Търси

Елеазар Хараш: Ако критикуваме, ние съдим Бога в човека

03.11.2018 г.
6742
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви архивно интервю с Елеазар Хараш, дадено през 2003-а година за варненския вестник Черно море:


– Повече от 30 години живееш с Учението на Бялото братство. Какво получи и с какво се раздели през това време?
– Трудно е да се обясни, особено накратко. Човек, следвайки Учението на Беинса Дуно, върви по пътя на Любовта, Мъдростта, Истината. Следва ги. Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.

– Поставят ли се някакви забрани, особени правила за живота на учениците?
– Всеки е свободен да следва своя път. Но никога не бива да допускаме омраза и критичност към другите и към себе си. Казано е: не съдете. Защото, ако критикуваме, ние съдим Бога в човека. Но такова поведение не е проява на пасивност или примирение с грешките. Ти виждаш нещата, забелязваш ги, но не си ти, който да ги осъжда. Злото не ни е враг. То е скритото лице на Бога. Затова има такъв закон – обичайте враговете си. Заобичаме ли злото, ние ще го победим. Това не означава подкрепяне на неправдата, правене на злини, оневиняване на престъпниците. Това значи да обичаш онази скрита в човека разумност, която някога ще се прояви. А че някои хора в момента са на такава степен от развитието си, показва, че пътят им е по-бавен. Те ще изстрадат по грешките си, ще изживеят нещо, което да ги изведе към разумността им. Всичко е в човека – и раят, и адът. Има само 3 забранени професии, посочени от Учителя. Те са кръчмар, ловец и касапин. Който убива, прави връзка с духа на животното, чийто живот отнема. Който опива хора, също си пише и ще си плати. Това са дълбоки неща.

– Как се насочи към Бялото братство?
– Всеки, който жадува за Истината, търси я, страда за нея, иска я като част от себе си. Така стига до Учението. В този случай може да си нетърпелив. Не да чакаш да видиш Бог след смъртта, а сега и тук. Щом почувстваш такава необходимост, в един момент натрупаната енергия избухва в теб и тръгваш по истински път, който обхваща всичко разумно в себе си. И като казвам, че Учението отнема слабостите, означава, че се научаваш да живееш в Любовта. В божествената, а не в човешката. Такъв човек вече няма слабости. В нея ти проявяваш Бог, вече си на друго духовно ниво, в измерението на Бога.

– Какво казваш на хората, които не познават, не следват Учението?
– Не може да им се говори направо за дълбинните неща. Съветвам ги поне да бъдат разумни и благородни в постъпките си и доколкото могат, да поддържат положителна мисъл. Повечето вървят по дългия, бавния път. Ще минат хиляди години, докато се приближат до Бога. Посветили се на всекидневните страсти и желания, те губят. Защото обикновеното погребва съкровеното. Методът на обикновения живот, да го наречем така, независимо от пост, богатства, е такъв. Бог, казах, е във всеки, но с начина си на живот мнозина не му дават място. Гордостта, Его-то ги води. А това ги прави още по-уязвими, накърними. Всеки е свободен да избира пътя.

– Какво е състоянието на Бялото братство сега?
– В България учениците са пръснати на много групи в различни градове. Може би вече са към 100 000. А по света има групи в повече от 40 държави. На моите лекции идват братя и сестри от Европа, от Америка. Но не това е важно. Учението не може да бъде масово, както любовта към Истината не може да бъде повсеместна. Хората си обичат всекидневните грижи и смятат, че те са по-важни. Но как може нещо да се поставя преди Бога? В Учението е важна голямата Любов към Истината. Тогава идва и божествената реализация в човека. Но това няма нищо общо с успеха в живота, както повечето го разбират. Защото успех, който не е живот в духа, е погребение. Това всъщност е неуспех, но хората не го знаят.

