и после ще навлезем. Така, Учителят казва: Желанието на някого да се самооубие се дължи на чужди влияния. Много пъти носите товар, който не е ваш. По изкуствен начин във вашият ум е влязла съвсем чужда мисъл. Един човек, който се хвърля от скалата - казва Учителя - той е изразител на желанието на цяло поколение. То е трупало таз мисъл. И някой трябва да го изпълни, защото Учителят казва, законът на внушението е силен. Този род са трупали...Така, самоубийството е обсебване - казва Учителят - от нисши духове. Едно нисше същество, ще те убеди вътрешно -  или ще убеди някой човек вътрешно - че някой човек трябва да се самоубие. Идеята е това същество да вземе неговата енергия и с нея да се поддържа.

Имам един познат, който преди година, две се самоуби по особено жесток начин и заедно бяхме преди това в казармата, след това той в София работеше такава работа, която изкарваше добри пари. Преди това в гимназията сме учили заедно и имах чувството, когато разбрах и от сцената, която се е разиграла, че той го е направил като един повик срещу хората около себе си, като един отчаян повик за това, че не му е обърнат нужния поглед - не е бил оценен. А вие, сега, като казвате, че това е натрупване  - това желание за самоубийство, означава ли че тези души, които са се въплътили са...идват обречени? 
Никой не е обречен, обаче който направи погрешни избори и ...погрешните избори, Боре, обезсмислят живота. И виж какво казва Учителя: Каже ли някой, че животът му се е обезсмислил и желае да се самоубие, казва черният дроб е виновен за това. - Ще ти обясня. Черният дроб, това е ...той е свързан с най-низшия астрален свят - там, където живеят самоубийците - в смисъл: завист, омраза, злоба, ревност - все е черният дроб и много важно е той да бъде щаден от тези неща, защото. Казва Учителя: Тия същества са силни, но не са организирани и като не разбират живота, те са готови да убият всеки. А някои от тези хора им са длъжници. И сегашните хора - казва Учителя - са обеднели на живот и нищо не му коства на човек - на някой такъв - да се самоубие. За самоубийството - казва Учителят - ще кажа, не излизай от затвора - от тялото - не излизай от затвора, докато не му дойде времето, докато не ви е призовал Бог. Стойте в затвора, за да учите урока си. Съвременните хора вярват, че като умрат техните страдания ще се прекратят. Това, което трябва да умре в човека е невежеството, а не човека. Когато дойдеш до най-големите страдания и си в безизходно положение - Учителят казва - спри се и си кажи “има изходен Път”. - И после другият важен момент - казва Учителят - “Не бързай”. - Не бързай да взимаш решение.

Вие казвате, в една от лекциите си: “Господи, когато не знам как да постъпя, нека постъпя мъдро”.
Да, това е от атланските афоризми иначе, да.
Някои хора мислят, че като се самоубият страданията ще престанат, това не е избавление, а нещастие. - Попадат в ниско ниво на астралния свят при духовете. Но този, който се самоубива вижда, че е толкова жив, колкото и преди да се самоубие. И той е в страшно терзание, в много особено положение - усеща голяма празнота. Самоубийството - казва Учителят, друг важен момент - е процес на израждане. - Посегнал си на дара на Живота. - Този, който се е самоубил се превръща в животно, деградира в животинското царство. След това - казва Учителя - му трябват хиляди години да пъпли, като животно, докато не дойде до това положение, в което се е намирал преди да се самоубие. 

Тука другият важен момент е, че той е посегнал на развитието си, а когато влезе в животно пак ще има мъчения, но там по-лесно ще ги преживее отколкото таз голяма болезнена чувствителност, която човека я има. Но…

И все пак вие казвате, когато говорихме и в Тайната на смъртта и за животните, че не всички самоубийци се прераждат в животни..?
Не всички. Има някои, поради някаква несподелена Любов и там има...има седем степени в Астрала. Ако трябва някой път ще ги разгледаме, но така или иначе всеки тежък живот е много важен, защото е Суров учител и Тайно е Избавител. и почти всички тези хора са изоставили...тяхното бедствие, кое е? Изоставили са Бог и Съкровеното и от тук вече...Тези, които пият, за да не мислят. Ако те мислят ще мислят много по-жестоко и много повече престъпления ще направят. А когато се притъпява. И затова Учителят казва, че трябва да има кръчми. И някой път, човек като се напие, забравя къде е тръгнал, кого да убие - въобще накъде е тръгнал и какво да прави. И това е хубавото на алкохола, нали. Обаче, алкохолът може да бъде подготовко зо тежки наркотици - другата беля.

Атлантите казват: Овладяването на лошите думи е овладяване на злите същества. - Виж откъде почват: думите - злите същества, вътрешните врагове. Хората страдат от липсата на Орела, от Бог в себе си и от липсата на нова енергия. - Защото при обмяна с Бог има Нова Енергия. Хората ще страдат докато станат орли - докато станат Чиста Божествена Същност.
Много умрели чрез силна упорита воля пият алкохол чрез живите. Виж сега тук, къде е борбата - чрез живите умрели. Понеже те са сродни, приятели, някои от така наречени живите имат дългове към тях. Даже и при наркотиците и при алкохола може да се случи онези да искат той дя убие някой, който е техен враг - друго обвързване. И понеже този им е длъжник - това...ще споменем...Тези умрели са стари изостанали души, почти непоправими - защото някога ще има промяна - и те имат сродство с т.н. живи, които по особен начин пак са умрели. Те са в тяло, движат се, но в тях нещо е умряло, Боре, и това се дължи на…

Но тези умрели от астралният свят, имат ли кармична връзка с тези, които пият?
Имат връзка. Точно за туй те ги правят някой път наркомани или тежки алкохолици. Учителят кязвя: умрелите пият чрез живите, защото те нямат хранопровод - те искат да го усетят.  А когато станат много умрели в такъв човек, той вече е тежък алкохолик. Значи, не пият в него един, двама, а пият много. Те влизат в живите да се утолят, да се успокоя, а - казва Учителят -  живите плащат сметката. - Обаче няма успокоение нито за единия, нито за другия, защото Целта е изгубена. Тези умрели са вътре в аурата на тези живи и ги водят. Всяка слаба воля е уязвима за невидим контрол. Слабата воля на живите улеснява силната воля на умрелите да проникват в тях и да ги обсебват все повече. 

Живите хора със слаба воля, те за своята енергия...те губят много от своята енергия и губят своите цели. пияният човек е изгубил нещо от пътя си и от разумът си, и от целта си. И така много невидими духове чакан своите жертви. Те не бързат.

Парацелз казва: Болестите и тези духове бродят по цялата Земя - те не стоят на едно място. Тези духове пренасят болестите, епидемиите, влиянията си. И обикновено жертвите носят стара вина от минал живот - това е обвързването. И в този и онзи свят е пълно с бродещи изостанали духове. Жертвите са жертви на чужда отвъдна воля, която работи в хората, особено когато самите хора са безцелни. - Ето как става сродството. Защото ако този човек избере твърдо Бога, особено ако го избере на живот и смърт - с голяма преданост почне да се моли - почва разреждането и след време Бог прави стената.

Наркотичните падения са духовни обсебвания от провалени умрели. - Има много и са се измъкнали. - Това са провалени умрели същества с много упорита воля, Боре. 
Наркотиците променят реалностите в телата, те ги разместват, като увеличават въображаемата реалност. Наркоманите са чувствителни хора, даже често, които съм виждал са и добри, и приятни, а има и някои които тръгнаха в Правият Път. - Отказаха се, но много е различно. Те търсят Път към Невидимият Свят, към друга хармония, защото този свят за тях е...Има между тях много разумни и такива, добри душички, да ги наречем условно, но...Да..?

На мен ми се струва, че при една част от наркоманите и от алкохолиците, те посягат към този може би по-лесният, макар и неправилен път, защото искат да се откъснат било то тежкия или илюзорен свят, който виждат. Но това в крайна сметка не е оправдание..?
Не е оправдание. За тях, понеже са чувствителни и бремето на света е много голямо. То по начало е голямо, обаче пътят към тези светове и реалности е чисто духовен път и много труден, за да стане след време лек. Това, което ако те биха разбрали, е нали...Примерно, не стимулантите, а този тежък път на работа върху себе си - шаманите. Шаманите постигат чиста връзка с невидимият свят без да се саморазрушават - правилният метод.

