Търси

Елеазар Хараш: Ако дълго време мислим за Бога, Чистотата ще дойде при нас (ВИДЕО)

09.08.2018 г.
8584
1
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес ще говорим за мъдростта на Индия. Трима учители - постигнали реализация. Първата лекция е "Шри Чинмой", втората "Шри Оробиндо", третата - "Пападжи". И три идеи за Бога - първата е "Шри Чинмой за Бога", втората "Шри Оробиндо за Бога", и нещо от древната мъдрост на Индия - Яджнавалкия. Следваща лекция на 4-и Септември за Атлантида.

Шри Чинмой - това са лекции на Чистотата, Простотата и Мъдростта. Той казва: "Простотата е мой приятел за цял живот." Въобще, нещата са прости, не са сложни. Чисто духовен учител, посветил живота си да вдъхновява другите. Роден в Индия, останал сирак, влязъл в ашрама на Шри Оробиндо - тук заживял духовно, бил подготвен за истински медитации и правел по 14 часа на ден - много преданно отдаден, интензивен духовен живот. Пише, служи, тренира, преживява. Нещата се разбират чрез преживяване. Никакво въображение, никакви философии. Дълбоки преживявания! Осъзнава, мисли, и то - само в духовната област. Впоследствие той вдъхновява търсачите на Смисъла. Изключително съсредоточен в Бога. Всъщност - това е Тайната на живота. Изключително съсредоточен в нещата, които са извън ума. Изключителен търсач на вътрешното и чисто духовното. Тук няма нищо общо с религии и т.н. Той повдига и извисява съзнанието отвъд очакванията на хората, отдава живота си на Неизразимата Реалност наречена Бог. И така, мъдростта му:

Гласът на Истината ще ни проговори, когато сърцето в нас стане свещенно. Когато прозираш истинската си слабост, ти си готов да откриеш истинската си сила. Сигурността идва от съзнателното Единство с Бога.
Ако целта наистина си заслужава усилията, самата цел вътрешно ще ти помага, ще те води
Целта е жива - живо същество. Търпението вярва в Бога, нетърпението - разваля нещата. Търпението открива най-висшият покой. Най-лесният начин да се превъзмогне нещо е да не му обръщате внимание. Може да се преведе и така - да не му давате енергия. Ако някой човек много те тормози, пресечи да го милсиш, пресечи да поливаш - за да не расте. Търпението е скритата мощ на душата. Светът няма духовно търпение. Само в Покоят се натрупва Истината. Покоят сам по себе си е Сила. Искаме ли да имаме Покой, трябва да отидем отвъд пределите на ума. Ума в вечно безпокойство, докато не бъде овладян. 
Най-могъщите войни са нашата Чистота, Искренност и Стремеж
Достатъчно е само един истински стремеж и вече Бог ти е Пазител и те води. Това е повече от талисмани, повече от ритуали. 
Служенето на Бога започва не когато сме в ума и сърцето, а когато сме в душата. На предното интервю казах, че не е важно да кажеш, че си слуга на Бога, никога не е важно. Важно е само едно - Бог да каже: Ето, това е моя слуга. Всичко друго е без значение. 
Само Божествената Любов може да задоволи човека. Духовната и тя донякъде, и тя е добра, но тук говорим за Божествената, защото там участва Бог, а Той е пълнотата на истинската Любов. Без Него, никога това нещо не може да се случи. 
Когато придобием Чистота, никога няма да сме лишени от Сила, особено в най-важния момент (бел.ред- смъртта). Ако няма Чистота, няма и сигурност. Ако няма Чистота - няма постоянен Божествен поток в нас. Осъзнаването е Негов дар. Бог го дарява. Постигането на безкрайните вътрешни възможности, се крие във великата сила наречена - смирение. Смирението не е нещо самоналожено с воля..., има хора, които го имитират - навеждат се..., - няма навеждане тук. Това е вътрешно ниво на съзнание. Много трудно се придобива, и който го придобие, може да вижда в другите дали имитират или имат смирение. Защото то е нещо наистина истинско. То е едно от местата, където дявола не може да влезе. Аз съм го обяснявал - дявола може да влиза в много други качества, но там, където има смирение - много му е тясно. Там е голяма мъка за него - както рибата на сухо.