– Необходим ли е непременно водач, гуру, за да се следва Учението на Беинса Дуно?
– Твоята любов към Истината е твоят водач. Когато я имаш, ще се появи и твоят учител. Дали ще те ръководи вътрешно, или външно, зависи от теб. Повечето хора не са подготвени да го срещнат вътрешно. Защото във всекиго говорят много гласове – от астралния свят, мъртви, напреднали или не, изостанали души, демони. Важното е дали с теб разговаря велико същество. Разумният човек, постигнал Мъдростта, контактува с мъдри гласове. Значи гласовете говорят според степента на развитие на човека. Те се възприемат различно – по време на сън или като предчувствия, внушения. Учението обяснява всичко. И най-вече, кое е същественото. Но нищо не се натрапва. Разбират страдалите за истинската Любов, не човешката. Може би това вече се разбра. И постепенно се стига до истинския храм – твоята душа. Ти си запалена свещ. Започваш да мислиш дълбоко, да приемаш нещата винаги с тона на Любовта. Постигаш дълбок покой, в който яд, завист, ненавист, каквито и да било отрицателни чувства, изчезват, грешни постъпки – също. Следвайки Учението, ти ставаш като океан. Ако хвърлиш камък в огромната вода, тя ще го погълне, той ще изчезне. А ако го хвърлиш в локва? Мътната вода ще се заплиска, ще стане още по-кална. Така е с всеки човек. Ако си плитък, ще обръщаш внимание на дребното и всекидневното, ще се засягаш от постъпките и думите на другите, ще робуваш на недостатъците си. А ако си дълбоко мислещ? Тогава нищо не ще те накърнява, не ще страдаш от обичайните страсти и тревоги. Учението те прави напълно свободен човек. Но не се израства бързо, иска се голямо търпение. Така се влюби в Истината, че да станеш слънце. Ние я носим, защото сме деца на Бога. И затова целият свят е нашето семейство. Да не поставяме граници, да не делим хората, защото, ако го правим, сами себе си ограничаваме. Но такова отношение проявяват отделни групи или отделни хора, които се развиват. Обществото като цялост не се развива. Развитието може да се прояви в отделен индивид. Тези, които могат да страдат за Истината, напредват. Другите ще почакат други условия, други раси, други времена. А които живеят в Любовта, Мъдростта, Истината, сега дават начало на шестата раса, която се подготвя. Това е като зора преди пълния изгрев на истинското човешко братство. Брат и сестра означава дух и душа в най-чистия смисъл. Затова живей по божествените закони сега. Учителят е оставил хиляди лекции, третиращи абсолютно всички въпроси. Те са обяснени толкова дълбоко и проникновено, колкото никой друг преди него не е правил. Няма въпрос от битието, който Беинса Дуно да не е обожествил. Това е истината за всичко.

– А въпросите около магиите, чудесата, тайнствата, които все търсим в нелекото ни съвремие?
– Нека всичко съобразяваме с чистотата на постъпките си. Можеш да правиш всичко, но воден от чисти стремежи. Какво е магия? Молитвата е магия, бяла. Това е да изпратиш чиста, мощна енергия към някого, за да помогнеш. Разстоянието няма значение, няма значение и това дали човекът е в друг свят. Но сега думата магия носи друго значение от това, което е имала в древния Египет. Тогава тя е означавала Истина. Там науката и религията са били свещени. После, попадайки в слабохарактерни хора, знанието се видоизменя. И всеки човек, който има слабости, е практически омагьосан. От слабостите си. Причината винаги е вътрешна. А ако човек е изчистен в помислите и постъпките си чрез стремежа си към Истината, кой може да му направи магия. Това е практична божественост, нещо като свещенодействие. Колко точно е казано!
А чудесата? Според нашата, а и според най-висшата мярка има само едно-единствено чудо в света. Това е твоят истински живот, съкровеният. По-голямо чудо от това да живееш в Любовта, Мъдростта, Истината, не може да се срещне.

Елеазар Хараш: Какво да кажа за моето представяне? Кой в мен да се представи?… Не държа на подобни неща.

 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12