Тези, които допускат наркотиците, много прераждания ще възстановяват духовното си тяло. Те могат да загубят себе си и за хиляди години. - Значи, не за стотици. - Умрелите наркомани от другият свят, продължават да искат да усещат вкуса на наркотика, на кокаина в себе си и затова много се вселяват, защото това е земна и отвъдна болест.  - Това е двойна болест, Боре. Не само болест на т.н. живи, а и на умрели.

Наркотикът не е вещество, а същество. В него има вселен опасен дух. Всеки наркотик е свързан най-малко с един пропаднал дух  - силен, от невидимия свят. 
Този, който сега продава наркотици - гледай какво става - този, който сега продава наркотици, често се преражда - примерно, продава един як мъж на петима младежи. Следващото прераждане, ако ме питаш мен, човешкият съд дали ще го осъди е бедна работа - Божият Съд е Страхотен... ще се прероди в майка и тез пет човека са му... прераждат като деца - инвалиди и психари. И смятай какво побеляване на косата, какво съсипване. Някой може да помисли, че Бог е жесток - Не! Никога, Бог не е жесток. Бог е Велика Любов - Величествена! Бог е Строг! 

Само ще се отклоня за малко - Последният филм на Силвестър Сталоун - “Рамбо и Последна кръв” - изглежда филм. Не е филм, Боре - това е идея. Там той наказа тези, които превръщат жените в секс-робини, с наркотици, обезличават ги - жестоки, нахални, брутални, не спазват закони - и Бог чрез него, не той - Бог, показа една строгост, която срази тази огромна жестокост в тези хора. Филмът е страхотен, обаче не трябва до го гледаш като филм, а като Божия Идея. Бог му даде силата си...както и да е.

Но днес, особено силно се вижда в тази и кино имедия индустрия, песни, които идват отзад Океана - от Америка, изключителна реклама на употребата на наркотици. Естествено те го почнаха още преди десетина години с леките наркотици, като във всеки филм - това между другото не само американците, а и французите. Има един режисьор...как се казваше там? - филмите такси и т.н.Във всеки един филм се рекламира...Люк Бесон, да…- във всеки един филм се рекламира употребата на марихуана, а това беше предните десет години, а сега започнаха изключително агресивно и в песни и т.н. да съчетават реклама на по-тежки наркотици, нали...кокаин. А чисто визуално го обвързват с едни много демонични, геометрични символи, които така търсачите и по-будните хора, веднага ще ги забележат и във филмите и в клиповете...Това, сякаш от астралният свят или от черното братство усилват натиска върху хората..?
Сега, всички тези хора, са старо изостанало човечество, което е изгубило пътят си, но това е друга тема.Но всички те са вътре в Божия Гняв - няма такъв, който може да се измъкне от Божият Гняв. Но, какво искам да ти кажа: Нашите врагове не са хората, а духовете скрити в хората. Разбираш ли, къде е тънката борба? И ние ние не говорим с тях, защото те ги няма. Обаче, който иска да се моли, който усеща , че се е отклонил, както срещнах такива, които казват - променям пътят си, ще търся Бога, разбирам от тебе, че това е важно, примерно нали, както и да е.

Значи, който сега разрушава живот, в другото прераждане ще се грижи много години да го изкупува - на един, на двама, на десет. Закона е винаги строг и безпощаден. Все едно е човешкият закон дали ще те хване. Божият закон е страшно нещо. Просто няма...значи има Невидима Полиция. М каквито и пещери да се криеш - под пещерата да се скриеш, те те знаят. Има изключения, когато Бог не позволява един убиец да бъде убит, аз съм го обяснявал - това е защото Бог не позволява, защото оня е убил, защото е бил убит и се изравнява старата правда. И хората мислят, че никой не ги хваща. Той е хванат вътре в Бога, заедно. Никой не може да...тази Невидима Полиция е , Боре от Богове и Напреднали Същества - Посветени от много прераждания и те знаят всички ходове. Значи, те владеят и могат. И с улики и без улики ти си...просто няма къде се скриеш.

Няма скриване, а пък те много и от алкохолиците и от наркоманите така се се крият в някакви , покрай долапи, ъгълчета така, насаме?
Да, големи скривалища...да

Значи, съдбата на човека е част от Върховната Абсолютна Справедливост. Съдбата е старо самонаказание посято от много прераждания. Ние го наричаме съдба, от “съд” - осъдени. Всяко бедствие върху човека е старо последствие, но човека казва: това е просто съдба и не осъзнава пътят си. А щом човек не осъзнава пътят си, го очакват нови бедствия. Това е още по-лошо. 

Човешкият порядък е извън Бога и ще носи своите последствия винаги. Фактът - самият човешки порядък. Значи, Христос дойде донесе Божествената Любов. Това смути човешката любов и света. Вали, голям смут. Не донесе религия, донесе Божествена Любов - конкретно.

Много хора се раждат тежки, парализирани, завързани - даже някои са даровити - но те са завързани, за да не правят техните си болни страсти. - Да не ги проявяват, да не ги разгръщат и за да не правят нови карми. Виж, как Бог е Любов, как е Скрит. Защото страстта е огромна болести и голяма...Говоря, когато си болен от привързаности от голяма страст. Това е…

Ами, в то в този смисъл, ние сме пак свидетели на Божията Милост.
Пак е Божията Милост!

Аз даже се сещам известни хора и учени, така и в по-алтернативните среди, които уж приковани, те всъщност, това е Милостта на Бог, да не могат да се движат.
Да, да.
Много хора са парализирани, поради много скрити опасни качества, които могат да дойдат от тяхното минало и да се доразвият - Отново Божията Любов. Тази Скрита Божия Любов е предпазила много хора от много страсти и грехове, които се вселяват...които вселяват в човека не опасни духове, а чудовища, Боре и демони. Забележи, къде е Божията Любов - къде гледа Тя. Само дълбоките неща и много дълбоки страдания могат да променят човека. - Тежко дълбоко преживяване, тежко страдание - това означава, че...освен, че Бог е Величествен, това означава че Бог изпращайки ти тежкото страдание иска да се завърнеш - Неговата Идея. Идеята на съществата е да страдаш и да се мъчиш, но те не знаят Плана на Бога. И ако човек малко е търсач и се моли, той ще направи правилните поучения, а не погрешните. 
Има уроци, които се изучават - Учителя казва - само чрез изпепеляващи страдания и болки. Изпепеляващи!

Има много терористи, които не са истински убийци, но в тях се вселяват силни духове убийци от другият свят, те ги обсебват и ги карат да убиват...и ги карат да убиват техни врагове. - Човекът дълго време тих и спокоен и изведнъж - защото той е длъжник - понеже не търси Бога, защото ако търсеше Бога, нямаше да го убедят. бог щеше да каже: Оставете го. Бог много лесно може да изпъди страданията, като види, че ти се смиряваш благодариш…

Следващият път ще говорим за Благодарността - Тайна Наука. Не е наука, Тайна Наука. Представи си, че си много учен пък не си благодарен, ти си фалирал отвсякъде. Както и да е.

Има много жестоки терористи от другият свят, те са сродни от минали животи с тези долу, които имат дългове към тях и затова те имат право да се вселяват и да ги водят. В обикновените терористи се вселяват силни терористи-зверове. Тези жестоки терористи-звелове, ще се прераждат в много тежки,обезобразени тела много прераждания, за да изкупят всички уроци, които трябва да научат. Това е много дълъг и тежък пот за тях. По-хубаво е да не го обсъждаме. Много е тежко нещо. Това са...всички тези тежки страдания, израждания,това е Тайна Образователна Система, защото те трябва да се научат по отрицателен път, понеже не могат по добрия път. Да не говорим, че на едно място Учителя казва, че добрите хора не са в развитието, нали...а истинските хора - любящите. Туй е друга тема, специална, ще засегнем…

Ах..Те много от хората, които…
Добрите хора не са Любов, Боре и не са Истина…

Тука ще направя препратка всеки да изгледа миналогодишното видео - т.е. от този година, от януари за “Доброто е Тайна Наука”, т.к. пак няма да разберат. Много окултисти казват ама как така? Даже една жена беше писала във Фейсбук миналата седмица: Ама как така трябва да минем през страдания, за да сме щастливи?- и аз сега си казвам: ама тя толкова и е заплетен въпроса. Той самият въпрос е погрешен. 
Тя не обича страданията и не търси промяната. Иска, не иска, страданието ще дойде, защото Бог е Любов. Той пак ще ѝ помогне без нейното мнение. И много е хубаво, че Бог не пита хората какво да прави. Както и да е.

Значи, примерно вземаш диплом - нали, хора които се самоубиват - нямаш характер. Това означава, че тази система е изостанала с векове. 

Във всяка погрешна култура расте застоят, убийствата и самоубийствата. В тази култура е влязла змията. Самоубийците в другият свят са много жалки призраци, Боре. Те приличат на вечни корабокрушенци. Учителят казва: “нито в тоз свят, нито в ония”, защото не са приети. Някои чакат много хиляди години да се преродят, защото не искат. Тези, които са долу, макар и да имат дълг към тях не ги искат и това така нареченото “аборт”. И го изхвърлят. Както и да е. Значи, това са ужасно изпразнени същества. Самоубийството е бягство от физическото…

Извинявам се много, защото тук е много важно и да не го изпусна. Тоест, всички хиляди...те са милиони аборти, които се случват всъщност, това са все едно опитите на такива паднали духове да влязат?
Искат шанс за развитие.

И това са всичките им откази, така да се каже?
Ами, обикновено, не можеш да откажеш дълго време, нали, защото то е...имат карма. И ако се случи един, два пъти аборта, може би много рядко - три до четири, после вече заставяте кармата и те щът не щът го приемат. По-късно виждат, че са стари врагове. Обаче, те би трябвало и да се сприятелят, като...Защото една майка, която те прегръща дълго време, трябва да създаде поле и да промени.

Но не всеки аборт е самоубиец?
Не, не, не. Някъде, просто усещат че ще дойде враг или че не са подготвени за дете, нали, защото то може да бъде голямо бреме, нали.

Самоубийството е бягство от физическото тяло и вкореняване в астралното тяло и там виждаш, че си жив, обаче виждаш, че си изпуснал развитието и живота и ще трябва да чакаш дълго време  - подходящи родители…


Аз, така ми се струва, че сякаш самоубийците тамги обхваща едно състояние на яд. Яд ги е, че…
Някой, да. Някой разбират, че са изпуснали, други ги хваща обаче обикновено голяма празнота и голямо отчаяние, обаче вече нямаш тялото, нали и там те не могат да преживеят физическо страдание, но кошмари…

А близките, какво могат да направят оттук?
Някой път, Боре, близките са избрани да страдат покрай тях и имат връзка с тях и да страдат. Някой път, те страдат повече от тях. Повече от самите тях. Те имат други уроци да научат и от туй страдание може да се смекчи тяхната стара жестокост. Те няма да си признаят, нали защото…

Тоест, ако все пак тези близки, съзнавайки в какво тежко положение се намира душата на самоубиеца - техен близък, ако постоянно ги обливат с молитви, могат ли да смекчат положението им в астрала?
Ще ти кажа нещо, което...обикновено такива неща избягвам. То има и по-дълбоки степени на Истина, която не е за казване, но тази е допустима Истина.

Значи, на един пастор - мисля че в Америка - има той връзка с мафията и хващат жена му и детето му и казват: Ако не се предадеш и дойдеш при нас - защото те искат да го убият - детето ти и жена ти ще бъдат много измъчвани и жестоко убити. Той казва: Ако ги измъчите и убийте, те ще влязат в рая. Разбираш ли? - Той е непривързан, освен туй, ако той прави тайни молитви за тях, но това са редки случаи. Хората няма да го разберат, а пък ако кажа по-дълбоката Истина и духовните няма да разберат. Не ти говоря за религиозни. Щом едни религиозни скоро в една църква искат да ми горят молитвите и формулите. Смятай за какво говорим. Значи, това е формули, дадени от Бог за душите, които помагат на хиляди хора в момента. И те искат да ги горят и да ги късат на парчета. Няма коментар. Няма да казваме, какво ги очаква. Ние ще ги обичаме такива каквито...ще ги приемем. Обаче, Божият Закон не прощава. Аз им прощавам, Божият Закон не прощава. На някой може да смекчи, но все някой от тях ще разбере, че там има нещо, което не е за пипане. Както и да е.

Значи, самоубиецът премахва себе си, но не премахва злото в себе си. И затова, Боре, пак се преражда със злото. Остави ги тези, които казват: не вярвам в прераждането. Вярваш, не вярваш, ти се прераждаш. има такива, които при Учителят са се преродили и са отишли пак до него и влизат в животни, за да ги успокои Учителя. Има много такива случаи. 

Самоубиецът, Боре, не е узрял за своето страдание. Той не го приема. Той е човек, който не може да ограби своето страдание.


Учителят казва: Ако дойде едно страдание, разтопи го, покажи му Божията Сила. Покажи му Любовта! Разруши го! - Защото Божията Любов Е...този дух на страданието там е беден. Но тези хора нямат тази Любов, с която да посрещнат своите страдания.

Самоубийството лишава човека да поправи старото сторено зло - Другата беля. Той бяга, а не осмисля.  - Който бяга от живота, той не осмисля живота си. Пак ще се преражда, за да го осмисля. - Само, че другият свят, не е бягство за тях. Там ги очакват страдания във вид на кошмари, нови прераждания - което, означава, че бягство няма.

Аз, сега като се замисля, всъщност, причините, подбудите, за да си посегнат на дара на живота на повечето самоубийци  са безкрайно много и различни. Примерно, сещам се за една жена от Търговище, която продаваше билети на ЖП-гарата и я бяха обвинили , че откраднала някакви пари от касата, а тя самата жена много обикновена, честна и засягайки своята честност и правда, тя посяга на живота си, защото казва: “аз не мога да продължа - така написва в писмо - не мога да продължа да живея, всички да ме обвиняват в нещо, което съм извършила.” - И има много такива самоубийци, които се самоубиват, заради чуждата външна вина. За тях...в крайна сметка те пак посягат на Дара на Живота. Всички ли самоубийци отиват на едно място в Астрала?
Не. Има седем степени. Седмата е по-облагородена, много по-мека. Има хора с по-леки престъпления, които... то е степени. Такива хора, като тази жена в които има чест(о/но)...Те не могат да понесат влиянията. Имат нещо добро в себе си и честно, обаче нямат воля. Ще трябва да развият воля след време. Защото една Силна Воля, която има контрол над себе си, много хора говорят, обаче нямат контрол. Обаче, представи си, Учителаят като говори, това е Божие Влияние. Това не е друго влияние, нали. И затова, ние трябва да слушаме тези хора, които са Мярка. Които са...но тя се вслушала в тези, които не трябва да се вслушва. Но от друга страна пак ще научи...пак е и това е в Божият План, защото тя ще го изтрада горе, ще си види грешката и ще иска да си развие волята,която…

Самоубийството е неестествено и то е силна връзка с паднали духове. Много от самоубийците са нормални, чувствителни, даже съм срещал фини хора. Но те са създали връзка със силни паразити - много силни. Който честно и продължително търси Бога, ако почне от тоз момент да тръгне - честно и продължително да търси Бога с молитви, той ще получи помощ от Бога. Няма прошка. Онези Бог ще ги направи слаби. Ако ти Бог ти изпрати едно тежко страдание и ако ти се молиш на Бога или те изпитва Бог , като търпение, като смирение, и Бог като види, че Ти го приемаш със смирение, с благодарност туй страдание, ще каже Бог на тези същества, които правят препятствието: Той Ме позна. Свободни сте. Виж, как става. 

Да. Донякъде, както говорихте и в интервюто за паразитите, тези същества имат дълг в крайна сметка да изпитват хората..?
Имат.

И друго ми се иска да ви запитам. В крайна сметка, алкохола, естествено наркотиците, но и музиката усилват ли това желание, изобщо отключват ли това крайно решение към самоубийство, защото аз имах един съученик, в езиковата гимназия в Ловеч, който последният месец, когато се виждахме с него, преди да се самоубие, стана един много мек, щедър даже и...обаче слушаше една музика депресивна. Поне аз така я усещам - Oasis. Слушаше постоянно тази музика и след един месец скочи от Габрово, от последният етаж на един хотел и понякога се питам дали влиянието на тази тежка, мрачна музика не му повлия, дали злоупотребата с алкохола? Изобщо доколко усилват това решение музиката и опиатите и алкохола?
Значи, тя музиката само е поддържала ритъма, Боре. А тежката карма си е казала последната дума. А човек, ако умее как да слуша музиката, той може много да се вдъхновява от музиката. Да използва..примерно една песен на : Uriah Heep - “Look at yourself”. Значи, ако влезеш в ритъма ѝ вкараш...той е много хубав ритъма ѝ...и има и други песни такива и ако вкараш там една формула в ритъм, както ако пътуваш с влака и влака едни - така-така и ако вкараш свещена дума и ти можеш да се зареждаш от този шум. За тебе ще бъде слънце. И...както и да е.

