Елеазар Хараш: Гносиса е пряко откровение, пряко преживяване на Бога без посредници

24.12.2018 г.
9416
Добавена от: Портал12
Най-голямата ни мисия е да осветим себе си. Хората нямат мисия, те имат задачи. Мисия има само Истината. Няма хора, които да имат мисия. Някой път ще разкажа за всички тези, които са големи "мисионери".

Спасението е заложено в тебе, защото Бог е в тебе и когато ти очакваш, означава, че очакваш отвън, а пък то трябва вътре да се изработи. Твоята Любов, твоята Мъдрост, твоята Истина, твоята духовност, те са Царството и Бог в тебе е Царството.
Ти търсиш някъде навън, а Той вътре те чака. Всички, които очакват ще бъдат разочаровани. Интересно нещо е спасението, но тези, които го чакат ще бъдат разочаровани, защото няма да дочакат понеже то ги чака отвътре.
Христос е вътре, Царството е вътре

Помощта на учителите не е да се спасят хората, защото и Христос не е спасил хората и няма да ги спаси. Само Бог ще ги спаси, но Бог не може да помогне на хората, ако те не са помогнали на себе си, ако те не са променили мисълта си. Христос дойде да покаже на хората, според гностиците, Пътят към себепознанието, т.е. те сами да тръгнат по Пътя, по който и Той е вървял, а не да чакат нещо, което ще дойде като подарък.
За някои хора, Христос продължава да е на кръста, за други хора той е исторически – някъде в историята, а Христос е тук – действа, работи.
Ако влезеш в Бога, в Тайната на Бога, там няма смисъл, там си безкраен, там не търсиш смисъл. Ако един човек е преживял Бога, той преодолява даже всички свещени книги. Който има особена Любов към Истината, той вече превъзхожда свещените писания. Той може да ги ползва, може и да не ги ползва, но той вече е преживял Същественото. Тук вече говорим за нещо повече от празник. Гносиса е пряко откровение, пряко преживяване на Бога без посредници. Трябва така да тренираш себе си, че да станеш достоен.
 
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай