Търси

Елеазар Хараш: Чистия дух в нас – той е същността и той надминава реалностите (ВИДЕО)

16.07.2016 г.
19302
6
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Здравейте отново г-н Хараш. В края на последното ни интервю, което беше доста интересно, казахте, че Бог е по-дълбок от реалността. Значи ли това, че нашата действителност всъщност е тъкан единствено на макроскопския свят и ако това е така, то кое е тъканта на останалите възможни Вселени?
Бог е по-дълбок от реалността. Реалността, световете, създанията, вселената…са външни неща за чистия дух. Това, върху което трябва да се наблегне не е Вселената, не е Света, не е съществата, а е нещо по-дълбоко, което Той е създал.  Главното нещо това е Той и Древността. Не миналото, не историята…за това ще разкажа сега. Древността е по-дълбока от Вселената.
 
Чия древност?...
Неговата. Той излъчва от себе си. Това се нарича още – пустотата, безкраят, пълнотата…
 
Много хора казват, че Бог е създал физическите светове с цел да се огледа самият себе си….?
Бог няма нужда да се оглежда, Той си е Той. Той е Всичкото. Падналите светове – физическите светове, означават катастрофирало мислене. За разлика от тези, които имат история, имат създаване, те са пропаднали дълбоко в мисленето и духът си – изгубили са Духът си. Всъщност това е грехопадението. Те са изгубили Бога. Докато Древността, тя е без минало, тя няма нужда от минало. Значи Учителя на едно място казва…скоро ми каза в един разговор..: „Който люби Бога е изпреварил бъдещето. Значи там няма минало. Фактът, че има минало и бъдеще означава, че там нещата са далеч от Истината. Ще ти го кажа и по друг начин: Тибетската мъдрост казва – Ако една религия вярва в миналото или бъдещето, тя няма живо настояще. Тя няма стойност, защото тя изпуска. Всичко, които вярват в бъдещето, те са изпуснали същността. Защото бъдещето не е важно, Бог е важен.
 
Древността е без минало и бъдеще, тя винаги ги е превъзхождала, защото тя е съхранила Бог и Истината. А тези, които имат минало и бъдеще, те са изпуснали Бог и Истината. Те заради това вярват в бъдещето – пренасят си енергията.
 
Нашият физически свят, неговата реализация, е именно заради това падение ли?
Именно. Този свят, другият свят…Вселената…, това е все школа. Тоест трябва да изкупим нещо, да възстановим нещо, да пречистим нещо дълбоко и да се върнем при Него. Там вече даже няма и вечност. Но и затова ще стане въпрос…Той е по-дълбок от вечността.Древността е преди световете и Сътворението.  Тя е преди вечността. Във вечността си душа, а в древността си дух. Обяснявал съм в по-стари лекции, че душата не може да живее в древността и безкраят. Тя не може да ги понесе, не може да ги издържи! Тя може да понесе вечността и да живее във вечността. Ако иска да живее в Безкраят, то тя трябва да се съедини с чистия Дух и чак тогава може да стане цялостна, да има правилен водач и да понесе.

Чистия дух е древният път. Само той познава безкрая. Чистия дух в нас – той е същността и той надминава реалностите – и физически и невидими…, астралния свят е илюзорна реалност. Той пак е невидим, но е беден свят. Истинският невидим свят е нещо друго – от ангелите нагоре.., но пак има степени. Нашият чист дух е древен. За него Вселената е нещо външно и второстепенно. Значи тя няма голямо значение. Той влиза в нея, излиза.., но тя е бедна – няма какво да му даде. Висшата душа е безсмъртна, нисшата душа е смъртна, а чистият дух е древен. Това са разликите. Този чист дух в нас е преди безсмъртието и смъртта. Той даже няма нужда от безсмъртието. Отдавна ги е изпреварил. То е дошло по-късно, по-късно идва и смъртта. Истинската цивилизация живее в Древността, а не във вечността! Във вечността живее духовната цивилизация, в Древността живее – божествената. Например богомилите са духовна цивилизация. Никаква религия. Религията е психика. Това е духовен народ, дал обет на Бога – да си посвети живота на Него, да изгори за Него. И на кладата показват какво е Вяра.
 
Истината слиза и възлиза, никакво разрушение не я докосва истинската цивилизация. Докато падналите светове са катастрофирало мислене, провалено мислене. Всичко, което е загубило Духът си е в грехопадение. Просто няма дух, няма същността.

Когато Древността се е ограничила, се е родила вечността.
Когато вечността се е ограничила, се е родило времето.
Злото е това, което е отстранено и от Древността и от вечността.

 
Смисълът не е в този свят, нито в отвъдния свят, нито във Вселената. Смисълът е мистичен, той е отчасти във вечността и цялостно в Древността. Във вечността се намира Любовта, която не се изкушава.
 
За да избегнем рискът от това хората да разтълкуват по различен начин терминът Древност, влезте повече в дълбочина, какво именно визирате под Древност. Защото в днешно време, тази дума означава предимно предходните цивилизации тук на Земята. Очевидно вие влагате много по-дълбок смисъл в понятието Древност..?
Думата „древност“ много трудно се тълкува, но ще ти кажа нещо: Тя не е част от Бога, но тя е част от Абсолюта.  Понеже Абсолюта, както казва Учителя, никъде не може да се побере, нито във Вселената, нито извън нея – той трябва да се ограничи. Ограничава се и става Бог. Това е същият Бог, който е част от Абсолюта. След време той ще поведе чрез любов, съществата в Истината…Вечността, Древността и Любовта.  Смисълът е отчасти във вечността и цялостно в Древността. Този, който е чул древният глас на Бога, върви към Древността и затова Учителят казва: „Мога да ти дам нещо, което го няма и във вечността.“

Когато не си преживял Истината, ти имаш за нея само понятия и заблуждения. Говориш за вселени, цивилизации, човечета, маймунки…смешна работа. Внасям шега малко, но истинската цивилизация няма нищо общо с тези неща. Това са боговете.

Във времето, в което живеем сега, учени, астрофизици.., обявяват постоянно нови открития, например какво открили в орбитата на Сатурн, какво намерили на повърхността на Марс и т.н. Всъщност на мен обаче ми се струва, че те винаги изпускат нещо много фундаментално, на фона на всички обявления за нови открития. Нещо много фундаментално, което обаче го е имало и е било познато при древните цивилизации преди нас тук на Земята. Кое е то?...
Те винаги са изпускали и ще продължат да изпускат, ще ти обясня защо. Научната истина е теории, които се заместват с нови теории. Мъдрецът, великият учител, те никога не се занимават с теории. Те са познали Истината и край! Когато научната истина се сблъска с божията истина, то тя става на прах! Научната истина никога не е мярка и никога няма да бъде мярка. Мярката е Бог и Истината. Всичко друго е последствие. Затова Учителят казва: „Бъди истинен, а не религиозен или добър. Първо бъди истинен.“

Вечността е тайна, а Древността е мистерия. Значи да ти обясня – има загадка, тайна и мистерия. Загадката е за учените хора да се забавляват. Тайната е за духовните хора – богомили и подобни, духовни, не религиозни! Мистерията е за божествени хора. Там човешки крак не може да припари. Древният е Абсолютът. Нямал е име тогава и сега още няма име. Тогава още е нямало слово. Защото в начало е било само безмълвието. Словото идва много по-късно. Даже и числата са преди словото.
 
Понеже вкарваме в разговорът повече понятия, като „Абсолют“, „Истина“, „Време“ и т.н., не ни ли ограничава самото слово, което както казахте се е появило по-късно, не ни ли ограничава то в търсенето и обяснението на Бог?
Дълбоката Истина не може да се изрече със слово.  Тя може приблизително да се каже, за да упъти към словото, към тайното слово, към безмълвното. Истината е безмълвие, но ние трябва да кажем посоки. Освен това има определени истини, които аз не ги изнасям нито на лекции, нито тук. Те са по-опасни от атомна бомба. Атомната бомба е детска игра. Както и да е…

Числата са били преди словото и затова в Древността Бог е бил наречен Първото същество. Няма име, няма слово. По-късно е бил наречен „Бог“. Човечеството още не е отстояло на неговата Истина и заради това то е отделено от древните цивилизации. Говори за тях, спомня си нещо, но не ги познава.

