Търси

Елеазар Хараш: Учителите постоянно се обновяват. Те са в Извора (ВИДЕО)

16.11.2020 г.
3480
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Здравейте, Елеазар Хараш! 
Темата ни днес е: Велики Учители,  1-ва част. 
В началото искам да ви запитам: Доколко великите Учители носят със себе си и чрез Словото си нещо ново на Душите? Или по-скоро помагат да се премахне “Забравата” за всичко, което е заключено вътре в Душите?

Когато си в Бога всичко е Ново. Учителите постоянно се обновяват. Те са в Извора, нали. И те носят самото Присъствие в тях, и Бог в тях...Прави всичко да изглежда ново, да изглежда.., както в Дзен. Те са Наблюдатели на Мига и хващат мига. А по-дълбоките вече, Учителите - Мелхиседек казва: “Божият Глас е по-бърз от мига - превъзхожда мига” - и те могат да видят дълбинни неща, които иначе се изплъзват.

Ще говорим за велики Учители. Първо обаче ще ти прочета някои хубави неща, така важни за Дълбочината на Грехопадението. То не е дълго. Да видиш, какво е спечелил Адам и какво е изгубил? Така, и после ще почнем с Мелхиседек и другите Учители.

Падението на Адам е дело на Изключителната и Велика Любов на Бога. Бог допуснал Грехопадението, защото ще го превърне в Добродетел. Човекът греши, за да израсне, а не за да се провали. Чрез Грехопадението Бог е поискал човека да го търси, за да израсне Самия Бог в него. Способността допусната от Бога човека да греши прави човека уникален. Ангелите не могат да грешат, но нямат Развитие. Човекът греши, обаче може да се домогне до големи Дълбини, които там отсъстват. Ангелите, Архангелите не грешат, но човека е създаден с особен Замисъл, с по-дълбок Замисъл.Адам, когато е бил в Царството Божие е познавал Бога като Любов и Милост, но не Го е познавал като Строгост и Суровост - Другата Скрита страна. Но Бог го е изпратил на Земята, да види Адам и други божествени качества, за да стане Цялостен. - Ангелът не може да стане цялостен…- а не като ангелите, да стане цялостен. 

С Милостта Бог е създал Духът, а със строгостта е създал глината. Без строгостта нямаше да има глина - (суфи, иначе) - нямаше да има глина, нямаше да има тяло. Адам щеше да си остане на ниво ангел, а не човек, което е много по-дълбоко, и никога нямаше да може да върви към Тайната Дълбина на Бога - както ангела не може да върви. Той няма избор, нали. Адам има две природи, за разлика от ангелите. Той има Дух и тяло. 

И така - Грехопадението е Божия Тайна, от която Адам ще извлече Съкровището, което е Бог. Съкровището, което ангелите не познават. Затова и преди време казах, че изпитвам съжаление към ангелите, пак го изпитвам. Бог е Съкровището, което човекът може да придобие, ангелите не могат.

Бог е Поискал да Създаде с човека такава Взаимност и Близост, която ангелите могат само да мечтаят. - Лична интимност, Дълбина.

Да..?

Но, пропорционалността на възможността човек да направи такъв Възход на база поуките си и осъзнаването..., и преодоляването на греховете, за сметка на това той да затъне още повече, каква е...тази пропорционалност?
Значи, Дълбокото затъване след време ще се превърне в Дълбоко Извисяване. Значи, онези от Древното зло след време ще бъдат поставени в такива условия, ще надраснат Боговете. Няма да имат Избор, но те са на задане план сега. Но, примерно, ангела може да даде на човека светлина, светли мисли, но това е относително. 

Толтеките казват: Една от Тайните на Живота е - А.., скрита в човека, когато…-Тази Тайна е, че човек трябва да даде най-съкровеното на другия. - Ангелите не могат да предадат Съкровеност. И от тука се извисяват Душите взаимно и се връщат - после ще стане въпрос после за Целостта, ще видиш нали.

Ангелите не могат да изпитат гняв и отделеност. Те са лишени от това, докато човека е близо до Бога и далече. На Земята Същността на Любовта, примерно, е Сърдечната болка. Не могат ангелите нищо да разберат от това. То не им е дадено.

