Елеазар Хараш: Молитвата, която е огън, е Бог в действие

17.03.2020 г.
10706
Добавена от: Портал12
МОЛИТВАТА
 

Яков казва: „Голяма сила има усърдната молитва“.Молитвата символизира огън, т.е. при истинската молитва словото гори, то е запалено. Не е някакво обикновено слово – то гори, нещо като пожар. Такава молитва символизира цялост, участваш тотално. Умът е изтребен, няма го, той е пометен; участва душата и духът, и твоята тайна, разумна воля. Забравяш целия свят! Щом помниш нещо, това не е още истинската огнена молитва. Нищо не трябва да помниш, освен огъня и Бог.

Всяко велико решение е в натрупването на този огън на молитвата. Който е трупал в миналото, сега много по-лесно му се решават въпросите, но който не е трупал, поне има право да сее за след време, за да има резултат.

Молитвата, която е огън, е Бог в действие. Това е чудно, молитвено единство, защото когато Бог влезе в молитвата, нищо не може да устои. Нищо не може да устои на една  молитва, когато Бог влезе вътре.

Концентрираната молитва древните са я наричали „мощен воин“, тя се превръща в същество на всякакви разстояния. „Мощен воин“ – следващият път ще говорим за мъдростта на бойните изкуства и за тайната наука за правилното поведение, според бойните изкуства.

Натрупването на молитви и на чисти действия е най-древният метод човек да се справи със своята карма, каквато и да е тя. Натрупаните молитви определят Бог в действие и в един строго определен момент Бог се случва. Когато тези усърдни молитви са натрупани, те постигат това, което е извън общоприетите неща, общоприетите закони и правила.

Усърдието и Бог са едно. Те са единство, както Любовта и Истината. Усърдието е много по-дълбоко от знанието, но ако заведе човека във вдъхновението. Усърдието е част от вдъхновението и подготовка за вдъхновението, а вдъхновението е част от Истината и подготовка за Правдъхновението и сливането във велико единство с Бога.

Който е спрял да се моли, е мъртъв духовно. Молитвата е непрекъснато съзнание, че си пред Бога. Постоянната молитва е методът да откриеш след време своя истински път и да влезеш в истинска медитация, вкючително да се освободиш от нея и да я надраснеш.

В Матея е казано: „Молитвата кара правилните неща да се случват“.

Правилните неща! Знам много хора, които подцениха молитвата и почнаха много да медитират – цяла верига от тези хора пострадаха и идваха да ме питат „какво да правим“? Какви ли неща не им се случиха, защото станаха големи медитатори, без смирение, просто медитация и накрая станаха нещо като игри.

Трябва да се молиш много усърдно, за да създадеш правилен пробив в живота си. Важността на молитвата е в това, че тя постепенно очиства дори и правилното мислене. Забележете! Не само мисленето, тя очиства и правилното мислене и го издига, и го прави духовно, съкровено, по-късно – Божествено. Т.е. тя заменя това мислене с чисто духовно разбиране.

из лекция на Елеазар Хараш, Април 2014, Варна
 
Свързани публикации

27.02.2018 г.
18360

Елеазар Хараш: Бог винаги изпраща свои напреднали, според душите (ВИДЕО)

Представяме ви пълен текст на първото видео - интервю с Елеазар Хараш, като започваме с тези 2 акцента: Бог винаги изпраща свои напреднали, според душите. Но помощта, тя ще дойде когато човек направи личните си усилия в пречистването, за да може да получи...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12