Търси

Елеазар Хараш: В Неизреченото се намират най-красивите и изящни мисли (ВИДЕО)

06.11.2020 г.
4879
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Елеазар Хараш: Бог и Словото (ИНТЕРВЮ) - ПЪЛЕН ТЕКСТ

Здравейте, Елеазар Хараш! Темата днес е Бог и Словото.
Да.

Бог и Словото не са ли, в своята дълбочина.., едно и също нещо?
Не. Бог превъзхожда Словото. Първо е била Неизречеността. И в Древният свят хората са били светлинни тела без материя, много дълбоки същества. Обмяната е била Тишина и Любов, и Безкрайност. Никаква нужда от Слово.
То слиза много по-късно да подкрепя, понеже е разумно, и да възвръща. Говоря за Чистото Изначално Слово. То се е наричало Логос - да възвръща към...

В Библията, в началото пише: “...И Словото бе Бог”. 

В началото да, но в Пра-Началото е друго. Отец е едно, Пра-Отеца е друго.

Таз мисъл съм планирал да ти я кажа на Ал Халладж...Не ще почна с пророчеството: една мисъл е, обаче..:

“Ще дойде времето, когато самият лекар ще бъде лекарство за болните.” - допълвам: това ще бъде лекарят, в който е заживял Бог, защото Бог е Лекарството срещу всеки болен. 
Бог е Лекарството, това е единствената ваксина в света. Наречена е “Любов към Бога”.


Много е просто. Така трябва да е. Простичко. 

Преди да почна с Бог и Словото, Боре, другият път ще говорим за велики Учители. Част, отломък от туй, сега ще го почна. Другият път ще говорим за няколко атлантски Учители: Заратустра - също е атлантски и после отива в Персия.
Сега ще ти разкажа нещо накратко за Древната атлантска Космогония на Тот - малки неща, откъси.

Между другото, навремето почнах такъв роман, в ученическите години - атлантско-египетски. Нещо от рода на…“Пътят към Зората на живота” се казва, обаче секна. Обаче сега много хора искат да го...Той е в такъв стил, но...Исках да кажа, да видиш за какъв стил става…

Някакви спомени ли?

Спомени, да. Живи спомени.
Нетер-Нетеру - Върховният Абсолют няма начало. Той Е Абсолютна Безпределност, но е слязъл надолу. Ограничил се е, станал е Нетер - Бог, и така поставил начало. Една част от Него слязла и се превърнала в Начало, но дълбоко в Себе Си Той е без начало.
Ще ти кажа преди да продължа - Той Е всякога Безпределен, Безначален, Безграничен.

Таз мисъл на Лао Дзъ, която... - книгата “Афоризми за Нищото”- “В Дао има 12 милиарда вида Дълбина и след тази мярка започва Неговата Необятна Безпределност”
Преди говорихме, че развитието е безконечно. Ето виж. Сещам се друго, преди…

Има четири степени на тълкувания, Боре, за нещата в дълбок смисъл. 
първото е външно(екзотерично) - това е за хората, които слушат, не слушат - земните хора.

Второто е езотерично(вътрешно) - това е друга трагедия, нали. Пак е далече от Истината, колкото си искаш. Много далече, езотерично-вътрешно.

Третото, вече почва тука - Съкровения Смисъл на нещата. Това е за приятелите на Бога.

И четвъртото е Божия Замисъл - това е вече за мистиците, тез които са дълбоко избраните - дълбинно избраните. И там всъщност, в третата и четвъртата степен...

Нали, аз имам едно тайно тълкуване на един стих от Корана, който ще настръхнат и суфи, и в Исляма, щото и суфите не го знаят - понеже ми помогна Учителя - 113 сура, ама няма да се спирам. Тя е свързана със Зората. Друг път.

Кажете…

Да остане нещо...Някой път такива неща остават... една хубава тишина, вътрешна. Да продължа темата.
Значи, в Нетера, в Бога - туй е все Тот - дишаш. Тука си дихание. В Абсолюта няма дихание - това е ограничение. В Абсолюта си Мистерия. В Бога си Дух, в Абсолюта си Мистерия. Целта на Бога е след време да ни заведе в Тази Мистерия.

Древната Пра-цивилизация, казва Тот - боговете, тя е несъздадена. Много хора мислят, че е разрушена, че руини... Няма такова нещо. Това е - несъздадена, несътворена. Тя е недокосваема, неограничена от сътворение. Това са сияещи същества, както одена(одеве) ти казах, излъчени в Безкрая - светлинни тела без материя, без време. Няма нужда от Слово. Просто обмяната е първична, дълбинна. Това е древният свят на Пра-Светлината. Били сме изначално безгрешни. 

Всички мъдреци и учители, и велики учения, както и в Дзен казват: Ние сме изначално безгрешни.

Представи си, Боре, че за тоз вирус сто години се повтаря, че го има - за който трябва го има, за който трябва го няма. Така са повтаряли и в църквите: “вие сте грешни”. 

Ние сме Изначално Безгрешни. Когато мислим, че сме изначално безгрешни, ние се стараем да постъпваме така и това се увеличава. И след време, според суфи се постига съвършенство.

Съвършенство означава да живееш в Присъствието на Бога. - нали, като мярка, тяхна мярка. 

Както и да е. Значи, били сме изначално безгрешни и Сам Древният - Пра-Орела, Пра-Съществото е Сияел в съществата. Той е бил Обмяната. Това е било Първичното Състояние на живота. Още е нямало произход. 
След време ще говорим за Древност и за Абсолют - сега само...Още е нямало Произход - това е Тот. Нямало е произлизане. Тук е нямало нито въздух, нито земя, нито огън и вода.
Тези пра-Същества, боговете, са пиели чиста Безпределност, а Самият Древен Абсолют е бил Сиянието в тях. В тази Древност е нямало Слово, защото е нямало какво да се каже. - Има такива преживявания в живота, на които просто няма какво да кажеш. Те не могат да влязат в история, в Библия. Те си остават, нали нещо страхотно. Да…
Когато говорите за тази Несътвореност, тоест липсата на материалния свят, това обаче не означава липса на съществувание? Така както например, преди време бяхте казали, че Духа не се нуждае от очи, за да вижда. Той може и без очи да вижда. Даже си спомням, наскоро ме питаха: ама как така? Нали човек…
На Бог трябва ли му Око да вижда, Който е Създал очите?

...или дори човек докато спи и сънува и вижда, нали очите му са му затворени, той пак вижда?

Вижда, странства, пътува. И някой път откровения, които после стават Учение. Мохамед, човекът без образование, какво е писал - архетип на книгата, която е несътворена. То е имало много спорове дали книгата е сътворена или несътворена. Друг път може да ти говоря.

Мисълта ми е, коя е есенцията на тази Несътвореност, като форма на съществувание? 

Значи, в Дълбочината, Боре, няма Несътвореност и сътвореност. Има Неведомост. И там е онова Пра-Съществуване, което е над тез неща. Защото Несътвореното пак е ограничено в Бога, за Бога.

Над материата и времето ли?

И над материята и над времето. То материя, време и сътворение…
Виж какво казва Яджнавалкия “В този живот - живота от една страна е Дар, обаче от друга страна, казва той, е унижение. Светлината също е унижение, защото има един Пра-живот.” 
Виж сега, има Любов в тоз свят, която се движи заедно с омраза. Истинската Любов е без омраза, Първичната. Тя не е смесена. Значи, дървото на живота е смесено - добро и зло, обичаш - мразиш. В таз Любов няма капка омраза. Тя е Пър...Това Пра-съществувание, което може да се нарече Несъществувание, щото е Неограничение. И това е Върховното Нищо, за Което ще говорим и правим страхотна книга. Както и да е. 

Значи, в Тази Древност е нямало Слово, защото е нямало какво да се каже. Но по-късно, Бог е слязъл долу в сътворението като Слово, но пак Отвъд Словото. Той е Словото, не Христос. Ще говорим и за...Той му го дава, щото Бог е Принципа на Словото. Той го дава на Христос, това е друго - като Слово Отвъд Словото.

Има нещо величествено, много съвършено, нещо за което нямаме никакво описание - става въпрос за нещата над Словото. Тук всяко описание и слово умират.
Значи, за Върховното Нищо, каквото и да кажем ние, само посока - посочваме. Тази Абсолютна Бездна не може да бъде изречена, макар че има специална дума, атлантска на жреците, но тя пък не може да се каже. Но тя е близко. Тя е, само ще ти загатна, тя е със седем букви, от които пет букви са “А” - петорна Светлина - нещо страшно. Както и да е. 

За Бога, за Нетера можем да кажем нещо. Например Бог е Любов. За Нетер-Нетеру Върховният Абсолют нищо не можем да кажем. Той не може да бъде описан нито със Слово, нито с Мълчание. Тука всичко е бедно. Само Поклон там, Дълбок Поклон там, защото Той е Излъчил от Себе Си Тишината. 

Има хора, които смятат, че Тишината е Древното Име на Бога, и че е Самият Бог. Не - Той е над нея, Той я е излъчил. Нещо...Върховна Мистерия. Той е Безкраят, Той е Мистерията - това е все Тот. 
Някога ми е бил Учител. После Учителя ме взе от него. Много ми е близък, в кръвта ми е. Въобще Египет ми е Кръвта. Туй е друга, дълга тема. Другият път пак ще говорим за него.
Това Върховно Същество Е Абсолютно Небитие - Велика Неродена Реалност. А това Битие е само частица от Върховното Небитие.
 
И Учителят казва “Съвършенството е Отвъд материята”...- и духовната материя. 
И казва още “Този Абсолют не може да се побере нито във Вселената, нито Отвъд нея.” И така Тази Пра-Светлина е била Древното Състояние на човека - състоянието когато човек е бил Бог. 
Тот казва “Човечеството съществува, защото има някои Тайни, които не са разкрити.” - Ако са разкрити няма да издържи и няма да съществува, но има и други тълкувания. Казва “Злото е една от тези Тайни, които не са разкрити и затова има живот.” - Иначе щеше да има Безсмъртие, Безпределност и Мистерия. - Тот е страшно нещо. Това е вторият ми най-любим Учител от всички. Да, има и Старци и така, но след Учителя… - Учителят, там думата Връх е…
Има Тайни, които са допуснати, за да съществуват, но не е допуснато дълбокото им тълкуване и разкриване.

Само Един съкровен Мистичен Миг, казва Тот, даден от Орела, от Бог, и живота може коренно да бъде преобразен, защото Този Миг е Тайна Среща с Бога. 
И той е видоизменяне на съзнанието за вечни...поемаш по друг Път за хиляди години. 
Това е един Миг, но той е сгъстен, наситен с Бог. - Много такива съм преживял.
Както и туй...щях да ти кажа за Ал Халладж, казва

“Дори когато Бог ти разбива сърцето, Бог е Любов” - забележи! 

Аз ти говоря...това ми се е случвало, в тоз живот - Тотално разбиване. Само тогава сърцето ти може да оцелее, Боре. Ако не е разбито има още грешки в тебе, трябва да се доразбий. Когато се разбие напълно, онова Древното Сърце, Духовното...както и да е.

Затова малко ми се смесват - той или вие имахте изречението “Никога не давайте.., никога не позволявайте да ви отнемат страданията.”
Да, Учителят. Да, да. Щото ти отнема Дълбочината.

В Този Съвършен Миг ние разбираме Неразбираемото без да можем да го обясним. Но ако вече Нетера е Споделил Себе Си - това е друго...

Тези, които искат да разберат Бога ще увяхнат. Мистиците се стараят да не Го разбират. Те се стараят да живеят в Него по Дълбинните правила на туй Древно Сърце, което няма нищо общо с астралното сърце, с човешкото сърце и с духовното...То е друга летва. - Те се стараят да не Го разбират и така все повече се разцъфтяват - забележи. Колкото повече не разбираш Бог - разцъфтяването. В Сърцето на Древният се разцъфтяват.

Силата на мистика, казва Тот е, че той може ясно да обяснява Неразбираемото - забележи - и да се радва, че е останал в Неразбирането. - виж каква Красота, нали! Нямам думи.

Мистикът се наслаждава на Неразбирането. Мистикът има Център, но няма граница.

За Тот може да направим книга след време. Ние правим, но нямам още за цяла книга, за това тука ми е удобно така, като поиска... Древни Учители…

Мистикът има яснота, защото е влязъл в Неразбираемата Яснота...на Бога. И това го изпълва - Бог го изпълва. Бог го изпълва с Неопределеност и Изумление.

Тука искам да ти кажа, че позналите Бога са поразени с Изумление за Цял Живот, Боре, запомни го! - за Цял Живот
Не, радвам се...не, не - то е ежед...то тръгва едно ежедневие...Значи, Неопределеност и Изумление - ще обясня:

Когато си обхванат от Безкрая на Необяснимия Бог, тогава всичко е Красиво, Необяснимо, Изумително, Неизразимо, защото си в Свободата - превода е: защото си в Обятията на Древното Присъствие, в Свободата на Неопределеността - не в таз свобода, която те радва, в тази която е отвъд смисъла.

Необяснимото съхранява Неизговоримото, казва Тот - Тънкото. Както е казано в Изумрудения Скрижал: “Отдели тънкото от грубото” - това е таз мисъл в календарчето, която писахме и подаряваме на Ал Халладж - “Ако искаш да познаеш Бога, трябва да станеш 66 пъти по-тънък от косъма”

Една ме пита “Възможно ли е това?” - Посветените на високо ниво, мистиците, те са Го познали, те са там. Но за другите съзнания...както и да е.

В Неизреченото се намират най-красивите и изящни мисли. В тази Древна Прасветлина няма полюси. Тука е Тоталното Единство. Тук няма полярност и затова тя е наречена Непорочната Светлина. Не таз смесената - добро и зло. Тука няма светлина и тъмнина, както е в Истинската Любов. Тука няма любов и омраза, няма смесване, няма добро и зло. Тука Любовта е Чисто Божествена без смесване, без примеси, защото “тънкото е отделено от грубото”- Закона на Тот - тълкуването.
Тука, където и да отидеш, такъв човек, ти си в Бога - само в Бога и в Безкрая Му. - Това, което ти разкривам е част от Херметизма. Това е част от Древната Мистика, част от Древното Сияние.

В Древността и Луцифер е сияел, казва Тот. Но когато Нетерът - Бог се е оттеглил, Луцифер е станал съкрушен. Нетерът или Бог може да влезе да живее във всяко същество, или да излезе. Той решава. И Христос и Луцифер са били сияещи в Началото, но по-късно Сиянието на Луцифер е било отнето, заради - казва Тот - Планът на Истината. Тука има План, няма Грехопадение, няма гордост - Тука има План на Истината. Това всичко е…

Христос е бил между Бог-Слово и Слово, което е живеел...той е живеел в Словото на Бога. Той е бил Слово в Словото. Било му е позволено да живее в Бога.

Когато си в Бога винаги имаш Една Дълбока Гледна точка Неизменна.

Между другото, между Тот и Бог е имало много дълбоки разговори - на високо ниво. Тука само ще ти загатна един въпрос, да видиш...Разговори, които ако ги изнеса ще избледнее Библията и Корана, щото това е...Тот е нещо страшно. Той даже не спада към боговете, към по-високи неща…

Тот пита Нетера - Бога:
“ - Кое е най-доброто, което да направя?”
Нетера - Бог му казва:
“ - Създай Мене в себе си и ще създадеш себе си.” 
Това е друга дълга история. Тука влиза вътре: възкресението, преображението, Мистерията - само в тоз въпрос, Боре. Те са десет въпроса - Премълчаваме ги. Тука е всичко: “Създай Мене в себе си” - крайната Цел на Развитието - Щото Той вече те води към Себе Си и към Скритата Мистерия. - Щото Той след време също трябва да изчезне, казват великите учители - Бог - да отстъпи място на Абсолюта, на Древната Си Скритост, на Себе Си.

И така, и Христос и Луцифер, са имали сияеща същност от древни времена от Древният Бог - те нямат самосъз...Той Е. Той Сам им е дал тази сияеща Същност, която е Жива Част от Него Самия. И Сам Той я поддържа и я храни. Може да я отнеме когато Иска. Тази Сияеща същност в случая - това са две сияещи същности - и Христос и Луцифер - и двамата черпят от Древният Бог - Единният Източник, просто защото няма Друг Източник, казва Тот.

Ако Любовта на Бога, казва Тот, я нямаше в света и във Вселената, тогава щеше да се разгърне Древното Зло. - Когато ти говоря за Древното Зло, главните неща са от него - щеше да се разгърне Древното зло, а не това малкото зло, наречено “Сет” в Египет.

Това малкото зло е част от Планът на Истината.

Древното зло е могъща страст за разрушение и голяма воля за унищожение. Забележи какво казва Тот, да видиш за какво ниво става въпрос на Древно Божество - Той самият, казва Тот: “Древното зло, Аз съм го заключил отвъд света и вселената. И Сам Върховният Нетер ми е дал власт за това.” - това означава, че Древното зло е оковано в Могъщо Тайно Слово - окови, тоест - Древни думи. Тот е един от Познавачите: древните думи са Отломък от Абсолюта - затова са Дълбока вода над света, нали. Някой път може да говорим за древни думи…
Така, древните жреци на Египет са казвали за Тот, че когато Тот е слязъл на земята, Светлината на земята се увеличила многократно. Не говорим за земната светлина - Слънце. Не говорим въобще за слънца.

“Без злото в този свят, доброто нямаше да се подобри” - Тот - Преди не е говорил за злото. Той избягва. Като го питали, заключва устата. Сега е време да каже нещо - Казва: “без злото в този свят, доброто нямаше да се подобри и усъвършенства. - И виж, какво казва: “То щеше да стане илюзия, щеше да стане зло.”Висшата душа не е въплотена в света, за да не бъде обсебена от злото. Тя само частично слиза в определени души и хората се смайват. - Обикновено е ума, сърцето частично, полу-душа и хората се влюбват и отиде...може да стане...Нещо искаш?

