Търси

Елеазар Хараш: Голгота не е историческо, а Космическо Събитие (ВИДЕО)

14.04.2017 г.
6315
1
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
- Здравейте г-н Хараш, темата днес на Разпети Петък ще е за Древните цивилизации, но няма как да не споменем и да споделите мисли за Голгота и за Христос. В самото начало ми се иска да споделя с вас: Усетих в последните дни една дълбока тъга от това, че Христос, Разпятието и изобщо Мистерията на Голгота, в днешно време минават сякаш по измежду другото.  Между празнуването, почивните дни, пътуването, дори трапезите...Като пътувах с колата насам, в новинарската емисия по радиото казаха, че "Църквата празнува ...Христос...., а следвщата новина беше за една американска певица, която представила нова колекция обувки с мидички...! Дотолкова ли падна нашата цивилизация, дотолкова ли падна отношението ни към истинските неща в живота, че да сложим на една плоскост Дълбокото с мимолетното...?

....Така. Не говорим за падане, а за нещо по-лошо. То се нарича невежество. Понеже говорим за цивилизации, ние не говорим за истинска цивилизация тук (бел.ред.на Земята). .Едно малко отклонение, един бисер за демокрацията. Няма как да има демокрация, защото то трябва от светец нагоре! Казва един: "По-лесно ще повярвам във връзката и брака между руслака и акула, отколкото в демокрацията. Демокрацията се прави с много високи и висши същества, което означава, че сегашните..., то няма и цивилизация, няма как да станат нещата. Но нека тръгнем с Голгота, защото Голгота е смисълът на живота. Кладите са смисъла на живота. Всички, които не са избрани за Голгота са отстранени от самата Истина. Те са отстранени за в бъдещетo...

- Голгота. Не е ли неправилно да гледаме на нея, като на някакво историческо събитие, а по-скоро трябва да я разбираме като Мистерия, към която всеки от нас да се стреми? Защото, струва ми се, че се омаловажава изобщо Христовото Събитие, което се е случило и сякаш сега се опитват да бъде преставено като някаква историческа сцена...?

- Точно така. Не е историческо. Това е Космическо Събитие. То се е случило далече в миналото и Хрисотс трябва да слезе да го извърши. Голгота е дълбок окултен закон, който значи "Великата милост на Бога". Ще обясня защо. Голгота отстранява Светът, Умът, Времето, Сътвореността. Късият път - така се случва завръщането в Бога. Но то е само за Избраните, а другите си носят тялото-ковчег, както ги наричат догоните - човекът-ковчег - те си го носят със себе си. Виж какво казва Гносиса. Говорим за апокрифните книги за Голгота: Христос им казва: "Когато бях на кръста и когато издържах, чак тогава Бог ми прати моята изначална Светлина за да се облека в нея, така както бях облечен в нея още от самото Начало. Когато тръгнах за Земята, тази Светлина я оставих в Бога. После трябваше да си я взема обратно." При условие, че издържа Голгота, Той преодолява Света и вече има право на тази изначална Светлина да си я взема обратно, но трябва заслуга. 

Тези, които не минават през Голгота и Кладите, са изхвърлените от Истината. Когато говорим за Голгота, не говорим за силата на страданието - никога! Говорим за Силата на Любовта! Земните хора говорят за силата на страданието, но те не знаят, че който има истинската Сила, той ограбва страданието. Не само страданието. Той ограбва потопа, ограбва смъртта, въобще - духът ограбва всяка трудност. 

Христос казва: "Ако знаеш как да страдаш, то тогава щеше да имаш Силата да не страдаш." Значи ако влезеш с Духа в страданието, няма трудност срещу Бога и ...малко ще се отклоня...Хората говорят за тероризъм, за тежки времена.., което е друго невежество. Ако Бог е в теб, всичко социално, всичко световно.., целият тероризъм е нещо много смешно и жалко. Те ги няма. Обаче понеже Бог не е вътре и те се виждат тези неща. Ако Бог е в тебе, какъв тероризъм? Какво социално?...Какъв Потоп?...Какво цунами...? Там е голямата загуба на хората - те гледат външно, и не могат да поглендат отзад...

На Голгота на ангелите не беше позволено да помагат на Христос. Нямат право, за да може Той да си изпълни своята задача. След Голгота, демоните много вярваха, че ще видят Христос в ада.., (говоря ти за тайни гностични книги..), те бяха сигурни, че Христос ще бъде в ада, но се оказа, че Христос го няма в гроба. Сатана и демоните бяха в голямо отчаяние. Христос после се приближи до ада, почука на вратата и каза: " Отворете!" и произнесе съкрушителните думи за демоните: "Отвори се Вечната Врата за човека!" ...пътя за човека, шанса за човека...

Христос е история на Духа, а човечеството е падениe на ума. Затова, когато говорим за човечество, изобщо нямаме право да говорим за цивилизации. И дали ще са земни или извънземни, това са странични неща...Христос показа, че безсмъртието е вечното богатство. Разпятието отне властта на демоните, защото това е окултен закон, който гласи в Гносиса: "По-голямата жертва се превръща в огромна власт." И трябва да ти кажа, че тук не действа Христос, а скрития Бог. Изобщо в цялата Библия, няма Моисей, няма Христос, няма Авраам. Действа скрития Бог! И ние ако видим как действа, ще разберем точните поучения....Демоните плачели и казвали: "Знаем, че ти си Бог!", но сега ще ти кажа една тайна, която не само, че не я знаят църквите, но и тя не е за тях. Тя е пак гностична: "Една тайна се е случила по време на Разпятието.., някои демони, една част, получили страшно откровение, че всичките им усилия срещу Христос са безмислени, и забележи - те се обърнали и станали страшни служители на Бога! От демони се връщат към божествената си природа, понеже исъзнали, че няма борба срещу Бог. Бог нямапротивници, Той никога е нямал.

 Отмахването на камък от гроба, означава отмахването на материята. Това е Възкресението. Това е Възкресение в Духа. Духа може да живее в материя или без материя, без да е зависим. Посланието на Христос е едно и то е много ясно:

"Реализирай Бог в себе си!"


 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса и сигурността ( анализатор в B2 Security - противодействие на трафика на хора, антитероризъм, продоволствена сигурност, регионално развитие и политки на Балканите), основател на Асоциация на българските села и аграрна медийна група, чрез които работи в направлението за възраждане на българските села и селско стопанство - по природосъобразен и устойчив начин.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-дълбоките духовни напътственици на нашето съвремие. Писател и издател на множество книги в областта на духовното развитие, себепознанието, езотериката и Пътят към Истината.

Елеазар Хараш е получил своето духовно име от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), а светското му име е Петьо Йорданов. Живее във Варна, а от 90-те години до днес изнася лекции и семинари сред обществеността, с основен акцент - търсенето на Бог, Истината, Мъдростта. За Елеазар Хараш Бог е по-дълбок от реалността, а щастието е наказание и погрешна цел.

Елеазар Хараш издава на български език книгите по именития белгийски драматург и мистик от 19-и век - Морис Метерлинк. Изследовател на Египетската цивилизация, изследовател на древните народи на Атлантида, както и на животът и историята на инидианските племена. Най-много книги обаче издава по словото на Учителя Петър Дънов.
Коментари 1
  • Филип Борисов
    17.04.2017 г. 20:48
    Уникално!

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12