Бог можеше да даде въздържание на Адам от Грехопадението, но Бог имаше по-дълбок План и Замисъл. Адам е бил поставен в Рая и той е избрал “забранения плод”, защото Дълбоко в себе си е знаел, че само Раздялата с Бога ще го научи Истински да обикне Бога. Раздялата е Условието, от което са лишени ангелите, защото Болката от Раздялата е щяла да бъде много Голяма - Адам е знаел. Това ангелите не могат да го разберат, защото не могат да го изпитат.
Нещата се разбират чрез Дълбоки преживявания.

За Адам “Дървото за познанието на доброто и злото” е било голямо изпитание. Той го приема. Той приема това изпитание, като знаел, че то ще е много тежко - както казват пустинниците: “Тежка ни е съдбата в Пустинята, но сме свободни” - нещо, което...както  и да е.

Ангелите не правят грешки, но с това не се Развиват, не се Задълбочават. Ако не си сгрешил, как може да видиш Бога, като Опрощаващ.

Грехопадението е благословено събитие, защото То ще ни Завърне в Бога, но на друго ниво - Висша Осъзнатост.

Защо Сатана е прокълнат от Бога? Това е голямо Проклятие - Голяма Красота, Боре - той е Прокълнат с Любов - забележи! Значи, ако свещеник те благослови - спукана ти е работата, казвам го де… - Ако Бог те прокълне - каквото направи Бог - или те благослови - всичко Е Дълбок Замисъл, защото Той изпреварва всички същества. - Значи, Прокълнат с Любов, а не от гняв, както е Древното зло. Там Бог е с гняв - други причини има, много дълбоки.

Падението носи наказанието. Бог, забележи, наказва собствената зла воля на човека - злата воля е в самия човек, а дявола се е включил по-късно, за да я разобличи.

Всяко наказание е Възпитание, а злото съществува понеже Бог Е Всемогъщ. 

Грехът ще научи човек сега, как да го избягва в бъдеще. - Друга привилегия, нали.

Злото и Грехопадението е произлязло от Свободата. Щото ако няма свобода не можеш да правиш зло. Ако живееш само в добро, казва Учителят, не може да правиш нищо - ограничение. Ако живееш само в зло, пак е - няма Развитие.
Свободата Го допуска, обаче Тя ще го осмисли.

Ангелите правят добро, но то не е по Свобода, означава, че не е по Любов. Това е Дълг. Ако един човек, Боре, те обича по дълг и...пак е Любов, има нещо хубаво при не...Когато те обича от Свободата си, от Душата си, от Древността, от Миналото, от Оназ Любов, която Извира от Свободата...това е Истинската Любов. Това е по-Дълбоко.
Значи, Любовта е по-дълбока от Дълга. И това е Великото.

Ангелската доброта е относителна, но ако един човек ти направи добро от Съкровената си Любов, това е нещо Дълбоко. А пък ако Бог Излее Милостта си в тебе, това е вече Величествено Добро - Висша Мярка. Това е все Действащият Бог, но на степени. Любовта произлизаща от Свободата, от Осъзнатостта, това е Мярката за Истинска и Велика Любов.

Много светци и дори мъдреци са стигали до извода, че злото е във Вечната материя, но грешат. Защото го има и в астралния свят, и в менталния свят, и в скрития свят, което означава, че те нямат Мярката. Злото го няма Тотално само в Божествения свят, нали, във Върховното Нищо - няма как.

Някои неща за Андрогина ще кажем важни:
Адам и Ева са се отклонили от Първоначалното Съвършенство и така Адам е загубил Целостта си - Андрогина. И сега все търси Своята ева - Изначалното Сродство. Обаче, само две Истински Части могат да образуват Целостта - Изначалното Сродство. Ще го обясня:

Истинската Любов е Събиране на две Сродства в една Изначална Тоталност. Те трябва да се срещнат като Сродни Подтици, за да се Пра-Съединят и тяхната Взаимност или Взаимно Съкровена Любов ги сближава в Окончателно завръщане в Бога, в Целостта.
Тези две души са предсъществували в Изначалния Съвършен свят и така подобното Търси Изначалното Подобно. Но те могат да се срещнат само в Любовта, само като Взаимно Сливане на Души.

