Търси

Елеазар Хараш: Когато Словото е влязло в човека, Бог е влязъл (ВИДЕО + ПЪЛЕН ТЕКСТ)

27.07.2020 г.
15010
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Библията, Христос и Мистерията Бог (Нищото) - (ИНТЕРВЮ с Елеазар Хараш ПЪЛЕН ТЕКСТ - 17/07/2020)

Здравейте, Елеазар Хараш! Темата ни днес е библейски Тайни. В началото искам да започна с нещо, което Учителя дава през 1908-а година. Той казва: “Ще говоря върху следующия стих, който го няма в Библията: Вяра непоколебима - това искам, Любов Непрестанна - това желая, от оправдание няма нужда, на всинца ви трябва Покаяние - да се родите от Моя Дух, за да пребъде моята радост за всекиго.”...
Туй обхваща и става въпрос за Неизменната Любов. Орфей, аз му викам Орфи - Орфи казва, че Истинската Любов, това е Неизменния Етер. Това е Тънкостта на нещата, Дълбината на нещата.
Скоро, имах така един разговор с Учителя, и накратко ми каза, че при Истинската Любов не се целуват хора, не се прегръщат хора, а се Прегръщат Храмове. И така, че сега ще говорим за Бог и за Библията, и за Христос. Христос точно това показа. Той е прегърнал Бога по правилния начин, т.е. Истинска Любов. Няма тука 99%, няма...даже и вяра няма. Значи, той надминава…

В началото на темата днес искам да споделите дали принципите посочени в Библията, преди хиляди години, са претърпели някакви изменения?
Значи, Любовта към Бога си е Любов към Бога. И да четеш Библията няма голямо значение, защото важно е да се роди Бог в тебе. Първо обаче ще кажем нещо за Бога, в началото, защото трябва да бъде разбрано правилно, като Подход. Значи, защо? Защото най-важното нещо е гледната точка на Бога. Не какво казват хора, богослови, автори и писатели и т.н. Бог не съществува - Дълбокия Закон. Тоест, Той съществува по специален начин, не като Реалност, а като СвръхРеалност. Много важно е да го разберем. Което означава: Нищото надминава и превъзхожда всички видове съществувания.

Между другото, човек, който се е родил в Бога, това е красивото, че той изчезва - няма кой да пречи на Бога и вече се ражда Древното Мистично Състояние на Нищото. Това е тази Пълнота, при която...обаче това са хора, които са търсили само Бога и нищо друго, както е Христос.

Учителят казва: Бог е по-дълбок от реалността. Нищото, това означава Божия СвръхРеалност. И затова не може да бъде обхванат. Тоест, съществува по специален начин, не по човешки. Ако разберем правилно това, в нас ще се излива Пълнота, Чистота, изобилие. Тоест, ще станем извори. Който не разбира това, което казвам ще допуска грешки и като праведен - Учителя, и като светец. Това означава, че той ще изостане вътрешно в Дълбините.

Бог трябва да бъде познат като Върховно Нищо. Като Неограниченост, като Безграничност, като “познай себе си”, макар че “познай себе си” на Сократ е до някъде. Той не го е разбрал. То е атлантска мисъл. Той го е прихванал, но не знае тълкуването. Значи, на по-ниско ниво, тълкуването е “Бъди безкраен” - “Познай себе си”. На по-високо ниво е “бъди Мистерия”. Разбираш ли... на къде води...това познаване на Бога?

Вие в предходното интервю казахте, че повечето души се притесняват от тази дума “Нищото”, защото донякъде, най-вече за умствените хора, тя звучи абстрактно..?
Да, но то е Името на Отеца. То е “Блажени нищите духом” - не другите, нищите. Гордите никога няма как да са блажени. Тези, които са станали нищо, които са изчезнали в Бога - суфи, Христос също е изчезнал в Бога. Там му е силата.

На практика да остане “нищо”. Тоест нищото от сътвореността от света, но остава ли нещо? Кое е това, което остава?
Значи, когато хората мислят, както и от смъртта се страхуват, щото ще изчезнат. Те мислят че няма да съществуват. Като изчезнеш в Бога не само, че съществуваш, връщаш си изначалното състояние на богоподобие, на Бог. Нищото е богоподобието нали, но не е лесно хората... Таз дума ги притеснява, но тя си е чиста дума, пък кой как ще я тълкува.
Значи, докато не открием Бога все нещо ще ни липсва, все нещо ще губим. 
Да чуем какво казва Библията.

Йов: “Окача Земята на Нищо”. - самата Библия си го казва - окачена е Земята на Нищо.

Исая: “Всички народи пред Него са като нищо” - в един момент може да...нищо. Това е красивото -  нищото. В нищото не може да влезе зло, никога смърт. Там за грехове не се…
Матея: “Блажени нищите духом, защото тяхно е Царството”
Думата “Нищо” е пълна с Живот, Боре - Изобилие. Тя е като Извора нали, обаче стои щот скромно, някъде и Невидимо. Това означава да си разтворен в Бога и Той да е заживял в тебе. Но както ти казвам, таз дума още не е разбрана.
Чуан Дзъ казва: “Мъдрецът скрива себе си в Нищото.”
Защо е нищ? Защо е важно Нищото? Нищ означава преизпълнен, преизобилен. Тоест, мъдреца е извор.

Нищото означава, че Бог е Велика Бездънна Мистерия. Той е по-Дълбок даже от Несъществуванието, казва Вторият Старец.
Значи, не говорим само за битие и небитие. Говорим за по-голяма, свръхРеалност, Велика СвръхРеалност, Бездънна Мистерия...
Ще говорим и за Мистерията.
Не е важно какво говориш за Бога или какво говориш за Библията. - Преизпълнен ли си с Бога, извор ли си? - мярка, това е мярка. Правим книга за Нищото, иначе.
Това, което съществува може да умре, Нищото никога не умира. Там си чист дух, недосегаем нали. Защо? Нищото не умира, защото е неограничено от съществувание.
Нищото е Несътворено, Недокосваемо, това е Великата Благодат. -  Значи, не кръщенета и нали, и... не искам да казвам думата -  това е Великата Благодат.
Истинският човек е наситен с Бог, затова е истинен. Той знае, че Бог не е съществуващ, Бог е СвръхСъществуващ, СвръхРеалност.
Между другото, на чистия ще му бъде дадено разбиране по какъвто и начин, ако търси чисто и искрено. Другите ще търсят много време.
Който е познал Бога, още една диагноза, няма нисша природа - мярка. Приемаш, не приемаш, все едно.

Когато Словото е влязло в човека, Бог е влязъл. Словото в Първичния Смисъл. Словото е което обяснява Самото Себе Си. То може да говори за себе си. Другите може да го цитират.
Когато истинското Слово е оживяло в тебе, Бог е оживял. 

Бог е Който изговаря Словото, ние само го слушаме. - ние може да си мислим, че говорим и че произнасяме някакви неща, няма такова нещо.
Така, за Библията и за Христос ще говорим.
Пак ще ти повторя: Да четеш Библията е едно, да се роди Бог в теб е друго. 
Само този е прав, в който Бог живее - мярка за справедливост. Ако Бог живее в тебе, прав си. Защото Бог в тебе е Прав. Да не говорим, че Бог е по-дълбок от справедливостта, защото Любовта е по-дълбока.
Това, което прави реалната промяна в живота не е Библията - Учителя, а Любовта.
Забележи…
Любовта може да направи преобразяване със съдби, с карми, с...Разбира се със съчетание с мъдростта. Но Тя винаги търси Мъдростта.
Лао Дзъ не следва Библията - върви в Правия път. Разбираш ли механизма? Няма Библия тука. Не може да има. Той самия е Дао. Свърши с книгата, тоест с идеята “само Библията е важна” - умря. Ти си...Живия човек, казва Учителя, е Библията -  истинската Библия. От там се тръгва: себепознание и по-високи степен: Богопознание.
Лао Дзъ не следва предписания, той живее в Бога. Няма тука заповеди. Не може да кажеш заповеди на такъв човек или на Христос.

Предвид съдържанието на Библията и на Стария и на Новия Завет, да приемем ли, че тя е просто указател за всички паднали?
Тя е една посока нали и доколко е указател...не може да бъде указател за този, който не се пречиства. Няма указания. Може да я чете хиляди…

Все пак са дадени принципи..?
Значи, много са ги чели, даже и тези, стачкуващите - погрешна цел. Значи, сещам се за...две костенурки си говорили. Женската казала: ти ми съсипа триста години от живота. - Искам да кажа, тези хора ще бъдат съсипани хиляди години, защото второ, трето правителство, десето няма да уредят нищо. Уреждането е лично, то е навътре.
Ти представяш ли си Иван Рилски, Кирили Методий - на по-ниското ниво, или пък Христос, Мелхиседек на стачка? Те са постигнали Божествен Ред, тоест Царството Божие вътре. Те не са търсили погрешно.
Няма кой да им уреди живота, нито на едните нито на другите, щото целта е погрешна. Туй между другото го казвам. Значи, човек трябва да се насочи дълбоко навътре. Не е лесно да ти позволят да вървиш навътре. Значи, примерно, кармата на тез хора не е позволила да вървят към Бога. Тука има причини, но...мога да ти говоря много по тоз въпрос, но не искам, защото това е стран...ще слезем на ниско ниво.

И аз не искам, и даже забелязах (затваряйки тази тема), че до известна степен хората сякаш жадуват с една скрита агресия, която е в тях. Жадуват да я проявят.
Значи, те са пътя на човека, а не Пътя на ученика. Те нямат Учителя. След като нямат Учители, те ще имат други Учители, казва Учителя. Знай се, кои са другите. И това може да продължи, дето ти казвам, не триста години…

Като споменахме все пак Библията, че... и самият вие сте казвали, че има...да кажем Йоан, Исая и т.н, които имат безценни послания чрез Словото. Но все пак, Учителя говори за неща, които не са споменати, които ги няма в Библията. Какво означава това? Че Божият Дух е изнесъл Истини, които са скрити само за определени души ли?
Значи, прави се бавно една книга: “Неизвестните изречения на Христос”  - Учителят казва, че Истинската Библия, за да я прочетеш ти трябват около 20 хиляди години - Негови думи...около 20 хиляди години. Само да я прочетеш. Обаче, ако ме питаш мене сега, може и да не я четеш, а да прочетеш себе си и да се посветиш изцяло на Бога и да дадеш на Бог да те прочете, а пък Той после ще ти позволи да Го познаеш. То сега, защото е сгъстено времето нали.
Виж сега, 
Лао Дзъ не следва предписания. Той живее в Бога, както и Христос.
Лао Дзъ, както и Христос, носят Бог в себе си , а не религия,..не предписания. Значи, ето къде трябва да си концентриран, нали.
Ако човек живее по законите на ума той трябва да спазва десетте Божи заповеди. Той ще ги нарушава дълго време, но да кажем ще се старае уш там да спазва там нещо. Но ако човек живее по Законите на Бога (13:13) десетте Божи заповеди не му трябват. Ако Бог е в мене какви заповеди ще изпълнявам?
Значи, искам да кажа, хората живеят по законите, а учениците, избраните, вървят по Пътя на Провидението. Това е друга система, това е паралелен свят. Това е съвсем друга посока.
Когато Бог говори Той казва повече от думите.
Всеки Миг е в Ръцете на Бога и затова трябва да сме много будни и осъзнати. Защото може да говориш за религия и въобще да не си осъзнат.
“Не от Библията се учим - казва Учителя, а от Бога.” - Виж колко е ясно, а пък е просто.

Те даже тия десет заповеди звучат някак...въпреки, че истинският ученик няма да се обиди, но за…
...не, те са дадени за паднали същества…

...но звучат някак обидно.
...значи, ти ще кажеш ли на Христос, на Лао Дзъ и на Мелхиседек: не лъжи, не кради. Ти не може там да произнесеш такова нещо, щото това е умряла работа.
Така, значи, не от Библията се учим, а от Бога - трябва да знаем точно.
Да изучаваш Библията е лесно, но да станеш истинен човек и да постигнеш себепознание е много трудно.
Да имаш пък чисто сърце е Тайнство.
Силата на Библията не е в писаното, а в премълчаното, неказаното.
Например: Каин убил Авел - превода в по-ниския смисъл: нисшият ум убил висшият. Каин е отстранил висшият ум от живота. Значи, виж себе си - в кой ум живееш? - важното от посланието. В низшият или в във висшият? тоест в нисшата природа или в Божествената си природа? - туй трябва да разбереш.
Друг елементарен случай: блудният син заминал за далечна чужда страна. Преведено: кое е същностното? Значи той се е отделил от Бога. Как? със живота си. Това е чуждата страна.
Значи ще го обясня. Когато се отдалечаваш от Бога, ти винаги си в далечна страна - ти си в дявола. Това е чуждата страна. Дяволът е далечността. 
След това блудният син се покайва - завръща се към смирението. Много хубав пример -  завръща се у Дома, в Бога. Защо? Освобождава се от чуждата страна, от дявола и се връща от робство в свобода. Забележи...не някакво земно робство, там не става въпрос за земни неща.
Примерно, сещам се, Христос отишъл на планината. Планината е свръхсъзнанието. И когато е преобразил своите ученици, Той е влязъл в свръх Самадхи и със своето свръхсъзнание е запалил учениците в Самадхи и те в изначалното състояние Го виждат преобразен. Туй са все други неща означават тез прости примери, пък да не говорим по-дълбокия смисъл.
Това означава, че най-необходимото нещо за блудния син е опита. Той трябва да извърви опит, трябват му опитности. Те ще го принудят да се смири, защото няма къде да отидат всички тези блудни синове. Каквито и да са, един ден те трябва да се завърнат, защото няма накъде. Ще се смирят, за да търсят Бога.
Значи, ние имаме само една Родина, само Един Дом и това е Бог, и в Него трябва да се завърнем. Това през цялата Библия показва Христос.
“Само Бог в тебе може да разбере Бог в Библията” - друг важен закон от Учителя.
Например: Бог е създал дълбочината на грехопадението, защото Той е Единственият Действащ. И Той ще превърне всичко това във Велико Извисяване. Това е Негово дело. Тука няма дявола виновен, Луцифер. Това са инструменти, няма как инструмента, нали…
Бог дава на мистика по-дълбоки неща от тези, които ги има в Библията. - Тез, които се занимават с Библията не са сънували за нещата, които мистика  получава - дълбини от Бога, не от Библията, не от същества, не от висши същества. Някой път и от тях нали...
“Дотолкова доколкото Бог ти е дал Себе Си, дотолкова можеш да разбираш и Бог и Библията” -  Това е мярка.
Трябва да си се домогнал до голяма Тайна на Любовта, за да влезеш в Бога и да разбираш Потънкостите на нещата.
Трябва да имаш Тайнство в себе си, за да проникнеш в Бога и в Библията.
Истинският Бог е Неуловим. Той е извън Библията, извън всички писания. Писанията са само пътечка към Него, но Той ги превъзхожда.
В дълбокият смисъл, Бог е Единственото Тайнствено и действащо Лице и в Библията. Значи няма пророци, няма Христос. Действа само Бог - на Дълбокото ниво. Някой казва: “еди кой си…” - не, всичко е Действащ Бог и Той знае какво прави. Той действа в предателството на Юда. Юда нямаше избор. Както и да е...Ще говорим след време и затова.
Нали, как може някой да предаде Бога, след като Бог ръководи всичко и като това е Божия Воля, защото има Дълбока идея там.

Аз, между другото на вътрешен план, вътре в себе си, винаги тази сцена с Юда..., съм  чувствал една тегоба от тежкото външно осъждане, което пада върху Юда и наистина още от първия момент винаги съм чувствал тази, макар и скрита от повърхността истинска нишка, връзка, която е с Христос. Тотално отдаване на Юда към Христос.
Той е стар посветен от Египет, на високо ниво, Юда. Той е постигнал големи дълбини, над ученици. Той е избрал да е прокълнат от света, благословен от Бога, вместо обратното, което е...Той, въобще не му тежи, защото той живее в Духа, той живее в Лекотата. Както и да е.
Значи, в Дълбокия смисъл, Бог е Единственото действащо Същество. В Библията няма друго действащо лице. Нито Христос, даже, нито Моисей, нито Авраам, никой. Действа Скрития Бог. - Бог кара Авраам да убие сина си. Няма дяволи тука. Бог му спира ръката и всичко е поуки, израстване, за който е буден.
Целта на Библията е само Една: да се постигне това Единствено Висше Същество -  Бог. 
И затова Учителя казва: “Люби Бога повече от себе си”. 
И затова Христос символизира Първичната, неразделената Природа, Единствената, слятата.
 
Докато човешката природа, Адамовата природа, тя е разделена, тя е разцепена на две части - мъжко и женско.
Трябва да живееш в Бога, а не в Библията и в писанията.
Любовта към Бога е най-Великия Закон. Любовта към Бога изпреварва събитията,.. Забележи - изпреварва и бъдещето...Значи, въпроса е, не да търсиш бъдещето и да вярваш в бъдещето, а да вярваш в Бога, защото Бог е по-дълбок от бъдещето.
Така, че всички, които вярват в бъдещето са си преместили вярата, защото сега Го изпускат. Не са намерили начина и методите. 

А, Учителят казва: Методите идат от Божествения свят само за искрените хора. - Методи: как да станеш смирен, истинен човек, а не цитатаджия или богослов. Аз като си представя някой път Буда - Древният Покой и някакъв богослов. Преди време гориха там някакви книги, там свещеници. Значи, като застанеш пред туй Същество, което е постигнало Нищото, Нирвана, което е Изчезнало в Дълбините...както и да е.

