Елеазар Хараш: Пирамидата е Вътрешен Път към Истината (ЛЕКЦИЯ)

20.08.2019 г.
11003
Добавена от: Портал12
6 август 2019 г.
 
 
ГЛАСЪТ НА ЕГИПЕТ
(Лекция 1)
 
ПИРАМИДИТЕ
(Първа идея за размишление)
 
МЪДРОСТТА НА ЕГИПЕТ
(Лекция 2)
 
ЛЮБОВТА
(Втора идея за размишление)
 
ТОТ
(Лекция 3)
 
АФОРИЗМИ ЗА ФЕНИКСА
(Трета идея за размишление)
 
 
 
Да си направим ограждащата формула.
 
Днес ще говорим за Египет...
 
 
ГЛАСЪТ НА ЕГИПЕТ
(Лекция 1)
 
Посланието на Египет е: Безсмъртие – те го виждат и в смъртта. Посланието на Атлантида е: Древност.

Древен Египет казва: Да изричаш име значи да го възкресяваш. Този Древен Египет е по-жив от съвременния свят. Египет е чудо, пълно с Живот: и смъртта там е пълна с Живот. Египет е Тайна; Атлантида е Мистерия. В Египет смъртта говори силно за Живота и за Вечността – а не за умиране. В Египет смъртта е пленителна, защото тя дарява Свободата; но трябва да умееш да умреш, защото Чистият Бог в нас никога не умира. Това, което в Египет е било бляскаво, това е смъртта – това е преходът в Живота, в Духа, в Духовното Царство.

Смъртта е порталът към Живота. (И преди съм ви казвал, според Яджнавалкия, древния Учител в Индия: Ние сме безсмъртни и нищо не можем да направим по въпроса – просто нямаме избор. Така е и така ще бъде. Нищо не можем да направим…)

Животът има смисъл, когато е насочен към Несътвореното, към Безкрая. Истинската Цел никога не е била в този свят – тя е в Дълбините, в Скритостта.
 
(Между другото, в неделя имах една среща с догоните: осем догони – прекрасна среща, час и нещо, както и да е... Но там им казах една тънка Мъдрост от един Мъдрец: Няма да намериш по-дълбока Безкрайност и Безсмъртие така, както на гробищата, там е... и т.н., говорихме си много хубави неща... Наистина много сърдечни хора, но това е друга тема...)
 
Благословен е този, който посвещава целия си живот на Мъдростта. Само истинският Мъдрец може да повдигне воала на Тайното Знание.
 
Пирамидите надживяват света, защото са преди него.
Казвал съм ви и за водата: водата носи живот, защото е живяла в Бога, иначе нямаше да има живот. Тя е била Прасветлина, после става енергия и чак после – вещество, и затова носи живот. Така е и с пирамидите: преди нещата.
Значи: надживяват света, защото са преди него.
Идеята за Един Връх и за Един Бог винаги е била преди света. Кой стои на Върха и кой може да се качи на Върха? Има някои, които се качват на някаква планина и мислят, че са решили… нищо! Това, което може да покориш, означава, че си пропаднал. Ако стигнеш до нещо Неизразимо – това е вече съвсем друго.
Искам да кажа: Върхът на пирамидата, това е Чистото Съзнание: Чисто Съзнание, без примеси – така, както е Буда, Христос и т.н.
Живее само този, който е в Единство с този Връх, с този Бог.
 
Мъдрият носи Бога в сърцето си до гроб и после продължава...
Ако смъртта ти отнема целта, тогава за какво ти е такава цел?
Мъдрият има в себе си Дълбоки архиви.
Бог знае кой обича Истината и кой размишлява за Нея. При Мъдреца Истината винаги идва Пречистена. Самият Древен Египет решава какво да ти разкрие и какво да не ти даде.
 
Има място в пирамидата, което убива времето (и самият Безкрай също убива знанието) – убива времето и човекът влиза в преход, във връзка с Боговете. В пирамидите хората са се превръщали в Богове и са се завръщали в Безкрая – но за обикновените хора и за туристите това е нещо друго, това е гробница... и т.н.
Древните казват, че да умреш с пирамида в ръката, е велико посяване – едно от най-великите благословения, което може да се случи на човека.
Сфинксът (също в Древен Египет) – това е Древно Величие от Зората на Живота. Това пък е нещо преди пирамидите…
Когато египтяните заставали до пирамидите, те вкусвали в Дълбините си Тайната на Живота. Това е Дълбоко, Дълбинно Преклонение. Те не го разглеждали като чудо, а като Мистерия на Древния Бог.
 
В Египет, Древния Египет, времето е спряло: тук египтяните слизат с Вечността си, живеят с нея и се връщат. Тук Животът е бил от Вечност във Вечност.
Това казват пирамидите: Вие не сте от този свят.
Древните казват: Вечността се намира в Любовта – но в падналия свят, Любовта се пресъздава чрез страданията.
Истинската Любов сияе повече от Слънцето, с нея са облечени Боговете.
В човека на Истинската Любов е скрита Мъдрост, по-древна от началото на времето. Казвал съм и какво казва Учителя – Мойсей говори за света, за сътворението на света, а Учителя казва: „Аз бях там“ – това е съвсем друг подход и друго нещо...
 
Египет е царство на Духа. Тук гробът е нещо, пълно с Живот, но ние не го виждаме. Ние не виждаме... Много хора се движат и мислят, че живеят и че движението е живот, а един будистки монах – те мислят, че той все едно не съществува. Но кой съществува – това е друг въпрос...
 
В Египет казвали: Когато Безмълвието говори, това вече е Слово.
Нещо подобно казах и на догоните, че... Питаха ме как вървя аз към Тишината и към Бога; както и да е... Но искам да кажа: един Мъдрец казва, че когато навлезеш Дълбоко в Бога, в Тишината на Бога, Той ще ти отговори с една още по-дълбока Тишина – и там е отговорът.
Когато Безмълвието говори, това е истинско Слово.
 
В Древният Египет са лекували не болестите, а недостатъците.
 
За Египет, пустинята представя Отвъдното, но тук, на Земята – пренесено на Земята. Спомняте си: когато говорихме за пустинята, ви казах, че в пустинята най-важното не е водата, а Свободата. И там първо е жаждата за Бога, а после – за водата. Който разбере това, е разбрал много неща.
За Египет, пустинята е Отвъдното – пренесено. Само Мъдрият се разбира с пустинята и само той може да изтръгне Тайната на пустинята, защото той има в сърцето си Тайна стаичка, а това е част от Нищото.
 
В Древен Египет прераждането се е смятало за голям дар, защото човекът е можел да се развива, чрез което да се спаси от собствения си застой. Тука само ще добавя: и най-тежката карма, и най-тежкият живот си струва, защото, ако беше останал в другия свят, нямаше да можеш да вървиш към изчистване на кармата и към друг опит – щеше да си в застоя. Всяко прераждане е голям дар.
 
На египетски да виждаш означава да твориш.
Тази Древна култура е култура на Свободата.
Имало е (в едно село са живели) майстори, които не са мислели за нищо друго освен да станат истински майстори, истински хора на изкуството. Носели са им храна, а те са си посветили целия живот на потънкостите.
Истинската култура е нещо пленително – тя идва от вътре, както истинското образование: никакви дипломи, идва истинската култура от Сърцето и там се намират ценностите – в Чистото Сърце. Това Сърце е Тайното Знание.
 
 
ПИРАМИДИТЕ
(Първа идея за размишление)
 
Пирамидата не е просто пирамида, а Вътрешен Път към Истината.
Пирамидите са само част от Древното, Тайно и Свещено Знание на жреците и Боговете. Пирамидите са Древна истинска култура, тяхна култура, култура на Боговете – когато хората са били Богове. Това е култура на Изначалното време.
Тот казва: Това е една универсална, Божествена култура. Тя идва от – той така го нарича – от Морето от Светлина. Животът е дошъл – казва той – от Древен, далечен, Таен Извор отвъд пределите на Вселената, тука той само е внесен. Пирамидата е място на преобразяването на човека в Дух и в Бог. Точно това е Себепознанието: да се преобразиш в Отвъдно Същество, в Божествена Същност.
Цялата Вселена – казва Тот – е ръкопис, огромен папирусов свитък, създаден от Бога и от Боговете.
За жреците пирамидата е място, откъдето е произлязла Вселената и животът – всичко от този Връх се е спуснало.
Целта на пирамидите и жреците е да се върнат хората към расата и културата на Боговете.
 
(Само като си помисля за тези събития, между другото, за свинете[1], които... Страшна работа! Ще ви загатна нещо: Бялото Братство е поело атака срещу демоните, които са скрити в свинете, и хората даже не могат да разберат за какво става въпрос. Това е съвсем друга война: да се изчисти тази храна, защото тя увеличава демоните в човека, не дяволите. Другото месо увеличава дяволите, казвал съм, а в свинете живеят вкоренени демоните... Това е атака от Горе и ще бъде пометено; и тези, които не разберат за какво става въпрос, те в следващи прераждания ще имат изродени тела – които продължават да държат на свинското и т.н., но да не се отклонявам.)
 
Значи, ще го повторя: Целта на пирамидите и жреците е да се върнат хората към расата и културата на Боговете. Целта на жреците е била да върнат времето назад към Първото време, Изначалното време – Безкраят: времето на Боговете, времето, когато хората не са били хора, а Богове.
Пирамидата е Храм от милиони години – и това е Духовен Храм от Безкрая. Идеята на пирамидата е Сливане с Безкрая.
 
Според Тайната Мъдрост на Египет, не вярата в Христос и не Възкресението в Христос са съществени, а Съкровеното Себепроникване в Себе Си. Ако проникнеш в Себе Си, ако познаеш Себе Си, това е Възкресението. Всеки, който познае Себе Си, става възкресен в Себе Си. Няма друго възкресение, няма външно възкресение, няма такова възкресение, което е подарък, както чакат в църквите – да възкръснат умрелите... Смятайте колко глупаци и идиоти ще възкръснат – милиони, ако възкръснат наистина. Дано никога да не възкръснат, но те няма да възкръснат. Ще възкръснат нови хора и други неща...
Истинският човек става Чист Дух и възкръсва в Бога: той открива Бога в себе си, той не чака. Както съм ви казвал: не трябва да вярвате в бъдещето, трябва да го създадете – то е във вас, Бог е във вас. А когато откриеш Бог в себе си, никога няма да вярваш в бъдеще, защото Бог е по-важен от всяко бъдеще.
Любовта е спасяваща сила, а вярата – казва Древният Египет – е само упътваща. Тя не е съществена, но все пак е важна – упътваща, но не е съществена: Любовта е съществената сила.
Тот казва: Само Съкровеното може да победи смъртта.
 
 
МЪДРОСТТА НА ЕГИПЕТ
(Лекция 2)
 
Мъдростта не е собственост на човека – тя е Дар, тя се дава заради благото на света.
 
Чистото Сърце – това е Слънчевото Око на Мъдростта.
 
Когато Бог даде на един човек Божествено Знание, той става вече Мъдрец.
 
Чрез Свещеното в себе си, Мъдрецът става силен в своето Сърце.
 
Само Бездната, т.е. Безкраят, е истинската храна за Душата и за Духа. Това Велико Тайнство е великата храна – и според Древната Мъдрост, така нареченият мрак, това е Тайнството на Непроявения Бог. Всъщност мрак въобще не съществува, пак ще го обясня: но Бог... Понеже Бог е толкова Ослепителен, че няма възприятие за Него – и се нарича Божествен мрак. (Много съм ви говорил за това преди.) Понеже няма възприятие… Но всъщност няма мрак. Който може да влезе съкровено в този мрак, узнава Бога и вижда, че мракът е само покривало. Този мрак може да бъде победен само от жив Огън – Огънят на Любовта, Огънят на Духа.
Сет, или злото, господства само в предопределението; но този, който избере Истината, отдалечава себе си от света, отдалечава себе си от мястото на предопределението.
 
Скрита причина поражда случайностите.
Казвал съм ви – и Учителя го казва: Бог управлява и случайностите. Казвал съм, пак ще го повторя: ако една мравка на 10 км завие надясно, Бог знае защо завива надясно, а не наляво. Освен това, Суфите казват, че Той чува шума от крачката на мравката – толкова дълбок слух, толкова дълбоко Себепроникване във всичко, че който мисли, че нещо е скрил, значи, не разбира нещата.
 
Мъдреците знаят, че Бог е най-труден за откриване – дори и голяма Чистота някой път не помага; но голямата Чистота винаги се изисква, за да привлечеш Бога, защото тя ще те заведе към нещо друго: към Мъдростта. Тази Чистота има способността да се превръща в Огън, а Огънят има право да влиза в Мъдростта. Огънят е част от Същността на Бога – и този Чист Огън вижда Бога.
Такова нещо е Фениксът, за което ще говорим после.
 