Между другото, само...има посветени, които могат да влязат в грях и превръщат греха в такава Светлина...По тоз въпрос не ми се говори много, щото...Те са от “Дървото на Живота”. Те са пречистили нивата и дали има пет жени, десет жени, както Мохамед има много и Яджнавалкия, той осветява всичко, защото за чистия всичко е чисто. Нечистият без да прави грях е грешен - няма нужда да прави. Може да се въздържа - пак е грешен; може да допуска - пак е грешен - щото той е в тъмнината. Но туй е малко специална тема.
Така, тука за туй Сродство ще се върна.
Тука Душите са красиви, защото срещат самите себе си в своята Изначалност - Бог подава Ръка - когато са били потопени една в друга и те си Спомнят това.
Истинското Неудържимо Привличане може да се случи само в Съкровеното Израстване. И тогава се явява Истинският Смисъл като Любовна Цялост - това е все Суфи иначе.

Някой мои тълкувания:
Между тези Души има фина страст - нищо общо с ума - овладяна страст, брахмачария. - Тоз човек е тренирал брахмачария. Има една малка като Искрица  Страст, всичко другото е Съкровена Любов и Божествена Любов. - Това е нещо като клечка, запалка - Която не е изтъкана от ума, а от Материя Прима, казва Парацелз - от Древната Сърдечна Пра-материя. Нищо общо с емоции, с...Това е Скритият Ефир.

И така, Истинската Любов съществува само в тази Изначална Тоталност, която няма нищо общо със сексуалната Любов, която е...сиромашия - наречена е “скитащи души” или “призрачно въображение”.

За тази Изначална Любов е казано “Любовта познава само Себе Си - Любовта” - тоест, Изначалната част, породена от таз материя, Първична материя - това е Тайната на Етера.
Между другото, се сещам, а… “Възкресението” на окултен език означава: да се отървеш от огъня, въздуха, водата и земята и да се върнеш в Етера. Това е Възкресението.

В Тази Истинска Любов царува изначално високо любовно чувство - Дълбинно чувство - никакви емоции...дълбинно чувство. Тук нещо от Древността слиза и се слива в своята Изначална Цялост и това е Бог. Защото Любовта е Негова и тук се изявява Великото Умиротворяване. Това, което ти говоря, няма нищо общо с мечти и фантазии, нали. Това е Самата Велика Реалност. Тука Изначалната Природа среща Самата Себе Си в Любовта и се Самопоражда в Своето Древно Привличане. Това е Любов отвъд света, отвъд образите, това  Е Любов дошла от Излияние от Небесните Сфери , от етера. Тука засиява Древното Състояние - Андрогина, Великата Пълнота, за която е казано“Богове сте”.

Тука човешката форма се разтваря в Любовта, в Изначалната Фина Пра-материя, сякаш нещо е дошло от Скрития Древен свят. Това Бог го прави, ако има заслуги, нали - от Небесния свят. Това е среща на светлинните тела. Значи, тялото си има светлинни органи и светлинни тела и...физическото тяло то може да усети някакво блаженство, но то е много странично нещо. Тука говорим за дълбоки неща. - Тука външността става среща на вътрешността и вътрешността засиява. Това е Древната Небесна наука за Любовта - Висша Тантра, щото има и нисша тантра. Всичко това е Част от Древната Любов на Бога, защото само Той може да Излива Небеса от една Душа в друга, нали. Тука едната Любов чете сакралния текст - сакралната Любов, в другата душа. Тази Истинска Любов е свидетелство На Божието Единство и това е Андрогина. Тази Любов е свързана с Мистерията на Бога и с Неговото...тя е Негово Откровение. Тази Любов е Изначално Завръщане в себе си, в Същността си, в Андрогина. Познават тази Любов само тези, които са се изгубили в Бога, които са изчезнали - казват Суфите. Само тази Истинска Любов може да бъде Дълбока Опора, защото Тя е в Промисъла на Бога - и като опора. 

Тази Истинска Любов към Бога е квинтесенцията на всичко. Само Тя може да разкрива Истината за нещата, защото Тя е Цялостна.  - Другите нещо говорят - Тя е Цялостна, само Целостта може да разкрива. Тази Любов е изтъкана от свещени лъчи скрити от погледа на света.

...Това беше между другото. Някой от Англия искаха да кажа нещо по тоз въпрос...

Мелхиседек:
Само Непостижимият трябва да се обожава.
Родих се Неизречимо и заживях Несподелимо.
Той е роден - за Мелхиседек - от Безвремието, преди живота, няма минало. Той има само Древност. Минало означава бедна работа - история ...- преди живота. Той има Древност. За да се роди Той нямал нужда от Дева Мария - много високо ниво.

Древният го е родил пряко от Себе Си - Бог е Цялостен. Целостта може да ражда Цялост. Бог е двата Принципа - мъжко и женско. Няма нужда от мъж и жена, за да ражда. Той ражда директно. Адам е нямал баща и майка - директно образуван - ...без необходимост да се ражда от Дева. И затова Библията казва: “Той няма родословие”. Като си в Бога за какво ти е родословие въобще? - Той е Логос, означава Изначално Слово -  Той като е бил в Боговете е дал Обет на Бога да служи вечно за Спасението на Душите. Моисей дава друг подобен Обет - затова са избрани.

Бог е Изрекъл Логос - Древното Си Слово в Мелхиседек и го е запечатал с Истина.

Мелхиседек е Древен Водач на Атлантите, не спада към човешка раса, нито към духовна. Това е Божествена Раса. Наричан е Първороден - означава “Заместител” на Бога. Втори Бог даже са го наричали. Бог се е въплътил в него като го е направил Бог. Самият Бог Си го е направил Бог. - Ако помниш какво казахме за Тот: “Създай Мене в себе си и ще създадеш себе си” - След време Тот казва: “Само Бог може да познае Бог.” - Ако си станал Бог може да познаеш Бога. И той го постига. Той си е Бог, нали, но казва: Ако искаш да познаеш Бога, стани Бог”.

Аз още в началото на тази тема за учителите искам да ви попитам през всичките времена, от Древността до днес, тези Учители са носители на Бога или самите те са Божества?
Те са като Божества и като Богове, различните Учители - Носители на Бога. Нямат нужда от...даже от обновяване, защото те...Той живее в тях. Те самите..., те са в постоянен Извор - Те са Източник, и с Него и без Него, нали. А има и Независими Старци, които са...те се водят “Независими”, но ако Бог им Каже...щото някои от тях могат да създадат цели Цивилизации - и ако Каже Там, Те тръгват. Пак се водят Независими. Те са поискали Независимост в Древността, да изградят толкова Дълбока Божественост и Тайна Чистота, че така, по някакъв начин да изумят Бога. И Той им е Позволил таз Независимост, щото е...Знае Намеренията им. Разбира…

Тоест, Бога или Абсолюта?
Те вървят по Пътя към Бога, а вече Абсолюта, кой по какъв начин го вика към Себе Си, го Призовава - това е друга тема. Но дори и Пра-Старците не познават Абсолюта на най-...Учителят казва: “Той ще остане Абсолютно Непознаваем, за да има Вечно Развитие”, Боре.

А, самите Учители-Богове…
Да,

Когато се явяват, за да спасяват Душите тук, на практика, това е форма на материализация на Самия Бог или Самият Бог леко стои отдръпнат, за да не се опетни нивото, на което е Земята?
Значи, те са създали Бог в себе си, но за някои, когато трябва Дълбока помощ да се даде на някой, Участва Бог - вкарва някакъв Особен Миг, щото Мига прави...както казва румънеца-мъдреца:

“Мигът е Абсолюта на времето” - и в тези Мигове Той свързва Душите на Дълбоки нива.
Но иначе, казва Десетият Старец, обяснението за Бога е изтъкано от Безмълвие. И как работи Той, това е толкова Тънко, че ако го Разкрие на Учителя, ако се Слее с Него, ще го разбере. Ако Иска да Остане Скрит, Учителят може да разбере, че Бог Действа нали, чрез него, но Самият Учител може да действа като Бог, щото му е дадено Високо Право, понеже спечелил Доверието от милиони години.

