Елеазар Хараш: Изначалната Истина е вродена в човека

23.01.2019 г.
13740
Добавена от: Борислав Борисов
Доброто е път, по който човек ограбва своето развитие. Добрият човек не стига до същността на нещата. Злото е път, при който човек се саморазлага. Злият човек не стига до същността на нещата. 

Щастието е път, по който човек се самозаблуждава. Щастието не води към същността на нещата. Животът е път, при който човек придобива смъртта. Смъртта е почивка, след която човек отново се ражда, за да живее и изпусне пак същността.

Доброто, злото, щастието, животът и смъртта са затворени врати. Те показват изпуснатата същност. Но за този, който иска да отвори тези врати, се явява тайнство. Това тайнство е могъщият мрак, но той трябва да се срещне с една древна сила, която е вътре в човека. 
Изначалната Истина е вродена в човека. Тя е вътре в човека, а не извън него. Тя е заплахата срещу доброто, злото и щастието. Тя е заплахата срещу живота и смъртта. Тя е силата и могъществото на осъзнатия човек. Когато силата на тайнството, наречена мрак, се сблъска с древната сила в човека, наречена Истина, тогава мракът отваря своята врата, тогава мракът се преклонява.

Тогава човекът чрез своята собствена Истина познава себе си и става безсмъртен. Той вече не търси доброто,щастието и злото. Той вече нито живее, нито умира. Той само се явява и скрива. Той вече е познал същността си. Това е тайнството, наречено себепознание.
Елеазар Хараш из Аор Аваронор - Книга на Древната Мъдрост.
 
В допълнение:
Защо човешкото добро е отрова?
"Човекът на доброто (фалшивото добро, човешкото добро) заспива от собственото си добро и спира развитието си. При това добро, човек започва да се превъзнася. Това е първата отрова. При това добро, човек започва да прави услуги, като прави така, че хората да са му задължени. Това е втората отрова. При това добро човек започва да влияе на хората и да ги управлява. Това е третата отрова. При това добро човек започва да се възгордява и да мисли, че съдбата на хората е в неговите ръце. Това е четвъртата отрова. А петата отрова, или петото заблуждение, е в това, че човек започва да мисли, че е безсмъртен и че раят го очаква. Но всъщност силите на ада са нетърпеливи за него, дори някои демони се провикват: "О, Господи, дай ни този добряк в ръцете, защото той се мисли за по-добър от нас. Изпрати му писмо, Господи, че ние го чакаме с разтворени обятия." Но един старец, който чул това, споделя какво казал Господ: "Почакайте, деца адови, да стане той най-великият добряк и тогава ще ви го предам." Елеазар Хараш


Как човек може да се спаси от напълно затъване в света на материалните илюзии и псевдо-ценности? Как в модерното ежедневие - обградени с удобства, технологии и често излишни удоволствия, да съхраним и развием истински ценното вътре в нас? Възможно ли е човек, който е в среда, която с години му налага матрицата на "удовлствията" и "имането" да се спаси сам и да избяга от затвора на илюзорната видимост? Това е невъзожно за всички, които са изгубили връзката със своята висша душа и същност.

Затова Бог чрез своето пълно милосърдие и според натрупаните действия и карма на всеки, изпраща различни форми на изпитания и болести, които да накарат човек да се спре, да се огледа, да се отърси от фалшивото и да направи опит за връщане в Пътя на своето спасение и израстване. Всяко зло е шанс, който трябва да се научим да ценим високо. Той е шанс за нашето Спасение.

Трябва да се научим да приемаме проявата на всяко зло - като спасителен пояс, който да ни извади от блатото на гъстата материя, абстракции и илюзии.

Независимо дали злото ще ни бъде пратено под формата на болест, катастрофа, инцидент, терористичен акт, земетресение, наводнение или друго нещастие, то е нашият скъп шанс да погледнем на живота под един нов ъгъл и да се променим. И както в ръцете на всемогъщия Бог е да движи цялото Сътворение по строги закони на Справедливостта и Мъдростта, така когато ние станем достатъчно Чисти, Той ще премахне злото с лекота, защото злото е само един инструмент за възвръщане към Пътя.
 
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай