Търси

Елеазар Хараш: Голгота не е историческо, а Космическо Събитие (ВИДЕО)

14.04.2017 г.
7333
1
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
- Здравейте г-н Хараш, темата днес на Разпети Петък ще е за Древните цивилизации, но няма как да не споменем и да споделите мисли за Голгота и за Христос. В самото начало ми се иска да споделя с вас: Усетих в последните дни една дълбока тъга от това, че Христос, Разпятието и изобщо Мистерията на Голгота, в днешно време минават сякаш по измежду другото.  Между празнуването, почивните дни, пътуването, дори трапезите...Като пътувах с колата насам, в новинарската емисия по радиото казаха, че "Църквата празнува ...Христос...., а следвщата новина беше за една американска певица, която представила нова колекция обувки с мидички...! Дотолкова ли падна нашата цивилизация, дотолкова ли падна отношението ни към истинските неща в живота, че да сложим на една плоскост Дълбокото с мимолетното...?

....Така. Не говорим за падане, а за нещо по-лошо. То се нарича невежество. Понеже говорим за цивилизации, ние не говорим за истинска цивилизация тук (бел.ред.на Земята). .Едно малко отклонение, един бисер за демокрацията. Няма как да има демокрация, защото то трябва от светец нагоре! Казва един: "По-лесно ще повярвам във връзката и брака между руслака и акула, отколкото в демокрацията. Демокрацията се прави с много високи и висши същества, което означава, че сегашните..., то няма и цивилизация, няма как да станат нещата. Но нека тръгнем с Голгота, защото Голгота е смисълът на живота. Кладите са смисъла на живота. Всички, които не са избрани за Голгота са отстранени от самата Истина. Те са отстранени за в бъдещетo...

- Голгота. Не е ли неправилно да гледаме на нея, като на някакво историческо събитие, а по-скоро трябва да я разбираме като Мистерия, към която всеки от нас да се стреми? Защото, струва ми се, че се омаловажава изобщо Христовото Събитие, което се е случило и сякаш сега се опитват да бъде преставено като някаква историческа сцена...?

- Точно така. Не е историческо. Това е Космическо Събитие. То се е случило далече в миналото и Хрисотс трябва да слезе да го извърши. Голгота е дълбок окултен закон, който значи "Великата милост на Бога". Ще обясня защо. Голгота отстранява Светът, Умът, Времето, Сътвореността. Късият път - така се случва завръщането в Бога. Но то е само за Избраните, а другите си носят тялото-ковчег, както ги наричат догоните - човекът-ковчег - те си го носят със себе си. Виж какво казва Гносиса. Говорим за апокрифните книги за Голгота: Христос им казва: "Когато бях на кръста и когато издържах, чак тогава Бог ми прати моята изначална Светлина за да се облека в нея, така както бях облечен в нея още от самото Начало. Когато тръгнах за Земята, тази Светлина я оставих в Бога. После трябваше да си я взема обратно." При условие, че издържа Голгота, Той преодолява Света и вече има право на тази изначална Светлина да си я взема обратно, но трябва заслуга. 

Тези, които не минават през Голгота и Кладите, са изхвърлените от Истината. Когато говорим за Голгота, не говорим за силата на страданието - никога! Говорим за Силата на Любовта! Земните хора говорят за силата на страданието, но те не знаят, че който има истинската Сила, той ограбва страданието. Не само страданието. Той ограбва потопа, ограбва смъртта, въобще - духът ограбва всяка трудност. 

Христос казва: "Ако знаеш как да страдаш, то тогава щеше да имаш Силата да не страдаш." Значи ако влезеш с Духа в страданието, няма трудност срещу Бога и ...малко ще се отклоня...Хората говорят за тероризъм, за тежки времена.., което е друго невежество. Ако Бог е в теб, всичко социално, всичко световно.., целият тероризъм е нещо много смешно и жалко. Те ги няма. Обаче понеже Бог не е вътре и те се виждат тези неща. Ако Бог е в тебе, какъв тероризъм? Какво социално?...Какъв Потоп?...Какво цунами...? Там е голямата загуба на хората - те гледат външно, и не могат да поглендат отзад...

На Голгота на ангелите не беше позволено да помагат на Христос. Нямат право, за да може Той да си изпълни своята задача. След Голгота, демоните много вярваха, че ще видят Христос в ада.., (говоря ти за тайни гностични книги..), те бяха сигурни, че Христос ще бъде в ада, но се оказа, че Христос го няма в гроба. Сатана и демоните бяха в голямо отчаяние. Христос после се приближи до ада, почука на вратата и каза: " Отворете!" и произнесе съкрушителните думи за демоните: "Отвори се Вечната Врата за човека!" ...пътя за човека, шанса за човека...

Христос е история на Духа, а човечеството е падениe на ума. Затова, когато говорим за човечество, изобщо нямаме право да говорим за цивилизации. И дали ще са земни или извънземни, това са странични неща...Христос показа, че безсмъртието е вечното богатство. Разпятието отне властта на демоните, защото това е окултен закон, който гласи в Гносиса: "По-голямата жертва се превръща в огромна власт." И трябва да ти кажа, че тук не действа Христос, а скрития Бог. Изобщо в цялата Библия, няма Моисей, няма Христос, няма Авраам. Действа скрития Бог! И ние ако видим как действа, ще разберем точните поучения....Демоните плачели и казвали: "Знаем, че ти си Бог!", но сега ще ти кажа една тайна, която не само, че не я знаят църквите, но и тя не е за тях. Тя е пак гностична: "Една тайна се е случила по време на Разпятието.., някои демони, една част, получили страшно откровение, че всичките им усилия срещу Христос са безмислени, и забележи - те се обърнали и станали страшни служители на Бога! От демони се връщат към божествената си природа, понеже исъзнали, че няма борба срещу Бог. Бог нямапротивници, Той никога е нямал.

 Отмахването на камък от гроба, означава отмахването на материята. Това е Възкресението. Това е Възкресение в Духа. Духа може да живее в материя или без материя, без да е зависим. Посланието на Христос е едно и то е много ясно:

"Реализирай Бог в себе си!"


 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 1
 • Филип Борисов
  17.04.2017 г. 20:48
  Уникално!

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12