Търси

Елеазар Хараш: Ако дълго време мислим за Бога, Чистотата ще дойде при нас (ВИДЕО)

09.08.2018 г.
9973
1
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес ще говорим за мъдростта на Индия. Трима учители - постигнали реализация. Първата лекция е "Шри Чинмой", втората "Шри Оробиндо", третата - "Пападжи". И три идеи за Бога - първата е "Шри Чинмой за Бога", втората "Шри Оробиндо за Бога", и нещо от древната мъдрост на Индия - Яджнавалкия. Следваща лекция на 4-и Септември за Атлантида.

Шри Чинмой - това са лекции на Чистотата, Простотата и Мъдростта. Той казва: "Простотата е мой приятел за цял живот." Въобще, нещата са прости, не са сложни. Чисто духовен учител, посветил живота си да вдъхновява другите. Роден в Индия, останал сирак, влязъл в ашрама на Шри Оробиндо - тук заживял духовно, бил подготвен за истински медитации и правел по 14 часа на ден - много преданно отдаден, интензивен духовен живот. Пише, служи, тренира, преживява. Нещата се разбират чрез преживяване. Никакво въображение, никакви философии. Дълбоки преживявания! Осъзнава, мисли, и то - само в духовната област. Впоследствие той вдъхновява търсачите на Смисъла. Изключително съсредоточен в Бога. Всъщност - това е Тайната на живота. Изключително съсредоточен в нещата, които са извън ума. Изключителен търсач на вътрешното и чисто духовното. Тук няма нищо общо с религии и т.н. Той повдига и извисява съзнанието отвъд очакванията на хората, отдава живота си на Неизразимата Реалност наречена Бог. И така, мъдростта му:

Гласът на Истината ще ни проговори, когато сърцето в нас стане свещенно. Когато прозираш истинската си слабост, ти си готов да откриеш истинската си сила. Сигурността идва от съзнателното Единство с Бога.
Ако целта наистина си заслужава усилията, самата цел вътрешно ще ти помага, ще те води
Целта е жива - живо същество. Търпението вярва в Бога, нетърпението - разваля нещата. Търпението открива най-висшият покой. Най-лесният начин да се превъзмогне нещо е да не му обръщате внимание. Може да се преведе и така - да не му давате енергия. Ако някой човек много те тормози, пресечи да го милсиш, пресечи да поливаш - за да не расте. Търпението е скритата мощ на душата. Светът няма духовно търпение. Само в Покоят се натрупва Истината. Покоят сам по себе си е Сила. Искаме ли да имаме Покой, трябва да отидем отвъд пределите на ума. Ума в вечно безпокойство, докато не бъде овладян. 
Най-могъщите войни са нашата Чистота, Искренност и Стремеж
Достатъчно е само един истински стремеж и вече Бог ти е Пазител и те води. Това е повече от талисмани, повече от ритуали. 
Служенето на Бога започва не когато сме в ума и сърцето, а когато сме в душата. На предното интервю казах, че не е важно да кажеш, че си слуга на Бога, никога не е важно. Важно е само едно - Бог да каже: Ето, това е моя слуга. Всичко друго е без значение. 
Само Божествената Любов може да задоволи човека. Духовната и тя донякъде, и тя е добра, но тук говорим за Божествената, защото там участва Бог, а Той е пълнотата на истинската Любов. Без Него, никога това нещо не може да се случи. 
Когато придобием Чистота, никога няма да сме лишени от Сила, особено в най-важния момент (бел.ред- смъртта). Ако няма Чистота, няма и сигурност. Ако няма Чистота - няма постоянен Божествен поток в нас. Осъзнаването е Негов дар. Бог го дарява. Постигането на безкрайните вътрешни възможности, се крие във великата сила наречена - смирение. Смирението не е нещо самоналожено с воля..., има хора, които го имитират - навеждат се..., - няма навеждане тук. Това е вътрешно ниво на съзнание. Много трудно се придобива, и който го придобие, може да вижда в другите дали имитират или имат смирение. Защото то е нещо наистина истинско. То е едно от местата, където дявола не може да влезе. Аз съм го обяснявал - дявола може да влиза в много други качества, но там, където има смирение - много му е тясно. Там е голяма мъка за него - както рибата на сухо.

Ако ти наистина обичаш Бога, Бог никога не може да бъде на второ място в твоя живот. Кога сме в невежество? Когато сме в невежество, това означава, че Бог е някъде другаде, а не в нас. Ако цялото ти сърце плаче за Бога, тогава цялото Сърце на Бога ще дойде при тебе. Тук става въпрос за едни дълбоки, свещенни сълзи, а не онези сълзи на децата или някои хора, които тропат с крак или с амбиция. Става въпрос за свещенни сълзи! 

Преди всичко трябва да осъзнаете, кой е най-близкият ви на този свят. Това е Бог.
Напрежението изчезва от нашия ум, когато се научим на изкуството да се предаваме на Божията воля. Когато усетим, че ние сме само инструменти, а Бог е извършителят - няма да изпитваме тревога. Ако можем да предложим на Бога плачът на стремежа си и морето на своето невежество, проблемът е решен. Защото пред Бога, и мъдреците са невежи. Не може един учен човек да отиде пред Бога и да му говори нещо. Там трябва да отидеш с дълбоко, изключително смирение, ако искаш да разбереш нещо. 

Ако станете едно с Бога - Той става източник на вашите способности. Бог е вечната реалност, която работи за тебе. Тук става въпрос и в този свят, и в онзи свят и т.н. Само Бог е незаменим. Бог се отличава с голяма Простота и затова в Него всички усложнения се решават. 
Чистотата е в това - постоянно да помниш Бога

Богатството ми се крие в Единството с Бога, казва Шри Чинмой. Ако се стремим - Бог ни закриля. Ако дълго време мислим за Бога, Чистотата ще дойде при нас. Значи забележете кое е най-важното - много мислене за Бога, и Той започва да я дарява и да я образува в нас. Не - мислене за чистотата, не да се представяш за чистота, даже не и толкова да постъпваш чисто.., многото мислене за Бога, и когато Бог е на първо място -  Той ще ти я даде и ще те обучи в нея. И тогава може да постъпиш някой път външно нечисто, а това да е по-чисто от 100 човека, които външно постъпват чисто.., защото ти ще знаеш разликата и защо действаш така. Можеш да обидиш човек, който да го изпратиш във висока еволюция. А можеш и да го хвалиш - и да го провалиш. Тогава ще имаш и различаване. Чистотата има и скрита страна. 
Вътрешният глас не е дар, а постижение. Когато стане постижение, когато човек постигне една степен на Чистота, тогава идва този глас.
ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО:
 
1
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Коментари 1
 • Silviya YANEVA
  06.06.2020 г. 15:32
  Какво означава фразата "можеш да постигнеш доброта, ако си постигнал завършеност"?

Коментари:

Спонсори на Портал 12