Мъдрите живеят в Свещеното Слово и те все към него се стремят, защото то е част от самия Бог.
Те знаят, че обикновеното слово е придобиване на бъдещия хаос в своя живот, затова Мъдрите казват: За да излекуваш човека, трябва преди всичко да чуеш думите на неговото сърце и преди всичко трябва да се излекуват думите.
 
Пътят на Разумните и Пробудените е очертан от замисъла на Боговете, а не от съдбата.
Учителя казва: За разумните има Промисъл; за неразумните има съдба. (Знаете: съдба произлиза от съд, осъдени.)
 
Тот казва: Който не може да придобие Чистотата на Словото, си остава смъртен, защото Безсмъртието е Чисто Слово.
 
Мъдрите не се интересуват от бъдещето и никога не са се интересували: те се интересуват от Истината.
Който е избрал Истината, изпитанията вече не могат да го разрушат – Бог му дава допълнителна сила. Някой път човек сам се чуди как е разрешил някой въпрос или някоя трудност: това е тайната допълнителна сила от Бога.
 
За Мъдрия има само една Чиста Наука и това е Свещеното Съзнание: само то дава нов поглед за света.
 
Секретът на Живота е – според Тот – да станеш подобен на Бога: само тогава може да познаеш Бога, а това е нещо вродено в нас.
 
Земните Църкви казват: „Ние сме грешни“; Древните Мъдреци и в Дзен казват: „Ние сме Изначално безгрешни“ – така е било. Това е нашето начало, а не грехът.
 
Ако искаш да владееш, ще се превърнеш в зло. Ако си овладян от Бога, ще владееш и себе си.
 
Който умее да пита – казва Древният Тот… (Който умее правилно да задава въпроси, а това е Тайна Наука. Само няколко души в България съм срещнал досега...) Който умее да пита, получава Душата си, получава Пътя си и Стремежа си.
 
Премъдрият съвет е загадъчен.
Думите на Пробудения са Пътища към Боговете – нещо повече от съвет.
Казвал съм ви този съвет на Учителя – попитал Го един брат за някакъв съвет и Учителя му казал три букви: Учи! Ако хванеш тази дума какво означава, какви Дълбини има, тя има над седемдесет степени на Дълбини, ще разбереш, че това превъзхожда Вселената, включително и Духовната Вселена, само тази думичка, ако разбереш – а това е... едни прости три букви. Но ако ги разбереш, тръгваш на такова Учение, в което ще надминеш и Боговете, защото има Същества и над Боговете.
 
Свещените сили на думите, това са Първичните енергии на Бога и на Боговете.
Свещената дума е хранилище на Божествената Сила. Има думи, с които... Само с една дума може да се постигне Безсмъртие, ако я повтаряш над 18 милиона пъти – думата АУМ. Учителя казва: Това е дума на Духа.
Един йога, много предан, е правил на ден по 50 хиляди формули, мантри: това е Преданост. Някои българи – направи една-две молитви набързо и той мисли, че много е предан и че много е разбрал. Искат се хиляди и милиони молитви, за да навлезеш дълбоко в Боговете и да ги разбереш, не само да навлезеш.
Сам Бог живее в тези Свещени думи. А думата АУМ е дадена от Него и тя е била Негово Древно Име – означава Висшата Тишина, Скритото Име, или Думата на Единството.
Преди време ви бях казал, че когато Боговете са победили демоните, не са успели да ги победят със сила, победили са ги с АУМ – сливане с Бога: това е начинът на победата.
 
Мисията на Мъдрия е само една: да живее в Сиянието на Бога.
 
Мъдрите се хранят с Бога – и точно това е Насъщният Хляб.
 
 
ЛЮБОВТА
(Втора идея за размишление)
 
