Търси

Елеазар: Духът е, Който дава здравето и живота. Чистото Слово е над всички лекари и лекарства

Още по темата ...
Елеазар Хараш

Елеазар Хараш: Любовта към Истината е здравословие. Здравето е състояние на Любовта

Виж повече
Елеазар Хараш: Здравето изисква да се грижиш много за своя невидим свят (ВИДЕО)

Елеазар Хараш: Здравето изисква да се грижиш много за своя невидим свят (ВИДЕО)

Виж повече
04.10.2021 г.
4031
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Всяка болест се лекува с енергията на Любовта, т.е. с енергията на Бога. Всяка болест може да се разложи мисловно така, както се е образувала, но това изисква ново съзнание.

Чистотата ще ви даде нещо повече от здраве - това е Мъдростта. Сгъстеното Слово е абсолютния лекар (сгъстяване на Духа, концентрация).

Свещеният Огън прониква мощно в болестта и я разлага по закона на проникването и вибрациите.

Болестите са живи същества. Те не могат да понасят лъчите на Свещения Огън. Всички, които са хванати от една болест, са нарушители на Божествения закон. Никой не може да избегне присъдата на Огъня. Всяка болест се състои от натрупани мисли и внушения (съзнателно или несъзнателно) и може да се разложи по обратен път чрез постоянна медитация. Много болни говорят за вяра в Бога, но вярата не се доказва с думи, а с качества, т.е. с добродетели. Постоянните мисъл-форми проникват в болестта и я покоряват. За да има Божествено лекуване, Духът трябва да се сгъсти - това е законът на интензивност. Сгъстяването е образувател на здравето. Всяко нещо се сбъдва с предшестващо го сгъстяване (нещо трябва да е посято, за да се роди).

Закон от Учителя: Всяка сгъстена формула става Принцип, т.е. Бог.

Чрез сгъстяване Духът разлага вътрешно болестта (чрез вибрация).

Духовните атоми са се сгъстили във вид на една болест, сега се разпръскват от волята на Духа. Духът работи с основният принцип - Словото. Ето защо Словото е най-могъщият лекар, но за тези, които го познават като Бог. Всички видове лечения са по-слаби от лечението със Словото. Словото има Божествена природа. Срещу всяка болест - възвишено съзнание! Възвишеното състояние произвежда особена обмяна на веществата и така се вселяват новите елементи.

Закон: Никога не лекувайте хора с внушение - то е насилие и поражда карма.

Закон: Когато направиш една крачка в окултизма, трябва да направиш три в морала.

Нервността идва от лошото отношение към нещата - външни и вътрешни. 

Бог е готов всеки момент да помага, но трябва да има условия. Човек трябва да е готов, за да не изгори. Любовта е най-могъщото очистващо средство, защото вътре в Любовта работи Духът. Духът - това е самата Любов.

Учителят казва: Огънят на Любовта работи съвършено.

Любовта има съвършени вибрации. Всяка лоша мисъл отнема здраве и енергия. Духът е, Който дава здравето и живота, но на разумните.

За постоянството: Духът ти е дал условия да израстеш. Самият Дух работи с постоянство. Така енергията се концентрира за целите на Духа. Само натрупаното Слово има власт над болестите и злото. Изхабиш ли си енергията - пропадаш. Намери Бог в себе си и ще го намериш навсякъде. Ще видиш, че болестта те предпазва от по-голямо зло. Болестта е един шанс за развитие на волята. Всяка светла мисъл внася напрежение в тъмните сили. Постоянството показва, че Духът ще ти донесе всичко необходимо, за да работиш за цялото. Постоянството, това е могъщ закон на чистотата. Това е Негов принцип. Бог влиза в човека и устройва всичко постепенно. Постоянството е над всички науки. Чрез натрупаната енергия идва ден, когато стихията на Словото се развихря и доказва своето космическо господство. Звукът и цветовете са огнена проява, музката също, ето защо те са и лечебно средство. Който е влязъл в принципа на постоянството, той ще влезе и в посвещение - това е само въпрос на време.

Болестите са свързани със стария свят, старото съзнание. Вие, като окултни ученици, не бива да боледувате.

Там, където има формули, болестите и трудностите се разтопяват. За да бъдеш здрав, трябва да се научиш никога да не допускаш злото. Всички отклонения на ума правят енергията да слиза долу, докато при контрола енергията се качва горе. Злото се разрушава чрез контрол. Чрез чистото Слово Духът дава методите срещу всяка опасност, срещу злото. Волята, за да постигне своята цел трябва да получи сила и условия отвътре. Анемията е липса на динамика - слаба воля. Динамиката движи елементите на всяко ниво.

Ако не ти достига сила да се излекуваш, значи не ти достига разумност (там работят висши сили). Волята въплъщава в себе си великите космически сили на природата. Знакът на волята е безсмъртия. Волята лекува - представяйте си слънчеви лъчи. Идеята на Слънцето е първична - тя се справя с всяка лоша мисъл.

Главното е, изградената представа за болестта да се разруши. Словото е универсалното средство. Чистото Слово е над всички лекари и лекарства - То работи по вътрешен път за тези, които вярват. Болестта е нисше и слабо слово (нечисто слово).

Учителят казва: Всяка крива мисъл е болест. За да има лекуване, човек сам трябва да си натрупа сила и динамика. Да говориш - това значи да твориш. тези, които искат да се излекуват, без да променят живота си, са на крив път.

Болестите се лекуват по три начина: с бавни и постепенни вибрации на Словото, със силни вибрации на Словото, с Огън.

Вътре в Словото работи Бог и Той иска да ти донесе всичко желано, но на теб, а не на змията.

Словото е висша Тайна - Това е същността, Която управлява всичко. Обикновеното слово прави животът обикновен, духовното Слово прави живота духовен - води до връзка с Ангелските светове, Божието Слово прави живота Божествен - тук се намира най-голямата динамика. С тази динамика се разрушават световете.

Главен ключ на живота винаги ще си остане Словото. Словото съдържа в Себе Си всички елементи на здравето и успеха. Словото е бащата на всички атоми, кристали, растения, животни, хора, Ангели...

Различните имена са различни сили и съчетания на живота. Всички тези физически и духовни атоми и елементи имат първичното сродство чрез принципа на Любовта - цялата вселена е умствена творба. Чрез принципа на Любовта Духът Се съединява с елементите на живота. Словото - това е Духът в човека, това е Принципът - самият Бог. Нека Този Принцип ви донесе всичко желано!

01.11.1991, Варна
Елеаар Хараш
 
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12