Но, аз исках да кажа, че музиката, особено пък днес…
Има, има траш музика такава…

Има и не само  траш - нали сега някой ще кажат за траш метъл, не напротив, това което се излъчва по разни там - Voice, N-joy и т.н. Просто то стимулира употребата и на наркотици и подклажда страстите в хората..?
Всичко се крие в начина, по който слушаш. Значи, аз мога да слушам, Боре, чалга и да си вдъхновявам. Защото, аз няма да я слушам.

Все пак в чистият смях, видяхме двата силна вица за…
Да, няма да ги повтаряме. Да. Значи, първо, зависи каква е твоята същност. Даже този въпрос е много дълбок. Някой път...Примерно, някой се старае да прави праведни дела, за да стане светец. Много погрешен метод. Майстер Екхарт го обяснява. Ти трябва да изхождаш от същността си. И когато ти си Същност - дали ще правиш или не правиш, ти си в Бога и вече ти правиш Святото без тези усилия, за да се представиш и за да станеш свят, което е пог...Ти трябва да влезеш в Единство с Бога, а не да искаш да си свят. И също ще бъдеш наказан и затуй Светците, а...какво да ти кажа, много е...Мелхиседек казва едни неща за светците...направо ги погребва. А Той е Мярка. Защото, те са друг вид деца. Аз съм ти казвал. Както и да е.

Да, но тази мярка е мярка за напредналите в окултното, духовното…
Ама Те са наша Мярка. По тях трябва да сравняваме живота си и да искаме...какво те казват.

Да и вие и на мен си спомням сте ми казвали, когато съм ви питал за Христос - “Ние вече имаме Мярка”. Той наистина е Абсолютната Мярка, обаче да си представим едно дете или ученик. Ученик или студент, най-вече тези учениците, между 14 и 18 годишна възраст. Те живеят в среда, която тотално ги облъчва и към употребата на наркотици и към употребата на алкохол. Всички клипове, музики, които се излъчват по така наречените модерни телевизии в интернет, те директно вече. Преди го правеха поне завоалирано. в момента директно прокламират тази употреба.

Търсачът на Истината, Боре, дори когато е още дете, не зависи от средата. Значи, аз бях 6 годишен, когато намразих алкохола, защото баща ми беше алкохолик. И средата беше такава. Той се събираше с двама, трима - също алкохолици, не тежки, но алкохолици. От тогава намразих алкохола. Няма тука среда и години. А каква карма имаш и какво носиш, и към какво се стремиш. Даже и да не носиш - към какво се стремиш и какво избираш? Така че ние, ако се оправдаваме със средата, хиляди години може да се оправдаваме. Обаче Бог ще каже: Няма прошка.

Самоубийството е свързано с тежко и болезнено его. Познавах човек, който не ме послуша за формулите. Боре, той се беси около 30 минути с пружини. Разбираш ли за какво говорим? Той имаше много голям мързел. Спеше през деня. Около обяд работеше, ако работеше или пак спеше и вечерта пак спеше. Както и да е. Не ме послуша. Даже неговите родители помислиха, че аз нещо съм го объркал. Той се успокояваше при мене и частично, обаче не разбра какво исках да кажа. И те не разбраха и накрая изпратих Бог да им каже Истината. Но искам да ти кажа, правиш опити. Поне се опитваш сега...Бог решава кога да помогне и как.

Добре, но това са директните - вече крайният ход самоубийството. Но в крайна сметка в ежедневието много от хората, те се самоубиват бавно..?
Това е другото самоубийство, обаче в туй бавното има нещо хубаво, защото все пак изтърпяваш някак си, а и туй може да те научи на Голямото Търпение, за което Библията казва: Който изтърпи до край, той ще преодолее злото и кармата. - Той ще преодолее различията на религиите. Ако тези религии бяха търпеливи, те щяха да видят Величието на Буда, а не да му горят книгите, нали. И щяха да разберати дълбоки неща, защото има неща които…

Виж, какво казва Мелхиседек: Даже и Тишината не ме познава. Обаче как да изнасяме такина, негови, дълбоки неща, засега? Ще бъде или в тесен кръг или...защото има неща, които Учителя казва: Само вътре в Бялото Братство. Не масово. Затуй не могат тука да се кажат, защото те са толкова Дълбоки Истини, че могат да те смутят някъде и ти да тръгнеш надолу вместо...Както и да е.

Значи, неуспешният опит за самоубийство, има такива неуспешни, се оказва много важен опит и подадена от свише Невидима Ръка. - Това ти спестява прераждане, защото Бог вижда, че при този случай, Бог прави да е неуспешен опита. Знам такива хора. И Бог ти дава Шанс. Все едно Ново прераждане, за да не губиш в другия свят. - Това е Подадена Ръка за развитие. Обаче, все пак в човека трябва да има нещо в човека, което оценява, Боре. Това е Дълбок Невидим Приятел - чрез него Бог, нали - пак е дух. Чрез позволение от Бога обаче.

Учителят казва: Ти може да се самоубиеш, но не може да умреш. - Няма, нищо не може да направиш.

Неуспешното самоубийство може да създаде нов подтик и съвсем нов път в живота и това да се окаже такава красота, която целият живот при други хора...разбираш ли?

Да. Аз даже се досещам за подобни примери. Наистина е така.
Самоубийството е бягство от света, но не от себе си. Самоубийството е търсене на Свобода от тягостния свят на ума. - Това е твоят ум, който е влязъл в света. това е неовладяният ум.

Понякога, човек се нуждае от неуспешен опит за самоубийство, за да оцени живота. Защото той, така течейки живота, той не може да го оцени. И при неуспешният опит тръгва, почва да се моли, да усилва стремежът си към Бог, да чете - знам такива хора. Много им се радвам. Усетиха Подадената Ръка. Но не може навсякъде тоз метод, нали.

Той, този неуспешен опит, в повечето случаи е един много съпътстващ изпит за околните, за близките..?
Да, да. И за тях е важен. И после всички се радват, защото става промяна.
Прекалената и болезнена чувствителност, това е неизградена самоувереност. И затова я наричам болезнена. Самата чувствителност не е лоша, обаче ако бъде овладяна, Боре. Но въпросът е…

Учителят казва: Щом унищожавате вашият живот, вие се осъждате.
Ще кажете, че самоубилият се ще умре по свое желание. Ако е вярно това, нека тогава самоубиецът да се съживи по свое желание. - Само, че не е нег...виж как Учителят простичко…

Ако самоубилият не може да се съживи, това показва, че някой друг го е самоубил.
Учителят казва, че: Този, който се е самоубил се изражда - както ти казах - влиза в животинското царство и после може да отидат хиляди години, докато дойде човешкото състояние. Щом човек не може да понася страданията си, става животно, за да не чувства толкоз дълбоко мъките. - Защото има прекалено чувствителни хора и най-малките проблеми и тревоженето е, нали…
Тези, които не търсят Бог и Истината, винаги ще попадат в една празнота и в един омагьосан кръг. А в нея, в тази Празнота се ражда злото. В тази Празнота. Ти чул ли си Богомили да правят проклятия на църквите? Обратното си чул. Богомилите са овладели себе си. Аз един път ти казах - това са хора със страшна воля. Умират на Бога...те са овладели ума си, те не могат да произнесат проклятие -  ти като живееш в Бога...Те ако искаха да разрушат църквите с тази воля, нямаше да остане една църква и една джамия, примерно - Идея. Но те избраха Бога. И тази воля, тя влезе в Истинското Добро, в мъдростта и в Дълбокото Развитие. Това са дълбоките, благословенни. Туй е друга специална тема. Някой път специално за Голгота можем да говорим.

Така...Някои хора се раждат, за да преживеят чрезмерно тежката си съдба. Целият им живот, това е мисията - да преживеят тежката си съдба, която... Те живеят в едно голямо съкрушение. Ако тези хора бяха останали в другият свят, Боре, нямаше да могат да изплатят това съкрушение и в следващият живот нямаше да могат да потеглят на ново ниво. и някой ще каже: Той съкът, няма поуки, няма...тежък живот, защо се ражда въобще? Мъдростта обаче знае. Бог знае. Той като се върне, после ще може да потегли в по-хубаво тяло, на ново ниво - ако потегли. Бог ще му даде шанс.

Всички земни сърца - казва окултната наука ще бъдат разбити, за да се научат какво да търсят. Няма земно сърце и земен ум, земен човек със земно мислене, който да не бъде разбит. Нали, защото той е в човешката любов. Слабата воля всякога ще бъде уловена от тъмните сили. Не говоря за слаба воля, която усърдно се моли. Тя може да стане силна. а човек със силна воля, който не е избрал молитвите и чистият живот и пречистването, той ще стане слаб. Така, че въпросът за слаб и силен...Защото този, който се моли постепенно става силен и факта, че се моли усърдно и го търси, той вече има Подадена Божия Ръка. Не ти трябват Талисмани. Вече Бог ти е подал Ръката.

Вътре в големите безумни желания и емоции, бродят стари, умрели, изостанали духове, които обсебват хората. - Стана въпрос за страстта, похотта, гнева. Гнева показва, че в човека има нещо, което не иска да се променя, има силно его. и при гнева има едно тройно правило, Боре. Сега се сещам ще го спомена. Когато човек е гневен трябва да направи три неща: Първо - нищо да не говори.

Самият той?
Самият той.

Да млъкне. Мълчание, защото туй което го изговаря ще се вкорени в него, като тежка карма. Второ - да се моли. И трето - да се мие и да се пръска със студена вода. Тоз огън в него студената вода го успокоява. Трябва да си носи знак, който е гневен да ги спазва или поне едно от трите, ако може и трите. Защото това е…

Да, нa много хора, които се разгневяват казват: Правя го заради правдата, често.
Няма такова нещо.

Правдата не се гневи, Боре - Исти...Божията Правда. Този, който се гневи иска да излъже себе си и иска да оправдае гнева си. Нека да се разгневи, но по правилният начин. Да обещае, така да се разгневи...да обещае да се справи със всичките си слабости и да почне да ги покорява. Това е правилният гняв. Да се заканиш на себе си, както Брат Михаил, да станеш светлина. И хората след време да те видят съвсем друг. И враговете даже.


Много искам да дадете точен, пак пример и подход. Когато, човек се намира в ситуация, в която е обкръжен, било то от хора, от слова или от събития, които наистина не са правилни и са срещу него, как той трябва да подходи, за да не бъде с гняв?
Ако човек е в лоша среда, даже и сред хора от чума - казва Учителя - той ако има силна мисъл в Бога, не го засяга никаква чума. Ако има хора с отрицателно влияние, ако той влезе сред тях, понеже той е дълбоко убеден Бога, те се променят - някой от тях или всички, но не и той. Защото, ти представяш ли си Христос в лоша среда, нали или Учителя? Или ония учител по бойни изкуства, дето са го питали, нали: Какво правиш, когато попаднеш в лоша обстановка, в тъмни улички? - В моя живот, няма тъмни улици.


Аз имах предвид, най-вече ситуацията, в която човек бива обвиняван в тази лоша среда за нещо против Истината. И когато наистина Истината е на негова страна.
Някой път в лошата среда може да бъдеш временно, защото внасяш нещо с нея и защото имаш кармични дългове и не може така лесно да избягаш, но то е работа на Бог, кога да те отдели. Въпросът е ти да си утвърден в Бога, а тази среда, тя хем я има, хем я няма, нали.

В земното мислене няма път, няма свещено мъдра цел в живота. Това е достатъчно за тъмните сили да нямаш цел в живота. Хора, които са силно свързани и привързани те си влияят от големи разстояния, включително и от този свят и оня свят. 
Всяка тежка съдба е борба с много невидими духове. Тази борба се нуждае от много молитви и от Божията Милост. Всичко е в ръцете на Бога и Той знае вътрешните неща и Той знае точно какво да направи. 

Истинската Помощ е Всякога в Ръцете на Бога.
Много хора имат погрешни цели, защото са обсебени от други същества и другите същества вселени в тях имат погрешните цели.- Обаче човекът се е съединил, защото не е избрал Бога, поради кармични причини.

Всяко убийство е отмъщение за друго убийство, което е било в миналото. В този свят се вършат много убийства, за да се пробудят и съживят и убитите и убийците - двата вида.

Наркотиците в тях живеят - пак казвам - паднали същества. Наркоманията е знак за празнота в човека и липса на път. Наркоманията е земен, а духовен проблем - духовна безпътица. И затова тази безпътица продължава и горе. И чак след това...след...чак накрая е земен проблем. Първо е духовен проблем.

Вътре в наркомана работят много нисши и мъртви души - отчаяни души някой път. Те не могат да си намерят място в другия свят. Те се нуждаят от живи в тяло, от сродни да могат поддържат старите усещания. Защото то е връзка. Силна връзка.
Наркотрафикант, който продава дрога - както ти казах - примерно на двама на трима, на петима, чака го тежко бреме.  - Представи си майка на три деца. Има случаи, знам за един, който живее без крака и без ръце. Гледаха го и там имаше също конфликти. Смятай какви неща ще преживее тази майка. Тя може да обвинява Бога и съдбата, само че кой ще те чуе обвинението, когато Бог ръководи всичко. Те ще съсипят живота на тази майка, защото…

На тази майка, която е прероденият продавач на наркотици?
Да, да. Това е голяма съсипия, но казвам пак - Закона е Строг! Щом си съсипал един живот, а особено много животи, ти ще бъдеш съсипан и нищо не може да запълни твоето празно съзнание освен Бог. Пак ще трябва да го търсиш.

Може да спреш наркотика, но зависимостта може да остане, защото това мрачно същество от другия свят, има голяма власт - няма да те пусне лесно. Знам такива случаи на борба, освен ако не тръгнеш много усърдно по един молитвен и разумен живот. Тогава невидимата сила ще ти подаде Могъща Ръка, но ти трябва да си твърд в Пътя. Тогава за Бог, както знаеш, няма...Няма Друга Сила освен Бога.

Лечението се нарича Отдаване на Божията Воля.- Ако трябва кратко да го обясня.
Без духовност няма психическо здраве. Наркоманът е човек, който има вътрешен враг. Когато нямаш Бог в ежедневието си, и най-малкият проблем и най-малката беда и катастрофа вече стават твои. Те те дебнат. Наркотикът е много...той може де бъде тихо, скрито и голямо чудовище, което - забележи, Боре - в началото гали жертвата си с мисъл-форми: ще ти стане приятно, ще ти стане леко и му изпраща видения - това същество, чрез наркотика. Някой път и без наркотика.

Употребата на наркотиците се води чрез лекота, чрез внушения и нашепвания. - И много е смешно някой, като дойде да ми каже: не вярвам в духовете, срещал с...Ти дали вярваш или не вярваш, те работят. Даже те са се качили - казва Учителя - на някой на врата му и така го ръководят и той казва: няма духове. Ще си...То е без значение дали вярваш.

Когато не вървиш правилно в своя път, тъмните сили винаги те чакат. Само Любовта може да запълни пространството на Празнотата.

Който върши зло - като постъпки - внася тъмни сили в себе си, които ще го управляват в живота. Той вече става зависим, защото постъпката, Боре, това е плод на твои мисли чувства и желания. Ти даваш външен израз и те те заключват в себе си. После могат да те изкривяват, нали.

Култура създадена от илюзии е обречена. Само с Бог можем да преодолеем злото. Ако тази зла енергия бъде овладяна, тя става сила на развитието. - Същата тази енергия, която е отрицателна, този ум неовладения. Ако ти го владееш, той става приятел и помощник на развитието.

Това падение в наркотиците и убийствата е ад. Адът, това е изгубената способност да обичаш. Това е големият е грях и провал. Такива хора, те искат, но не могат, нали. Отнето им е, защото те са злоупотребявали с тази любов и с тази обич многократно.

В миналото.
В миналото. Някой и в този живот продължават.
Сърцето на злото е една голяма Празнота. Бог е допуснал злото, за да може всеки да види себе си и свободната си воля. Това е огледало. Да видиш ти, какъв път избираш. Не да кажеш средата е такава. Дяволът ти предлага това, което искат твоите слабости. Учителят казва: Дяволът разбира религията много добре, обаче той не разбира Любовта. Там трябва да влезе човека.

Вместо Бог, хората обичат своите илюзии. В този свят, илюзията е станала начин на живот. Всички хора носят отговорност за своите възгледи. Този, който не вярва в духовете и прераждането, увеличава своето невежество. Наричат ги духове, заради тяхната способност да са неуловими, да са скрити, да са невидими. - Някой път мога да ти говоря за духовете как се хранят, как се женят, как пият, как мислят.

