Търси

Елеазар Хараш - Водата е Очарование, Любов, Енергия и Прасветлина (ВИДЕО)

21.11.2018 г.
14512
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Водата е древна дума на Бога, древно дихание на Бога. Думата “вода” означава “водач”, защото в първичния си вид, преди да слезе надолу, тя е била заключена Прасветлина и тази Прасветлина е живяла в океана на Бога, преди да потече надолу като чиста кристална енергия - Второто слизане. А тази енергия впоследствие слиза още по-надолу, облича се във вещество, за да стане достъпна до хората и да се нарече “водач” или “вода”. Водата горе е Любов, долу е вещество. Ако човекът цени водата като чиста енергия, тогава тази енергия някога ще заведе човека в океана от Прасветлина. В древен Египет, Нун означава “Изначалната вода”, се казва: “Тя няма граници, брегове… няма форма”. Тя няма време, тя е изначална свобода, изначална несътвореност. Нун - това е дума Древност, Изначалие, което ни зове… което ни вика. Тази вода е мистично неизчерпаема… Тя се изрича още като Прамайка. Друго нейно име е “Бездната”. Тук няма Земя, а Свобода и Безкрайност… Първичният океан. Пътят на Водата е Спасение… Това е Свобода и завръщане в Океана на Бога, защото тя е говор на Бога. Чистата вода винаги знае своя път. Тук да уточня - Чистата вода, това са тези правилни… разумните действия в човека… Това е Живата вода - само тук можеш да се развиваш, иначе не течеш, като... Нечистата вода - това е блуждаене и безпътица. Може да се каже - нечистото мислене. Водата е жива, подвижна красота, защото е взела нещо от Природата на Бога и на тази Прасветлина - сияещата. Водата е Божие влияние, тя има в себе си скрито, мистично съзнание. Водата е друго име на течащата Любов. Водата е пазител, тя крепи света и човечеството… и човека. Например, в ручея има проповед; в морето има простор; в реката има пътешествие; в извора има себепознание, а в океана има безмълвие… Всичко се е завърнало… спокойно е.
Цялата тази вода на нашата планета, тя е само поредният пример от Бога за онази вода, която е невидимата… онази - Живата вода…
Да, както египтяните викат на Нил - Небесна вода, нещо велико слязло от небето и те го оценяват… то е така. Тя не извира случайно от тук или там…

Много пъти Вие сте казвали, че навсякъде зад видимата опаковка на всичко, е скрита Божията сила… При водата, освен нечисто материално ниво, освен H₂O, за което всички говорят… Какво е скрито вътре в нея?
Скрит е разум, който може да просвети нашия път към Бога… И ние ако се домогнем, ако оценяваме… Ти знаеш, примерно един бедуин в пустинята как цени водата... Той я смята за Божество… И ние сме казвали, ако махнем водата за 3-5-6 месеца, 1 година… хората ще видят, че нито Слънцето ще им помогне, нито религия, нито наука и всичко ще рухне някак си, и ще се поклони на водата като на Божество… Защото тя е част от слязлата енергия на Бога… има да върши задачи. Това, което тече във водата не е водата - това е енергията. Ако енергията се оттегли, изворът изсъхва, скрива се (преведено), реката и тя изчезва. Имаше река - няма река… енергията се е изтеглила и отгоре… Така. Водата е очарование… Ние пием злато. Бедуините, за които стана въпрос - пустинниците… Той я търси, той я чака, той я цени и като я срещне - той занемява… то е някакво преклонение, защото може да го оцени. Ние, понеже имаме много не може да го оценим… единственият изход е ако ни се отнеме. Това е голям подарък, за да се видиш какво представляваш без вода… Защото може да мислиш примерно, че си голям авторитет, че знаеш много… Дай да те видим без вода ще царуваш ли?... Само мъдреци и посветени ще кажат “Това е нашето царство”, обаче всички други ще увиснат… Разбираш…

Това оценяване на водата, то пак дълбока метафора, която усещам, защото на практика много… Може би голямата част от хората на Земята в момента нямат Живата вода в себе си и Вие го казвате в някои от книгите си… Но поне една част от тях се докосват до тази Жива вода…?
Значи, те нямат Любовта - друго име на Живата вода, а когато нямаш Любовта, твоят път не е благословен. Сещам се за една китайска старица - възрастна, гърбава... питали я: “Защо си толкова красива, изглеждаш като дете”. Виж отговора: “Аз чух Дао, аз чух Истината”. Оттук нататък вече, който наистина е чул, вече има една коренна промяна и хората я усещат в него, колкото и да се крие… някой път си остава така… леко скрито, но тя е чула наистина Истината - чула е Дао, чула е Бог. Оттук нататък промяната вече… Тя и да не иска, няма избор… Тя вече… нещо в нея сияе. Това е благословението, тази Любов, нали, за която говорим… Пием злато, но не знаем това… В пустинята го знаят. Водата е тайнство, което ни познава. Дали ние я познаваме - това е друг въпрос. Водата в нас е, която вижда и разбира нещата, Боре… Говорим за Чистата вода - и като Любов, и като Енергия, и като Прасветлина… и като такава вода.
очаквайте скоро пълния текст....
 
1
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12