Който има Истинска Любов – казват в Древен Египет, – има Вечен глас.
Любовта е Тайното Светилище на Живота.
Любовта е създател на Души – не на умствени хора, не на учени, не на религиозни: Души, Свещени, Съкровени Същества.
Любовта е изразът на Златния век: тя е Свещеното време за човека.
Любовта е Съвършеното Око, което осветява нашия Вечен Път.
Любовта е ритъмът на Вселената и нещото, което надминава Вселената.
Любовта към Бога е най-древното чувство в този свят.
Чрез Любовта, ние отваряме своето място в Невидимия свят – започваме да го разбираме, защото Невидимият свят е по-реален от видимия. Обяснявал съм... Някой казва: „Аз не го виждам“. Ти и вятъра не го виждаш, но той е тука – като стане ураган, ще го видиш... И сърцето си не си виждал – то е тука.
Любовта не живее в миналото, в настоящето и в бъдещето: Любовта живее в Бога. В Бога не се говори за време – Той е всякога.
Любовта е Древен съюз с Бога – Древен печат.
Любовта е навлизане в Живота на Бога, включително и в тайния, и в интимния Живот на Бога. Бог също има интимен Живот, но той е съставен от Прасветлина.
Само Любовта и нейните Свещени чувства са жива Мистика и особена Радост за всеки Храм.
Любовта е Възвишеният език на Бога.
Когато човек преобрази енергията си в Любов, той става Бог: Чиста Божественост, Чисто Съзнание.
Любовта трябва да има поглед само за Бога.
Великият Бог се храни само с вечно увеличаващата се Любов.
Огънят на Любовта в човека е нещо, което изгаря всички препятствия – всички препятствия на света. Тоест: човек, ако може да задвижи с Любовта си Бога, каквото и препятствие да има насреща, няма значение дали е цяла армия... Цялата работа е да умееш да задвижиш Бога – но и Той трябва да позволи.
Любовта магически увеличава силата в човека.
Любовта е скрита в потаен Глас на сърцето.
Любовта е единственият Храм.
Душата е образувана от Свещеното Слово на Любовта. Много специално изричане на Древна дума – така се е създала Душата. Ето защо Свещените Слова превръщат човека в Душа.
Човекът е загубил своята история: той е произлязъл от Съкровеното, от нещо много Дълбоко. (А сега се говори, че някои са произлезли от маймуни, други – от папагали и... Нещо страшно!)
Любовта е Съкровеното течение на Бога.
Любовта е единствената, която може да помогне на света – понеже Бог тайно работи в нея.
Любовта е Свещена Земя, Древно Божие Място.
Раждането се случва поради Мистично течение на Любовта: така се раждат истинските Същества. Това е Мистично течение на Любовта на Бога, т.е. там, където Бог потече, случва се истинското Раждане. Така е потекъл Бог в Мария, така се е родил Христос – пряко. Бог няма нужда от мъжка и женска енергия, че да се ражда нещо. Много често мъжка и женска енергия се съединяват и нищо не се ражда. Друг път се ражда нещо, което не е за говорене... А аз съм ви обяснявал, че дори и русалката ражда от себе си. Щом една русалка – понеже няма мъжки русалки – щом една русалка ражда, как може Великият Бог да не може да роди, както си иска! Всичко е в Негова власт.
Любовта твори Бог в нас – и тя е Окото на човека, чрез което човек може да види Бога. Говоря за Любовта, която не се изкушава.
Само в Свещената област на Живота можеш да видиш Бога. Дълбоко в нас е скрита Душата, а зад нея е Любовта; а още по-дълбоко е скрит Бог, Който е Тайната на Живота.
 
 
ТОТ
(Лекция 3)
 
Тот – или така нареченият Древният Хермес – казва:
Чистите думи създават Духа на нещата. Естеството на Боговете е Чист Дух. Който е създаден от Истината, живее като Дух. (Такива хора, между другото, живели в света, са милиони. Само Суфите са над 40 милиона, постигнали Висша реализация, само те.)
Значи: Който е създаден от Истината, живее като Дух, а не като човек.
Само най-мъдрите – казва Тот – отгатнаха Тайната Истина за Бога. Те отгатнаха Истината, но не Я постигнаха, но Тя стана техният Път.
Истината, колкото и да си Я постигнал, Тя продължава. Може да си Я преживял дълбоко, но пак тайно остава: продължаваш да Я търсиш на по-дълбоко ниво.
 
Истинският човек е нещо, което разклаща мрака. Неговото Слово създава Път, създава Светлина. С Духа в себе си, ти можеш да виждаш и в мрака, и отвъд мрака.
 
Тот казва: Не ме въвеждай в заблуждение, дай ми познание за собствената ми[2] Същност – едно от неговите обръщения към Бога.
Не ме въвеждай в заблуждение – защото Бог е Майсторът. Някои мислят, че дяволът заблуждава хората. А кой движи дявола? Всичко е Бог. Бог знае кой трябва да бъде заблуден и кой трябва да бъде упътен. Ако Бог реши да те заблуди, сто души не могат да те вкарат в Правия Път; ако Бог реши да те вкара в Правия Път, сто души не могат да те отклонят. Той решава тези неща, защото знае кое е най-добро за човека. И наистина, ако един човек стигне до дъното на страданията, оттам може да тръгне на Истински Път към Бога, а не на полуистински път.
 
