Елеазар: Душата е създадена от Бога. Духът е създаден от Абсолюта (ВИДЕО)

21.10.2020 г.
5260
Добавена от: Портал12
“Ба Хену”. На египетски това означава “Тайнството Душа”. Ба, т.е. Душата, е дума слязла от древното минало. Тя е велико и древно откровение на Нетера, т.е. на Бога. Явно откровение на Бога. Значи велико и древно откровение на самия Бог, понеже тя е част от Неговата същност, говорим за висшата душа.

Изида казва: “Може да живее само този, който е чул Ба. Който е чул гласа на Душата си. Само той може да заживее истински живот”. 

Душата е създадена от Бога. Духът е създаден от Абсолюта. Растения и животни са създадени от боговете. Затова Учителя казва, че в човешкия дух има тайна, която е по-дълбока от Бога. Това са дълбоки мистични неща, не е лесно да ги разберем. Ако трябва след време ще се спра. Но Учителя, за да бъде разбран, също е много трудно. Защо? Защото той казва “Ако вие се отклоните само на една стомилионна частица от Мярката, вие вече няма да ме разбирате правилно”. Смятайте за каква отговорност, за каква дълбочина. И каква любов се иска от нас, неизкушаема, каква мъдрост неподкупна, ако искаме да разбираме правилно Учителя. Иначе ще се занимаваме с оптимизъм, позитивни мисли, докато рухнем и не разберем, че оптимизмът още не е духовност. Той е нещо детско, нещо приятно, обаче ученикът трябва да върви навътре.

Душата съществува в много високо ниво на тънка енергия. Именно затова е невидима за много същества. В много високо ниво на тънка енергия. “Геб” на египетски, т.е. Земята, се е нуждаела от енергиен носител. Енергиен носител, който е трябвало да слезе и да й помогне в нейното развитие. Защото някой е трябвало да предаде енергията и любовта на Нетера, т.е. някой е трябвало да предаде енергията и любовта на Бога на самата Земя и сред хората - тези, които са паднали. Именно поради това е била замислена идеята още от древността за създаването на душата. Тя е много по-скъпа от цялото човечество. Именно заради нея изнасям лекциите, а не за ума и сърцата на хората. Именно заради душата, тъй като имах възможност два пъти да я видя какво представлява. Това е казано и в буквален смисъл, и в духовен смисъл, и в Божествен. Тоест материята е трябвало да се овладее.

И материята, и душата са се нуждаели от развитие, и двете, обаче материята трябва да се овладее, а душата трябва да стане същност. Думата “същност” е по-дълбока, защото тя означава висока организираност на абсолютно ниво. Помагайки на Земята, душата израства и в себе си, помагайки на другите, също израства в себе си. И така тя след време ще бъде същност. Но засега я наричаме душа или както я наричат, Ба Хену, в Египет.

Изпъждането от рая е всъщност изпъждане от Ба, т.е. изпъждане от душата. Понеже човек е избрал страстта и знанията вместо любовта. И затова Тот казва “Който няма любов, той няма душа и той няма храм”. После Тот казва нещо важно за думите. Той предупреждава “Не изменяй на Маат!” Както знаете, Маат означава на египетски “Истината”. “Не изменяй на Маат”, т.е. на Истината, “с неточни думи”. Отново се връщаме на важността. Значи не изменяй на Истината с неточни думи, защото ще изгубиш душата си. Така човек губи душата си с неточни думи. И казва още “Който обича Маат”, т.е. Истината, “той придобива Ба Хену”, т.е. той придобива тайнството Душа и вижда Бог навсякъде. Започва да Го вижда, започва да вижда Нетера навсякъде.

Има два вида душа - тази, която е избрала знанията, тя е избрала смъртта, нисшата душа. Затуй някои питат “Безсмъртна ли е душата?” Зависи коя душа си избрал, в коя да живееш. Ако си избрал знанията, философията, цитатите и т.н., ти си избрал смъртта. Затова Мохамед казва “Наука без мъдрост е звяр”. Буквално наука без мъдрост е звяр. Значи Ба, която е избрала Любовта, става Ба Хену - възвишена душа, висша душа, т.е. безсмъртна. Тогава не можеш да питаш умира ли душата или не. На всеки е дадено според избора. 

избрани акценти за душата от лекция на Елазар Хараш

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА ЛЕКЦИЯ:

 
Спонсори на Портал12