Търси

Елеазар Хараш: Богомислкият дух, мистичният дух работи сега в Света! (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

21.03.2017 г.
3395
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви отговори на въпросите на зрители на Портал12 по темата за Богомилското учение, в интервюто с Елеазар Хараш от миналата седмица. Въпросите за Боян Мага и Поп Богомил, които бяха включени, ще бъдат обект на следващо отделно задълбочено интервю.

Франциско от Асизи, той бил ли е богомил или е бил повлиян силно от богомилите?
Не силно,частично повлиян, има отношение,всеки човек, който се е посветил на някаква степен на Истината,тез неща му оказват влияние,но това е пътека, обаче ти, за да разбереш Боре, кладата, щото кладата е смисъла на живота, нека ти добавя, че ангелите не знаеха за какво става на въпрос, не им е дадено.Те не знаеха защо Бог действа така, но аз ти казах много пъти , Бог няма да тръгне да се разкрива на ангели, както и за Юда, нали,там няма предателство, замисъл на Бог и Христос дето прегръща Юда и го целува за тайното му достойнство, дето съм го разказвал в лекциите.Те, вече учените знаят, че Юда не е предател и някой път ако трябва ще се спрем, това е таен дълбок, таен замисъл на Бог, няма да тръгне Бог да разказва на полу-хора, нали,: „Да ви дам откровение за моята Истина“, няма такъв закон.

Връщайки се към предходния въпрос, в църквата в Асизи в Италия има една голяма картина, на която е изобразено обезглавяването на ….на външен вид приличат като облекло на богомили и катари, обаче е изобразено, че обезглавяването се прави от хора с мечове, с чалми. Как да го тълкуваме това, дали е някакво изкривяване от страна на Римокатолическата църква или по някакъв начин са били замесени и представителите на ислямската религия?
Значи, Бог поставя всеки човек на своето място, има хора, които трябва да обезглавят,да убият,да унищожат, за да могат да паднат в едно духовно дъно и в огромна празнота и после да тръгнат по пътя на Изкуплението, даже ще искат да спасяват души след време. Ще дадат мило и драго да тръгнат по тоз път, щото там дълбоко ще се събуди съвестта, щото има много хора,които докато не са убили и направили престъпления –те няма как да се събудят, щото вече са закъснели, прекалено умствени са, аз ти казах, умът е чудовище и те не могат да тръгнат по този път и понеже Бог е Любов, а пък този човек, който трябва да бъде убит, Бог си го взима при себе си, но те някой път може да убият и човек, който дълбоко е влязъл в застой и няма развитие вече. Но искам да ти кажа, че богомилската вяра е живот в Бога, а не в сътвореността, ние трябва да разберем разликата между сътворение от пресътворяване. Ние сме изпратени тук да пресътворим себе си. Истинската жертва към Бога се ражда при богомилите.., какво искам да ти кажа - истинската жертва се ражда от Любовта към Бога,а не от някаква празнота или отчаяние. Една шега ще ти кажа,дето преди години Тодор Живков питал един: “Ти ще се жертваш ли за партията и за народа?- Ще се жертвам ми,то туй живот ли е?“. Трагедия! Сто пъти да се жертваш, ти ще умреш, щото такава жертва не е приета от Бога, значи, това е Любов към Бога, а не недостатък на твоята… ти имаш пълнота, не е той недостатък и ти сега, за да избягаш от самотата си и от отчаянието,тъй или иначе ще умирам,нали…Няма такива неща!Трагедия! Исках да ти кажа-жертвата е божествена Мистерия.Тя води към по –дълбока обреченост,към по-висока степен на отношение към Бога.

Добре, да внесете яснота между саможертвата и самоубийството,тъй като много хора смесват нещата?
В саможертвата има някакво частично самоосъзнаване, самоубийството е посегателство над дара на живота и там вече Учителя казва…прераждаш се изроден. Ти ако си в тежки в условия ,ако се молиш кажи-речи десет, петнайсет, двайсет часа, щото знам какво е, щото съм го правил, даже сега имам много...над две хиляди молитви и ми е приятно, но искам да ти кажа…ако ти посегнеш над дара на живота,ти посягаш на шанса,щото да слезеш в тяло е голяма чест. Милиони ангели чакат да слязат в семейство ,да изстрадат и да се качат в по-висока степен на познание на Бога, щото при самото Богомилство-това е живот в Бога,това не е цитати. Аз казах… и алкохолик на улицата, може да направим опит, да не го търсим сега, той ще говори за Бога, ще ти цитира Библията и ще ти каже люби ближния си и аз ще му се зарадвам, нали, но какво ще ми цитираш в Библията, ако аз те попитам ти свещено писание ли си или не си, какво ще ми цитираш Библията, щото свещениците са ми правили опит да ми цитират, викам, скрий се, познавам те много добре, приятел си ми.