Паралелно?
Паралелно. Много е...Но туй е дълга тема - специална - друга тема.
Когато седнеш да се храниш, примерно, и ако не споменеш Божието Име, паднали духове ядат храната в тебе. Превръщат я в заразена кръв и след време кръвта приема заблужденията, болестите и увеличава злото. Древните българи са знаели и траките, като седнат на масата - да изразят молитва и благодарност. Сега туй не е достатъчно, нали. Пак е нещо, дребно е, обаче поне означава някакъв подход. Защото трябва, ако ме питаш мене, всяка хапка и всяка глътка, да внасяш Божието Име и да повтаряш думи, като Любов, Мъдрост, Истина, Светлина, за да можеш да насищаш кръвта си. И в тази чиста кръв, Бог - аз ти казах одена нещо важно, което за...кръвта предава Дух : О, Господи и Боже мой, всели се в моята кръв и направи я Свой Дом - формула. Понеже някой път имаме...както и да е.

Духовете могат да внушават страсти, страдания в човека, душевни състояния, наркотици, жестокост. те могат да причиняват точно душевни страдания и те са особено силни, ако имат да отмъщават от миналото. И тогава вече борбата е много трудна.

Сатана и духовете могат да гонят хората с безсъние. - Дойде една така от Турция сестра, която я спи два часа на ден, я не. Казах ѝ: това е Божият дар за тебе. Това е Божията Милост - да не може да спиш, за да мислиш постоянно за Бога. използвай шанса, за да може всички тези духове, които те карат да не спиш, нали...И тя разбра, колко е важно молитвите и че не може с пет, с хиляда, с две хиляди молитви. Тука трябва да и да имаш безсъние за Истината, за Бога, за тези неща. Щото след време, може да не спиш и тези два часа и благодари на тези два часа, защото можеше да ги няма. Защото има хора, от нея в по-тежко положение, знам. Там е...както и да е.

Всъщност, доста хора са писали до Портал12 и са ми казвали, че имат проблеми с безсънието. Кой е най-подходящият метод? Формули и молитви?
Виж, сега, Боре, представи си, че безсънието Бог го изпрати на  един мъдрец, посветен или хайде да не е мъдрец, посветен и учител, а разумен човек. Това за него първо е радост, второ е детска играчка, трето е радост, че този човек вместо да спи ще се моли повече и ще проучва Тайните на Бога, вместо сън. Има хора, които искат, ако можеха да не спят, за да работят за Бога - съзнателно.

Аз се сещам за суфите. Има такъв пример.
Има. Преди години и аз исках, но Бог не ми даде. Имал съм случаи да спя два часа, все едно съм спал десет часа и видях, че може. Обаче все пак...както и да е. Но искам да ти кажа, че безсънието е друг дар. Обаче, ако на тебе много ти пука, ако ти много се тревожиш, значи не разбираш посланието на безсънието. То е благодат. То е Божия Милост. То е странно Скрита Любов. Не знам дали ще ме разберат, някои може да ме изкарат луд - нали знаеш за такива неща. Ще ги обичаме тайно.

Да, но ключа е в крайна сметка, по време на безсънието, човек да не започва да мисли и да възражда, така да храни своите тревоги и проблеми, а напротив?
Първото нещо е да не превърнеш безсънието в тревога. Ставаш, хващаш молитвите. Даже има един брат чете на...тя, сестрата е в другият свят. Чете ѝ ценни мисли мои и от Учителя - красиви мисли, дълбоки - и тя се успокоява, той се успокоява. Това е начин на живот при него. Някои може да кажат какви са тези неща? Умрелите се нуждаят от нашите светли мисли и от нашите молитви. Да се молиш...те също се успокояват Горе и после той ляга и заспива спокойно, защото...Обаче, който няма подхода все ще пита. Така…

Само Бог е властен над тези духове. Не само при наркоманите, но и при спящи хора - злите духове внушават и вдъхновяват лошите постъпки. Така те се вкореняват все повече в човека и го завладяват.

Застоят винаги ще ражда жестокост, а къде ще отидат жестоките хора? Те нямат избор. Застоят, Боре, е отричане на Бога, дори когато говориш за Бога. Защото Бог гледа какво вършиш, как работиш за него, а не дали го цитираш.
Човешкото безумие само по себе си е дявол. - Значи, ако един човек е безумен, Боре, не му трябва втори дявол, макар че той може да допълни нещо, да доокраси, обаче той сам по себе си е достатъчен.

Аз съм ти казвал, че ако на един човек му е дадена една лоша жена - много лоша , не му трябват дяволи. И тя, ако му е дадена за цял живот, той може да научи такива уроци, обаче той може да бъде измъчен и да пропадне. А Сократ какво е постигнал - станал е мъдрец. Друг подход, нали. Всичко е в подхода.

Когато действаш чисто, дявола изчезва в себе си - навътре. Но ако ти си невежа и се държиш за невежеството, вече ти не ти трябва дявол - ти си самодостатъчен, нали...пълнокръвие.

Невежеството, Боре, е най-големият наркотик, ако трябва да ги класираме. После е злото... Да?

Защото държи човек в постоянно приспано положение..?
Да. Не му дава да разбере. А когато и човек не иска, както една жена преди време, аз ѝ говорих за спокойствие - аз съм ти казвал - “аз искам да съм нервна” и припадна след няколко дена там...както и да е.

В Истинската Любов към Бога, забележи, дявола е обречен.
Големият проблем на човека е в това, че човека е прогонил Бог от себе си. Той може да го прогони и с цитати за Бога и даже и с уважение, а пък вътрешно да е лицемерен - това е още по-лошо.

Любовта към Бога, отнема силата на дявола и на злото. Любовта е енергия и сила много по-мощно от злото. защо? Защото в Любовта тече Бог и действа Бог. ако разберем. В Любовта дявола не те вижда, той е заслепен, защото там е Божията Област. Той там няма…

Учителят, казва: В Любовта дявола е сляп. Това е непозната област за него. Дяволът е част от плана и замисъла на Бога. Дяволът е привидна, частична сила, а Бог е Цялата Сила. И понеже дяволът изглежда някой път силен и злото, и хората мислят, че той е по-силен от Бога, а той е толкова слаб пред Бога и толкова нищожен. а самата Цяла Сила е вече в Бога и затова Бог е Всемогъщ, даже не е и силен. Той е Всемогъщ и затова е създал злото, защото Той го ръководи. Въпросът е, ти дали си връзка с Бога? - Бог Е Цялата Сила.

Ние страдаме, защото нашето съзнание улавя една малка част от Истината.
Учителят, казва: Лошите и мрачни състояния са мисли живи същества и на отвъдни същества, но с ниска култура.

Питам - казва Учителя - това Отчаяние, от къде е дошло? Намесил се е някой във вас. И казва Учителят: Като екзекутират престъпниците, те стават още по-опасни. Остават на Земята, връщат се и вършат престъпления чрез други хора. - Някой мисли, че се отървал от врага си, като го е убил. Не. Който има много силна воля, той ще дойде отново...има такъв случай с Ал Капоне, ако знаеш, нали. Когато е убил... един, казал: Ако ме убиеш, аз ще те преследвам хиляди години...нещо подобно - забравих точната мисъл. Защото той е много силен дух и може да влиза и да прави поразии и на близките му, защото ще се обвържат. Както и да е. Който е извършил престъпление, низши същества са го накарали и са влезли в него. - Ще обясня. Всяка лоша постъпка е капан - най- малкото зло, ако направиш на човек, това е капан, защото зъл дух те е уловил и направил е връзка с тебе. Това не означава, че трябва да осъждаме злото, защото то е друг замисъл. Злото има силата да обезсмисля, всички тези, които не са установени в Бога. - Я обезсмисли преданния на Бога. И кажи му ти си объркал...То има такъв случай с Иван Рилски. Той: Абе дяволът ли ме изпрати в таз пустиня - обаче в началото. Но, поради усърдието си - той толкоз се е молил и се е смирил и накрая дявола...Сега, не е постигнал Дълбоката Мъдрост - ако трябва някой път ще ти обясня, обаче честността, старанието, прилежанието, Боре. Много харесва Бог прилежанието. Постигнал е частично смирение, така...даже мога да кажа много хубаво, не на дълбокото ниво - той го няма. Другият път ще говорим за смирението. Стихът: “Блаженни нищите духом”, Боре, това е стих по-дълбок от Библията, от Сътворението и от самата дума “Бог”, защото това е завръщане в Нищото. Това е Боре, Древното Състояние на Абсолюта и на Скритият Бог - “Блаженни нищите духом” - страшен стих. По-дълбок отколкото могат да си представят всички религии и църкви в света, даже и посветените не знаят много от тях. Това е страшен стих. Тук само ти го загатвам.

Няма да го разгледам най-дълбоко, защото е смущаващо, но ще навлезем в него, защото смирението е Тайна на Нищото. Това е върховно качество...Както и да е.