Значи, Библията загатва, според Учителя, историята на човека - като загатване в три части.
1- во: Вход - Битие;
2-ро: Пътят на Развитието - Библията;
и накрая Откровението - Гносиса - Завръщане в Бога, което получава Гносис.
Ето в три изречения, Учителя - сбито, ясно.
Така, а “Любовта е , казва Учителя, самото Евангелие.” Това означава, че самия истинен човек е Библията. 
Не Библията е Библия, а Истинния човек. Христос е Библията. Христос е Благата Вест. Христос е Благодат. Христос е Царството Божие. - останалото е подробности.
Самият човек е посланието, Посланието на Любовта.
Ако човека не е посланието на Любовта, всички видове послания заедно с Библията стават излишни - друга мярка.
Ти може цял живот да четеш Библията и да си сляп в ежедневието си за Тънкостите на Духа и на дълбоките неща. И затуй един пропуснат миг - обида, критика, нещо неточно, ти вече си извън...нали. 
Защото Бог не е писание, Бог Е Скрита Мъдрост.
Бог е повече от писания, Той е - казва Дионисий - Можещото Действие. Единственият Можещ.
Ако Бог не иска нещо да стане, забрави. Няма посветени, няма мъдреци, няма Учители. Те са инструменти - чисти, чрез тях може всичко и Бог го прави понякога, но Той е Единственият, нареченото “Можещото Действие”.

Все пак, освен това, вие казвате, в предходни лекции и интервюта, че ако човек изпрати истинска, от чисто сърце, молитва към Бога, Той може да промени Своите Намерения.
Пак Тайно е Бог..?

...В молитвата.

Да.
Той е Единственият, Който може да прави Истинска Молитва.
Ти може да я правиш, обаче когато е дошъл решителния момент и Бог знае предопределението, Той я прави Заедно с тебе. Остава тънко Скрит.
Будният, който има високата будност, висшата будност, тънката, Той веднага разбира за какво става въпрос и знае, че нали...Няма дълбоко нещо, в което да не участва Бог.
Когато Бог Е с тебе, Той ти позволява да Го виждаш навсякъде. И на Голгота, Христос, там е видял Любовта, нали...а не мъката, страданието.

Кръста е голямо поразяване на черното братство. Отнемане на дълбокото зло, на степени назад. Нали, Той, поразяват го там. Това е между Бог и Христос...всъщност Бог.
Дълбоко в нас е Извора Бог. В това дълбоко Място няма свещени писания. Дълбоко навътре в моето безмълвие, Покоя на Буда. 
Сещам се Пападжи какво казва, една красива мисъл:
“Красотата, това е мек Покой.” - Той го е постигнал и там няма...там е безмълвна обмяна на висока Любов със съществата в Безкрая. Във вечността е малко по-друго, там има и свещени разговори.
Няма Нищо освен Бог, освен Нищото.

Когато си Нищо, тебе те няма и Бог присъства в тебе. Това е състоянието на мъдреца. Това е Посвещението.

Посвещението се случва, когато Бог те е погълнал.
Мъдрият не постига Бога. На високо ниво, Той го живее.
В Бога има по-дълбоки неща, казах, от писанията, от спасението, от безсмъртието, от възкресение, от  преображение, обаче хората са се хванали за възкресението и те все ще възкръсват. А, отдавна е възкръснал Бог, в който трябва, но нека си говорят.

Значи, да говориш за Бога и да говориш чрез Бога, казва Майстер Екхарт, са различни неща. Майстера също говори чрез Бога. Той не говори за Бога, той е влязъл в тоз Поток, в Древния. Затова той е той. Затова е Майстер.
Който носи Бога в себе си, той живее в Дълбините на нещата.
Отговорът на въпроса “що е Бог?”, е “Дълбинно Преживяване без обяснение”.
Значи, който Дълбоко Го е преживял никога не може да Го обясни. Може да загатне, няма обяснение. То така е нап...ума иска да обяснява. Духът няма граници, няма. Това е безпределно преживяване.
Но това преживяване Сам Бог Го дава, като излива Себе Си в избрания човек. Това е Пълно Божие изливане. Това е изливане на Нищото - Върховната Пълнота...разбираш ли? Той залива човека. Какво ще каже като това е.., като няма какво да се каже.
Това преживяване е самото възкресение, самото преображение, самото спасение. Това е слязлата Милост на Бога.
Тук Божията Истина се предава извън Словото. Тука забравяш Словото. В Началото е било Безмълвието. Това е друго начало, Словото нали.
Свещените книги са само пътища към това, което не може да бъде казано. - Те са пътеки към това.
Бог се постига само, когато Го желаеш честно, Цялостно.
Ние в нито един миг не можем да бъдем извън Бога.-  Така че за какво спасение става на въпрос. Ти няма как да си извън Бога. Въпросът е в това осъзнаване. То идва от една скрито чист...да?