Един от интересните зрителски въпроси е : „Можем ли да получим повече информация за съхраняваните богомилски ръкописи в Малта,освен това което е писал Николай Райнов ,което за съжаление е достигало..?“
Сега ще ти кажа от името на Смирението,да не прозвучи… за себе си ти говоря ,мога да ти разкрия дълбоки неща,които ги има в Малта, аз съм почнал вече, ще ме намразят много хора,те,тръгнали са някои, аз тайно ги обичам...

По-точно какво?..
Туй, което изнасям е частично, защото това е като въвеждащи лекции, още не сме посегнали на дълбоката Мъдрост, но нека ти кажа нещо от Ал Халадж,виж какво казва:“Няма нищо по-лошо от вярващо невежество“,значи това е едно от най-опасните неща на света,защото той си вярва,обаче той изхожда от ума,на такъв човек като му посегнеш и нещо като му…нали,той казва:“Няма Бог“, иначе има Бог при условие.

Можете ли да споделите нещо от тези съхранявани богомилски ръкописи?
Ами другия път,ако искаш, ще говорим директно какво са казали Боян и поп Богомил,няма да говорим за Богомилството,ще говорим за тях.

Добре, ще имаме втори разговор само за тях.

Но искам да ти кажа за тези, които не обичат враговете си и нямат Любов към Бога, едно кратко определение да ти дам, Боре, аз в новата си книга го изнесох като мисъл, от Учителя…ми е дадена. Много просто: “Какво е Любовта?- Любовта е невъзможност да правиш зло“, край! Това е мярка,това е диагноза, ако искаш ме разбирай. Аз ти говоря за микроскопично зло,в момента, в който някой може да направи малко зло, няма значение, спрямо тези интервюта, аз знам, че си създавам врагове и те вече се увеличават,обаче тез, които са на моя страна, да не говоря за древния Разум, Бог и Учителя, които са отзад. Значи, в момента, в който ти можеш да допуснеш, даже да не го направиш физически, ако ти допускаш малкото зло-ти си в злото и вече нямаш право да говориш за Бога, ти вече произнасяш Божието име напразно, ти вече си свършил, денят е свършил, трябва да се молиш цял ден, да искаш прошка, на другия ден да не повториш тъз грешка. Говоря ти за осъзнатия човек какво ще направи ако е изпуснал…случвало се е нали, да не говоря за други по-дълбоки неща, които старците разкриват. Ние не сме Богоподобни, ние сме Древноподобни, ние не сме образ и подобие, ние сме древен лик на Абсолюта. И какво е мярката-древен лик значи там нямаш….там мярката за древния лик на човека – нещо общо с образ и подобие, те са ограничени. Древен лик означава да има велика Пълнота, Безмълвие и нещо, което не може да се опише понеже там Бог прибавя и Безмълвие, не мълчание. Мълчанието е бедна работа, те и рибите мълчат...Бог…виж какво преди години Бог ми каза на мене, никога не ми е казвал да бъда религиозен,такава грешка да не направя.Той ми каза да бъда чист и истинен и Ал Халадж казва:“Никога не смесвайте Чистотата с религията, да не изцапате Чистотата!“. Без Любов към враговете няма морална сила. Нарочно го повтарям, защото това е ,какво да ти кажа,най-малкото посегателство. Бог те е записал вече и ти тръгваш назад.

В предходния разговор казахте, че когато има воюване между две страни и едната ако спечели изобщо няма основание за радост.
"Траур, трагедия, огромна трагедия, създаваш си врагове", Лао Дзъ.

Да продължа с въпросите на зрителите.Вярно ли е ,че богомилите наистина са станали посветени за относително много кратък период от само една година чрез Боян Мага?
Значи те са посветени преди да слязат, само че на земята се иска второ, допълнително посвещение на по-висока степен. В тайни разговори в този манастир св. Параскева, много неща мога да ти кажа какво е казал Боян, които не са писани, но едно от нещата е, че Боян ги е подготвил за кладата и там е новото посвещение, новата степен, някои ще влязат в по-висока степен духовно посвещение, други ще влязат в по-висока степен съкровено посвещение. И едните и другите са все благословени ,сега тука няма значение степени…важното е ,че си повикан, позволено ти е да влезеш в …

Много хора днес посещават местата,които са исторически свързани с богомилите,включително в Преслав.
Аз не ги посещавам.

Естествено е да имат такива ежедневни желания да се излекуват,да придобият някаква енергия, да се докоснат до нещо запечатано. Има ли запечатана енергетика от времето на Богомилството,която да влияе на човек при посещение на тези места?
Сега ще ти обясня, Боре, ама такива хора никога не могат да отпечатат, да отключат тази енергия. По-скоро силата,скрита в енергията.Аз съм ти казвал разликата между силата и енергията.Щото те не отиват от Любов към Бога и Истината,отива за някакво голо здраве,с което може да направи нова карма,нови глупости,нови престъпления. Ако ти отиваш при Бога от Любов към Истината, дъбоко, той хем може да те излекува, хем може да те въвежда към себе си,защото си отишъл по правилния начин, но има болести,които, туй което ти казах и преди, ще го повторя от Ал Халадж, здравето може да се окаже най-опасната болест на човека. А болестта може да се окаже най-доброто изцеление и ако помниш оня светец каза,когато говорихме за християнската Мъдрост, поклон, той смирен, изчистен монах, забравих му името, забравих му името, но няма значение,каза: “Много години се молех Бог да ме излекува,но той не ме излекува,защото искаше да ми даде нещо по-дълбоко!“.Така той го приема, нали, защото ако му даде здраве може после да се превърне в проклятие. И понеже този човек е смирен, той е успял да прозре чрез своята Искреност,има такива светии и монаси, голяма красота, но там говорим за душа.

Един въпрос, който е много актуален,от наш зрител е, но аз често си го задавам също.Говорейки за богомилите, за Истината, за Бог, за развитието... Как да различим посланиците на светлината от тези на тъмнината, тъй като тези на тъмнината говорят за същите неща и в контекста на този въпрос и книгите, изобщо Блаватска, нещата, които е изнасяла….Как да ги различим?
Да, да ,значи, първо дай да оставим Блаватска на почивка, защото тя е толкова сложна, че някой път, тя и себе си обърква, но има нещо хубаво там, тя е.. ,ще го обясня накратко - начетен медиум, тя не е посветена на дълбоко ниво, много може да възприема, много може да измисля, много може да фантазира и може да приема частично истини и става една каша накрая...,трябва ти цял речник, то има такъв речник за думите и, а той не помага, както и да е. Аз я уважавам, но туй е друга тема. Тя не може да бъде мярка никога,но да се върнем на въпроса:“Как да различаваме…?“. Първо се молиш на Бога да ти даде откровение защо те е изпратил еди-къде си, някой път изпраща хората при черни учители след време да можеш да различаваш.К ой ще питаш дали е черен учител!? Ти, наблюдавай, моли се на Бог,ако Той реши ще ти даде различаване чрез висше същество,защото Бог трудно слиза до хората, същества слизат. Аз за туй….като нося книга “Разговори с Бога“,нищо общо с разговори с Бога (бел.ред.-американската книга) ,това са ангели, полу-разумни същества и с неразумни, да го оставим човека, той може да пише и още двайсет тома, защото Бог слиза много рядко в човека, много рядко и Учителя казва, че ако слезе втори път,горко на тоз човек,защото един път и преобразява тотално,но той изпраща много същества и хората бъркат- и ангели и архангели,аз съм ти казвал, един от църквата идваше тук, той не можа да разбере ангел ли го е посетил,дявол ли,то до така степен има,щото те могат да имитират. Моли се да ти се даде различаване, ако не ти се даде,ти си там ,за да научиш нещо и след време Бог като ти изпрати истински учител ще го различиш,защото ще имаш чувство за сравнение,ще имаш и един усет,ако нямаш, пак ще те изпита.

Един вид ако попаднеш при така наречените представители на тъмнината или дори на тъмните учения, тоест с цел човек да стигне до някаква катастрофа или дъно,за да може да различи след това…?

Да, ами, Боре, черните пак са разумни до някъде. Има нещо хубаво в тях и пак трябва да наблюдаваме и да се молим, защото Бог може някой път чрез тях да ни предаде уроци,които са по-дълбоки от разумни учители,нали,защото може да те изпрати при божествен учител,духовен,свещен,за който ти не си подготвен и ще чуеш нещо,ще кажеш: “Тоз какво ми…“,защото не си подготвен,затуй ще те изпрати там и постепенно ще те изпраща на степени,щото…

И както сме си говорили много пъти…няма пропуск,всичко има смисъл.
Бог не прави грешка. Мои хора починаха скоро двама,ще разкажа след врем,жестоко починаха,за красотата на тяхната смърт и Божия замисъл,но туй в интервютата за смъртта ,когато ще продължим,ще ти разкажа да видиш за…човекът му изтича кръвта,припада,не иска да му преливат кръвта,той я изхвърля,той казва с тебе съм и с Учителя съм до края на живота и още едни друг неща,които да не ти казвам…Красота!Човек ,който показа страшна вяра,не беше чел много,но показа нещо,което го няма в книгите.Както и да е. И друг случай нали,как се посяха в Учителя,но отдавна те знаят за какъв Учител става на въпрос, защото Учителя, Петър Дънов, Беинса Дуно и третото име, което не може да се каже,самите предани ученици ще го разберат най-рано след пет хиляди години,има само отделни единици ,които знаят,но те са умирали за него,които знаят,но те пък не могат да говорят дълбокото,щото такова е правилото,но…

Преди да продължа с въпросите на зрителите все пак ще си позволя да ви попитам-в едно от първите интервюта миналата година, вие казахте, че два пъти се горели на кладата?
Да,даже тука една сестра от Стара Загора, имахме един разговор, много така…чудна душа, която много обича книгите ми за старците, каза:“възможно е тука скоро на кладата на площада да те изгорят,аз ще дойда с ръце тука и ще кажа няма да го дам!“. Бяхме една група,както и да е…Викам:“Не се страхувай, Учителя е с мене!“ ама се зарадвах ,защото с много хубаво чувство го каза. Абе, чудна душа от Стара Загора.

Интересното е,че точно при този въпрос, тъй като навън е мрачно и валя до сега, сега се процепи и влезе слънчева светлина....! Една моя позната като си говорехме за кладите, казва:“Може би най-красивата клада е отдолу с книги,с хубави истини книги!“,ако говорим с фаталистичен хумор. Продължавам със следващия въпрос на наш зрител.
Много хора разбрах ,че искат за богомилите и сигурно продължение и за траките мога да ти кажа след време и за траките много дълбоки неща...

Съжалявам,че няма да мога да включа всички въпроси,но в тази част на интервюто –тези. Каква е връзката между Тангризма и Богомилството? Богомилството наследник ли е на нещо от Тангризма?
Значи, Боре, първо не трябва да се сравняват двете учения,щото духа водач на тези учения си има своя дълбока идея.Както и в Тангризма единния Бог, Богомислтво, това са различни духове, но те всички от този род учения са сродни без изключения дори когато говорим за Православието,има истинско Православие,скрито,има тайни учители,които между другото да ти кажа църквите не знаят,някои светци са знаели,техни скрити ръководители са гностични учители. Единия от тях е Дионисий , Аеропагет? има и други и те тайно ги ръководят и много светци са изпълнявали техни правила,дори нека ти кажа, Кирил и Методий са се възхищавали на Дионисий,чел е негови книги,но не го възхвалява така съвсем,не му дава…има причини.Бог така действа,че той може да омагьоса всичко в хубавия смисъл.

Иван Рилски и Боян Мага братя ли са и категорично твърдо основоположника на Богомилството Боян Мага ли е?
Значи,истинският основател, чрез благословение на двама сирийски учители и тайно на Бога и скрития Учител, нашия Учител. Той е основателя, поп Богомил е само разпространителя, понеже Боян му прави тайна услуга,която обикновено не се споделя и понеже му прави голям жест Боян, нещо като заричане да му стане…, но тяхната връзка…те са братя от различни бащи, но са и братя външно, обаче са духовни братя по минало и се познават много дълбоко и когато Боян казва на Иван:“ Иване,църквата е мъртвило, дворецът е мъртвило, светът мъртвило, в пустинята е разцвета!“ ,Иван Рилски знае с кого говори ,тръгва и иска да основе манастир за истинско учение, само че то трябват хора, а не манастир, а той…когато хората са готови, те и без манастир нали щото…той подготвения човек не се нуждае сега да отиде в манастир,света е манастир,аз ти казах,Буда казва:“Ти ако обичаш Истината, ти си в манастира, ние сега сме в манастира“.

Според съвременни историци в България не са горени богомили на клада,това вярно ли е?
Значи, те историците такива неща могат да пишат,така могат да си въобразяват н и могат всичко да го обърнат, защото трябва да има различни гледни точки.Значи остави ги историците като мярка,щото те са в историята, не са в Истината,нека да пишат истории,могат да пишат и други неща, много неща са тука горени и жени,и деца,знам че е така,бил съм, но не е въпроса в това. Въпросът е ти залагаш ли си живота за Бог и за Истината или там за някаква история.
Аз ти казах какво означава думата история преди време като си говорехме,това е падение,нещо което има начало и край,за какво ти е история,на теб ти трябва Древността, не миналото,

Един много интересен въпрос на наш зрител. Каква е връзката между богомилите и пещерата Магура?
Първо богомилите са посещавали не сам тази пещера и Мадара е богомилско място, на много места още, пещерите са тогава по онова време, при траките и богомилите се наричат нещо като първичен дом,изначален дом и всъщност са място за уединение,да се събереш,щото ти ако не се събереш,ще изпуснеш Бога, ще изпуснеш Истината, ще изпуснеш…нали.Те не са място да идеш“ ей-тъй“, да избягаш от света...

Най-вероятно нашия зрител е попитал дали има нещо специфично с Магурата...
Има, обаче не е в това въпроса. Въпросът е с какво тайно, дълбоко намерение отиваш там. Пещерата може да е много хубава и ти да си отишъл погрешно. При богомилите, при траките, при осъзнатите хора, той не бяга от света,за да се скрие, дето поп Богомил казва за много такива монаси, казва :“Това са скрити лисици!“. Той избягал от Бога света, иска…обаче той носи в себе си своя ум, всъщност не е избягал никъде, а когато отидеш от Любов към Бога и по-точно да ти го кажа, когато Бог те изпрати в манастир ,не твоето желание, твоето желание е вече слепота, ти си в грешка, желанията са паднали същества.Твоята Любов към Бога и когато Бог те покани ,ти вече си по правилния начин отишъл там.

...Странно нещо е не само живота,самото време.Аз ще вмъкна тук нещо накратко,98-ма година,когато бях граничар на границата,бяхме до едно село Маточина,където е крепостта Букелон и понеже бях изпратен там,това е една наказателна застава,няколко месеца подред,беше периода октомври-декември ,валеше,светкавици имаше и аз винаги се криех в една пещера,тогава изобщо не съм предполагал,че ще водим днес този разговор за богомилите…имаше и една ръждива табелка на тая пещера,където реално десетки дни съм бил вътре и пишеше 9-10 век и не знам защо винаги след това,впоследствие съм си мислел,че това е била богомилска пещера,най-странното е ,че там една вечер,понеже много вечери съм прекарвал вътре, месеци наред, дойде един чакал, който аз си го кръстих Сара и тоя чакал, до последно, до 31декември, когато аз си тръгвах оттам той беше с мен всеки ден и нощ,включително и в самата застава, всички, които бяха с мен знаят това и даже накрая тичаше зад камиона няколко километра, тичаше докато му стигнат силите, тоя чакал дойде в тази пещера богомилска, много странно като символика…
Чакалите са духовни скитници и те обичат пещери,обикалят. Най-хубавата нова година съм празнувал в пещера, ама туй е друга тема,но нека ти кажа ,че и аз не съм предвиждал тези разговори,знаеш,аз не обичам интервютата и така тръгнаха от нищото,но сега като виждам и ти като каза един път,че 90 процента и много над 90 процента приемат интервютата,има други там,които не ги приемат,те трябва да ги има,нали,щото някакъв закон е ,естествен,както ти казваш,ще ги обичаме такива каквито са хората,щото…но пещерите могат да усилят твоята съсредоточеност,нещо като допълнителна енергия могат да ти дадат,ако ти наистина си отишъл по правилния начин,това е,това е идеята, ти си отишъл по…магнетични са за теб по някакъв стар спомен и те привличат, защото те са вид магнити.

