Елеазар: Една от най-важните задачи на човека е да се научи да преодолява себе си

11.07.2020 г.
16576
Добавена от: Александра Каревска
Невежеството е позволило на съдбата да съществува. То е позволило да съществуват всякакви влияния. Това, което трябва да се разбере, и то дълбоко е, че това, което съществува, е само Бог и нищо друго. Влиянието на съдбата и звездите показва, че човек няма истинско знание. Той не се е насочил към своя център. Това показва, че човек не познава нито себе си, нито Бога. А щом нямаш истинско знание, ти не можеш да си построиш един истински живот.
 
Ако ти имаш любов към Бога, съдбата ще започне да те слуша; каквато и да си я написал, тя ще започне да те слуша. Щом нямаш любов, ти ще слушаш съдбата, ограниченията на живота и нейните уроци. Например ако ти имаш един лош началник, той е много ценен. Защо? Защото на теб ти трябват духовни качества. - Ама той е груб. - Ти пък му покажи благородно поведение. Значи преди да се оплакваш, че си роб на своя началник, погледни навътре и виж да не би пък да си роб на себе си. 
 
Една от най-важните задачи на човека е да се научи да преодолява себе си.
 
Това означава да преодоляваш неблагоприятните условия. Да преодолеем себе си, значи една голяма трудност да отпадне. Тази трудност, това си ти самият, ти си трудността. Миналото и бъдещето не съществуват. Защо? Защото миналото е колекция от спомени, няма значение дали са хубави или лоши, а бъдещето е твоето въображение. Докато реалността се намира в твоя чист дух и в твоята висша душа. Ето защо пробуденият не се стреми към съхранение на своя живот, а към себепознание. Това означава следното: не превръщай своя живот в минало или в бъдеще, нито в борба за оцеляване, а в борба за себепознание.
 
Ако ти си в безлюбието, за какво ти са благоприятни звезди, какво ще направиш? Ти си в падение. Ако ти си в Любовта, твоите неблагоприятни условия са благословение, те са успех. Защо е така? Защото Любовта в нас е Бог. Може ли за Любовта да има благоприятни условия, неблагоприятни условия или пък на Бог в нас да Му влияят някакви звезди. Нима Бог в нас се нуждае от такива влияния или пък условия. т.е. Любовта не се влияе от успехи и провали. Това, което обясних в Русе, там поставиха такъв въпрос: Каква е разликата между оптимизма и духовността?

Оптимизмът е провал, оптимистът рано или късно ще стане песимист, защото оптимизмът зависи от успеха. Духовността не зависи от провала и от успеха - тя ги управлява и двете. Ако дойде успехът, тя го управлява правилно, ако дойде провалът, няма проблем, управлява го правилно. Духовният човек не пропада, докато безлюбието и успехът, и провалът са все падение; дори не могат да се осъзнаят. Христос да не би да е живял при неблагоприятни евреи? Не. Но той живееше в Любовта, т.е. в Бога - най-благоприятното място.
 
Не питай как да се спася от страданието, а осъзнай, че ти си творец на твоите страдания, на твоя ад. Осъзнай своята отговорност. Но щом не искаш да осъзнаеш своята отговорност, тогава съдбата ще стане твоят господар. Това означава, че Божията воля ще направи съдбата силна да те управлява. Тогава какво ще правиш? Ще спориш със съдбата или с Божията воля? Тя е толкова могъща, че не може да се спори.
 
Приспособявайки се към обществото, към звездите, те ще ви направят фалшиви хора, хора без реалност. Затова казвам, че човек трябва да се приобщи към начина на мислене на Бога. С молитви той може да го изпросва дълго време и да се домогне до този начин. Това е всичко. Всичко друго е илюзия, докато идеята за Бога е реалността. Китайците Го наричат ДАО, християните Го наричат Бог, Буда Го нарича Великият закон на хармонията.


Из лекция на Елеазар Хараш / 1995-а година
Александра Каревска Александра Каревска
Александра Каревска е съставител и автор на текстови материали в Портал12. Работи върху теми за : себепознание, духовно развитие, древна история и здраве....

Спонсори на Портал12