Когато, ти не търсиш Бога - Своя Създател, тогава злото злото почва да те търси и тогава злото става твоя участ и твоя пътека. Целта на злото е да събуди твоята жажда за Бога, а тази жажда е основата за търпението. Тук само ще се отклоня за малко.
Има две качества, Боре, ако ги придобиеш дълбоко, няма страшен съд и не ти трябва спасение, не ти трябва възкресение. Ти вече си спасен. Две: Другият път ще говорим за тях. Смирението и търпението. Това е нещо, което - свършен факт. Много трудни. Учителят казва: най-много прераждания се искат за търпението. - Хората са нетърпеливи. Нетърпението разваля и най-красиви неща и Божествени. Друга тема.

Няма да ти се налага да обжалваш, така да се каже, Страшният Съд.
Да. Да. Дето говорихме.

Оказва се така, че наистина злото, сякаш основната му роля е да затвърди в човека истинските неща, жаждата към Бога. Да направи едно утвърждение, включително и всички изкушения, които ни се явяват чрез дявола..?

Изкушенията идват. Много са хубави, за да те направи силен. Бог иска да извадиш енергията си - трябва да тренираш много нали. Тренирал съм съм 25 години брахмачария - едно от нещата, които избягвам да казвам, макар че някой път частично. Но искам да ти кажа, туй не означава да си въздържан тотално. Защото ако си помислиш, че си въздържан тотално, Бог може да ти изпрати едно тънко изкушение. Да го направи силно срещу тебе и да ти каже. Имах период, Боре, когато сразявах изкушенията години наред и месеци и смятах, че моята воля е силна и сгреших. И разбрах, че само с Бога. Разбираш ли? и тогава вече, Той те учи на други Тайни Вътрешни неща и аз някой път мога да изглеждам, че съм се подал леко нали, но вътрешно аз знам, че съм с Бога и тез хора въобще не могат да ме видят, нали. Но това е друга тема.

Има такива суфи, Боре, които си показват слабостите, а си крият добродетелите. И така става скрит. Той Бог ги скрива от хората. Ако Бог реши да те запознае с тях, нали...Дай, да не се отклоняваме.

Който не е жадувал за Бога истински, той е станал зло за себе си и за другите хора. Това е проблема, Боре на хората, които търсят Истината донякъде и влизат в полу-Истината и казват: няма Бог, няма...един даже ми каза: Молитв...Концентрацията е от дявола, преди се занимавах с йога, сега станах адвентист. - Концентрацията е силата на Молитвата.

Без страданието, безумието в този свят щеше да стане чудовищно. Страданието, Боре, пресича, облагородява. Учителят казва: Произвежда разум. - Голям Спасител на ...затова има много страдание. Тежки страдания, в краен случай има мъчения.И пак е е Божията Любов, която иска да те върне. - В сравнение с това безумие, акулите щяха да са цветя. Туй ми хрумна. Разбираш ли? - Цветя

Астралните престъпници живеят в желанията на човека. В неразумните желания. И някой казва: нещо ме души. Вярно е има невидими ръце. Той казва: не вярвам в духовете. Не си вярвай. Той ще те души и може да те удуши даже. Има хора, умират по време на сън.

Тези, които улавят всеки престъпник, са духове. както ти казах, има страшна Окултна Невидима Полиция.

Бойното поле на злото, Боре, е в ума на човека. В неговите избори. В психиката. Мощни тъмни сили проникват в човека и го използват за своите тъмни цели. Когато имаш зло в себе си, това е защото злото те усеща в себе си - като близък. Познавах такива хора, които дойдоха при мене, каза “аз служа на Луцифер”. Обаче, взеха да слушат какво говоря и обикнаха Учителя и после искаха да правят хората щастливи. Не всички от тях, но някои си останаха. Аз няма да ти променям мнението. Скоро един каза: аз ти слушам лекциите, ама си имам своя гледна точка. имай си я, тя не ми трябва. Тя си е твоя. Дано да ти помогне. Аз въобще няма да ти се меся. и капка намеса в твоя живот, даже и ако ме питаш за мъдър съвет. Не се знае дали ще ти го дам.

Аз, в контекста на темата днес, за всичките тези пристрастявания към наркотици, алкохол, дори даже не вметнахме тука хазарта, който е част от това..?
Воля от друг свят.

Но много важно и искам още един път да акцентирате върху това, че Ученията на Чистотата, Ученията за Истинският Път към Бога - те не създават пристрастия..?
Истинският търсач, Боре, се отличава по едно нещо - той търси докрай Бога, до последният си Миг на Живота, не зависимо дали ще Го намери. Бог ще му даде някои преживявания упътващи, някои дълбоки преживявания, като упътване и той трябва да се пази да не каже постигнах. Каквото и да си постигнал е ниско ниво, нали защото Старците. Има мъдреци и посветени, дето казва учителят - имат Осъзната Благодарност и са станали посветени - 4 милиона години, Благодарност при всички условия - и страдания, бедствия и хубави неща, обаче те са пак на ниско ниво, казва Учителя. Има Старци на милиарди години. Това е...Това е страшен път, Боре, развитието е Безконечно. Който мисли, че Безкрая е ограничен като този свят и че...да не се…

Значи, когато имаш зло в себе си, злото те усеща в себе си. Злото в човека е дяволска врата, която всеки трябва да заключи. Колкото по-далече от Бога, толкова повече зло. 
Бог е Единственият, който трябва да стане нашият живот. Насъщният Живот, насъщният хляб.

И казва Учителят: Нещата не зависят от хората. В света Бог разрешава въпросите. - След време ще говорим, ти предлагам да има за Тайните на здравето. Значи, някой мисли, че билката го излекувала, лекарството. Няма такова нещо. Бог тайно е докоснал лекарството, ръкополагането, билката и тогава тя действа. Ако Той не я докосне, може да изпиеш от тази полезна и лечебна билка с килограми и с тонове - няма да ти помогне. Това се решава на друго ниво. Решава се в нивото на - Парацелз го казва: във фината енергия. Тя ако се всели в лекарството и вече лекарството става Тайна. Разбираш ли? Значи, Парацелз е нещо голямо. Все повече го осмислям. Ще посветим на него, защото той е…
Страданието - казва Учителят - трябва да се уплаши от нас. Нищо повече.
В общи линии, това е Боре, което исках да кажа.

Всеки път в интервютата оставяте непрочетени страници, но може би има и в това има особена цена - Безценна Красота…
В смисъл недоизказани?

Ами не, в тетрадката има страници, които не ги включвате в интервютата, но аз знам, че и в това има красота, затова съм си подготвил няколко въпроса:

Може ли слабостите и пристрастията, когато говорихме за наркотици и алкохол, да се придобиват по наследство?
Наследството си е наследство, то може да ти удари една ръка да си увеличиш слабостта, но никога, Боре, то не е решаващо. Това е твоята карма, която има подобна склонност.

Но както казахме - този човек, който скача от скалата - дошло е време да променя туй натрупано внушение. Тези мои деди и прадеди, които са искали да се самоубият. Дошло е време да си посветя живота на Бога. И знаеш ли какво ще каже такъв човек на тоз дух, който го кара да скача. - Ти скочи, аз отивам при Бога. Елементарно.

Когато говорим за всичките тези слабости и крайни решения, те най-вече от кое са повлияни: от физическия, от духовния свят или от мисълта в самият човек?
Значи, то е подобно, Боре, както болестите. Има два вида внушения. Едното идва от лекарства, от храни, от такова...Други са духовни внушения. Духовните внушения не можеш да ги лекуваш с лекарства. Натрапени тия внушения - наркотиците...лекарствата може временно да ти помогнат да смекчат, но те няма да решат твоя път. Но с много молитва, Бог ще направи слаби тези внушения, после лекарствата частично може да ти помогнат, защото Бог ще направи да ти помогнат. виж колко е тънко, казва Парацелз: Има два вида лекари - едните са обучени от Бога - специално, други от хората. И горко ти, ако Бог те изпрати при човешки лекари безсъвестни, защото Бог може да те изпрати, ако ти не вървиш по този Път. Но ако ти обичаш Бога, Бог ще те изпрати при божествен лекар, който не гледа изгодата, а гледа бог и Истината. Той ще ти даде нещо друго, което го има и в Самия Бог. Но ще говорим за здравето и за тези неща. Но тука...Има и духовни причини и външни причини.