Следващия въпрос на зрителите.Преподобна Стойна има ли нещо общо с богомилите?
Тя е докосната душа по друг начин. Всички такива души като нея, защото в нея има една част дълбока,чиста,не цялостна чистота,но има нещо хубаво от душата и,от висшата и душа,което се е събудило и то има сродство не само с богомилите,а с всичко подобно,щото тя душата е сродна,тя е обикаляла в много прераждания в тез учения и сега,който обича Бог,той пък обича всички учения,а не казва това е нащо,той не дели.Има вече в света хора и бизнесмени,няма да повярваш, аз съм чувал за ТИМ-аджии, разгорял съм с тях, които говорят по-мъдро от религията и политиката, слушал съм ги до мене, някой не ме познаха, други ме познават и мислят за хората повече ,даже, едното което чух е :“Няма да допуснем конфликт и спор, ще се намесим!“.Да не ти казвам какви неща стават в света-обратни, които хората хабер нямат.

Интересно, другата седмица има избори в България.Аз също не знаех,въпреки че гледам има билбордове, реклами и така нататък, вие казахте, че политиката е древен вирус от Атлантида...
Да, да,тежка болест, който влезе в тази болест…ако влезе светец, той по начало най-хубаво да бяга, обаче ако влезе там ще стане още по лошо за него и дето казва Учителя: “Не само че нищо няма да оправи ами и себе си ще развали“,щото няма място там за мъдри хора,светците също не могат да оправят България. След време…Бог е единствения,но много трябва да страдат българите, турското робство не беше достатъчно, ще има още многобройни страдания,някога да кажат: “Абе,Господи,само тебе търсим,само тебе искаме,само твоята Истина,нека бъде твоята Воля,а не моята!“,защото моята е капан, примерно.

Следващия въпрос е по какъв начин са се отличавали в Богомилството посветените от симпатизантите и можете ли да споделите мисли по отношение на посвещаването при Богомилството и за моралните принципи в учението?
Значи самите богомили са посветени на различни нива, и техните напреднали същества,богомилските на по-висока степен, някои път са наричали старци,условно,висока душа за тях,но все пак има логика,не най-висшата,когато са усетили в някои човек чист и силен стремеж към Бога и към Истината в тяхното учение и те решават на съвет заедно като зададат няколко въпроса и той веднага се издава човека,какъв е и какво иска и като разберат че тъз душа заслужава и правят едно групово ръкополагане,тоест дават му дух,Учителя казва: “И най-силният дух се намира в ръцете и в очите“. Когато те излъчват и му пожелават да върви и да устои на Истината и това е едно от нещата,които хем се знае,хем не се знае донякъде,но те му дават тласък и той обикновено тръгва усилено по тоз път после трудно да го спрат,изключения е имало, но така в общи линии…

По отношение на твърденията и разказите,много има такива,че Боян Мага се трансформирал във вълк. Въпросът е защо точно във вълк?
Във вълка има скрити духовни сили и независимост. Той се пази, бяга, тоест като луд бяга от човека,защото не иска да направи тъз грешка, кучето се е сприятелило с човека, а пък…Кой повече съжалява е трудно са се каже, но според мене кучето повече съжалява, макар че от друга страна уж е вярно и тази вярност смекчава човешката съдба както и котките,но не води към Истината, подобно в Америка има голяма толерантност към учения, но туй не означава,че те избират Бог и Истината.Тази толерантност накрая се оказва една голяма беля както и много други неща,нали,но вълкът е същество,което не признава друго мнение и което в древността е признавало само Мъдростта,обаче после я изпуска,обаче има спомен за Мъдростта и не иска да се смесва с хора и с човешки падения,нали щото то,той по начало е паднал и ако се смеси с още един паднал…но има сприятеляване между хора и вълци,даже единия случай-вълкът носи храна и там жената живее в тайна пещера,скрита от турците,да не я убият,щото е бутнала един турчин от една скала,както и да е,но тя се крие,ако излезе да търси храна по снега ще я открият и виж как Бог изпраща вълк,носи храна и вълкът не напада сърничката при нея и има много други такива примери,те са тънки.