Ако ти наистина обичаш Бога, Бог никога не може да бъде на второ място в твоя живот. Кога сме в невежество? Когато сме в невежество, това означава, че Бог е някъде другаде, а не в нас. Ако цялото ти сърце плаче за Бога, тогава цялото Сърце на Бога ще дойде при тебе. Тук става въпрос за едни дълбоки, свещенни сълзи, а не онези сълзи на децата или някои хора, които тропат с крак или с амбиция. Става въпрос за свещенни сълзи! 

Преди всичко трябва да осъзнаете, кой е най-близкият ви на този свят. Това е Бог.
Напрежението изчезва от нашия ум, когато се научим на изкуството да се предаваме на Божията воля. Когато усетим, че ние сме само инструменти, а Бог е извършителят - няма да изпитваме тревога. Ако можем да предложим на Бога плачът на стремежа си и морето на своето невежество, проблемът е решен. Защото пред Бога, и мъдреците са невежи. Не може един учен човек да отиде пред Бога и да му говори нещо. Там трябва да отидеш с дълбоко, изключително смирение, ако искаш да разбереш нещо. 

Ако станете едно с Бога - Той става източник на вашите способности. Бог е вечната реалност, която работи за тебе. Тук става въпрос и в този свят, и в онзи свят и т.н. Само Бог е незаменим. Бог се отличава с голяма Простота и затова в Него всички усложнения се решават. 
Чистотата е в това - постоянно да помниш Бога

Богатството ми се крие в Единството с Бога, казва Шри Чинмой. Ако се стремим - Бог ни закриля. Ако дълго време мислим за Бога, Чистотата ще дойде при нас. Значи забележете кое е най-важното - много мислене за Бога, и Той започва да я дарява и да я образува в нас. Не - мислене за чистотата, не да се представяш за чистота, даже не и толкова да постъпваш чисто.., многото мислене за Бога, и когато Бог е на първо място -  Той ще ти я даде и ще те обучи в нея. И тогава може да постъпиш някой път външно нечисто, а това да е по-чисто от 100 човека, които външно постъпват чисто.., защото ти ще знаеш разликата и защо действаш така. Можеш да обидиш човек, който да го изпратиш във висока еволюция. А можеш и да го хвалиш - и да го провалиш. Тогава ще имаш и различаване. Чистотата има и скрита страна. 
Вътрешният глас не е дар, а постижение. Когато стане постижение, когато човек постигне една степен на Чистота, тогава идва този глас.
ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО:
 
1
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса и сигурността ( анализатор в B2 Security - противодействие на трафика на хора, антитероризъм, продоволствена сигурност, регионално развитие и политки на Балканите), основател на Асоциация на българските села и аграрна медийна група, чрез които работи в направлението за възраждане на българските села и селско стопанство - по природосъобразен и устойчив начин.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-дълбоките духовни напътственици на нашето съвремие. Писател и издател на множество книги в областта на духовното развитие, себепознанието, езотериката и Пътят към Истината.

Елеазар Хараш е получил своето духовно име от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), а светското му име е Петьо Йорданов. Живее във Варна, а от 90-те години до днес изнася лекции и семинари сред обществеността, с основен акцент - търсенето на Бог, Истината, Мъдростта. За Елеазар Хараш Бог е по-дълбок от реалността, а щастието е наказание и погрешна цел.

Елеазар Хараш издава на български език книгите по именития белгийски драматург и мистик от 19-и век - Морис Метерлинк. Изследовател на Египетската цивилизация, изследовател на древните народи на Атлантида, както и на животът и историята на инидианските племена. Най-много книги обаче издава по словото на Учителя Петър Дънов.
Коментари 1
  • Silviya YANEVA
    06.06.2020 г. 15:32
    Какво означава фразата "можеш да постигнеш доброта, ако си постигнал завършеност"?

Коментари:

Спонсори на Портал 12