Търси

Елеазар Хараш: Доброто без Бога, носи в себе си 5 опасни отрови

13.11.2018 г.
12441
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В световния ден на доброто и добротата - 13-и Ноември, избрахме някои мисли от Словото на Елеазар Хараш, които споделяме с вас:
Защо човешкото добро е отрова?
Човекът на доброто (фалшивото добро, човешкото добро) заспива от собственото си добро и спира развитието си.
 1. При това добро, човек започва да се превъзнася. Това е първата отрова.
 2. При това добро, човек започва да прави услуги, като прави така, че хората да са му задължени. Това е втората отрова.
 3. При това добро човек започва да влияе на хората и да ги управлява. Това е третата отрова.
 4. При това добро човек започва да се възгордява и да мисли, че съдбата на хората е в неговите ръце. Това е четвъртата отрова.
 5. А петата отрова, или петото заблуждение, е в това, че човек започва да мисли, че е безсмъртен и че раят го очаква.
Но всъщност силите на ада са нетърпеливи за него, дори някои демони се провикват: "О, Господи, дай ни този добряк в ръцете, защото той се мисли за по-добър от нас. Изпрати му писмо, Господи, че ние го чакаме с разтворени обятия." Но един старец, който чул това, споделя какво казал Господ: "Почакайте, деца адови, да стане той най-великият добряк и тогава ще ви го предам."
 • Има едно добро, то произлиза от Душата - то заслепява дявола. Има едно добро, което произлиза от Духа - то кара дявола да немее. Едно добро, което произлиза от Безкрая - то поразява дявола завинаги.
 • Добрият човек е добър служител на Бога, но се пази да се нарича добър
 • Доброто е духовно. Фалшивото добро е умствено
 • Добрият човек е добър, не чрез себе си, а чрез Бога в себе си
 • Добрите неща са посяване, за да станеш в бъдеще осъзнат
 • Ако човек иска да стане добър, той вече е допуснал грешка. Той е изначално добър и трябва само да се проявява, като не смята себе си за деятел
 • Ако доброто не върви към разумността, то ще стане зло и ще оплете човека
 • Добрите хора пътуват към Бога, но все още не живеят в Него. Те имат дълъг път да извървят
 • Човешкото добро е паднало от Истинското Добро и сега трябва да се излекува в себе си
 • Мъдрите знаят, че от всяко зло ще произлезе добро
 • Човекът на истинното добро, никога не се стреми към власт. Той познава единствено Властта на Единния Бог.
 • Истинното добро е съставено от Тишина.
из книга за Доброто - Елеазар Хараш - предговор към Слoвото на Учителя Беинса Дуно
"Ако не разберете доброто, то се превръща в зло. Ако разберете злото, то се превръща в добро."
1
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса и сигурността ( анализатор в B2 Security - противодействие на трафика на хора, антитероризъм, продоволствена сигурност, регионално развитие и политки на Балканите), основател на Асоциация на българските села и аграрна медийна група, чрез които работи в направлението за възраждане на българските села и селско стопанство - по природосъобразен и устойчив начин.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-дълбоките духовни напътственици на нашето съвремие. Писател и издател на множество книги в областта на духовното развитие, себепознанието, езотериката и Пътят към Истината.

Елеазар Хараш е получил своето духовно име от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), а светското му име е Петьо Йорданов. Живее във Варна, а от 90-те години до днес изнася лекции и семинари сред обществеността, с основен акцент - търсенето на Бог, Истината, Мъдростта. За Елеазар Хараш Бог е по-дълбок от реалността, а щастието е наказание и погрешна цел.

Елеазар Хараш издава на български език книгите по именития белгийски драматург и мистик от 19-и век - Морис Метерлинк. Изследовател на Египетската цивилизация, изследовател на древните народи на Атлантида, както и на животът и историята на инидианските племена. Най-много книги обаче издава по словото на Учителя Петър Дънов.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12