Тоест, Земята има условия, които са опасност за висшата душа?
Ума и сърцето неовладяни превръщат душата в робиня. И Духа, ама Той Духа се пази отдалече. И ако душата влезе в ума и в сърцето ще стане робиня на светски страсти, на слабости, които не са тренирани и ще бъде поробена и частично ще бъде разрушена...частично и кой знае как Бог...А когато тя действа - влиза, излиза, тя се съхранява - и някой път дори самата тя иска да накара тялото да се самоубие, да се откаже от тежки, от много паразити в тялото и в ума - само и само да избяга, нали. Защото онова е обсебване и така тя си отдъхва, нали. Тя не умира, тя няма как да умре. Някой път, в самоубийството, в редки случаи е разумно. Но ако трябва...да?

Опасно е това, което казвате?
Много неща са опасни, нали.
Злото никога не може да се доближи до нищото, до Безкрая, до Нищото, до Несътвореността, защото тука за него е най-големият ужас. 

Човекът на нищото е голям ужас за злото.

И Тишината, Боре, е най-големият ужас за злото, защото злото няма какво да вземе оттам. Няма полза. Няма, не може да хване нищо. Дето казва Лао Дзъ и Чуан Дзъ “За дървото в гората, което няма плодове - никой не го иска.” - То царува. Няма плодове, няма кой да го брули, няма да го бие с камъни - то като един скрит мъдрец, нали...както и да е.

Нетерът-Бог е Безкраен, Безпределен, а злото е само в ограничени светове - сътвореният свят, материята, астралният свят - ограничения, менталния свят - просто...то даже не може да припари в ангелският свят, което също е бедна история, но да не говорим за...Божественият свят - то не може да направи... крачка.

Добре, ние многократно вече през годините сме засягали и темите за грехопадението и за смъртта, и за прераждането,
...само сме започнали...
...и за самоубийствата, изобщо...Кое обаче е, това фундаменталното, заради които душите се изпращат в училището на Земята, щом дори и висшата Душа и Духа бягат, странят от тази зона?

Сега щи го кажа…
Атлантите.., най-висшите атланти са разбрали, че Ядрото на Истината е... Абсолютно остро - по-остро от Меч. Може да превръща демони - богове в демони, ангели в дяволи. И те са разбрали, че там се умира и има само Един Изход - Да постигнеш най-висшата Безупречност, за да оцелееш...Няма друг Път!

Единствен Христос ли я показа?

Не, много Учители - Старци, мъдреци, нива. Ей такива като Тот.

Тоест, много...аз го казвам често, но много спасителни пояси сме имали тука?
Много...суфи, даоси, мъдреци, дзен-учители, Учителя, посветени.

Обаче и самият вие казвате “но това не пречи на демоните и на дяволите да продължават да си заграбват хората…”
Те се хранят с трохи. Те не могат същността да я пипнат - Душата, Духа, Бог в човека - как ще го пипнеш? Какво ще вземеш от там? - трохи

Злото не може да разбере Тишината, казва Тот, защото нищо не може да вземе от нея. 

В Тишината злото е прах. 

Злото никога не може да опетни величието на Бога - Древният Бог. Бог има Силата всякога да погълне злото и то да изчезне в Един Миг.
То съществува заради Планът на Истината. Трябва да го има, Боре, необходимост. Злото никога не може да погълне Бога, защото няма сила. То е само част от Силата, То е капка от Океана на Бога. Бог може да го погълне в един момент, но...има План.

Най-опасното знание, казва Тот, е смесеното знание. То е врагът на човека - полузнание - пасторчета, да не..,светци…-Това е дървото за познанието на доброто и злото - смесеното.

И виж какво казва Тот - тука се сещам още... Казва, то май другият път:

“Този свят има само един проблем - не обича Истината” - край, Дълбоко. 

Той някой път иска. Човек може да ти каже “кажи ми Истината?” - не…

И виж сега -  “Когато Сфинксът, казва Тот, проговори, ние ще се завърнем в Бога.”

Туй беше подготовка, предговора.

В най-дълбокият Смисъл, няма никакво учение и религия - Само Бог и Безкрайност. - Това е в дълбокият смисъл. 

Нашата Истинска Природа не е Вечността, а Безкраят и Мистерията. Бог е Словото, но е Отвъд Словото. Отвъд Словото има нещо величествено, нещо съвършено, без описания. За Бог можем да кажем “Бог е Любов”, но влизайки в Мистерията на Безкрая и Пра-Съществото нищо не можем да кажем. Значи, за Абсолюта не можем да кажем, че Той е Любов. Това е като обида - ограничение. Не можем да кажем, че Той е Единство. Това превъзхожда, нещо ст…

Започвам: Бог и Словото

Първата мисъл на Мелхиседек - другият път почваме с него. Ще видиш за какво страшно нещо става въпрос. Първата мисъл е негова:

“Бог е Невъзможното Действие” - друга мисъл, която се сещам, макар че в другото интервю...Виж какво казва: “Аз съм Отвъд Тишината” - какво ще кажеш? - Аз съм отвъд Тишината...Мога да го коментирам, ама не искам. Нещо...този Учител е…

Да, Той Учителят беше казал “Аз Съм преди Тишината” ли беше?
“Преди Вечността и ще бъда след нея”- и Учителя има подобни. Виж сега:

“Щом си дълбоко уверен в едно нещо, значи Самият Бог е с тебе.” -  говорим за Дълбоката Увереност. А, между другото, Дълбинната Увереност в човека е 7-то чувство.
Някой път мога да ти обясня. Тя е малко по-дълбока от интуицията. Интуицията е дълбоко нещо, но в сравнение с Дълбинната Увереност - 7-та степен. Тя може, прави по-правилни избори от интуицията...както и да е.

“Когато Бог се сгъстява в тебе, енергията става Сила.” - Бог е предаността в нас. Тя е Неговата Милост.
Тука се сещам - Умението да търсиш Бога е Дар от Бога. 

Ти може да мислиш...Говоря за търсача, истинския, искрения. Той си прави грешки. Бог не е против грешките му. Не са грешки, Боре, упътвания...към светлината. 
Земният човек прави грешки, които не са упътвания. Както и да е.

Ако Бог ти даде Силата Си, ти ще победиш всяка трудност. И нечовешка...Който е разумен, но не е в Единство с Бога, с Божията Воля, ще деградира. - Срещал съм такива разумни хора. Помагат на хората, говорят учтиво, не вярват в прераждането - то е техен проблем, тяхна болест. И пропадат - даже от едната такава - искаше да се самоубие. Иначе се смята, че е много добра, но няма Бог. То от една страна няма, но от съвсем друга гледна точка.

Има много лекари, но само Бог е лекаря. Но Той е Скрит отзад, Иска лекаря да изпъкне.

Щом вярваш Тотално в Бога, Той идва - по Своя Си начин.

“Не искам да позная Бога, казва един мъдрец, защото ако Го позная ще Го изгубя.” 

Всичко познато, Боре, ума има способност да разваля, познатите... - както приказка с край. Ума иска приказка с край и Безкрая, Той за него - Пропаст. Къде ще..? 

Човек трябва да направи скок над ума си. Това е посвещението, това е Самадхи всъщност. Отвъд ума. После се връщаш, обаче друга е гледната точка.

Връзката с Бога е Абсолютна Динамика. Абсолютната Динамика е Абсолютно Сливане.
Бог е такава Наситеност, че Един Миг във времето става Вечност.

Бог е Който създава Несътворените мигове между душите. Така ги сближава на...високи нива.

Любовта е Вкусът на Бога. Любовта към Бога означава да живееш в Бога, а не в себе си. Който е придобил Бога в себе си е разрешил всичко. -
Може някой път да има проблем, трудност, да изглежда, че бавно върви - няма такова нещо. Той Дълбоко знае, че то вече е свършило. Онова е процес, който...Ще обясня:

За да придобиеш Бога, трябва да си се покорил Тотално на Бога и тогава няма какво да постигаш. Той постига в тебе.

Не е важно дали изгрява слънцето - дали Бог изгрява в тебе? Ако трябва да избираме - слънцето да изгрее или Бог, разбираш за какво става въпрос. Някои ще кажат: “ама без слънце…” - Без Бог е проблема.

Бог е Ключът - решението на всички въпроси. Бог е Който предвижда всичко за своите преданни. Действията на Бога са скрити, действията на Бога са съвършенни и неизмерими. Не винаги ясни, но съвършени. Бог не дава Отчет на никого за своята дейност. Тот казваше нещо подобно “Който се е посветил на Бога дава отчет само пред Бога.”

И при Учителя има такова нещо. Човек посветен на Бога тотално, не дава отчет на държава, на хора, на други хора. Той за своята най-малка грешка я вижда,  дава отчет. Който се е освободил от Бога, се освобождава от  предопределението. Такъв човек не съди. Дяволът е влияние, Бог е присъствие. Дяволът може да влияе докато не е дошло Божието Присъствие. В момента, в който се яви Бог - свърши. Влиянието е необходимост, Присъствието е Реалност. 

Свободна Воля има само този, който е заживял в Бога. Но тази воля е Единна с Бога, с Мъдростта Му и така тя е  станала свобода за човека..,поради Единството - говорихме за Свободния Избор.

Само Всемогъщ Бог може да сътвори Сатана, същество с голяма сила, но Бог е Цялата Сила. Това е частица, капка в океана. И въпреки всичко, Боре, Сатана е много силен - в света, във Вселената, навсякъде, защото Бог му е дал частица. Пак е частица от Океана на Бога - дреболия, значи - с чиста съвест капка, и навсякъде. 
И Учителят казва “работното му време е 24ч. тука в света. Където има дупка в човека - слабост, за да направи хората съвър…” - Като стане човек съвършен, посветен, да видим как ще влезеш. Ако влезе една трудност, един проблем в суфи, той танцува, Боре. И Сатана се смайва- “какъв е тоз човек, казва на Бог, махай го от мене” - примерно.

Сега хората, които обичат езотеричното, правя препратка по-рано към разговора, ще кажат: “Да, но по същият начин и Христос е навсякъде”
Разбира се! И то, защото Бог е отзад., за който трябва, нали. За който не трябва нито Бог, нито…

Няколко пъти в предни…
Езотеричното е трагедия, ама не искам да ти го обяснявам. Аз ти казах, има съкровен смисъл по-висок за избрани, приятели на Бога и за Мистиците е - самия висш свят, Бог им дава в тях Самия Принцип. Той влиза в тях на много високи нива. Както...такъв е Мелхиседек и Тот.

В няколко предходни…
...и Мохамед е в туй число.
...казвате, че човек не трябва да се стреми към съвършен.., не трябва да си поставя за цел съвършенството. Ако не съм прав, поправете ме.
Зависи как ще го тълкуваме.
Ако търсиш Единството с Бога в съвършенството - на място е. Съвършенството е Единство с Бога. Значи, не можеш да постигнеш съвършенство. Степени на Единство с Бога можеш.

Има друг такъв Учител, за който засега не ти говоря - Ал Хадир - може би не си чувал
Не, чувал съм го...чувал съм. 
Да, като Мелхиседек.

Споменавали сте го в предни лекции, ваши.

Да, значи, какво казват Древните за него, Той е Старецът на Суфите - 12 - ят Имам: Мохамад Ал Махди. Какво казват древните, не писатели, историци - махаме трагедиите и комедиите:
“Тайната прилича на него” и казва -виж какво просто изречение, това е “А-б-в-а” - началото, за началните.

Казва“Има само Една истинска религия, това е вечната Чистота” - край! - проста работа, за първо отделение, за начинаещи.

Той е друга голяма тема. След време ще го включа. Смята се за опасен, щото такива неща...чистотата е опасна в тоз свят.

Бог присъства във всеки Миг. Когато Бог влезе да живее в нас Той решава всички въпроси. Ние само се наслаждаваме. - Така казват суфите.

Ако сте в Единство с Бога, Бог ще ви освободи от всичко внушения на Мрака. Те за Него са детска играчка.

Който познава Бога Го твори в себе си. 

Ако Бог беше зло, тогава в света наистина щеше да стане нещо страшно. Не говорим за...Ако Той Самият беше зло, включително щеше да стане страшно, Боре, и за умрелите, но Слава на Бога, че Той е Любов - понеже Бог е Всемогъщ, може да сътвори всичко - от цветя и ангели до чудовища и всичко е в Неговия Контрол и в Неговите Ръце: динозаври, рептили. - Скоро срещнах една мисъл, че “динозаврите умират, ама глупаците не умират” - динозаврите са умрели, но глупаците вечно ще...кажи-речи вечно ще...шега.

Случая с Йон в Библията - случая с кита, който може...Аз споменах нали, може да изяде Йон като една хапка. Той е хапка, но Бог Е, Който решава нещата с устата на кита - библейския случай. 

За да станеш свободен трябва да бъдеш зависим само от Бога.

Няма тука...един каза: “аз съм независим” - казах му: “ще станеш независим депутат” - нали знаеш, страшна работа.
Значи, зависим само от Бога, тоест от Съкровените неща, от Дълбоките неща. Бог е нещо по-дълбоко от справедливостта.-  Справедливостта е ниска летва. Хората търсят справедливост. Първо трябва да намериш Любовта.  Тя ще ти даде - Това от Учителя, през опит съм го минал - Тя ще ти даде Мярката за Справедливостта. Иначе ще си я въобразяваш и ще стане…
Някога имах една случка в София, в един рейс, дупчиха се билетчета, като изнасях лекции - сега се сещам. Малко ще се отклоня. Дупчех си билетчето, ама дупките не излязоха както трябва и кондуктора ме изкара, че фалшив стар билет. И така кипна в мене нещо вътрешно - “ще ти разкажа правдата”, обаче веднага млъкнах. И казах “това е дреболия”- платих си глобата, доколкото си спомням и казах... После схванах, приех го. И разбрах, че Учителя иска да надрасна правдата. Защото правдата не е важна - да вляза в Любовта. Разбираш ли? - дребна работа. Минавах преди, като ученик…

И Затова си спомням в една от книгите ви казвате, че Истинския окултен ученик не трябва никога да говори кармично.
Да, да. Да не дава на ума да говори. Ти може да си въобразиш, че си прав.

Имам предвид в ситуация, когато...нали да не пожелава дори и правдата.
Да, да, да. Щото ще изпусна Любовта. Да не говорим после чакат Мъдростта и Истината.

За да Обожаваш Бога, Бог трябва да ти е позволил това.

Иначе правиш някакви поклони. Скоро ме питаха, тука някакъв говори ми, полу-разумно така, да му вярвам ли...Обаче той прави икони, вярва в иконите - казах му едно изречение - разбра. 
Ти представяш ли си Христос и Учителя да вярват в икони и да палят свещи? И стана ясно като бял ден. И ако стане един Потоп, заедно с иконата ще си отидеш по всички правила, щото... Онова е Живия Бог, Живия Храм. - каква икона?

Само Бог лекува цялостно.

Бог е дал Свободна Воля, за да Го забравят и да почнат да Го търсят. Защото когато Го намериш ще разбереш за какво Съкровище...когато чрез опит, преживян. Говоря за мъдрия опит. - Човешкият опит…

Само в Бога нещата се обясняват ясно.

Някои неща пак могат да останат неразбрани, но туй не пречи, пак е ясно. Бог не е личен, че да принадлежи на някаква църква, на някаква джамия или учение. Бог е във всичко. 

Има мигове, които струват колкото цял живот. Даже, някой път, може цял живот да ти отнеме, Боре, да се сближиш с една древна дума. Тя да ти стане приятел и да те води във вечността и в дълбоките нива. Само една древна дума. И щот много хора...в Старците има много неща за Древните думи, даже….и ако Тя те извика, нали, Тя се е сприятелила вече с тебе, като съчетание и става нещо…
Ще го повторя “Има мигове, които струват колкото цял живот. Те са съкровено наситени и мистични, идват от Бога.”

Ако Бог те е приел в Себе Си, Той ще те спаси от всички въпроси. В Бог въпроси няма.

Не знам бях ли ти казал, преди време един философ идва при мене - претъпкан с въпроси. Все пита и въобще не иска да разбере - игра на ума. И аз го разбрах. Един път ме гледа и каза “ти не може да ме задоволиш” - като отговори. Казах му “опазил ме Бог” - в ученическите години още.

Който живее в Бога става храм. Всяко истинско разбиране идва само от Бога. Той го дава. 

Ако Бог иска да Го чуеш, Той ще заговори с Любов, казал съм, и ще влезе в слуха ти, за да Го чуеш.

Когато Бог иска да постигнеш нещо дълбоко, Той ще ти внуши “метода в метода” - друг метод, няма го в книгите. 

Тука дето си вадил книгата ми - методи - златна книга ще е...много ще помогне. Тя е посока, напътствие. Но има “метод в метода” за истинските ученици, извън правилата - дълбок метод как да постигнеш нещо, да се справиш - постепенен. Никога не е бърз, защото е Истински. 

Той ще те...Воля, която е в Единство с Бога ще преодолее всички вътрешни ограничения. 

Мисли божествено и божествени сили ще те устройват. Посей семето и чакай, Бог ще се изяви.

Когато човек влезе в Бога, тогава разрушителните сили вече нямат власт над него, както Ал Халладж е танцувал на… Отива на инквизицията с вериги - той го превръща в танц. Накрая го режат, знаеш случая донякъде сигурно, той хвали Бога, докато не са му отрязали езика, защото има само Една Воля. Това е персийският Христос. За него ти предлагам след време, само за него цяло интервю, щото много неща не съм казал още. Това е нещо…

Гносисът: 

Постижимият Бог не е истинният Бог. Чрез Гносиса Бог отключва Пътя на човека към Себе Си.
Дълбоката Същност на човека не принадлежи на този свят - нито на отвъдния свят, нито на Космоса, а на Бога.