Аз, сега, една метафора ми се появи в съзнанието. То човек, в тоя смисъл като говорим за Нищото и за очистването от земното и от светските, и от умствените неща, от знанията, то човек трябва да предизвика един вътрешен Потоп в себе си. Да отмие всичко, така хубаво да го залее…
Трябва, Боре, да е Пълен Потоп. Да не е някакво, само наводнение - полу. Щото ако има следи от тебе пак ще пречат на Бога. Нали, както и да е…
Много хора и досега принасят жертва на Бога... Друго погрешно мнение още от Древността. И Мелхиседек го е казал, и Лао Дзъ. Но те трябва да принесат себе си в жертва. А те при(е)насят други неща.
Цялата Библия е Едно Описание за сближаване с Бога. Най-важното, което трябва да се разбере.
Когато си готов, Бог ще ти позволи да разбираш нещата - и то на степени, и на Тайни на тълкуване.
Има... 70 степени на тълкуване, казва Мохамед, има една дума или едно изречение. Седемдесет степени на...смятай за какви…
Те някак огледално са структурирани нещата. Защото той казва седемдесет була, че има пред, завеси, 
да, да
...пред очите на хората.
...има и други неща, има и три, има и четири, има и седем, но туй са...Има и десет - пълнота. Това са все степени обаче. И все Скритият Бог отзад.
Защо страда Душата? За да може да изработи такива и възприятия, с които да възприема правилно Бога. Дотогава ще страда. Защото тя няма уши. Освен туй с уши само не може да чуеш Бога. Дълбокото чуване е в Тайната на Сърцето. Там има нещо по-дълбоко от ухото. Както и да е.
Връзката с Бога, казва Учителя, е разрешението на всички неразрешени въпроси. 
Да се приближиш до Бога означава да придобиеш едно необикновено знание, това е знанието, което дава Живот.
За Христос: 
Христос има напълно осветен Вътрешен свят. Христос обитава в Бога, а не в света, не във вселената.
Самото, сещам се, Тайнството на Даоското Сърце, Чистото Сърце е по-дълбоко от вселената. 
Даосът се храни...сърцето на даосът, на мъдреца се храни с Дао, с Истинска Чистота, изворност, а не от писания.
Значи, истинското сърце не може...нито от вселената, нито от света. То е по-дълбоко, надминава. Затуй в Египет са...голяма Наука има за Сърцето - не сме я почвали още.
Като споменахте за това, че човек, самият той трябва да се жертва за Бога и за Принципите, за Любовта така, както Христос е показал, хората продължават да жертват други неща. Аз даже се питам, има ли още...още ли жертват животни, ама се сещам...да,още продължават…
жертват, жертват…
...В Исая, преди колко хиляди години е казано: “Душата ми мрази новолунията и празниците ви. Досада са за мене, дотегна ми да ви търпя.” - Още тогава, хиляди години…
Значи, тоз въпрос има само едно изключение. 
Да кажем, примерно, примерно избирам Мелхиседек,  заколи агънце - това агънце...Първо, той е искал разрешение от Бога, става в Единство с Бога, агнето обича жертвата, защото при една жертва то израства по-висока степен на разбиране на съзнание. Освен това, това е голяма Благодат за агънцето, щото то ще стане Висше същество в следващото прераждане. Голяма чест е да те пожертва такъв човек, обаче обикновено такива хора не правят жертви. Трябва да е голямо изключение и то ще остане скрито от религиозни, от духовни, да не говоря нали. Това съвсем друго нещо, като Идея.
Няма нищо общо със сега…
нищо общо. То няма как да има нещо общо.
Така, минавайки през изкушенията, Христос придоби собствената си Дълбочина...Той я имаше, но трябваше да се провери. Бог Го провери, за да Израсне Бог в Дълбината му и той да види Дълбината си. Това означава, че той придоби Истинско разбиране за нещата - човек, който не е минал през таз брахмачария, трениране на тез изкушения, което...щот те враговете са...Човек, който не е победил изкушенията веднага може да измени на Бога при един тежък натиск, без да знае какво иска Бог.
Тук хората ще кажат: как така Христос е имал изкушения, имате предвид…
...има ги в пустинята…
...предимно психическите изкушения, особено когато го провокират?
...Той си е чист вътрешно, но трябва да бъде проверен и пред хората, и те да видят по кой път се минава. Щото човек, който е в изкушенията не може да бъде верен на Бога и той няма Словото. Той...както който е влязъл в Самадхи, той може да обновява Словото и да говори по особен начин.
Истината има специфичен начин на говорене за разлика от многословието. Пак може да не е разбрана. Това е друг…
Значи, Христос е Христос, защото Бог му е дал Себе Си след таз борба. Няма кой да изкуши Бог в него, няма такова нещо, но той трябва да мине.
Христос е бил Нищ, тоест Нищо. Той е нямал нищо друго освен Бога. Нищо друго. Затуй го наричат Велик Суфи - от Великите изчезнали - това е едно и също. Той е постигнал пълен отказ от света. Той не основава тука, нали...няма как. 
Само нищия човек може да стане Едно с Бога, Едно с Истината. И затова Христос не търси Истината, Тя е вътре в Него. Той не е търсач. Тя е в него, Тя извира от Него. Той е станал Едно с Истината. Христос дарява Истината. Разликата на всички тез посветени, които…
Гносисът казва: Истината никога не иска от човека да бъде религиозен. Никога.
Истината иска от човека да бъде чист.
Гносисът казва: Откровението на Бога към човек - Единствената Блага вест - пряко Откровение, пряко познаване на Бога. Тоест, Бог ти е позволил да станеш част от Него. Ти пак имаш някакви неразрешени въпроси. Някой път може да те постави, но ти тогава царуваш също. Щото знаеш, че това е една игра и даже може да се каже, че тайно е разрешено, но ти си играеш там на...Скрита игра между мистика  и ...Това означава, че който е преживял Бога, за него съществува само Бог. Тоест, настанал е краят на света, според Майстер Екхарт -  Бог е в тебе, краят на света е настанал. Ти не Го очакваш, нещо външно. Тоест, То се е случило вече в Дълбините.
И затова Василид казва: “Аз съм Дух от Бездната, а не от вселената” - сирийски монах, страхотен. Горили са му книгите. Двадесет и четири книги имал. Три книги и половина оцелели - откъси, защото е говорил за Наука за Бездната, и за Нищото. Смутил е светци, мъдреци. Както Ал Халладж е смутил даже суфи - Василид - страхотно нещо, много...Успях да го издиря и външно, и вътрешно, но туй е друга тема.
Той казва: “Моят Дух е по-дълбок от историята на света”  - историята на света е бедна, Боре, в сравнение с нашия Дух. Нашият Дух знае такива неща...Цялата история ти говоря. Не таз, която въобще...тя не е и история.
Когато Христос е преодолял Голгота, той е отделил сянката от себе си - Исус. Исус е човешкото. Влязъл е в Христос. Отсякъл е външния свят- материята. Влязъл е в Пълнотата на Нищото. В Нищото на Бога.
Да чуем малко какво казват суфите:
Голгота убива смъртта завинаги, не донякъде. Значи, егото там, което е дявола и което е черното братство - пълно сразяване на Голгота. Никакви остатъци не остават. Бих казал, и перушина не остава.
Защото тука напълно се убива греха. Извън Голгота е мястото на смъртта. Бог движи избраните към Голгота, а светът е осъдено място. Голгота е дадена за Спасение. Кръстът на Христос беше предопределен. Той трябва да мине. И няма как да не мине.
Сещам се, това е закон на необходимост. Има  и други подобни закони, сега се сещам, от Учителя. Някой път Бог те изоставя тотално, голяма скръб - на най-дълбоко ниво - Бог, Учителя. Можеш да кажеш няма Бог, няма Учители, може и да го изречеш даже. Реално те оставят, за да проверят твоя Дух, твоята Душа - Висотата на твоята Любов, Дълбината на Твоята Любов. Това е проверка и после всичко се възстановява: Бог и Учителя. Много важен изпит, много дълбок, за да се научиш да мислиш само за Бога. Защото Учителя казва:“Това, за което постоянно мислиш - Бог, Учителя - Той е постоянно до тебе.” - няма тука свят, няма държава. 
Ти представяш ли си Христос да очаква новото правителство да му оправи живота? Или айде Иван Рилски. Да очаква някой отвънка, какъвто и да  е той? Светци не могат да оправят живота на тез хора. Разбираш...светци, нали.
Учителя, казва за една картина, тя е много особена, където Христос е на един хълм и така се е навел, леко напред се е подпрял, брадата, че е точно за този момент, за който споменахте - точно  преди Голгота, в който се изпитва всъщност неговата Дълбина.
...да, Голгота…...че тази картина  е най-близко до това, което…
...дълбока скръб, за да се роди Дълбините на Бога. Самият Бог Го прави. Той Го прави изпитанието, Той Го издържа, Той Го израства с избраните, нали. Винаги е скрито(винаги е Скрит Той) и не забравяй...Голгота е Последната Дума на Бога - най-Важната. 
Голгота е създадена,забележи - суфите, от Великата Любов на Бога. Това  е изпипано, изваяно...Ваятел.
“Само Един Благ Бог е могъл да създаде, казват суфите, Голгота.” Това е мястото, където, изваждането от света, изваждането от гроба, разбираш ли. И не само от тялото, въобще. И от астралното тяло, което... друг гроб, нали умрелите са там. Менталното тяло - друг гроб. От там нагоре почва истинския човек. 
Защото светът никога не е бил истински дом. Бог е Нашият Дом, затова Бог е Който ни води на Голгота. Голгота изпепелява смъртта, греха, сътворението, за да ни даде Изначалоното - това, което сме били - Нищото.
Голгота е изпълнение на Древният Завет. Няма други завети тука - това е Древният Завет. Христос възкръсна, защото каза: (Забележи) “Да бъде Твоята Воля” - ето казано на място. Не казва моята воля нали или остави ме, или откажи се… - “Да бъде Твоята Воля” - Неговата Воля е по-висша.
Твоето “висше аз”, и на Христос “висшето аз” нищо не струва пред Бога. Бог е по-висш от нашето “висше аз”. Това е много важно да се разбере, щото висшето аз също може да те подведе - също е капан, само че капан на светлината - по-опасен от тъмнината.
Христос показа, че главният въпрос на живота е намирането на Бога. Останалите въпроси се решават от самосебе си. 
“Когато разбереш Бога и си в Него, тогава, казва Учителят, Той ще решава твоите въпроси.” - Той ще ги решава.
Христос е разкритие на външната проява на Бога, но Бог в Своята Дълбочина въобще не е разкрит. Христос е разкрил някаква микроскопична част. Не се знае дали е 1% от 100. Мисля че е по-малко, но няма да се спирам в подробности.
Христос ясно казва: “Моето Царство не е от този свят” и още “Имам дом неръкотворен” - те мислеха, че ще става цар в света. Той тоз свят е отписан, това е гробище. Цар на гробището, нали...

