Търси

Елеазар Хараш - Разговор за скритите качества на животните и тяхната мисия в Света (ВИДЕО)

23.09.2016 г.
7474
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Г-н Хараш, как така на Земята има толкова голямо разнообразие от животни? Толкова различни са те, а всеки вид е перфектно обособен за нуждите на цялото. Сякаш никой не може да бъде изключение или случайност. Животните днес само резултат на еволюцията ли са или са привнесени така както човекът - от другаде?
Голямото разнообразие на животните произлиза от единството на Бога. Всичко това са негови скрити способности, качества. Бог се грижи и за лошите, и за добрите животни. Това е неговият план и в бъдеще тези качества ще служат пак на Бога, но те и сега служат на Бога. Затова Бог се грижи и за змията, и за вълка, и за агнето. Тези качества са вид преданост, вид способности. Примерно котето или кучето ги наричаме “игра”, но то развива тайни способности, които в бъдеще ще влязат в плана на Бялото братство. Това многообразие е много красиво и няма нито едно излишно животно. Всичко е в този план.

Можем ли да разсъждаваме по темата, че устройството на самите органи на животните, както и на човека, е основната предпоставка за това дали и до каква степен в тях може да се проникне Духа на Бога?
Духът на Бога е изначално проникнал. Човешкият дух също има тази способност когато се пречисти да прониква във всичко, но тук искам да кажа, че животните не са създадени от Бога. Те са създадени от боговете. Някои са успешен опит на боговете. Пример: делфините и китовете са успешен опит, русалки и кентаври - неуспешен. Обаче боговете също се учат. Те имат творческа способност, дадена от Бога. Отзад пак е Бог, но не е целият Бог. Боговете не могат да създадат човешката душа, висшата душа, но Бог създава висшата душа. Те творят вторично и се учат, също умъдряват, също се чудят. Например, те са искали с русалките нещо хубаво да направят, но се оказва, че русалката има проблеми: на сушата врагове, във водата врагове…
За да не изпаднем в неразбиране на самата лексика, нека да дефинираме какво визирате под “богове” и “Бог” - йерархично
.
Бог е създал боговете. Той не може да бъде създаден от нищо, Той е Създателят. Те имат част от неговата творческа способност и могат да създават много неща, да правят опити, но това, което Той създава - те не могат да пипнат там. Те си остават ограничени, но същевременно творчески.

В процеса на творчество те имат възможността да правят грешки и цената на тези грешки каква е?
Цената е поучение - те умъдряват постепенно и след време ще направят най-точните същества в най-точното време, които ще могат най-точно да служат на Бога. А сега е смесено, но всичко е пак на мястото си, понеже обхватът е на скрития Бог - Той обхваща всичко.

снимка на вълк

Още един въвеждащ въпрос: какво трябва да ни е схващането за животните като присъствие тук на Земята? Носят ли те душа? Имат ли способността да развиват памет, още повече и мислене, или разсъдъчната дейност е привилегия само на човека?
Някои животни висша душа нямат. Част от душа имат някои животни, която е много близка до висшата, но е много скрита при тях. Например делфините си говорят по два различни начина. Единият е бърз начин на говорене, което означава, че се говорят важни неща. Когато си говорят свръх бързо, тогава си предават тайни и никой не може да разбере. Те имат в себе си и част от душата, но тя остава леко скрита встрани.

Всички тези удавници в морето, които водата ги изхвърля и хората казват: “Водата ги изхвърли” - не е водата, а делфините. Делфините изхвърлят умрелите, защото обичат човешката форма, обичат човешката душа и искат хората да си ги почетат и погребат. Даже ги пазят от акули. Те имат отношение към душата в човека. Те нямат информация за човека и знание, те имат усет. Усетът е подобен на интуицията, не на предчувствието. Предчувствието може да подвежда, интуицията - не.

Мозъкът на делфините много прилича на мозъка на човека, малко по-голям и развит е чисто физиологично. Според някои хора делфините са на по-високо еволюционно ниво от човека, Вие как мислите?
И между много хора има такава разлика, и между хора и животни. В някои способности са по-развити, в други не са. От там идва уважението на един към друг. Тази способност може нещо да ти помогне в развитието. Примерно котката - способност на концентрация. Една позната каза: “Каних се да се самоубия. Така ме погледна котката - забравих всичко!” Ето го помагачът. Концентрация значи сгъстяване на духа, поглед - изтрива й мисълта. Какъв подход в точния момент!..

снимка на котки

Вливат ли мисли животните към хората?
Взаимно е. Учителят казва защо могат да си предават мисли - защото животните са създадени чрез слово. И затова чрез слово им се въздейства.
“Животинското царство е азбука и който разбере животните, ще разбере и човешкия живот.”
“Кога човекът е пеперуда? Когато дава място на Духа в себе си.”
“Всяко животно си има своя специалност, дарба. А човекът казва: това е инстинкт.”


На окултен език “инстинкт” означава “древен разум”. Животните пътуват от инстинкт към този древен разум. Както пчелата - това, което върши тя, ние казваме: “инстинкт”, това е древен разум. Мъдрецът и светецът не могат да направят мед, могат само да го ядат. Интуицията, за която по-рано стана въпрос - тя е връзката с този древен разум.

коне - снимка

Точно интуицията. Не е предчувствието. Интуицията се равнява на дълбокия усет при делфините. Те не се нуждаят от информация,  обаче имат тайно дълбоко разбиране. Интуицията отговаря равнозначно на дълбокото чувство в човека. Учителят казва: “Дълбокото чувство в човека винаги е вярно”. Говорим за много дълбокото, особено на пречистения човек. Но даже и на другия човек, някъде в дълбочината го има. А интуиция означава “ин тао” - “вътрешният бог”. Интуицията винаги те води по точния път, предчувствието - не.

“Животните са велика идея на Бога и на боговете. Всички народи, животни и растения изпълняват божия план. Бог се грижи едновременно и за змията, и за гълъба, за вълка и за овцата. Животните - аз ги наричам нашите малки братя”, казва Учителя. От много гледни точки това са наши малки братя, затова посегателството е малко по-лошо от невежество. “Животно” произлиза от “живот” - ти посягаш на самия живот.


ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО:

 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 1
 • Lee Pin Jang
  26.03.2020 г. 19:42
  :), да вярно е, и аз съм на същото мнение за животните

Коментари:

Спонсори на Портал 12