Едни от най-многото самоубийства, или поне всеки път се казва, когато някой се самоубива: Той имаше психични проблеми. - Знаеме и че лекарствата не помагат при психичните болести. Решението, тоест акта на самоубийство при хората с психични болести пак ли е бягство или е просто един естествен завършек заради това, че те имат психически болести?
Ами то, самоубийството е , толкова се е отделяло от Бога. Ти го каза - психически проблеми. Не можем да кажеш божествени проблеми, защото в божеството няма проблеми. И в Божествената природа в нас, Тя има задачи, но не и проблеми. Значи, окултният ученик, той няма проблеми, той има задачи. И ако тези хора, наистина търсеха Бога, Бог щеше да ги изпрати при Себе Си, защото той знае начина, защото Всичко е Негови инструменти. Даже може някой път и животно да те излекува. Може да те излекува без лекари. По дълбок вътрешен начин да се всели. Всичко е в Неговите Ръце. Няма да го спре психическият проблем, ако човека, до дъно гори за Бога и се моли до припадане, защото назрял е момента да избере Бога на 100%, а не на 99%.

Но когато говорим за хората с психически проблеми, те по-скоро, изпит за близките ли са си и кой е най-добрият Подход, т.к. голяма част от тях, вие сте казвали - заради дълго отричане на Бога и заради стара карма, те са лишени от това осъзнаване и будност. какъв трябва да е подхода на близките най-вече?
Те са троен изпит, Боре. изпит за себе си, изпит за близките - външни и изпит за умрелите близки -тежък изпит. А голяма радост ако такъв човек тръгне в Пътя на Бога. Радост за себе си, радост за външните близки и Голяма Радост, Особена Радост за Бога и за Небето и за близки от другия свят.

Това е…

А възможно ли е? Предвид, че лекарствата не помагат?
Случвало се е, Да.

Чрез комбиниране на молитви, на близките и самия..?

Словото е Висша Практика - Самият Бог в Действие.

Вие казахте в едно от по-старите ни интервюта, че понякога самият човек тук на Земята, може да измъчва умрели в другият свят. Кога става това?
Ами, когато ги пусне в себе си. Той ги познава. Значи, Парацелз казва, че духовете се познават и могат да са сродничат. Могат да се обиждат, могат да се гневят. И някой път, ако такъв дух ако ти се разгневи, той може да поболее нещо в тебе и да...може да ти нанесе страдание, защото е по-силен като воля. Защото твоята воля не е в Бога.

Това означава, че мисълта, допускането на мисли, дори цели сценарии някои хора разиграват в съзнанието си. За умрели, директно е връзка с тези умрели?
Да, да. Ти мислиш за умрели, когато...ние го наричаме някой път сънуване. То е среща на души.

Не, понякога и в ежедневието…
В тъй нареченото будно, но ти в будното пак спиш. То пак е сънно видение според Атлантите. Освобождаваш се от това земно мислене, само когато придобиеш правилен възглед за Бога. Тогава вече и от това и от другото се освобождаваш.

Засегнах я тази тема, защото вие през цялото интервю давахте примери за умрелите от другия свят, които нямат тела, но е валидно и влиянието им от там.
Да. Те горе също са умрели. Те не са приети при ангелите. Не са приети при архангелите, при боговете. Те чакат прераждания.

Добре. По темата за наркотиците, алкохола, хазарта, дори много хора днес има зависимости от различни безразборни връзки - секс, порно и т.н., кое е това от което трябва да се започне, за да се поправят слабостите? Малкото, което е. Защото много пъти в тези слабости се влиза пак чрез малкото. Нали, уж да опиташ един път, два пъти, три пъти и то накрая става?
Ами, усилено мислене за Бога и за думите, които изричаш. Защото изпускайки думи, те Боре, според Атлантите, те ти обезсилват волята. Ти можеш да кажеш “извинявай, сгреших”, обаче ти вече...И когато използваш такива думи, думи които внасят съмнение в човека, хаос...Съмнението е демон. На най-дълбоко ниво е демон, на по-ниско ниво е дявол, а иначе е човешка болест. Учителят го нарича - психически червей, който разяжда човека. При такъв Бог - не можеш да има имаш съмнения. Не може да имаш и вяра. Абсолютно Доверие. Вярата трябва да израсне и да не е от ума. Да не произхожда от ума. Тя трябва да произхожда от Любовта и от душата. Тогава тя се превръща в Абсолютно Доверие.

Компромисите, които сами повечето хора определят, като казват: Хайде, аз като цяло, не съм толкова обсебен, като тези слабости, за които говорим в днешната тема, но хайде от време на време ще си поръчам един алкохол; или пък си казват: на два, три месеца един път ще пробвам еди кой си наркотик; или пък в областта на различни връзки и т.н. Или дори пък хазарта  - ще вляза в залата за хазарта един път...Тези, донякъде контролирани, които не са се превърнали в ежедневие, могат ли да са някакво изпускане на парата или също са опасни капани?
Под полу-контрол. От една страна са изпускане - ти така го каза. Имах един приятел, който синът му се занимаваше с хазарт. Това са пак други духове, от другият свят, които те карат да търсиш лекия живот, обаче той го нарече - това не е хазарт, това е математика и числа. Както и да е. Голяма математика - търси лекото. Значи, от време на време пийваш, да допуснем с мярка и пробваш наркотици, това означава, че старият твой познат от другият свят още поддържа приятелството и казва: Бе, не ме забравяй. Обаче, когато е рядко и стане още по.рядко и по-контролирано и той ще получи нещо от тази благодат и твоя цялост и ти ще получиш нещо. Така, че аз не съм за рязкото отказване, Боре. Които се занимават, нали - било алкохол...Постепенно, малко, плавно.

Но при всички случаи, това е връзка с отвъдния свят?
Да. Връзка е. Ония дух поддържа нишката и ако този човек хукне по страст, по похот, по омраза, оня вече може да се усили в него. и нишката, тя нишката си стои. Тя може да се разхлаби съвсем, човек да тръгне по Божествената Любов и оня ще получи някаква - нещо приятно, ако са приятели.

Да. 
Приятели, духове.

Още няколко въпроса за връзката и близостта. Просто като един коментар да дадете на английската дум spirit, която означава дух и българската дума - спирт.
Спирт? близки…

Учителят казва, че думата дух всъщност в различните езици има много различни значения. Но ето при английският е така.
Виж, в спирта, как е махната буквата И на Истината. Няма значение.

Това исках…
Да. Той Духа, Боре...ние го наричаме Дух, но той е нещо по-дълбоко, защото няма такава дума, която да го замести. Не е Дух иначе.

Духовете даже и те не са духове. На много дълбоко ниво - Тот го е казал - и Бог не е Дух даже. Бог е Мистерия. Много Дълбока дума. Някой път може да я тълкуваме, но дали ще помогне. Сигурно Бог ще помогне как да Го кажем. Но става въпрос, че човек трябва да тръгне на Жестока Преданост към Бога. Това е Тайната.

Приключвайки темата, още малко въпроси:
Учителят казва: когато говорим за слабостите - за Адам, че е нямало как той да устои той на всички страсти, които така слизат в неговата душа и особено, когато говори за съблазънта към жената. Означава ли това, че Падението е заложено на 100%?

Значи, ако...дълга тема. Спада към Тайни Божии, ама. Тука ще загатна малко. Първо, Боре, ако Бог искаше да няма Падение, в рая щеше да изпрати Христос или Мелхиседек, да кажем, а не Адам и Ева. ако беше изпратил Мелхиседек, примерно, никакъв шанс на дявола и на змията. Никакъв шанс. Защото оттатък Бог е вкоренен Цялостно. Мелхиседек е Древна История. Царят на Атлантида. Правим книга за него - страхотна. Както и да е. Изпраща Адам и Ева, изпраща змията. И прави змията да победи Адам и Ева. Защото Бог беше с Адам и Ева, пак няма шанс змията. Но Бог иска Грехопадението, допуска го. Той става Падението. Той става Падението. Няма змия, няма. Той действа. той става Падението, за да стане след време Извисяването в хората. При ангелите няма шанс за Извисяване - ние сме говорили. При архангелите няма. Те не могат да станат Богове. Човекът, Боре, може да стане Бог. И затова казва Майстер Екхарт: Защо Бог е станал човек, за да стана аз Бог. Ето, ето го.

И накрая ще завърша с един цитат. Всъщност, аз исках да започна интервюто с този цитат, пък се получи тъй, че ще го завърша с него. И така, да го коментирате. да го споделим и със зрителите.

Учителят казва: "Когато у вас се запалят известни страсти, тогава е дошла буря, която даже може да изгаси пламъка на вашата свещ. Пламъкът престава и духът ви напуща."

Да. Запали Бог в себе си...

Благодаря ви много.
И аз...


 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12