Той и Учителя казва: “Аз не съм от този свят”
да, да...Дом неръкотворен. Това е духовното тяло. Това е колесницата, за която говорихме преди.
Христос казва: “Блажени нищите духом, те ще наследят истинското царство”
Когато ти си нищо, ти ставаш всичко.
Когато ти си нищо, Бог излива Своята Пълнота в тебе. Той излива Нищото и това е Тайната на Живота. И това е Царството Божие. Нищото  е Царството Божие.
Когато Христос се е преобразил на Планината, Той е показал Пра-Образа - Нищото, това е Чистата Пра-Светлина. Не светлина с полюси, светлина и тъмнина - Пра-Светлината. Нарича се в Кабала “Сиянието” или “Зохар”, нали.
Казва се в Матея: “И преобрази се пред тях, и светна лицето му като слънце. И дрехите му станаха бели като светлина” - то не може да се опише, но той се старае горкия да опише нещо.
В нищото няма жажда. И затова Христос казва, че “който пие от Водата, която аз ще му дам, никога няма да ожаднее” - на оназ жена, ако се сещаш -  случая в Библията - “И Тя ще стане за него Извор на Вечен Живот.”
Хората пият земна вода - нека пият, защо не? Друга вода има! На кръста Христос е преодолял Исус, тоест Божественото  е преодоляло човешкото и само така се ражда новия, обожествен човек. Христос е същество на правата дума, на правата реч и затова Той може да отключва Реалности. С думи, отключва светове - “Вдигни одъра си и ходи”;  “стани” - ставаш, “Лазаре, излез вън” - Лазар няма избор, нищо не може да каже горкия, но той е заслужил. Така…
Христос е Божествената Любов и който не разбере тази Любов остава в тъмнина. Преведено означава: остава в Стария космос - остатъците от стари светове: това са, според Учителя, външните светове, руините. Археолозите копаят - нищо няма да открият, щото те не могат да изкопаят Нищото, най-важното. Това е старото мислене - земното.
Царството Божие е вътре, а не в бъдещето, не в света.
Христос е нещо от вътрешния, Несътворения свят на Бога. Той е част от Живота на Бога. 
Гносисът дарява човека с Пресътворяване, защото тука Бог ти е позволил да Го видиш в Невидимото- реално Го виждаш, реално Го преживяваш, реално не можеш да Го обясниш, щото няма какво да обясниш.
Казано е : “Който има уши да слуша, нека да слуша.” - “неумеещите да слушат, също е казано, станаха сътворени” - това е в Неписаната Библия.
В сравнение с Гносиса, вярата е бедна. Така както знанието е бедно в сравнение с Покоя. Имаш много знания и едно спокойствие нямаш. 
Виж какво казва Учителя, колко простичко: “Когато намериш Истината ще дойде спокойствието” - диагноза. 
И ако ти си спокоен ще те вълнува ли света? Не говорим за стачки. Ще те вълнува ли света, ще те вълнува ли отвъдното? И то не те вълнува. Има нещо в спокойствието. То пък е следващата степен за Покоя. Там пък въобще отпада и вселената, и отпада и духовната Вселена, щото Покоя е много Висша Мярка.
И затова Гносисът казва: “Дълбокото разбиране на Истината е еликсирът на Живота” - това, което търсят хората.
На Голгота света беше отстранен, сътворението беше отстранено, остана само Синът, който е познал Своя Баща - Своя Бог.
От Голгота Христос извади живот, а хората от живота правят смърт. - Виж, забележи майсторлъка, нали…
Ако ти обичаш Бога повече от живота и от света, Бог ще ти се разкрие.
В “Неизвестната Библия” Христос казва: “Не създавай нищо, създай само Бог” - не създавай нищо. Значи, небостъргачи, тъй...създай само Бог в себе си.
Христос показа, че и в най-голямото страдание е Тайната на Живота, защото тука е Скрито Окото на Бога за човека… Там е израстването.
Ако не знаеш за Кого да се пожертваш и за какво, няма да знаеш докъде ще те отведе твоят път. Ти тръгваш за път, който е празен.
Ако не се жертваш за Бога се отдалечаваш от себе си. Туй е…

