Елеазар Хараш: Дълбокият вътрешен живот отстранява съмнението

30.03.2020 г.
5768
Добавена от: Александра Каревска
Никакво съмнение не може да проникне в тебе, ако си чист. За да проникне съмнение в тебе, трябва да има скрита нечистота - това е главнотто условие. Затова да вярваш, значи да излезеш от забърканите въпроси на ума.

Съмнението е свързано с плиткия и повърхностния живот. Вярата е свързана с духовния живот, а Любовта и Мъдростта - с Божествения живот. За този, който се стреми, съмнението не може да бъде пречка. При истинския сремеж съмнението постепенно губи своята сила.

Буда е постигнал Бога по пътя на съмнението. Той казва: “Няма нужда да вярваш в Бога. Същността е в опита. За това подлагай всичко на съмнение, докато постигнеш лично заключение. И така твоят собствен опит ще се превърне в истинска вяра”. Понеже Буда не е говорил за Бог и за вяра, за него се казва, че е бил атеист - най-безбожният атеист и най-богоподобният. Той не говори за вяра и за Бог, но ги постига. В църквите се говори за вяра и за Бог, но реализация няма.

Буда е постигнал Бога, защото никога не е заблуждавал себе си. Буда е постигнал своята цел чрез съмнението. Той е подлагал всичко на съмнение и на изследване. Това е научният път, но съединен с истински, чист, искрен стремеж. Който е подлагал всичко на съмнение, той е срещнал по пътя си едно нещо, в което не е могъл да се усъмни. Не е могъл да се усъмни в себе си. Тогава съмнението се е самопобедило и се е превърнало във вяра. Това означава, че във вътрешността съмнението в мъртво.

Съмнението живее във външния живот, на повърхността. Отвън е съмнението, вярата е отвътре, а Духът е една още по-вътрешна идея. Всичко това означава, че дълбокият вътрешен живот отстранява съмнението, а ако животът е повърхностен, съмнението и илюзиите царуват.

По пътя към вътрешния живот в тебе се пробужда Реалността. Нечистият има преграда по пътя към вътрешния живот, затова той се отделя от Реалността. Силата на Буда е била там, че той е бил искрен към себе си. Иначе съмнението щеше да се превърне в смърт. Съмнението е един път на бавно умиране, но понеже той е бил искрен и истинен, той е превърнал съмнението във вяра. Окултната наука казва: “Съмнението на Буда се е оказало сполучливо. А вярата на много вярващи се е оказала несполучлива”.
 
из “ЖИВАТА ВОДА
лекции IV том
Окултни лекции държани от Елеазар Хараш в градовете Варна и София  през 1993г.

 
Александра Каревска Александра Каревска
Александра Каревска е съставител и автор на текстови материали в Портал12. Работи върху теми за : себепознание, духовно развитие, древна история и здраве....

Спонсори на Портал12