Ние сме много по-дълбоко от извънземни. Туй е друга трагедия за извънземните, не искам да...пък тез човечета, въобще...и чинии.
Един, в някакво село хвърлял чинии, стрелял по тях и те го заснемали. И казал, че отгоре ангелите ги хвърлят - пластмасови чинии, и даже леген хвърляли са... Както и да е. Сета се сетих.

Все пак, обаче, въпреки че голяма част от хората, които се занимават с езотеричното - аз се радвам, че в началото дадохте такава хубава дефиниция…
тя има и седморна степен, по-висока - четири степени дето ти казах, щото онуй ще смутим и съкровения смисъл.

...питат “Добре, другите форми на живот по други планети, или дори галактики и така нататък, там има ли ги тези въпроси по отношение на Духа, на духовното?”
Да. На Юпитер - говоря ти от опит. Мъдреци събрани и ученици тяхни, и отстрани една поляна с цветя. Моят опит е беден. Сведенборг има голям опит, аз...Учителят ме прекъсна, аз съм го казвал. Тръгнах да проучвам посветените на другите планети и звезди - няма проблеми. Но Учителя каза: “Хората около тебе умират” и разбрах...Както и да е. 
Там спореха, имаше разговор за цветята - “защо изникват цветята? Някой живеят кратко, умират. Какъв е скритият смисъл?” - Един каза “да изнесат уханието си на света и да се върнат” - тяхното ухание е тяхната любов” - нещо в тоз смисъл беше. Малко по-дълбоко беше, но не мога да се сетя, защото беше в ученическите ми години, когато смятах, че по тоз път като тръгна ще е прав път. 
Защото на Луната има към 150 адепти, казва Учителя. Още първият като срещнах разбрах, че е далече от Истината. После Учителят ме свърза с човек, който е истински…

Да, но това е на степени,
на степени…
на духовни нива не тези планети, а не на материалната им опаковка?
...на фини нива. Там погребението е лунно. Материята е фина, но тя пак е...астралната материя. Тя е...тя пак се погребва, Боре, само че там погребението е лунно. Тука е физическо.

Възможно ли е да се каже нещо - “защо във всички, въпреки напредъка на така наречените технологии, въпреки че аз много ми хареса това, което вие казахте преди време, че няма значение прогреса в науката, а прогреса в духа. Но, възможно ли е до нещо да са се докоснали, което е част от тези тайнства на Луната, че спряха от шейсет и коя година да ходят на Луната? И осма мисля, че беше. Видели ли са наистина нещо, което да ги стопира?
На хиляди учени, тип Тесла, Исак Нютон - леко се е докоснал, но той е едвам докоснат - далеч от Истината, защото той е учен. Фактът, че е учен и е мислил много време за учените неща, това е ученото невежество. Той не е посветен.

Кой, Нютон?
Писал е за Библията, тълкуване на Библията. Аз видях и той, и много светци съм проучил, те не могат да тълкуват Библията. Това има, както ти казах,  четворно тълкуване. Има друго тройно, има друго седморно. Третият и четвъртият смисъл, това са...просто, там светците са деца. Те, даже не мога да кажат, че пелтечат...няма...нула - няма достъп.

Чистотата не е мъдрост, Боре. - те пътуват само в Чистотата. Докосват ги, мислят за смирението - да, хубаво е. Има хубави неща, има…

Но в крайна сметка има ли нещо, което да е блокирало земляните, тия дето си мислят, че са напред с технологиите?
Ако не си станал чист възвишен Дух и тогава ако Бог те е приел. Има чисти, които Бог не ги е приел. И те още не са мъдреци. Ако Бог те е приел...има много видове мъдрост. Ако трябва след време, плюс-минус, това което аз проучвам е около осемстотин вида учители - мъдрост, нива, степени. Махаме ги светците, щото са ниско ниво. Говоря ти за...както и да е.

В Любовта към Бога е силата, която отнема влиянието на зодиака. Това е и толтекска мисъл отделно, и такава…

Тайното възникване на Бога - това е Гносиса - 
Бог е възникнал от Върховно Пра-Същество, Върховното Нищо, Абсолюта Пра-Отеца. - В тайните книги на Христос - апокрифните, забранените - там Христос не говори за Отец. Там приключва...говори за Пра-Отеца и говори неща, които...
Бог е възникнал от Себе Си, от Своята Скритост и е поставил Начало. 

Нулата е станала единица и затова слизайки от Безначалното, Той е станал Единица, наречен Първото Същество. Тогава още е нямал Име. В Гносиса е наречен Бог “Първото Същество”. Второто Същество е Луцифер - големия брат, го наричат Богомилите. Третото Същество е Христос - малкият брат - все Сияещи.
Бог, Първото Същество е Несъществувание, Несътвореност, Необятност - Пълна Свобода, Пълен Достъп да влезе в Абсолюта, Пълно Единство с Абсолюта, щото то е Едно.

Ще извиняват и зрителите и вие, но малко.., просто ми се появи в съзнанието една представа. Пак е свързана с предното отклонение за космоса и за планетите. - Но можем ли да кажем, че по някакъв начин, че черните дупки имат връзка с Нищото?
Да. Значи, те са, както Учителя казва: на Луната има, всички тез отходни неща на земята, които стават, на Луната някъде се приема - черните дупки поглъщат и неправилната светлина и правилната донякъде, щото тя и правилната и неправилната не е Непорочната Светлина, за която загатнахме - абсолютна, Пра-Светлината, която...Даже, тя се нарича “Сияние” - в Кабала, Безкрайност.
Да, те поглъщат и слънца.
И слънца поглъщат. Щото слънце, което е тръгнало по път, който не може да си изпълни правилно мисията, някаква малка грешка отклонение, защото то е живо същество Слънцето, както Словото е живо, и то си го прегръща да си научи уроците. Това е прегръщане, не е...нарича се Изчезване.

Бог, Първото Същество, е Несъществувание. Той е станал Начало и привидно Сществувание, станал е и Творец. Той е създал Второто и Третото същество - Луцифер и Христос.

Бог или Първото Същество, е било Абсолютна Лекота - бързоподвижно, подобие на Нищото, на Себе Си - всичко...

Луцифер, Второто Същество, е било създадено по-плътно, по-бавно, по-нуждаещо се. Това същество трябва да има връзка с Бога, че да върви към Нищото, ако Бог му позволи...към Върховната…

Третото Същество - Луцифер(Христос) се е нуждаел от пълно очистване в света - той дал и обет и на Голгота за...и от Голгота, за да стане като Лекота и като Нищото и да се слее с Бога - той трябва да мине през тез изпитания.
Казахте Луцифер
Да. Не, не Христос - Третото Съшество - Пълно Очистване. Даже той се е скрил в Египет, бил е при Есейски Учители - те са стари египетски Учители, старо приятелство. И той се е нуждаел да му напомнят някои неща тайно, за да...и после той вече не може да прави грешки. Той става неспособен. Това го казва неговия Учител и той се връща.

Първото Същество - Бог е Еликсир. Второто е Странност, Третото е Полет към Лекотата - Христос.

Третото Същество - Христос, носи нещо от еликсира на Първото Същество - Бога. А Второто Същество, носи в себе си нещо от странността на Бога, така са го наричали в Древността. Третото Същество - Сина, това е нашето “високо и дълбоко Аз”. Ако това “Аз” ни се яви - самата наша Дълбина - явила се е Благата Вест - Тоталното Евангелие. 
Няма нужда от онуй Евангелие. Третото Същество е произлязло от велико съвършенство. А Второто Същество е странен Замисъл на Първото. Второто същество пак е Син. И от този Син излизат обаче, и тъмни лъчи - и в началото свети лъча, като бил сияещ, и тънки лъчи, които носят изменение в този свят, за да управляват Творението и да го подобрят - Спасението от Древното зло.

Първо Великата Бездна е излъчила Любовта - първото излъчване на Бездната. Това е Първото излъчване. После Бездната е излъчила желание и е създала Второто Същество Луцифер. После Бездната е излъчила Милост и е Създала Третото Същество - Христос. - Това е Гносиса (скритото, истинско Християнство.)

Великата Мистерия от Своята Бездънност е излъчила Бог, за да ги организира, да ги пресътвори, да ги подготви и всичко туй да стане някога Достойно за Великата Бездънна Мистерия, Древната Пълнота и Сияещите същества без тела - Завръщане в Древният Свят. Затуй ти казах, че развитието е безконечно. 

Тайната на Бога се разкрива чрез Гносис на тези, които пътуват правилно от съществуващото към Несъществуващото, към Незнайното. Това са Търсачи на Незнайното.

Всяко по-дълбоко питане за тази Велика и Бездънна Мистерия среща Велико Безмълвие, защото Тази Бездънна Мистерия е Преди Словото.

Докато вярваш в бъдещето, това е голяма грешка, Бог Го няма. Аз съм казвал - “не трябва да вярваш, трябва да Го Създадеш.” Докато вярваш в бъдещето, Бог Го няма. Щом вярваш в Бога , Той ще влезе в тебе, бъдещето ще изчезне, защото това е една глупава дума. Бог е по-важен от бъдещето. Той ще се настани в тебе и питам те “Ако Бог влезе в тебе ще търсиш ли бъдеще?” И ще остане само Истината - бъдещето е погребано. Защото Бог е Истината, която е отвъд бъдещето. Бог е по-Дълбок от бъдещето. Това трябва да търсиш. Тез, всички тези там... календари на маите...Мъдростта на Маите е съвсем друга. Бог е важен, а не бъдещето. Бог трябва да ти влияе, а не бъдещето, звездите, зодиаци, света.

Ако Бог пребивава в тебе ти ще пребиваваш в себе си правилно.
Бог Е Единствената Воля, която пребивава в света и в Цялото Творение.

На тази основа, ако обичаш много зодиака, ще ти кажа “Боре, даже може да се влюбиш” - примерно, нали.

Аз не го обичам. Не му обръщам толкоз внимание, обаче…
Поздравяваме те.
...наблюдавам, че има много хора, които се утвърждават в Зодиака. И сега примерно срещнах колко хора, които казват “Нищо не правете ретрограден Меркурий”  - и  го повтарят, повтарят, повтарят. И те толкова го утвърждават.
Щом го харесват и този път - “Заповядайте, той е за вас.”

Словото:

Според Гносиса: Върховното Слово е Извор на Тишина. Чистото Слово е Божие Вселяване.
Когато Бог се съедини с нашето Слово, Той ни дава Себе си.

Словото е преди всички науки. Една дума, едно Слово, може да предаде такава огромна енергия, такъв Прилив, че да промени живота, но ако Бог е влязъл в тази дума, в това Слово.

Божието Слово е Помощ от всяко разстояние.  

Значи, говорим за умрели, за отвъдния свят, за същества във Вселената и за Извън Вселената - Словото. 
Словото, когато Бог Влезе в него, прекрачва и Вселената, не само света.
Божието Слово е Помощ от всяко разстояние - затуй ти го повтарям.

Ограждайте тези, които обичате с Чисто Могъщо Слово.

Осъзнай Словото, като Велико Оръжие на Бога.
После ще стане въпрос за няколко формули.

Ако Словото се пречисти, това е Сина на Бога. - То става Син на Бога, слуга на Бога.

Доколкото си в Словото, дотолкова си устроен в живота. Доколкото си в степените на Словото, като Чистота, като Намерение, като Дълбоко Осмисляне и Разбиране, толкова си устроен.

Очаквах да кажете: дотолкова Бог е в теб.
И това е вярно, да.

Учителят казва “Който се е отделил от Чистото Слово, какви стремежи може да има?” - значи, има такива дето практикуват с едната ноздра, с другата ноздра и т.н., и Паневритмия, и там други подобни. Къде си? Какви практики?

Върховната Практика е Словото, която ще те заведе в Мълчанието, после ще те върне. Ще те заведе в Тишината, по-дълбоката степен. После ще те върне в Словото по правилния начин.

Извън Чистото Слово, означава извън Пътя. 
Словото е Метод за придобиване на Истинския живот. Вътре в Словото, Истината е Скрита Същество на Свободата.

Това, което дълго мислиш го образуваш. - Тези постоянни формули - няма значение, кое ще се сбъдне в тоз живот, кое в следващия.

Преди години един приятел в София, много предано момче беше така. После не ме послуша и замина у другия свят, ама туй е друга тема. - Много се молеше, искаше да стане монах - беше младок. И натрупа молитви. После пък нещо се влюби и не искаше. Каза “мале, какво сега, ще отида ли в Манастир?” - викам “прави обратни формули сега, като искаш да се върнеш в света” - приятно момче беше.

Словото, което обичаш е твоето сродство. Познаващите Словото живеят в Истината. 
Словото обаче е Свещена Отговорност.

Който владее Словото е приятел на себе си. Между другото трябва да ти кажа, че с много хора не говоря Дълбоки Истини - говоря полу-истини, няма как. Просто правя компромиси иначе ще стане...или мълча - имам право и да мълча.

Който владее Словото е приятел на себе си. Който не Го владее е враг на себе си.

Словото е Велико Изцеление, когато е Интензивно. Бог определя Интензивността на Словото и Динамиката.

Към някой човек искаш да правиш молитви - някой път искаш, Бог ти спира ръката - имал съм такива случаи. Щото не е необходимо да хабиш енергията, щото Бог вече знае какво ще стане. Там има нещо...Някой път ти дава огромна енергия, страхотна, нещо което...нечувана. Разбираш, че това не е твоята енергия. Но, Той е създал връзка с това същество, определена Любов и знаеш, че тази Душа заслужава. Там Работи Съкровеното,  тоест Е пак Бог - Бог на Себе Си помага, Той си е Той. Ако помислиш “аз съм помощта , аз съм помагащия…”

Интензивното Слово, това е Бог в Действие. Това е Скритият Бог в него. Това е Разрешителят на всичко.

В Чистото Слово няма раздвояване. - Каквото е вложено в Словото, това се предава. - Такава динамика имах при срещата с вълците. Особено с трите вълка, нали. Свръхконцентрация. 

Ще ти загатна, Боре - Свръхконцентрацията е Бог, в Мига. Когато си го правил хиляди и милиони пъти. 

Но какво исках да ти кажа - мощни вълци, Той ги изпраща. Той допусна в тях ревовете - означаваха: “ще те разкъсаме, няма про…” -Той влиза в мене, Той ми дава Метода - за секунди се обърнаха кръгом. Бяха като военни, в крачка вървяха, много едри, много мощни. Той ги изпрати, Той Си ги взе, аз направих поглъщаща концентрация - свръх - забравих света, забравих тялото си, забравих гората, забравих вълците, може и Бог да съм забравил, не си спомням, отдавна беше...и изчезнаха - Метод.

И никакъв миг, дори миг страх няма.
Той ти го отнема. Бог не ти го дава. Ако Бог ми го даде, ще имам страх, нали. Той ми го махна, ма тя самата концентрация…

Когато Бог се всели в Словото, Словото става Бог.
 
Чистото Слово показва, че Бог е с тебе. Словото е Слънцето, злото е снегът. 

Е, питам...А, тук ще ти обясня нещо: Учителят казва - някакви при тебе, заплашва те някой, тъмни сили, ще се бият някои - те работят на бавни вълни, дълги вълни - нечисто слово, мудна работа. 
Когато почнеш формули, ти влизаш в късите вълни, казва Учителя “Бързите вибрации”. Тот казва “Съвършената Вибрация е влизане в Бога”  - друго високо ниво. 
Когато влезеш в тез вибрации и онез почват да се сприятеляват, да таковат, да забравят какво...почти винаги съм имал такива случаи. Мога да кажа, даже май няма изключение, ама Бог го е правил - забравят да се сбият, забравят да се ск...и т.н - Изчезва, защото това са късите вълни.

Да. Ако разгледаме, все пак случка с трите вълка, и да ви помоля да я разтълкувате, като символика. Какво символизират? Какви три врага символизират тези три вълци на материално или духовно ниво?
Засега, на първо ниво, така виждане, мога да кажа обратното на Любовта, Мъдростта и Истината. Усилено его, сила на нисшата Природа. Сила, пак е сила, но не е Цялата Сила. И когато насочиш - първият вълк, там нямах право на свръхконцентрация - аз искам да правя нещата, каквото Бог прави. - Даже от едно известно време имам една Молитва: “Господи, научи ме да помагам на всички хора...да разрешавам въпросите на всички хора, според както е Твоята Воля.” - не да им угаждам - както и да е...Туй между другото. А, какъв ти беше въпроса?

Трите вълка, какво символизират?
Да, значи, нисшата сила...Обаче, когато тя се срещне с Висшата Сила, а пък Той Бог е Висшата Сила - Той е в нас, ние не сме, ние сме слаби, Боре. И Той ги отстранява обаче те учи. Ти придобиваш опит. 
Аз тука в света не можех да придобия опит, щото имам неща неказани в...не са споделени, те са само между мене, Учителя и Бог. Но те не мога да ги кажа, което е красивото. Не могат да се обяснят. Само посока.
Бог ги прави нещата и те закалява насаме, и ти разкрива...нещо като...И даже много пъти ми Е Казвал “Сине Мой”- казвам ти честно, сега просто се сещам, го споделям между другото - многобройни пъти. Някой път не съм го приемал, щото викам “Бе, не ми харесва, недостойно.., не съм достоен”. Но след време взех да свиквам. Накрая го приех, обаче Той да го казва, аз не мога...както и да е.

Учителя казва “В Божественият свят не се позволяват празни думи”. И казва “Ограждай се с мощна мисъл” - това важи и за близките си хора - ежедневно, трябва всеки ден.

Вътрешният Мир, казва Учителят, се гради на Правилната мисъл. 

Щом една мисъл често те вибрира, много важно нещо, Боре, тя иска да се всели в тебе - това е същество. 
И затова бъди буден - ако е лоша мисъл, почвай обратни формули - ще избледнее - късите вълни.

Словото е Връзката с Невидимия свят - Учителят казва “Отрицателните мисли в живота са като апаши.” - виж колко просто - апаши - крадци. Те винаги могат да изненадат захласнатия човек - малко, един изгубен миг, отдал си се на празно нас...нещо. Но, когато човек е буден, апашите са слаби.

И казва Учителя “Щом позволиш на отрицателната мисъл да се промъкне в ума ти, ти се смъкваш надолу.”

Словото е по-Дълбоко от всички науки. То ги е създало, То ги превъзхожда.

Словото е над всички сили - То е лекарството преди лекарството.

И Учителя казва “Мислите, с които си служим са невидими.” - Същества на степени.

Щом нещо съществува във вашия ум, то е живо.

И Учителя казва “Ако майка ви ви е забравила - като мисъл, да мисли за теб, Боре, в тоз смисъл - тя ще изчезне от ума ви”.

Ако един човек, примерно го обичаш, постоянно е в ума ти - всеки ден, и във формулите ти. Ако няма връзка, от време навреме се сещаш - полу-връзка. И ако си го забравил, леко надалече, така. Някъде може да се създаде връзка някога, но това са знаци.
Значи, може напълно да изчезне от ума ти. Ако я помниш, връзката е жива, няма значение тя в кой свят е - връзката е жива. Това е паметта, там се пазят нещата.

Когато Словото проникне в тебе, То ще ти разкрие най-важното. 

Иначе, ако не проникне ще ти разкрие второстепенни неща, като туй: екзотерика и езотерика, което е забавление. Даже не е трагедия.

Бог Твори Себе Си в човека чрез Постоянното Слово, чрез постоянните усилия и формули.

Постоянството води до Сливане. Няма по-могъщ Пазител от Словото - Словото-Бог.

Духовете на света са загубили свободата си, поради падение в словото.

Концентрираното Слово, Боре, нека ти кажа, защо много тренираме концентрация и в йога - хиляди и милиони в тоз живот, и в минали - Концентрацията те превръща в Дух - сгъстяване. Концентрираното слово е Дух   - Сгъстена преграда срещу всичко.
Даже може в някои случаи да умреш - воини на война - те поздравяват врага, Тайно стават силни - разбираш ли? Това е скритото... - Толтеките пак...няма значение.

Предлагам ти след време да продължим с Толтеките, щото там има нещо страшно, нещо…

Да приемеш едно лошо внушение, една лоша мисъл, вече си изгубил будност, защото вече си приел лош дух. Обаче пак се възстановява. Променя вибрацията, казва Кабала. Избираш една лоша мисъл, променяш състоянието, настроението и почваш. Може и да танцуваш. Внушенията това са духовете. Те влизат и излизат, така проверяват хората, какви мисли задържат, какво отхвърлят, как обичат Бога - те трябва да действат. Горко им ако не действат.

Този, който се владее има чистота и спокойствие. При чистотата и спокойствието внушението може да е силно, но влиянието, казва Учителя е слабо.

Словото е истинско действие. Ето защо много хора са завързани от своите стари мисли и внушения - вериги.

Например силната и чиста мисъл е силно същество в тебе. 

Не допускай никакво съмнение - това е...За да отпадне едно внушение, едно препятствие, едно същество, то трябва да се отмахне от мисълта ти. - там врага е влязъл. Трябва да го махнеш - той е влязъл в мисълта ти и в ума ти - ако го махнеш - тоест почваш да мислиш за светлата мисъл. Не да мислиш за врага си - за светлата мисъл, за Бог, даже само ако повтаряш само думата Бог. То почва да се топи. Говорихме, Бог е Слънцето, злото е снега. Ще издържи ли снега при слънце?... Или при напечено слънце?
Както и да е. Така,

Познаващият Словото никога не влиза в спор, Боре. Той няма такава способност. “В спора не се ражда истината” - това е дяволска поговорка.

Истината се ражда в Приемственост, Любов и по позволение на Бога в Чиста Взаимност. - Това е закона. Таз - оназ поговорка се повтаря още.

Познаващият Словото е Дух, а не човек. В Дълбоко Безмълвие разбираме нещата, защото Словото е Несътворено. 
Тези, които нямат много време за Бога, казва Учителя, ще имат много време за проблеми. - “Ама, нямам за формули” - “аз, ти се радвам, няма проблеми, но ще имаш време за проблеми” - И често идват такива.

Постоянството в Молитвите е събиране на Сила за Генералното Сражение с кармата. А тогава Невидимият Свят ще бъде на наша страна, Заедно с Бог.

Тези, които не са натрупали усърдни молитви и Слово и постепенно пречистване - малко, постепенно, малки усилия, злото и кармата ги завличат.

Например, самоубийството, Боре, това е отричане на кармата. Бог ти е дал Дара на Живота, за да изкупиш, ти се самоубиваш - отричаш Замисъла на Бога, нали и влизаш в деградиране, казва Учителя. А това е Дълбоко неразбиране. После ще дойде още по-тежка карма. Но има крехки души - срещнах и такива, прекалено крехки. Както и да е. Защото не може да им заповядаш: “Молитви, Усърден дух.”

Постоянната Молитва изостря Словото като Меч. - В Библията има такъв стих “То е по-остро от Меч”

Учителя казва “Ограждайте се мощно” - ще обясня: Когато аз ограждам едно същество, което обичам, аз ограждам себе си. - Това е правило, Божествен закон - Аз ограждам себе си - защото това същество, казва Учителя, Той ми го обясни скоро, не е нещо външно, Това е Специално Чувство в тебе. Това е Бог в тебе и Част от тебе. Това е Единство. Така аз съхранявам Бог в себе си, защото ние не можем да обичаме нещо, което е извън нас. - Ето го Божия...Страшен е Учителя...С прости неща да обясняваш. - Така, аз пазя Свещеното в себе си. - по този начин. А това, което обичаме е Бог, Който Дълбоко е Скрит вътре в нас и в това специално чувство, което е нашето. Когато аз имам специално чувство към някого, това специално чувство се ражда в мене от Бога.” Това означава, преведено: “Бог има специално чувство към този определен човек, а аз трябва да имам свещено отношение, да внимавам, защото То е Свещено Желание на Бога. Трябва да съм осъзнат.”

Вчера срещнах тука две жени, си говореха. И едната каза: “радвам се, че си жива”. Другата каза: “да, все пак съм жива” - щях да им кажа: “само осъзнатите са живи” - как да им кажа, Боре. С Любов щях да им го кажа - на устата, ама подминахме се в крачка.

“Когато аз обичам някого, аз се уча на Свещено отношение към Бога. - Това пак е постепенен процес, важен.  - Само там, където има свещени отношения се развива Бог. И така, аз изграждам Бог в себе си. Свещеното отношение е Велик Символ и Велик Метод.”

Творческата Сила на Бога е скрита в Словото. - Към края сме.
Бог е Нещо много по-дълбоко от твоето слово и от твоето мълчание.
Бог иска твоето Абсолютно Доверие. Дълбокото Доверие в Бога означава, че си приет. Абсолютното Доверие е Канала, по който Тече Бог, дори когато не ти помага веднага. - Той има нещо предвид по-дълбоко.

Тайната на Истинската Молитва:
Нека да ти кажа нещо за правилната Молитва. Много хора са ме питали. Щото много хора си я въобразяват, нали.

Истинската Молитва първо е Огнен Говор. Огъня в тебе, Пламъка в тебе, Бог в тебе. Върховен Метод. Ти не можеш да направиш правилна молитва. Това е Негово Дело. Силната и Правилна Молитва е Воля на Бога. В Правилната Молитва, Бог участва, влиза в тебе, Той се сгъстява - ти я правиш, не питаш. Може да я усетиш. Ако си осъзнат ще разбереш, че това е Той.

За пореден път ще намеся умствеността в Пътя на Духовното,
Да.
която трябва да бъде елиминирана, но
не, като компромис може, Боре.
...това, което ми се струва, че е най-близко и най-просто обяснено за Истинската Молитва. Донякъде ще споделя мое изживяване, частично, доколкото е позволено - и все едно да си бил дълго време жаден и да пиеш “чиста вода”, обаче така да пиеш, така да ти върви Молитвата, че да не се насищаш. Това е белег ли е, че си в Потока на Молитвата? - да не усещаш чувството за насищане, а същевременно все едно да изпитваш чувство все едно пиеш една Чиста Вода?
Мога да кажа, че е хубаво да си бил дълго време жаден, за да оцениш. Обаче после, въпросът е пий с мярка - насищането да има една мярка - Бог Е Мярката. Той е Мярката в човека. Човека не е мярка.

Имаше една...там някакъв гръцки философ, се опитваше общи приказки…“човека е мярка на нещата” -  Бог в човека е Мярката.

Вие така като карате, трябва да направим едно видео за разобличаване на всички тези стереотипни матрици и мисли.
то е забележки, Боре. Те нека си..,да.
Те са толкова много вече, че…

Когато правиш правилната Молитва, това е Волята и Желанието на Бога. Правилната Молитва се движи и предопределя от Бога. Правилната Молитва, това е Действащият и Преобразяващият Бог. - Тука въобще няма хора, няма ангели. - Сам Бог Прави Правилната Молитва, като вселява Духът Си в нея. 
Това означава, че в Правилната Молитва Бог ни дарява Самия Себе Си. - Гледай, какъв Дар! Бог ни Дарява Себе Си! Всъщност Той не иска да ни даде блага, Боре, най-Дълбокото - Себе Си и на Там ни Води.

Сега, докато го казахте това си представих един Поглед върху планетата Земя, така отдалече.
Орелски Поглед…
Всичките милиарди хора, души и как Бог, да кажем ги гледа. Ето Орелски Поглед - Гледа и колко от тях излъчват Светлина на Молитвата, и колко са черни точки? И тука, в началото на разговора, когато казахте, че...когато за Тот като говорихте…
да,
...се е увеличила Светлината на света.
Да.
Хиляди огньове, светещи хора в молитвен Дух, милиони. В другият свят също - молещи се - божества, богове, ангели - молещи се, степени. Молитвата няма народност. Бог разбира всички езици. На какъвто език да говориш, включително и на дивашки, ако ти си искрен - Душата. Там се излива Сърце. Това изливане - имало е случаи, преди Словото, диваци са се молили, с Поклон, със Сърдечно движение, това е преди думите, друг вид Молитва - по-дълбока, излиза от Безмълвието, обаче...разбираш. Бог знае всички езици. Няма молитвата...не може да е молитвата арабска или китайска, или пък Слънцето да е арабско. Няма делене. Или пък вярата е православна - трагедия.

То малко така с една хубава идея. Но ако си го представим, планетата как би завибрирала с тази светлина, молитвена. То нищо.., реално зло не може да оцелее в такава евентуална вибрация?
И да не си представиш, Боре, тя си вибрира. Те, тез същества те си работят, молят се.

Ама въпросът е, че…
Представи си, че ги виждаш, след време…
...дали са достатъчно?
Ами, Божия Мярка Е. Щото, който не иска, който няма волята, Бог не иска да му пресече…
Какво да си представя?
Те, действат тез същества в Молитва, ежедневно. И всеки по свой начин, на своето ниво, според Мярката на Бога, щото, такава е била любовта му към Бога.

Значи, Мярката на молитвата, мярката на медитацията - дето казва Учителя “Твоята истинска медитация е, ако имаш Истинска Любов” - Истинската Любов е Мярка за твоята медитация. Каквато ти е любовта, такава ти е медитацията, такава ти е и молитвата, такова ти е търпението, такова ти е вдъхновението.

Да, но вие казвате, че най-голямото наказание на човечеството е, че масово на хората е отнета способността да вникват дълбоко в нещата и ако го разширя в този контекст, в който сега говорим, тези черни точки, които са милиарди по планетата са повече от тези, които пламтят. И те ли именно подхранват болестите, войните, всички форми на страдания, които пък от свой род трябва да доведат до облагородяване?
Наказанието, Боре, е Божията Милост. По-добрите хора и молитвените хора са повече от злите, но казва Учителя “са скрити”. Има хора, които скрито се молят, няма показ. Даже не говорят за молитви. Има такива посветени, мъдреци - скрити същества, многобройни. Има суфи, които си представят недостатъците, крият добродетелите. Върви го разбери? За суфизма пак ще говорим.

Любовта е Силата на Правилната Молитва. А Любовта е Негова. В Тази Любов най-живо можем да усетим Божието Присъствие. Това е особено динамично присъствие - Динамична Вяра, изхождаща от душата, не от ума.

Няма по-Могъща Сила от Бог в Действие. Молитвата е Правилна - друг важен момент, когато съвпада с Бога. - И някой човек казва “Бог ми чува молитвата” - радвай се, че съвпада. Това означава, че Нещо от Дълбините на Бога идва в нас и решава молитвата ни да е Правилна.Там, където Бог работи, злото излиза.

Правилната Молитва е извън света. 

Правилната Молитва, това е Любовта на Бога към тебе - конкретно. В нея има Частица от Пра-Енергията на Бога. Тази Пра-Енергия прави Молитвата Безусловна.
Решаването на въпросите е Божие вселяване, казва Учителя - решаване на въпросите на живота.

Действащият Бог е Действащото Могъщество. И Учителят казва “Контрол в живота може да прави само Любовта. Който е възприел Любовта може да уреди живота си.” Пак е постепенно.

Бъдете доволни от най-малкото, което Бог ви дава. Това ще стане Съкровище.

Сигурността в света се заключава в това, да бъдем свързани с Бога.

Значи, тука няма имоти, няма милиарди. Има едни холивудски звезди - горките - 144 стаи, колко спални, бани - забравих, 3 хиляди обувки, дай да не...така.

Учителят казва “Когато Аз ви обичам, където и да сте в света, моята обич ще я чувствате - всичко ще ви върви по мед и масло.” - Пак ще...не означава, че няма да има трудности, но Той е там отзад.

Само да ти кажа, Боре, Учителя, има право да действа без разрешението на Бога - към учениците, които ги е избрал напълно. 
Значи, Ученици, посветени на Бога, Бог ги дава в ръцете на Учителя, Той им дава Учителя. И пълно Доверие на Учителя, да изчислява техните подробности в живота, нали. И Учителят действа свободно. Обаче Той действа отдавна с Бог в Себе Си. Това е другият момент.

Нещо за Тишината да кажем: 
Хем е Слово…

Когато познаеш Словото се явява Тишината, Покоя, Тихото Сияние.

Тишината е Несътворена и затова е Покой.

Ти си нероден. Дошъл си от Тишината, от Несътвореността и затова Тя те успокоява - Древно Сродство.

Тишината е Мистична, Древна, Лека, Бездънна - Тя е Пра-Състоянието. В тази Тишина няма въпроси. Тя Е Андрогин. Тя е Андрогинна, Цялостна. Тя е Пълнотата. Целостта е Отговорът. Тук няма въпроси. Целостта е Изначална, неизмерима. Целостта е всичко.

В Тишината, на Едно дълбоко ниво, Смисъла е Постигнат. Не питаш за Смисъла, не го търсиш. Преживяваш Целостта, Той Е Смисъла. 
Има и по-дълбока степен, смисъл - друга Идея към Абсолюта.

Тишината е Кръвта на най-Скрития. Тя Е Стихийната Вглъбеност на Древния. Тишината е Името на Древния. Безкраят живее в Тишината.

Десетият Старец, Старецът на Тишината казва
“Тишината няма начало нито край, само Лекота и Безпределност. Тук е Мястото на Дълбинното Небитие.”

Говоренето се изчерпва, Тишината е Неизчерпаема.
Десетият Старец - Ал Мавахари “Тук всяко същество е достигнало своята Цялост - Древния свят, своят собствен Покой.” 

Свободата е Неизразим Живот в Безкрая. Това е Живот, който надминава всички думи. Тука думите “спасение, възкресение” са бедни.

Тишината е Древна, свята. Тишината е благоуханието на Скритата Истина. Който е стигнал до Тишината е бил призован...от Древния.

Тук Тишината дава на съществата нещо отвъд Словото. Тишината в нас е Древният свят.

И деветнайстия Старец казва: 
В една от степените на Тишината е Скрито Съвършенството. - Най-високата степен на Единство.
Това е степен над Божественият свят и боговете.

И Учителят казва “Чрез Тайна Тишина, Съвършеният - Абсолюта, учи избраните - излива Мъдростта Си в тях.” Става въпрос за 13-та Степен на Тишината, за която света няма хабер, заедно с посветените. -Тринайста степен на Тишината, най-Дълбоката - Тя е по-висока от Несътвореността, по-дълбока от Изчезването. Но това са дълбинни неща. Спираме до тука.

Само Целостта има Център и това е Тишината. Целостта се случва само в Дълбокото, само в Тишината.
Бог Е Цялостен, Той ни дарява Целостта Си в Тишината. Тази Тишина е Древният Мистичен Език на Върховната Истина.

Искам да ви помоля на края да внесете светлина върху следното изречение на Учителя, т.к. споменахте и преди малко.
Той казва “Винаги първо е страданието.., винаги първо са страданията и след това Благословението.”
В страданието има Скрито Съкровище и Учителят го нарича “привилегия” - Казва “То произвежда разум”

...може и вътрешно да Благодариш…
Благодаря... е малко в сравнение с това, което изнесохте като Слово. Благодаря…
Аз Благодаря, че си Портал...

 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12