“В страданието си търсете Истината ( 44:44).
Ако Отец ми е с вас ще преодолеете всичко”


Христос: “Живи сме само в Отеца. Извън Него не сме в живота” - значи, може да живееш в света на умрелите - не си в живота.
Вярата трябва да намери Любовта, иначе тя е безсмислена - вяра, която излиза от Любовта е Истинска, която излиза от ума, това е голяма игра на ума. Голяма игра безкрайна.
Покорството към Отеца е по-дълбоко от всяко служене - значи, не да служиш на Бога, дали дълбоко в себе си си покорен на Бога? И дали това е 100% или 99%. Деветдесет и девет значи: може ли да бъде и моята воля. Е, тя ще бъде, ама ще съжаляваш.
Любовта към Отеца пречиства света. Усърдните молитви убиват света - затова са важни. Разреждат го, разреждат го, докато изчезне.
Храмът е в Бога, а не в света. В света няма храм. Храмът е в Бога и в твоето сърце.
Ако Бог е в тебе и Пустинята е храм. Навсякъде се намираш в Храм. Храмът никога не е бил в света и затова Учителят казва: “Ако Бог не е в тебе всички храмове са безполезни” - няма вече храм.
Храмът е състояние в Бога - мистично състояние на Нищото, а не някакво място - не е постройка, нали. Даже не е и духовно място - нещо по-дълбоко, няма да се отклонявам. 
Храмът е мистичен. Това е Чистото Божие Дихание в нас. Отново гледай колко прости неща.
Христос казва:
“Любовта е твоята Несътвореност - пази Я. Любовта е Велика Божия Несътвореност. Търсете Отца ми, а не смисъла на живота.” - от Неизвестната Библия.
Значи, ако търсиш смисъла можеш да изпуснеш Отец. Но ако намериш Отец, ще намериш и Отец и Смисъла.
Значи: “търсете Отца ми, а не смисъла на живота и тогава смисълът ще ви се придаде.”
Да се докоснеш… - Лука казва:( докосването до Словото и до Бога, до Отеца) - кой е Отец? - Христос отговаря: “Никой друг не знае, тъкмо Синът”.
И в Йоан е казано: “трябва да станеш Син” - значи, не служител, не богослов нали, не религиозен, трябва да станеш Син.
И затова Христос казва: “Аз и Отец ми Едно Сме” - това е отвъд еволюцията. Това е краят на света. Ще обясня: Това са Дълбоко Мистични Неща, а не религиозни.

Сега, слушай какво казва Истината: 
Истината това е Тайна на Нищото. Христос се е слял с Нищото и с Отец - Върховната Плерома - гностиците - Върховната Преизпълненост, наречена Пра-Източника - не Отец, а Пра-Отец, Мястото на Произхода. Атлантите го наричат “Мястото на Произхода”

И така, Христос се е слял с Нищото, което е наречено “Отец”, за да стане самия себе си, за да стане цял. И забележи какво се случва: Христос става едновременно Част и Едновременно Цяло - Божия индивидуалност нечовешка, не висше аз - СвръхВисше, и едновременно Цяло с Бога. Само в Нищото се случва това. Тука се осъществява Пълното Единство, Скритата Пълнота с Древния Първичен Поток на Живота. Наричат Го “Изначалната Вода” - гностиците, или “Живата Вода” - в приказките. За тази Вечна Вода, Христос говори и в Йоана: Отговори Исус и рече(казах го, но пак ще го...): “Всякой, който пие от тази вода пак ще ожаднее( за тази външната), а който пие от Водата, която ще му дам няма да ожаднее Вовеки. Но Водата, която аз ще му дам ще бъде в него Изворна Вода, която е Извор на Живот Вечен.” - тази Вода, Боре, е потекла от Нищото, от Тайнството на Живота, от Източника. Това е Изначалният Живот, Който е Влязъл в тоз Живот нали - свърши с външната вода, защото тука пиеш Бога. Тука вече не пиеш вода. Тука пиеш Бога, а не външна вода. 

И така Върховното Нищо е нашият Произход, нашият Източник. Който е осъзнал себе си като нищо, като нищ, като несъществуващ, Бог е започнал да живее в него и да действа. Нищото е преди всичко. Забележи - преди вечността, преди световете. То Е Пра-Началото и Пра- Източника. Затова се казва в древните писания и във Ведите: “нищо е нямало - нито вятър, нито вода, нито огън, нито земя, въздух, само Той”. Нямало е Дихание. Диханието е на ниско ниво. После то слиза нали.

Яджнавалкия казва: “Наложило се е хората да бъдат, да получат дара на живота”. Но казва: “Въпреки всичко, това е унижение, защото ние сме по-дълбоки от живота. - Яджнавалкия, някой път може да ти разкажа за него. Друга страшна...Върха на Древна Индия.
Нищото е Мистерията на Живота и Бог действа най-дълбоко в Нищото и в нищия човек. Тука за Него няма преграда - за Бог, защото нищия няма човешка природа.

На кладите и на Голгота, хората са отивали съзнателно в Нищото и са се завръщали в Неродеността, в Несътвореността, в Отеца, (50:50), в Източника. Тоест, изворчето не е пресъхнало. Някой като видят и казват: “няма” - то не умира, то не пресъхва, то се е завърнало в Свободата си - казват мъдреците  - едно изворче, което е изчезнало. Виждал съм изчезнали изворчета. Някой мислят, че то е умряло. Няма умиране там - пренасяне има.