Древната цивилизация живее в ядрото на Истината. Древността е съставена от две неща – Дух и Истина…Безкрайност и Истина. Тук няма вечност, за време да не говорим…Вечността е друго нещо – тя е съставена от Душа и от Любов. Това е вечността.

А има ли при нея време..?
Няма време, защото висшата душа живее в Бога. Нисшата душа.., човек е създал втора душа, понеже е допуснал порока, тя е смъртна, за нея има време, то пак е условно, но има време, има Сътворение за да научи уроци, за да се освободи. Древните знаят, че истината не може да се помести в словото, защото истината е преди словото. Каквото и да кажем за Истината е приблизително, обаче Духът може да каже неща, които да помогнат на хората. Затова правим компромиси и казваме неща близки до Истината. Затова казах, че Истината е безмълвие – една част трябва да разбереш първо вътрешно…

ОЧАКВАЙТЕ СЛЕДВАЩИТЕ ЧАСТИ И ТЕМИТЕ ЗА БОГОМИЛИТЕ, ПРИЗВАНИЕТО, САМОЖЕРТВАТА, КОСМОСА, ИЗВЪНЗЕМНИТЕ, АТЛАНТИТЕ И ВРЪЩАНЕТО НА МЪРТВИТЕ ОТ ДРУГИЯ СВЯТ... и още за ДОБРОТО, ЗЛОТО, ЗАВИСТТА, КРИТИКУВАНЕТО...

ЦЯЛОТО ВИДЕО ИНТЕРВЮ НА БОРИСЛАВ БОРИСОВ | ПОРТАЛ12, ВИЖТЕ ТУК:

 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Свързани публикации

Елеазар Хараш
21.03.2016 г.
20733
6

Елеазар Хараш: Пътят към духовно развитие е чрез победа над изкушенията (ВИДЕО)

Интервю за духовното развитие, рискът от попадане в зависимости от духовните учения и т.н.
Виж повече
Елеазар Хараш | © 2016 Portal12.bg
28.05.2016 г.
31452
13

Елеазар Хараш: Бог е по-дълбок от реалността! (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

Представяме ви пълното видео интервю на Портал12 с писателя, езотерик и духовен напътственик - Елеазар Хараш. Основна тема в разговора е творчеството и посланията на белгийския писател, драматург и мистик - Морис Метерлинк.
Виж повече
Коментари 6
 • Ахаиръ Арамъ
  20.07.2016 г. 14:29
  Той е Просветлен Учител, така, че е реално да е на това ниво!
 • Венцислав Делчев
  19.07.2016 г. 08:57
  Дорджи, не може, който е да е да говори досущ като Учителя, освен ако не го цитира. Само Учителя може да говори тъй "простовато". В простоватото говорене на Учителя обаче, има по нещо, което може да го разбере и "бабичка", но има и неща по-дълбоки, които не са за "бабички". Интервюиращият е по-добре според мен да си стои зад кадър. Така ще запази девствеността на импровизацията зад кадър. Както малките частици, когато са наблюдавани в лабораторни условия (при квантови експерименти), променят своето движение, така и човек, ако не е достатъчно "дзен", владетел на състоянията и енергиите, би могло да претърпи, незабелижимо за него, промени в поведението си, бидейки "наблюдаван" от камерата ;)
 • Djordji
  18.07.2016 г. 20:59
  Поздравления на интервюиращия! Но защо е извън кадър?:| Някои от въпросите трябва да се зададат и на други личности в интервюта, защото тук се оплитаме в много терминология. Моля г-н Хараш, говорете просто, както Учителя, не всички сме подготвени за да тълкуваме метафори:V:D
 • Венцислав Делчев
  18.07.2016 г. 17:35
  Особено впечетление прави разликата между древност и вечност. Значи вечността съдържа в себе си времето като понятие, а древността е в Абсолюта, при който не съществува време и пространство? Значи Бог Абсолют е извън времето и пространството. А човек за да се прояви трябва първо да се ограничи?:|
 • freespirit
  18.07.2016 г. 12:55
  Силно интервю! :) Истина и мъдрост с пълна сила! :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12