Виждащият слуша повече чрез Словото и чрез Великото Присъствие, отколкото да Го вижда.
Всеки, който не е очистил словото си, не може да види Светлината си и Пътя си. Той не може да се познае, защото само Чистото Слово е Син на Бога.
Тука наистина само ще добавя, че който няма Чисто Слово, каквито и стремежи да има, те ще го заблудят. Няма как да имаш Стремеж без Чисто Слово. Започва се от Словото. Всички практики са в Словото – Словото ги ръководи. В този Син, в това Чисто Слово няма Змия, няма тъмнина.
На Сина е позволено да познае Светлината на своя Баща. Човекът е Син на Бога, а не син на съдбата. Съдбата е само очистител на всичко неразумно.
Само който е овладял Словото си, има право да има Истинско Знание за Бога.
Ако искаш да видиш Бога, трябва да си изработил Бог в себе си.
 
Пирамидата е главният Храм на Върховното Божество – казва Тот.
Всъщност пирамидите тръгват в света от Древно видение, което Бог дава на Тот и той го разказва на жреците – и после започват със силата... Обединени със силата на мисълта, Боговете създават пирамидите. А земните хора мислят, че някакви роби са местили нещо...
 
Който е придобил своето Свръхчисто Съзнание, той е свободен от световете. Той знае, че тежкото е слязло от Лекото: Лекото е Дълбокото.
Казвал съм ви: Лекото винаги е вярно. Ако ти си в Лекота... След време ще говорим за Дзен – това е страхотно Учение за Лекотата: изключителна Мъдрост!
Който е придобил своето Чисто Съзнание – Свръхчисто, е свободен.
 
Съвършеното Слово е самото виждане.
 
Нищо друго не наричай благо освен Бог, защото ще изпаднеш в светотатство. Никой не е благо освен Него – всичко е проводници. Той е единственото благо.
 
Бог не е Дух – казва Тот – Той е по-дълбоко нещо от Духа, но трябвало да слезе в Духа по необходимост: и Той е станал Дух; но в своята Дълбока Тайна, Той не е Дух, Той е Мистерия.
Той идва в Безмълвието и оттам ни упътва. Казвал съм: когато човек се посвети на Бога, Дълбокият Вътрешен Глас на Бога влиза, измества всички други гласове от човека (защото те са милиони) и така му говори, че няма никакво съмнение и има дълбока Увереност, дълбоко Доверие: това го прави самият Бог.
Той идва в Безмълвието и ни упътва оттам.
 
Тот казва: Дошъл съм да ослепя мрака. Запечатаното е в мрак и то е ослепително. И който може да ослепи мрака, само той възкръсва, само той се възражда.
Това е направил и Христос на Голгота. Голгота е най-големият Дар: да направиш скок в Духа и да се завърнеш в Бога. Голгота е голяма привилегия за Избраните – а за земните хора, това е бедствие.
 
Това, което си направил с Любов – казва Тот – това е твоето Тайно бъдеще. (Това е твоят влог, това е истинската банка – мои допълнения.)
 
Тот казва: Далече от Вселената държа злото.
(Между другото: Тот, в най-дълбокия смисъл, не спада към Боговете, а към нещо по-дълбоко: към Божествата. Той е създал египетския език и много неща... Това е изключително Същество от Дълбините. След време ще ви говоря за него, подготвям и книга за него.)
Казва: вътре във Вселената няма голямо зло; вътре във Вселената работи това зло, което превръща нещата в добро. А онова е заключено извън Вселената – говорил съм за него – Древното зло. Там няма прераждания, няма разкаяние, няма милост, но то е заключено от Абсолюта, Скрития Бог. В тази Вселена, в този свят работи само това зло, което е скрито добро, докато Древното голямо зло е завързано.
 
Ако в твоята голяма скръб – казва Тот – не се зароди Слънце, ти не познаваш Бога.
Тука само ще допълня: ако имаш голяма скръб, тя е нещо много по-дълбоко от радостта. Тя идва да засегне Дълбините ти, да познаеш дълбоко Живота и Бога; и после тази скръб може да ти донесе такава Радост, каквото я няма в радостта – защото скръбта е дълбоко нещо и тя зависи от Тайната... Радостта зависи от Тайната на скръбта, но обикновено само Мъдреци и Посветени имат дълбока Космическа скръб – и тя е нещо изключително. И ако те плачат за нещо, те плачат само за… Свещени сълзи – никакви сълзи на егото, никакви привързаности към света, те плачат заради изгубеното Братство и заради расата на Боговете.
Ако в твоята скръб не се зароди Слънце, ти не можеш да познаеш Бога.
Вържи събитията – казва Тот – със Слово. Свещеното Слово е такава Дълбочина, че може да завърже всякакви събития.
 
Истината – казва той – надживява световете.
Винаги съм го казвал и ще го казвам: Истината е по-дълбока от религията и въобще религията не е важна (запомнете!), а Чистият Живот. Чистият Живот е по-важен от религията. Влезете ли в него, ще забравите религията. И затова ме намразиха много и религиозни, и учени, и т.н., разни закани... Ще ги обичам, ще ги благославям – те също са в Ръцете на Бога и т.н. Помня какво един учен писал за мене: „Ако го намеря този Елеазар, ще го рециклирам на части“ и т.н. Не искам да ви обяснявам... Той не знае как го обичам и не знае въобще за какво мисли. Но да е жив и здрав! И те не са малко, но няма да ви занимавам с тези неща…
 
Тот казва: Който се докосне до нашето Учение, рискува живота си.
Има риск, обаче, ако обичаш Истината, Истината ще преодолее този риск.
Моето Учение – казва – е Предълбока Бездна, в която оцеляват само тези, които обичат Истината докрай и Истината до смърт. Не можеш да обичаш Истината донякъде или 99 %. Истината е като Бога, Безмълвие: Тя те иска целия. Не можеш малко да Я обичаш, то е като малко да се ожениш – не можеш да се ожениш така.
 
Жреците казват за Тот: „Той говореше като Мъдрец и мълчеше като Мъдрец“ – това вече... Това мълчание е злато, защото има някои хора, които мълчат, но това не е злато. И рибите мълчат, ама това не е злато.
Тот е бил наричан Маахеру: на египетски означава Правилен по глас.
Тот казва: Всичко е Сияние – който разбере това.
Който се е посветил на Бога, има друга кръв, други Тайни в себе си, друг скрит мироглед. Който е видял Бога, е получил нещо, което е по-дълбоко от света и от Вселената – това, което казва и Учителя: „Мога да ви дам нещо, което го няма и във Вечността“… Такова нещо е Учителя!
Който е видял Бога, той е зърнал победата над мрака: мракът вече е поразен. Само за един миг да си видял Бога, това е достатъчно, не ти трябва втори миг. Моят съвет е: Не искай! Ако Той реши, може да ти даде, но не искай повече – това е всичко!
Истината трябва да извира от твоето говорене и от твоето мълчание. Когато говориш, трябва да създаваш злато; когато мълчиш, трябва да пиеш злато.
 
 
АФОРИЗМИ ЗА ФЕНИКСА
(Трета идея за размишление)
 
И накрая завършвам с Бену, или Фениксът: афоризми за Феникса. (Бену – на египетски Феникс.)
Жреците я наричат, тази Птица (говорил съм ви и друг път за нея), Умеещата в Извисяването.
Преди бях ви обяснил, че това е много Древна Душа, която милиони години е търсила само Бога: никакви храмове, никакви църкви, никакви светове, нищо друго, никаква Вечност – единствено Бога. И накрая Бог Се вселява в нея, дава й от Своя Огън и тя става истинска Птица.
Много биолози са казвали: „Не съм виждал такова нещо, няма такава Птица“ – че тя на тебе ли ще се покаже! Тя... Има и жреци, не са я виждали; но има и жреци пък, пред които тя се е явявала, и т.н.
Така, наричат я: Умеещата в Извисяването.
Един египетски жрец казва: „Видях Бену – тя беше и Вихър, и Покой“.
Преди да стане Огнена Птица, тази Душа постоянно е търсела Бога. Като Душа, тя се е наричала Азара-Айра – това е на древноатлантския език, Аразума, означава Съкровенотърсеща, т.е. не по човешки, а по съкровено – истинска Душа, преди да стане чист и сияещ Огън. Дълго време тази Душа е била търсеща, после е станала пламтяща, пламтяща Птица, т.е. Осъществената.
Жреците казват: „Душата на Бену (на Феникса) винаги е търсила цялата Истина“ – това е Пътят. Много хора са стигнали до полуистина и там са се провалили. Тя е търсила цялата Истина: това е Търсачество.
Бену ни разкрива, че Огънят е Вътрешната Същност на Живота и че там, навътре в нас, Животът сияе.
Всеки човек има Бену в себе си – тази Огнена Същност.
Птиците са постигнали стремежа, а Фениксът е постигнал Тайната.
Птиците летят по закона на своя стремеж – Фениксът лети по закона на своята Любов към Бога.
Птиците са странстващи души – Бену е пристигнала Душа. Бену е Птица на Преобразяването, а Преобразяването е изкуство на Висшия свят, т.е. от нисш човек да станеш Висш. Ето нещо, с което трябва да се занимава човекът!
Бог странства в летящите птици, но във Феникса, Той е породил Себе Си: там Той живее – Той не влиза от време на време, не странства, а това е Негов дом.
Птиците са красиви; Фениксът е изящен.
Бену е Птица, скрита в Сърцето на Бога и произлязла от Сърцето на Бога.
От Безсмъртие в Безсмъртие, Бену носи в Сърцето си всякога Бога и нищо друго, никакви примеси. Смешно е да питаш такава Птица: „Ти кръстена ли си?“ или „Палиш ли свещи или тамян?“ – това е трагедия!
Дълбоко в своето Сърце, Бену е създала Храм за Бога – и тука сам Бог е запалил Своя Огън.
И соколът, и орелът, и лебедът излъчват следи от царственост и от някаква дълбочина, но Фениксът излъчва Божественост. (Преди бях ви обяснил защо орелът е загубил своята Божественост.) Бену знае Тайни, които другите птици не знаят: тя е повдигнала воала на Тайната.
Фениксът – това е Древен Път, това е самият наш Древен Път, това е нашият Древен Път към Бога. Фениксът е замисъл на Бога. Бог е Учителят на Феникса. Тя не е учила в училища и в университети – мога да кажа – затова е спасена. Да се спасиш от образованието е велико нещо, огромно нещо!
Бену е Птица, омагьосана от Бога и от Безсмъртието.
Тот казва за нея, че Бену е разбила тишината на Древния мрак.
Смята се, че тази Птица е излетяла от Сърцето на Бога. Тази Птица има Мистично виждане за нещата, тя е Мистична Душа. Тази Птица се движи като вятъра: незримо, без време. Това е единствената Птица Душа, която е Посветена на дълбоко ниво. Тези птици, за които ви казах (соколът, орелът и лебедът), са частично посветени, но тази Птица е изцяло Посветена. Понеже е Посветена, тя никога не изпада в самота. И да я изпратиш в пустинята, тя общува с Бога, тя има Бог в себе си. В тази Птица тече нещо и от Вечността, и от Безвремието. Тази Птица е посланието за Пътя на всички птици: тя е Древен глас, тя е образ на Висшия свят. Тази Птица е повече неизвестна за света, отколкото известна.
 
Има предание:
Паунът и орелът отишли при един от Боговете и казали:
– Искаме да се учим!
Отговорът бил:
– Не!
– А защо?
– Защото сте взели егото със себе си.
А когато Бену отишла, казала:
– Искам да придобия не знание, а Чистота! Защото, ако не се очистя, ще остана враг на себе си.
И един от тези Богове, Древноегипетски Богове, той е бил и жрец, той й казал:
– Ще бъдеш обучена!
Орелът и паунът са отишли с ума си, а Бену е отишла с Душата си: само там може да има Учение.
 
Бену е част от Мистерията на Огъня.
Учителя казва, преди време в един разговор с Него, Го питах да ми каже нещо Дълбоко за Феникса – и Той ми каза нещо много просто: „Фениксът е Птица, която е прелетяла над себе си, докато другите птици летят в себе си“.
Всеки, който се е завърнал в своята Първична Любов, става Феникс, става Свещен Огън, който е над света. Само в Свещения Огън на Любовта може да бие Сърцето на Бога.
 
 
 
АУМ
 
[1] Чума по свинете, която налага масовото им убиване (бел. ред.).
[2] Променено, след уточнение с Елеазар Хараш (бел. ред).
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12