Когато говорихме за темата за животните,в ие казахте,че дяволът лесно влиза в кучето и котката,говорехме,че дяволът не може да влезе в гълъба и в агнето, но по отношение на вълка ,вълкът зона ли е за навлизане на дявола или напротив-на висши същества от по-високите степени?
Значи, Боре, вълкът е на границата. В него дяволът трудно влиза, защото той много обича независимост. Той не позволява,частично самият той е станал дявол поради голямата алчност когато дави много овце,пък не ги яде,туй вече само по себе си нямаш нужда от дявол, но той има толкова силен спомен,когато вие към Луната,има такива викове,стенания към Луната, това е изгубената Мъдрост. Той чака някога Бог да му позволи да тръгне към таз мъдрост и таз независимост го съхранява много на дълбоко ниво и затуй той ще остане специално и мистично същество,което не иска да зависи както кучетата от хората и той даже съжалява ,че кучето е отишло при човека и не може да му го обясни.

И Боян Мага алхимично се е превръщал във вълк, за да демонстрира този мистицизъм и независимост?..
Да, независим дух, обаче нека уточня, има два вида независимост, ти трябва да си правилно независим, значи Боян понеже е мъдрец, архангел, значи, някой казва: “Аз съм независим!“, не ти говоря за независими депутати. Там е трагедия,за друго. Значи аз съм независим от всичко,не искам да слушам нищо. Как няма да слушаш,ами деца,свещени неща,разумни разговори, учители, мъдреци-тука е правилната зависимост,която ще те изведе,а ти като кажеш,аз съм независим от всичко,ти вече…“не искам нищо да слушам,никакви учения“ , ти вече си зависим, казва Учителя, от дявола. Трябва да разберем правилно. Едно дете може някой път да ти излъчи такава мъдрост, едно листо даже, едно камъче. Имал съм многобройни примери, тоест трябва да си зависим,в тоз свят няма независими, ти в едно камъче може да се спънеш и камъчето ли е виновно или…

Следващия въпрос е за Василий Врач.Той е бил богомил,нали,тъй като Анна Комнина пише,че бил изгорен с хиляди други?
Разбира се, той изгоря и хората усещат,че нещо се изгубва, някакво ухание и туй им стига, на тях малко им стига, но той е от тези, големите...

Финалният въпрос,с който ще завършим днешното интервю е на наш зрител, който пита Богомилството на път ли е да се разрастне отново на територията на България и дали светия дух на Боян Мага ще намери израз в някой готов българин в наше време?
Богомилството винаги ще бъде магнит,винаги ще се търси, той е като да търсиш изгубената Истина, как няма да търсиш и как няма да се разраства, ти ще търсиш ли застоя или цитатите или книги…Аз ти казах,самия човек е писанието,ние сме свещени, ние трябва да бъдем свещените писания, ние сме Боговдъхновени. Ние трябва да бъдем свещи,казва Учителя:“ не палете свещи-запалете Любовта в себе си“. Даже е хубаво с туй да завърша.Запали Любовта в себе си,а за богомилите все повече ще се говори за тях,щото за кое да се говори-за земното или за полу-земното?

А духа на Боян Мага, на поп Богомил?
Той работи,но той…

По какъв начин, по начина, който го говорехме за Христос с това всепроникване?..
Той не му е позволено да се преражда,той се вселява и където е удобно, където е приет, той ще си каже някои неща и пак няма да има показ.Той си работи, не само той, богомислкият дух, окултният дух, мистичният дух работи сега в света и аз някой път, обикновени хора тука наскоро ми казаха, знаеш ли, какви хора ти гледат интервюто, те нямат хабер от таз Мъдрост и никога са нямали, обаче слушат, четат, пишат, тука някаква записала, ти ми каза оня ден, там записала всичко, слушала. Има хора, защото това, което казваме е близко до душата. Аз не измислям някакви неща, те си ги има.

Остава да отворим прозорците към душите ни за проникването на този и Богомилски и Христов дух...
Ако може да е широко отворен прозорец, допустимо е тясно отворен, но поне да е отворен!
Другият път ще говорим за древните цивилизации много дълбоки неща...

Много благодаря!
И аз съм благодарен!


* Портал12 благодари на Георги Георгиев за съдействието при смъкването на този текст!

ЦЯЛОТО ВИДЕО:
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12