Истинската Молитва също е част от Нищото. Да влезеш в Истинска молитва, означава да престанеш да съществуваш. Означава да изчезнеш. Само тогава ставаш част от Нищото, част от Бога и Бог ти казва какво ще се случи или действа.

Учителя казва: Бог е създал света от Нищо - тоест, от “Свръх Реалното”, точната дума на Учителя. - от СвръхРеалността. Нищото е Първичният Хляб. Това е Несътвореният хляб, Боре. Тука няма борба за този земния хляб, който е трагедията - Първичният Хляб, защото Нищото е Бог, Целостта, Преизобилният Живот, Есенцията. Бог може да се Роди Само в твоето Нищо. Това Нищо Е Неизявеност. Ако се изяви Е Неизреченост - мистиците. 

Никой не може да избяга от Нищото, от Небитието. То, все едно е, казва един мъдрец, вълната да избяга от океана. Няма къде. Тя може да се скрие в Покоя.
“В сътворението умираме, в Нищото оживяваме”

Истинската Любов е среща на две несътворени същества. Две чисти сърца, две сродни сърца нали - Храмове. Тоест, срещат се Нищо и Нищо. Може да се срещнат, има много тълкувания -  Дух и Душа; Душа и Душа; Дух и Дух; Дух и Безкрайност; Дух и Мистерия...Това са вече подробности. Това е Среща на Древната Безсмъртна Любов.

Любовта е Единственият лекар, защото енергията на Любовта е енергията на Бога и това е енергията на оздравяването. Защото това Е ПървоМатерията, КвинтЕсенцията на Живота, изцелението. Това е мощно действащата Любов извираща от Нищото.

В Библията е казано: “Изпраща Словото ги и изцелява”- обаче зад Словото Си изпраща Любовта. А Любовта е Вътрешно могъщество. Щот тя във външния свят е скромна.
Влезе ли човек в Любовта, тоест в таз Божествена енергия, оздравява. Здравето е Божие Проникване. И според Учителя, достатъчна е една стомилионна частица от таз Любов. Забележи за каква квинтесенция говорим. Ако тя те докосне - свършено е.
Значи това, което ни изцелява е Чиста, Динамична Любов. Това е Тайният Ключ. Любовта движи всичко към Първичния живот, към Целостта и Любовта не живее по закони, тя следва Бога - тя живее по Бога. Тя живее по Промисъл. Същото важи и за Словото.

Когато Бог се всели в Словото, Словото става Бог.

И може да завърша накрая с Истинската Любов за която говорим. Това Е ВКУСЪТ на БОГА. Няма...другото не е. Другото е някакви си измислици. Това е Боре, кратко.

Аз искам да изразя благодарността си и (тази) на зрителите…
...към Нищото…
...към този невероятен концентрат. Просто е...нямам думи, просто изчезва ми вътрешния импулс да задавам въпроси. А в същото време някои от зрителите пратиха въпроси по темата днес и...Просто, наистина съм изумен от невероятният концентрат, който изнесохте. Благодаря изключително!
...ами, защото не е моя лекцията, Боре. Радвам се, че не преча и старая се да не преча. Ще говорим за Мистиката на цветята. Има подобни неща и там, тънкости, другия път.

Макар че, може би да върна малко на, как да кажа...Аз между другото се радвам, че голяма част и от зрителите, и от хората, които така са запалени по вашите лекции, по интервютата, те нямат логическо мислене. Отдавна са се отказали от логическо мислене.
...има и такива, много да.

...Отдавна са разбрали, че Смисъла на човешкият живот е отвъд логиката, извън логиката и в тоя смисъл все пак ще задам няколко въпроса.

Ако можем да кажем от Библията, като една книга, къде се намира човечеството днес? Примерно, конкретно, като...дори и метафорично, в кое Евангелие сме, да кажем? Или в коя глава? Или…
Значи, човечеството не може да ни интересува, защото тръгваме във второстепенен въпрос. Значи, само Бог е Важния. Само Бог реално Съществува на Дълбоко ниво. И хората ще трябва...те, тези, които вървят по земният път, те трябва да си го вървят, щото кармата не позволява. Някога, ако направят подвиг духовен нали и т.н. Или пък ако кармата им е позволила. Много са благословени тези хора, на които кармата им е позволила в тоз Път да вървят.
Но на Дълбоко Ниво Няма човечество. Няма вселена, само Бог Има. И ние трябва толкоз много да се съсредоточим. Той е КвинтЕсенцията на всичко. 
Защото ако почнем много да мислим за земните неща, почваме да се отдалечаваме.

Имах предвид, дали примерно сме в момента в …
не, то са разнородни съзнания.

...сме в глава от,  да кажем, от Словото на Йоан?
Ами, нещо като в детската градина. Всички, заедно със свещеници, с пастори. В предучилищна възраст, такава, на тълкуване на Библията, но то не помага, щото не Библията е важна. Ти си важен. Ти си...Скритият Бог в тебе Е Важен.

И хората не трябва да насочват... 
...ако ти се родиш…
...вниманието си към тълкуване…
да, ако те се родиш в Нищото, Боре, ти никога няма да си способен да обидиш. А в Нищото по начало зло не може да влезе. Откъде ще влезе? То може да влезе в нещото, в сътворението - там. Бог така Дълбоко е замислил света - казвам туй, щото някои мисли, че Бог е направил грешка.
Бог е Съвършен. На по-високо ниво даже не е съвършен, а е Свръх Съвършен. Нещо…
Кажете няколко думи за така наречените “тайни евангелия”. Примерно, знаем, че има тайно евангелие на Мария Магдалена, на Юда и т.н.
Ами, те са пак...те са по-дълбоки от тез евангелия, щото са апокрифни - Бог ги е отделил. Обаче те са пак, в сравнение с туй, което подготвяме с помощта на Учителя - Христос и Мелхиседек имам предвид, там и едни други неща, пак са средна работа. Значи, те дават донякъде Благата Вест. Докато Самият Бог... 
Всичко се свежда до туй Изчезване...Да
...Много Благодаря…
...Да...

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12