Можем да кажем, че самите Учители са една Милостива Жертва на Самия Бог..?
Да. Да, Самият Бог се е пожертвал.
Те са надраснали, Боре, Дълбокото пречистване.
Значи, предният път, ако си спомняш, говорихме за 4-ри степени. Първата ти казах, че и втората - трагедия - екзотеричното и езотеричното. Слушаш, правиш нещо, мислиш, че се развиваш - въображаемо развитие…
Третата степен, тук практиките увисват - дишане, Паневритмия - забрави го всичко, щото това е за бавния път, еволюцията. - Познаването на Истината - 3-тата Степен - Съкровения Смисъл. Тази степен, ако познаваш Истината, вече си в Очистването, не практиките. В Тази Степен имаш право Частично да се вглъбяваш в Бога - Позволено ти е.
В 4-та Степен, вече имаш Тотално Право, нали Тя е...Самия...както и…

Значи, Бог е Тайнствения Образо(у)вател на всичко - за Мелхиседек - Бог Го е  родил без зачатие, без родители. Бог не зависи от тези ограничения, Бог не зависи от тези неща. Бог Го е родил от Себе Си, от Целостта Си. Самият Бог Го образувал за Своите Цели. Енох казва - като видял Мелхиседек, като дете, на 3(три) години, казва: “Това е Печата на Древността”- той вижда веднага за какво става въпрос. На 7(седем) години живее в орлово гнездо - Мелхиседек. Иска да обхваща като Орела - Орела е Пра-Същество - иска да обхваща всичко, подобно на Бога, за да знае как да помага. Иска виждане в Смисъл на Милосърдието и Любовта. Защото Той търси в себе си Древният Си Поглед - затова избира Сродното. Орелът е Древен Поглед.

Той е бил Главен Жрец в Храма на Салидон, столицата на Атлантида - в Храма на Слънцето в Атлантида. Много са били тогава. И Заратустра е бил там и Тот - много са били Атлантите - и Учителя Мелхория.
Той е един от малцината, които знаят истинската  Древна история на човечеството. Която така е отвъд историята и така се разминава с тези...включително и тези, които не одобряват човешката история - и те също не я знаят. В Тот, в тези след време ще говорим.., като ще говорим за Абсолюта и Древността, нали.

Той спада към Високо Избраните - не просто избран Суфи, щото е изчезнал - Висока Степен Избраност. Това е Тесният Кръг на Божието Избранничество. Дарен е от Великата Древна Пълнота. 

Мога много да ти говоря за живота Му, ама за да има време и за други Учители. 

Мъдростта Му:

Никога не нарушавай Безкраят в себе си. - Гледай каква заповед - тука забравяш 10-те Божи заповеди, нали?

Безкраят в тебе ще преодолее световете - всички светове са ограничения, нали.

За Древният Бог казва: Ако можеше да Го изговориш, щеше да Го изгубиш

Когато се обръщал към Древния, казвал: Води ме всякога към Твоята Незнайност.

Има едно предание, преди го бяхме споделили, ако помниш, в Агарта, като излиза от стаичката си - къщичката малка и тръгва към Храма - начина по който върви и като излъчване - птиците замръзвали в небето и животните замръзвали - това, такова поглъщащо - това е на Поход за Бога, То е Центъра, отива при Центъра и всички трябва да видят какво е Подход.
И сега се сещам каква красива мисъл казва Сай Баба за истинския лекар: Значи, “истинският лекар има такъв Подход и такова Излъчване, че вече се е случило половината Изцеление.” И следващата половина е лесна, щото той е събудил отсреща в човека Възприемането за оздравяването и силите на Природата..,но да не се отклоняваме.

Той Живее - Мелхиседек казва за Бога - Той живее в мястото, в което Словото умира. - Никакво Слово  не може да Го изрече и най-дълбокото Слово, и Древните Езици.

Който търси Скритият ще Го срещне явно и ще чуе Тишината Му.

Не искай да го познаваш, искай само да Му служиш.

Самият Древен не знае Пътя към Себе Си - никой не е казвал такова нещо - Самият Древен не знае Пътя към Себе Си, защото Неговата Безпределност постоянно се увеличава.

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12